Actualitate

Seturi noi de instrumente chirurgicale profesioniste pentru Spitalul “Valentin Ignatenco” şi Spitalul de urgenţă din Chişinău

Fundaţia Edelweiss a oferit astăzi, 26 iulie a.c., câte un asemenea set de instrumente chirurgicale celor două spitale din Chişinău.

Directorii celor două unităţi medicale, Nicolae STARCIUC și Gheorghe CIOBANU au fost astăzi la sediul fundaţiei, de unde au preluat cele două truse cu echipament profesionist, ce conţin instrumente esențiale de marca ZIMMER pentru realizarea unor intervenţii de specialitate: modular electric, mandrina tip Jacobs 1000 rotaţii/minut, acumulator Lithium, kit transfer baterie, lama oscilant, piesa de mână cu trăgaci, adaptor fierăstrău oscilant.

Valoarea fiecăruia este de 268 800 MDL, suma donaţiei fiind de 537 600 MDL.

Fondatorul Edelweiss, Vlad Plahotniuc, s-a întâlnit la sediul fundaţiei cu cei doi directori. „Deocamdată, statul nu are resursele necesare pentru a rezolva toate situaţiile grele pe care le întâmpină în mai multe domenii: sanitar, educaţie, protecţie socială. Iar procedurile care trebuie îndeplinite pentru achiziţii publice necesită timp. Am văzut că doctorii anunţau că s-ar putea să se oprească operaţiile necesare copiilor cu trame. Într-o asemenea situaţie de urgenţă, m-am gândit că e nevoie să fim solidari şi să ajutăm operativ. Este inacceptabil să rămână fără asistenţă chirurgicală, mai ales, copiii! Cred că am rezolvat această situaţie, dar mai urmează de rezolvat problema. Aşa că vom susţine măsurile pe care ministrul sănătăţii le va propune după finalizarea analizelor, care se fac acum în această privinţă. Procesul de modernizare trebuie continuat la nivel de politici de stat, dar fără amânare, pentru a asigura oamenilor condiţii civilizate de tratament, dar şi de muncă, în toate domeniile. Voi contribui la acest proces, atât ca om politic, cât şi ca cetăţean”, a declarat Vlad Plahotniuc.

Directorii celor două spitale au mulţumit Fundaţiei Edelweiss pentru donaţie, menţionând că noile instrumente vor ajunge să fie folosite cât de repede va fi nevoie de ele. “Sunt noi, moderne, de foarte bună calitate, produse de o firmă cunoscută în domeniu, au şi certificat de garanţie. Se pot face intervenţii complexe cu ele, în condiţii de siguranţă maximă şi colegii de la chirurgie vor intra foarte rapid cu ele în operaţie”, au apreciat conducătorii medicali.

Donaţia oferită celor două spitale se înscrie în seria de acţiuni de caritate şi solidaritate socială, derulate de-a lungul timpului de Fundaţia Edelweiss. De la înfiinţarea sa, Fundaţia Edelweiss a făcut donaţii de peste 17 000 000 MDL.

Edelweiss 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *