Interviu

Serafim Urechean: Comunistii vor raspunde in fata Tribunalului de la Haga

AGERPRES: Campania electorala pentru alegerile parlamentare anticipate din 29 iulie este pe sfarsite. Care sunt impresiile generale despre aceasta campanie? Cum se desfasoara ea in comparatie cu cea din primavara?

Serafim Urechean: Nu s-a schimbat aproape nimic. Si de aceasta data utilizarea parghiilor administrative de catre comunisti a depasit orice limita. La toate intrunirile pe care le avem, atestam prezenta politiei si a reprezentantilor SIS. Exista si incalcari grave, cu implicarea politiei care devasteaza afisajul electoral al partidelor de opozitie. Trebuie sa constatam si ca se pregateste din nou fraudarea alegerilor…

AGERPRES: Care sunt prioritatile AMN dupa alegerile din 29 iulie?

Serafim Urechean: In primul rand, este nevoie de instaurarea unei paci civice in Republica Moldova, crearea unei coalitii de guvernare formate din partidele de vocatie democratica, adoptarea unui program comun de guvernare, revenirea la cursul european de dezvoltare, dar si de eliminare din spectrul politic a comunistilor. Ei sunt cei care au facut imposibil orice dialog politic. Au ignorat rezolutia Parlamentului European, a APCE, indemnurile diferitor oficiali europeni. Voronin (presedintele R. Moldova – Vladimir Voronin) a preferat sa aplice metoda sa traditionala de corupere a deputatilor din opozitie, atunci cand urma sa fie ales presedintele. Le-a promis apartamente cu patru odai, functii de vicepremier si chiar bani – de la doua pana la zece milioane de euro. Poate ca principalul merit al celor 41 de deputati este acela ca au dat o lectie de integritate – nimeni nu s-a vandut, punand punct practicilor tradatoare de pana acum.
 

AGERPRES: Relatiile dintre Republica Moldova si Romania s-au agravat si mai mult dupa alegerile din 5 aprilie. Care este motivul, in opinia Dvs., si ce va intreprinde formatiunea pe care o conduceti pentru restabilirea acestora?

Serafim Urechean: Este o grava provocare din partea regimului comunist, care vrea sa se mentina la guvernare folosind tot felul de sperietori pentru populatia dezinformata. De fapt, se incearca tensionarea relatiilor nu atat cu Romania, cat cu Uniunea Europeana, aceasta fiind o comanda venita din alta parte a lumii, pe care PCRM o indeplineste. Comunistii au subminat intotdeauna integrarea europeana a Republicii Moldova, mai ales de cand au „imbratisat-o”, ca in snoava cu ursul. AMN va duce o politica responsabila si va asigura relatii cat mai bune – si la est, si la vest.

AGERPRES: Cum vedeti relatiile de mai departe dintre R. Moldova si Rusia?

Serafim Urechean: Este nevoie de dezvoltarea unor relatii pragmatice, deoarece Rusia este un partener strategic al Republicii Moldova. Ceea ce ne intereseaza in primul rand este restabilirea pietei de desfacere a marfurilor moldovenesti pe piata rusa.

AGERPRES: Care este pozitia AMN in privinta reglementarii conflictului transnistrean si ce parere aveti despre actiunile intreprinse de actuala conducere a Republicii Moldova in aceasta directie?

Serafim Urechean: Reglementarea transnistreana nu a fost niciodata o prioritate pentru Voronin si echipa lui. Pe el il avantajeaza ce se intampla la hotarele de est ale tarii. In aceasta situatie el se simte mai bine si poate exercita rolul de dictator. In opt ani de zile nu s-a facut nimic pentru ameliorarea conflictului. Ultimele incercari au avut doar un caracter politic. AMN opteaza pentru revenirea la un dialog intens in formatul 5+2, ameliorarea relatiilor dintre cele doua maluri ale Nistrului si elaborarea unui program autohton de reglementare. Integrarea tarii este un obiectiv realist, dar are nevoie de o atentie deosebita din partea conducerii Republicii Moldova.

AGERPRES: Evenimentele de la 7 aprilie din Chisinau au bulversat opinia publica. Care este opinia Dvs. in acest sens?

Serafim Urechean: Comunistii au deturnat protestul pasnic pentru a sustrage atentia opiniei publice de la faptul ca au fraudat alegerile, de la criza economica din tara. Si-au creat conditii de a se rafui cu opozitia, dupa exemplul lui Hitler, care in scop similar a incendiar Reichstagul. Si in ce priveste implicarea Romaniei – sunt niste prostii. Un spectacol organizat de comunisti, care trebuie sa raspunda pentru toate crimele comise in fata Tribunalului International de la Haga, la care cu siguranta vor ajunge.

Achitat din fondul electoral al AMN
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *