Artă

Sergiu Puică: „Codrii Seliştei au fost primii mei învăţători”

Cine este Sergiu Puică ştiu mulţi, dar şi puţini. S-a născut în satul Selişte, raionul Nisporeni, localitatea de baştină a problematicului nostru agrarian Dumitru Moţpan, dar şi a cunoscutului radiojurnalist, astăzi colonel de poliţie Chiril Moţpan. Primele încercări de a aşterne pe hârtie un desen le-a făcut în satul natal. „Codrii Seliştei mi-au fost primii învăţători”, afirmă Sergiu Puică. Mai târziu, după absolvirea Colegiului de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală” (1971-1975), unde a obţinut diploma de învăţător de desen liniar, grafica de carte a însuşit-o la Editura „Lumina”, de la maeştrii Boris Brânzei şi Isai Cârmu. Ce-i drept, înainte de aceasta a predat desenul liniar la Şcoala medie Bardar, Ialoveni (1975). Apoi a fost înrolat în rândurile Armatei Sovietice. Imediat după demobilizare, a lucrat la Teatrul Poetic „A. Mateevici”, condus de Andrei Vartic, în calitate de scenograf, dar şi de toboşar – bătea toba în timpul spectacolelor. A mai fost angajat la Studioul „Moldova-Film”, în echipa regizorului Valeriu Jereghi, cu care a colaborat la pelicula „Vreau să cânt”, despre primadona Operei Naţionale Maria Bieşu, rolul principal fiind aici interpretat de Svetlana Toma.

Odată cu angajarea sa la Editura „Lumina”, s-a consacrat în totalitate graficii. De-a lungul carierei sale, a ilustrat peste 100 de cărţi: ale lui Grigore Vieru – „Scrieri alese” (1984) şi „Frumoasă-i limba noastră” (1996), Nicolae Esinencu – „Roman de dragoste” (1985), Arcadie Suceveanu – „Raţa şi Arhimede” (2003), Aureliu Busuioc – „Marele răţoi Max” (2007), Nichita Stănescu – „Fluturele şi curcanul” (1996) ş.a.

A participat la expoziţii din R. Moldova, România şi Federaţia Rusă. Recent, a editat albumul „Balada merelor domneşti”, care cuprinde grafică de şevalet, grafică de carte, pictură şi şarje.

I-a plăcut să joace şah cu socrul său, Vasile Vasilache. Ultima partidă a fost pe 4 iulie 2008, pe care n-a mai terminat-o. Era ziua de naştere a scriitorului. Acesta l-a rugat să-i aducă în dar lucrarea „Bocitoarea”. O fi presimţit ceva… Pe 7 iulie, Vasile Vasilache a plecat dintre noi, fără să ducă la bun sfârşit partida de şah cu ginerele său. Scriitorul a mai jucat şah cu Serafim Saka, cu care a avut mai multe partide neterminate. Soarta, însă, a fost ca acesta să fie înmormântat mai târziu chiar alături (la doar şapte metri) de Vasile Vasilache…

Invitatul nostru de astăzi are doi copii – o fiică şi un fecior. De la fiică are o nepoţică – Bianca. La mulţi ani, dragă Sergiu Puică, şi multă inspiraţie! 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *