Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 13:14
Abonamente

Afaceri 25 August 2016, ora 09:07    Din editia print

Sezonul turiștilor medicali este în toi

Marime Font

În ultima lună de vară, pe străzile Capitalei observăm mai mulți turiști ca în alte perioade. Mulți dintre ei vin să ne descopere țara și, totodată, să beneficieze de servicii stomatologice care sunt mai accesibile la noi decât în țara lor de origine. 

Cetățenii Republicii Moldova susțin că prețurile pentru tratamente și îngrijirea sănătății sunt mari. În schimb străinii care ne vizitează țara, profită din plin de aceste tarife. Se cunoaște că în perioada verii tot mai mulți italieni sau cetățeni ai altor țări vin în Republica Moldova în mod particular pentru a beneficia de servicii stomatologice la prețuri de câteva ori mai mici decât în țara lor.

Vadim Vetrilă, directorul unei clinici private din centrul Capitalei, spune că în acest an au venit foarte mulți străini la clinica sa. Cel mai des, pacienții săi vin din Italia, Franța și Spania, mai ales în lunile iulie-august, când este perioada concediilor. „Clienții apelează la diferite servicii de stomatologie. Cineva are nevoie de lucrări de protezare, cineva face un tratament. Noi dispunem de o gamă mare de servicii, iar pacienții au de unde alege”, a spus medicul. Specialistul mai menționează și faptul că cea mai bună publicitate o fac foștii clienți, care le spun altora despre clinica de la Chișinău. Potrivit medicului circa 50 la sută dintre pacienți în perioada verii sunt cei veniți din afara țării.

Tratarea unui dinte în Spania costă 700 de euro

Amini este pentru prima dată în Republica Moldova. L-am întâlnit în stradă, când m-a întrebat cum să ajungă la Gara de Nord. Bărbatul este originar din Kabul, Afganistan, dar locuiește în Spania. În această vară, Amini a decis să vină în Republica Moldova pentru a-și trata dantura. Despre prețul și calitatea serviciilor din țara noastră acesta a aflat de la un prieten din Canada, care are afaceri și în Moldova. „Eu am venit să îmi schimb o coroniță la un dinte. În Spania această procedură m-ar fi costat 700 de euro. Aici în Moldova mă costă puțin peste o sută”, a precizat străinul.Pentru a-și trata dantura, străinul a spus că are nevoie de câteva vizite la medic. Perioada de „tratare” și odihnă în Moldova pentru Amini este de două săptămâni. Cu banii care îi rămân din bugetul stabilit pentru acest tratament în Spania, bărbatul a hotărât să viziteze Moldova. Cu această sumă, turistul își achită biletul de avion dus-întors, acoperă cheltuielile de cazare, alimentație și mai vizitează câteva locuri din Moldova și împrejurimi. „Acum plec la Gara de Nord să-mi iau un bilet spre Odesa. Am auzit că este un oraș frumos și vreau să profit de ocazie că mă aflu alături să îl vizitez”, a precizat bărbatul.

Nadia Ursu, proprietara unei clinici dentare a spus că nu are experiența de a trata străinii care își doresc tratamente ieftine. „Majoritatea au probleme mari care necesită timp pentru un tratament de calitate, ceea ce ei nu prea înțeleg și merg în goană de mai ieftin și cât mai rapid”, a spus stomatologul.

O afacere în turism stomatologic

În țară avem o clinică specializată în deservirea străinilor care vin în mod special pentru tratarea danturii. Acum șase ani, un tânăr specialist a deschis prima afacere care oferă servicii de turism stomatologic în țara noastră. „În timpul unei călătorii în SUA, cineva dintre prietenii mei a avut nevoie de un tratament urgent la dantură. La clinica din SUA ne-au spus că pentru reparația dintelui prietenul urma să achite o mie de dolari, care de fapt erau bani imenși pentru noi. Atunci am început să mă interesez de ce prețurile sunt atât de mari în alte țări. Mai târziu a apărut ideea să creăm un serviciu pentru cei care vor să beneficieze de același tratament la prețuri mai mici. Noi suntem primii care am adus altfel de turism în Republica Moldova”, s-a arătat convins Mihail Ceropita.

În cadrul clinicii sale vin clienți din toată lumea, dar cei mai mulți sunt din Italia, Franța și Spania. Alte țări din care vin turiștii medicali sunt Elveția, Belgia, Finlanda, Austria, Irlanda, Canada și SUA. „Noi le oferim clienților noștri asistență deplină și le comunicăm toate detaliile călătoriei. De la consultația la telefon, transport, cazare, excursii, traduceri și alte servicii dacă au nevoie”, a spus proprietarul afacerii. În cadrul clinicii sale lucrează opt medici.

Stomatologul a spus că străinii nu vin doar pentru o zi sau două la tratament. De multe ori este nevoie de câteva vizite pentru a rezolva problema pacientului. Dar sunt pacienți care au nevoie să se trateze și câteva săptămâni, fiindcă sunt cazuri diferite. Stomatologul a găsit încă o explicație de ce cetățenii altor state vin la noi să beneficieze de acest serviciu. „Străinii aleg să vină în Moldova, fiindcă nu dispun de o asigurare medicală din țara lor care ar include și tratamentele stomatologice, iar acestea sunt de până la șase ori mai scumpe în țările lor, decât în Moldova”, a spus tânărul de 28 de ani.

În cadrul clinicii sale vin clienți din toată lumea, dar cei mai mulți sunt din Italia, Franța și Spania. Alte țări din care vin turiștii medicali sunt Elveția, Belgia, Finlanda, Austria, Irlanda, Canada și SUA. „Noi le oferim clienților noștri asistență deplină și le comunicăm toate detaliile călătoriei. De la consultația la telefon, transport, cazare, excursii, traduceri și alte servicii dacă au nevoie”, a spus proprietarul afacerii.

Pe site-ul clinicii sale sunt prezentate toate detaliile „călătoriei medicale” în șase limbi. Astfel, clienții pot afla prețul de cazare, costurile procedurilor și condițiile de oferire a serviciilor medicale.

Dacă la alte clinici stomatologice astfel de clienți sunt doar în perioada estivală, la clinica specializată în turismul medical, clienții internaționali vin anul împrejur. Potrivit directorului, clinica sa stomatologică are circa 30 de clienți străini pe lună și chiar mai mult. „Se întâmplă ca vara să fie mai mulți clienți, fiindcă moldovenii care lucrează peste hotare în această perioadă au vacanță și îi aduc pe străini la noi”, a menționat medicul.

Nu există o statistică care ar prezenta numărul total de cabinete stomatologice în țară, sau cel puțin în Capitală. La fel, nu există date referitor la numărul de cetățeni străini care vin în țară să beneficieze de astfel de servicii medicale, dar potrivit specialiștilor în ultimul an numărul este în creștere.


 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md