Economie

Serviciul Vamal generează circa 60% din totalul acumulărilor la bugetul de stat

În discursul său susţinut la ceremonia de aniversare a 25 de ani de activitate a Vămii, directorului Serviciului Vamal, Vitalie Vrabie, a menţionat că în cei 25 de ani instituţia a reuşit să se remarce printr-o ascensiune continuă şi în prezent Serviciul este capabil să facă faţă provocărilor, transmite IPN.

Vitalie Vrabie a menţionat că zilnic în Serviciul Vamal sunt la datorie circa 1050 de angajaţi, iar media zilnică de acumulare a drepturilor de import este de circa 65 de milioane de lei. Astfel, fiecăruia îi revine circa 62 de mii de lei pentru o zi bancară. Calculele simple relevă că într-o lună unui colaborator vamal îi revine 1,3 milioane de lei, iar într-un an acesta acumulează în bugetul de stat circa 15 milioane de lei. „Şi acum hai să raportăm toate aceste cifre la remunerarea modestă de astăzi a unui colaborator vamal. Or, considerând contribuţia acestuia la acumularea la bugetul de stat ar trebui să ne gândim şi la o remunerare corespunzătoare”, a declarat Vitalie Vrabie.

Potrivit lui, o prioritate pentru Serviciul Vamal o reprezintă şi promovarea unui parteneriat productiv între Vamă şi agenţii economici. „Astăzi Serviciul Vamal vine în susţinerea investitorilor prin simplificarea procedurilor şi instituirea unui dialog permanent cu aceştia. Serviciul Vamal este puternic expus ilegalităţilor, neregulilor poate mai mult decât alte instituţii. Conştientizăm acest fapt şi recunoaştem că şi vameşii mai greşesc, dar noi ne corectăm zi de zi”, a afirmat şeful Serviciului Vamal.

Premierul Pavel Filip, prezent la ceremonie, a remarcat succesele Serviciului Vamal înregistrate în cei 25 de ani. Prim-ministrul a menţionat că susţine reformele în Serviciu, pledează pentru optimizarea lui şi pentru consolidarea profesionalismului, integrităţii colaboratorilor vamali. „Scopul acestei reforme este de a eficientiza lucrul Serviciului Vamal, de a schimba imaginea negativă cultivată de-a lungul anilor, de a forma în final un colectiv profesionist, eficient şi integru”, a declarat premierul.

În cadrul ceremoniei oficiale, mai mulţi colaboratori vamali au fost decoraţi de preşedintele Nicolae Timofti cu Ordinul „Credinţă Patriei”, Medalia „Meritul Civic”, iar din partea Guvernului au primit Diplome de gradul I.

IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *