Astăzi 25 Februarie 2018, Duminică - Ultima actualizare la 24 Februarie 2018
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Actualitate 6 Iunie 2017, ora 14:37

Serviciile municipale au reluat transportarea deșeurilor din Chișinău la depozitul de lângă Bubuieci

Marime Font

Serviciile municipale au reluat transportarea deșeurilor din Chișinău la depozitul de lângă comuna Bubuieci, după o ședință la Guvern, unde s-a ajuns la o înțelegere cu locuitorii comunei.

Membrii unui grup de inițiativă și primarul de la Bubuieci au fost de acord ca gunoiul din municipiul Chișinău să mai fie transportat pe strada Uzinelor, în apropierea localității lor, încă timp de 30 de zile. În acest răstimp, Primăria Capitalei s-a angajat să identifice o soluție pentru această problemă, care durează deja de mai mult de 6 ani.

După un nou boicot de 4 zile, locuitorii din Bubuieci s-au lăsat convinși de premierul Pavel Filip și au permis reluarea, începând de astăzi, a depozitării gunoiului din Chișinău lângă localitatea lor.
„Prim-ministrul și-a luat asupra sa așa un termen și a spus că el o să controleze personal și a rugat ca să nu se joace cu termenul acesta Primăria orașului Chișinău. Vedem ce o să fie peste 30 de zile. Nu-i mult”, a declarat primarul comunei, Ion Șaranuț.
Locuitorii de la Bubuieci au mai blocat în luna martie drumul de acces spre depozit și spun că nu vor ceda, în cazul în care autoritățile municipale, dar și cele guvernamentale, nu se vor ține de cuvânt. Tatiana Vișan, unul dintre membrii grupului de inițiativă afirmă că nu vor mai permite depozitarea după expirarea termenului de 30 de zile negociat.„Municipiul Chișinău numai 4 zile a mirosit ceea ce mirosim noi din 2011. Vă dați seama, sunt deja ani de zile. E o catastrofă totală ce se întâmplă la mina ”Purcel”. Noi am crezut că autoritățile municipale o să soluționeze această problemă, dar nu s-a făcut nimic”, a declarat Tatiana Vișan.
Primăria municipiului Chișinău a dat asigurări, într-un comunicat de presă, că urmează să fie identificat un alt loc pentru evacuarea și depozitarea deșeurilor, fără să precizeze unde. De asemenea, nu se menționează nimic în legătură cu eventuale discuții cu locuitorii de la Țânțăreni, pentru reluarea transportării deșeurilor la depozitul de acolo. Solicitat de Radio Chișinău, șeful serviciului de presă al Primăriei, Vadim Brânzaniuc, a precizat numai că în decursul a 30 de zile va fi identificată o soluție.

Vice-primaru capitalei, Nistor Grozavu, a declarat ieri că la 16 iunie urmează să fie finalizată licitația pentru procurarea unei stații de epurare a deșeurilor de la Bubuieci și, totodată, vor fi efectuate lucrări de conservare și revitalizare a terenului unde sunt depozitate deșeurile.
Anterior, primăria Capitalei a realizat un studiu de fezabilitate care arăta că municipalitatea trebuie să ajungă la un acord cu autoritățile din satul Țânțăreni, pentru reabilitarea și redeschiderea gunoiștii din localitate, care nu mai este utilizată din 2011. Costul proiectului de reabilitare a gunoiștii de le Țânțăreni și de lichidare a depozitului de lângă Bubuieci ar fi de 23 de milioane de euro și implementarea ar dura 5-7 ani, după cum anunța anterior municipalitatea.

radiochisinau.md

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Februarie 2018, ora: 15:08

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol

Obiectele mărunte ingerate de copii le pun viața într-un adevărat pericol Din editia print

Baterii, agrafe, piuneze, monede, piese de la jucării – aceste și alte obiecte mărunte pot deveni un adevărat pericol când sunt lăsate pe mâna unui copil de vârstă mică, care nu este supravegheat de un adult.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Februarie 2018, ora: 11:25

ULTIMA ORĂ: ANRE propune micșorarea tarifului pentru gazele naturale. Iată cu cât vom plăti mai puțin

ULTIMA ORĂ: ANRE propune micșorarea tarifului pentru gazele naturale. Iată cu cât vom plăti mai puțin Din editia print

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică propune micșorarea cu 20,3% a tarifelor la gazele naturale pentru anul 2018.  

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul