Sănătate

Servicii medicale echitabile pentru toţi

În cadrul şedinţei au fost analizate succesele, dar şi deficienţele înregistrate în acest domeniu în R. Moldova pe parcursul ultimilor cinci ani, precum şi recomandările grupului naţional de lucru care a efectuat evaluarea Strategiei, privind acţiunile ce urmează a fi întreprinse în următorii cinci ani.

Participanţii la întrunire au discutat subiecte ce ţin de: sănătatea maternă şi neonatală; planificarea familiei; prevenirea avorturilor; prevenirea infecţiilor cu transmitere sexuală; infertilitatea; prevenirea şi diagnosticarea precoce a cancerului mamar şi de col uterin; dimensiunea de gen a Strategiei Naţionale în Sănătatea Reproducerii; violenţa sexuală şi traficul de persoane; adolescenţii şi tinerii; sănătatea reproducerii bărbaţilor şi a persoanelor în etate.

Boris Gâlcă, directorul UNFPA, a declarat că evaluarea la mijloc de termen a strategiei ,,este un exerciţiu foarte important pentru Ministerul Sănătăţii şi pentru tot sistemul de sănătate a reproducerii din RM. Practic se evaluează activitatea acestui serviciu pe parcursul ultimilor 15 ani, se identifică golurile, lucrurile ce urmează a fi implementate pe parcursul următorilor cinci ani. Căci, vorbind despre succese, trebuie neapărat să avem curajul să menţionăm şi neajunsurile depistate pentru ca, ulterior, acestea să poată fi înlăturate. Din păcate, există neacoperiri financiare în multe domenii. Avem nevoie de abordarea problematicii în sănătatea reproducerii prin politica gender, prin prisma drepturilor omului etc.”.

Gheorghe Ţurcanu, viceministru al Sănătăţii, a menţionat că actuala strategie are şanse de succes doar dacă va fi susţinută de guvern şi de organismele internaţionale. Pavel Ursu, director OMS Moldova, prezent la eveniment, a menţionat că scopul final al acestei strategii este accesul universal şi echitabil la serviciile sănătăţii reproducerii. „Căci analizele demonstrează că nu toate păturile sociale au acelaşi acces la serviciile de reproducere conform compartimentelor respective a strategiei”, a menţionat Pavel Ursu.

Evenimentul, care s-a desfăşurat în zilele de 23-24 martie, a fost organizat de Ministerul Sănătăţii, în parteneriat cu Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Fondul ONU pentru Populaţie.

Strategia Naţională a Sănătăţii Reproducerii a fost aprobată prin decizie de guvern pe un termen de zece ani (2005-2015) şi prevede realizarea mai multor obiective de îmbunătăţire a situaţiei în domeniul sănătăţii reproductive.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *