Actualitate

Serviciile secrete cehe acuză Rusia de atacurile cibernetice de anul trecut

În document, serviciul de contrainformații al BIS susțne că două atacuri separate asupra Ministerului de Externe al Cehiei au fost parțial realizate de gruparea de hackeri APT28, care este legata de guvernul rus și a mai fost acuzată de atacuri cibernetice în Germania și Statele Unite.

„Toate concluziile arată în mod clar că aceasta a fost campania de spionaj cibernetic Turla, în spatele căreia se află FSB și APT28/Sofacy, subordonate serviciului militar rusesc GRU”, se spune în raportul anual.

Textul raportului afirmă că atacatorii au obținut acces la peste 150 de cutii poștale ale personalului MAE și au copiat e-mailuri și atașamente. Astfel, au obținut date care pot fi folosite pentru atacuri viitoare, precum și o listă cu potențiale ținte în aproape toate instituțiile publice importante”, se mai arată în raport.

Ministerul de Externe al Cehiei a declarat la acea dată că atacurile au fost organizate de un stat străin, dar a asigurat că nu au fost furate materiale confidențiale.

Ca și în anii precedenți, raportul avertizează că Rusia continuă să folosească spioni infiltrați în corpul diplomatic, care operează mizând pe imunitatea oferita de statutul de diplomat.

De asemenea, BIS a raportat detectarea mai multe atacuri cibernetice asupra instituțiilor militare cehe și ale persoanelor conectate cu Ministerul Apărării și armata. În aceste atacuri a fost utilizat softul X-Agent.

Guvernul ceh intenționează să discute despre informațiile apărute în raportul serviciilor speciale la o ședință separată în luna ianuarie a anului viitor, a declarat premierul ceh Andrej Babiș.

Anterior, în Republica Cehă, patru cetățeni ruși au fost reținuți sub suspiciunea ca au spart sistemul de eliberare a permiselor de ședere temporară în țară.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *