Actualitate

Sezonul de vânătoare din ţara noastră s-a încheiat

Vânătorii din raionul Ialoveni au vânat astăzi în preajma satului Bardar. La ora 8 dimineaţa ei au fost instruiţi, şi au pornit pe urmele vulpilor.

Deşi toţi au respectat regulile vânătoreşti, rezultatele nu au fost încurajatoare. Astăzi am auzit doar două împuşcături – ambele fără vreun succes.

Oamenii au încercat o altă modalitate. Un câine, dresat special pentru vânătoarea de vulpi, a intrat într-o vizuină, dar nu a găsit pe nimeni.

Vânătorii, asistaţi de câini, au continuat să urmărească animalele în câmpuri şi păduri, dar roşcatele aşa şi nu s-au mai făcut văzute. Astfel, ultima zi de vânătoare în raionul Ialoveni a fost fără succes, la fel ca întregul sezon.

Anul trecut vânătorii au recoltat 330 de vulpi, iar în acest an doar 130.

Potrivit vânătorior, asta se întâmplă din cauză că Ministerul Mediului a interzis vânătoarea de iepuri și păsări migratoare în acest sezon, anume atunci când se vânează cele mai multe vulpi. Mai mult, anul trecut animalele puteau fi vânate în fiecare zi, iar în prezent – doar în weekend.

"Anterior când ieşeam la vânătoare, vânam mulţi iepuri, câini sălbăticiţi, vulpi", a spus Grigore Răileanu, liderul vântătorilor din satul Bardar.

Vânătorii afirmă că acest lucru influienţează negativ fauna.

"Vulpea este principalul răpitor dăunător în fondul nostru. Reprezintă pericol pentru fazani şi iepuri şi maio e principalul răspânditor de rabie", a explicat Gheorghe Grosu, managerul asociaţiei vânătorilor şi pescarilor din raionul Ialoveni.

Potrivit Asociaţiei Vânătorilor din ţara noastră, în prezent, la o mie de hectare trăiesc de la şase până la nouă vulpi, în timp ce, normele prevăd ca pe aceeași suprafață să nu existe mai mult de două vulpi.

Sursa: publika.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *