Muzică

Sergiu Diaconu: „Sunt cobzar şi cânt ce ştiu mai bine”

A absolvit Şcoala de arte din localitate (1982-1990), Colegiul de muzică „Ştefan Neaga” (1990-1994) şi Universitatea de Arte din Chişinău (1995-2000). Din 1997 până în prezent este solist-instrumentist în Orchestra de muzică populară „Mugurel”. Paralel, a colaborat cu orchestrele de muzică populară „Lăutarii”, „Folclor”, „Fluieraş”, „Căruţa”, cu ansamblurile etnofolclorice „Tălăncuţa”, „Ethnos” „Ţărăncuţa” (Durleşti), „Crenguţa de iederă” ş.a. Este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale.

Sergiu Diaconu este unul dintre cei mai iscusiţi şi harnici cobzari de la noi. Cântă aproape în toate formaţiile de muzică populară şi etnofolclorice din R. Moldova. La şcoala de arte din Străşeni a studiat acordeonul, iar la cobză a trecut după ce a luat admiterea la Colegiul de muzică „Ştefan Neaga”. „Mi-a plăcut foarte mult acest instrument muzical vechi şi tradiţional. Mi-a trezit interes şi mi-am dorit să văd ce zace în el. De vreo trei ani, predau cobza la Şcoala de arte din Străşeni. Vreau să îndrăgească cât mai mulţi copii acest instrument, care sună extraordinar de frumos”, afirmă Sergiu Diaconu. La aceeaşi şcoală, el este corepetitor la canto popular şi cântă în orchestra de muzică populară a elevilor, în ansamblul de fluieraşi şi cel etnofolcloric.

Pe Sergiu Diaconu e foarte greu să-l găseşti. Mereu e în turnee în toată republica şi dincolo de Prut. A participat la diverse festivaluri naţionale şi internaţionale. Pe 28 octombrie 2011 a avut un spectacol cu Ionuţ Dolănescu şi Maria Ciobanu în Sala Palatului din Bucureşti, iar pe 27 decembrie – la Palatul Naţional. A evoluat cu Orchestra de muzică populară „Doina Basarabiei” (dirijată de Valeriu Caşcaval) a Fundaţiei culturale „Ion Dolănescu”. Tot cu Orchestra „Doina Basarabiei” a înregistrat cu Ionuţ Dolănescu CD-ul „Dor de tata”. La „Mugurel”, a înregistrat cu mai mulţi interpreţi de pe ambele maluri ale Prutului. Pe 4 martie curent, în cadrul Festivalului „Mărţişor”, a participat la seara de creaţie a dirijorului Ion Dascăl.

„Intenţionez să înregistrez şi eu un CD cu muzică la cobză. Deocamdată, adun materialul. Asemenea CD-uri, din păcate, nu avem. Mă voi bucura să lansez primul album muzical de la noi la acest instrument”, spune Sergiu Diaconu.

De muzică şi-au legat destinul şi cei doi copii ai săi. Mirela studiază pianul la Şcoala de arte din Străşeni, iar Beatrice e încă la grădiniţă, dar o imită pe sora ei cum cântă şi evoluează împreună la diverse concerte. Soţia sa, Ala, conduce un cerc de dansuri la Grădiniţa nr.2 din localitate.
Sergiu Diaconu a luat mai multe premii la festivalurile-concurs de pe ambele maluri ale Prutului. „Mi-e dragă cobza şi nu mă las de ea niciodată. Sunt cobzar şi, vorba cunoscutului şlagăr, cânt ce ştiu mai bine”, ne-a mai spus cu mândrie Sergiu Diaconu.  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *