Politică

Serviciul de Informaţii şi Securitate îşi schimbă DENUMIREA. SIS se va numi SNI

Serviciile secrete de la Chişinău îşi schimbă părul. SIS devine SNI. Mai precis, Serviciul de Informaţii şi Securitate se transformă în Serviciu Naţional de Informaţii.

Ar putea fi schimbată şi sigla instituţiei, care a minteşte izbitor de cea a KGB şi, mai nou, FSB. Pe când şi schimbarea năravului?
Directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate (SIS), Mihai Balan, sugerează ca serviciul să fie redenumit în Serviciu Naţional de Informaţii. Demnitarul a făcut declaraţia în cadrul unei şedinţe a Comisiei Naţionale pentru elaborarea Strategiei de reformare a SIS-ului, relatează Moldpres. Mihai Balan a argumentat că modificarea denumirii reprezintă ”un pas fundamental” şi anume ”trecerea de la o concepţie represivă în trecut la una bazată pe definirea conceptului modern de “intelligence“, care presupune dobândirea, culegerea, procesarea, analiza şi planificarea strategică a produsului informativ”.

Într-un raportul prezentat Comisiei, directorul SIS, Mihai Balan, s-a pronunţat pe marginea importanţei responsabilizării Serviciului şi asigurării controlului democratic asupra activităţii instituţiei, printr-un control mai riguros din partea Parlamentului şi a societăţii civile. La şedinţa de ieri, membrii Comisiei Naţionale au identificat etapele pe care le va parcurge Serviciul de Informaţii şi Securitate pentru transformarea sa ”într-o organizaţie mai uşor adaptabilă, puternic debirocratizată, cu o capacitate sporită de asigurare de cunoaştere pentru stat şi pentru cetăţean”.
 
Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *