Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 18:34
Abonamente

Afaceri 25 August 2016, ora 09:07    Din editia print

Sezonul turiștilor medicali este în toi

Marime Font

În ultima lună de vară, pe străzile Capitalei observăm mai mulți turiști ca în alte perioade. Mulți dintre ei vin să ne descopere țara și, totodată, să beneficieze de servicii stomatologice care sunt mai accesibile la noi decât în țara lor de origine. 

Cetățenii Republicii Moldova susțin că prețurile pentru tratamente și îngrijirea sănătății sunt mari. În schimb străinii care ne vizitează țara, profită din plin de aceste tarife. Se cunoaște că în perioada verii tot mai mulți italieni sau cetățeni ai altor țări vin în Republica Moldova în mod particular pentru a beneficia de servicii stomatologice la prețuri de câteva ori mai mici decât în țara lor.

Vadim Vetrilă, directorul unei clinici private din centrul Capitalei, spune că în acest an au venit foarte mulți străini la clinica sa. Cel mai des, pacienții săi vin din Italia, Franța și Spania, mai ales în lunile iulie-august, când este perioada concediilor. „Clienții apelează la diferite servicii de stomatologie. Cineva are nevoie de lucrări de protezare, cineva face un tratament. Noi dispunem de o gamă mare de servicii, iar pacienții au de unde alege”, a spus medicul. Specialistul mai menționează și faptul că cea mai bună publicitate o fac foștii clienți, care le spun altora despre clinica de la Chișinău. Potrivit medicului circa 50 la sută dintre pacienți în perioada verii sunt cei veniți din afara țării.

Tratarea unui dinte în Spania costă 700 de euro

Amini este pentru prima dată în Republica Moldova. L-am întâlnit în stradă, când m-a întrebat cum să ajungă la Gara de Nord. Bărbatul este originar din Kabul, Afganistan, dar locuiește în Spania. În această vară, Amini a decis să vină în Republica Moldova pentru a-și trata dantura. Despre prețul și calitatea serviciilor din țara noastră acesta a aflat de la un prieten din Canada, care are afaceri și în Moldova. „Eu am venit să îmi schimb o coroniță la un dinte. În Spania această procedură m-ar fi costat 700 de euro. Aici în Moldova mă costă puțin peste o sută”, a precizat străinul.


Pentru a-și trata dantura, străinul a spus că are nevoie de câteva vizite la medic. Perioada de „tratare” și odihnă în Moldova pentru Amini este de două săptămâni. Cu banii care îi rămân din bugetul stabilit pentru acest tratament în Spania, bărbatul a hotărât să viziteze Moldova. Cu această sumă, turistul își achită biletul de avion dus-întors, acoperă cheltuielile de cazare, alimentație și mai vizitează câteva locuri din Moldova și împrejurimi. „Acum plec la Gara de Nord să-mi iau un bilet spre Odesa. Am auzit că este un oraș frumos și vreau să profit de ocazie că mă aflu alături să îl vizitez”, a precizat bărbatul.

Nadia Ursu, proprietara unei clinici dentare a spus că nu are experiența de a trata străinii care își doresc tratamente ieftine. „Majoritatea au probleme mari care necesită timp pentru un tratament de calitate, ceea ce ei nu prea înțeleg și merg în goană de mai ieftin și cât mai rapid”, a spus stomatologul.

O afacere în turism stomatologic

În țară avem o clinică specializată în deservirea străinilor care vin în mod special pentru tratarea danturii. Acum șase ani, un tânăr specialist a deschis prima afacere care oferă servicii de turism stomatologic în țara noastră. „În timpul unei călătorii în SUA, cineva dintre prietenii mei a avut nevoie de un tratament urgent la dantură. La clinica din SUA ne-au spus că pentru reparația dintelui prietenul urma să achite o mie de dolari, care de fapt erau bani imenși pentru noi. Atunci am început să mă interesez de ce prețurile sunt atât de mari în alte țări. Mai târziu a apărut ideea să creăm un serviciu pentru cei care vor să beneficieze de același tratament la prețuri mai mici. Noi suntem primii care am adus altfel de turism în Republica Moldova”, s-a arătat convins Mihail Ceropita.

În cadrul clinicii sale vin clienți din toată lumea, dar cei mai mulți sunt din Italia, Franța și Spania. Alte țări din care vin turiștii medicali sunt Elveția, Belgia, Finlanda, Austria, Irlanda, Canada și SUA. „Noi le oferim clienților noștri asistență deplină și le comunicăm toate detaliile călătoriei. De la consultația la telefon, transport, cazare, excursii, traduceri și alte servicii dacă au nevoie”, a spus proprietarul afacerii. În cadrul clinicii sale lucrează opt medici.

Stomatologul a spus că străinii nu vin doar pentru o zi sau două la tratament. De multe ori este nevoie de câteva vizite pentru a rezolva problema pacientului. Dar sunt pacienți care au nevoie să se trateze și câteva săptămâni, fiindcă sunt cazuri diferite. Stomatologul a găsit încă o explicație de ce cetățenii altor state vin la noi să beneficieze de acest serviciu. „Străinii aleg să vină în Moldova, fiindcă nu dispun de o asigurare medicală din țara lor care ar include și tratamentele stomatologice, iar acestea sunt de până la șase ori mai scumpe în țările lor, decât în Moldova”, a spus tânărul de 28 de ani.

În cadrul clinicii sale vin clienți din toată lumea, dar cei mai mulți sunt din Italia, Franța și Spania. Alte țări din care vin turiștii medicali sunt Elveția, Belgia, Finlanda, Austria, Irlanda, Canada și SUA. „Noi le oferim clienților noștri asistență deplină și le comunicăm toate detaliile călătoriei. De la consultația la telefon, transport, cazare, excursii, traduceri și alte servicii dacă au nevoie”, a spus proprietarul afacerii.

Pe site-ul clinicii sale sunt prezentate toate detaliile „călătoriei medicale” în șase limbi. Astfel, clienții pot afla prețul de cazare, costurile procedurilor și condițiile de oferire a serviciilor medicale.

Dacă la alte clinici stomatologice astfel de clienți sunt doar în perioada estivală, la clinica specializată în turismul medical, clienții internaționali vin anul împrejur. Potrivit directorului, clinica sa stomatologică are circa 30 de clienți străini pe lună și chiar mai mult. „Se întâmplă ca vara să fie mai mulți clienți, fiindcă moldovenii care lucrează peste hotare în această perioadă au vacanță și îi aduc pe străini la noi”, a menționat medicul.

Nu există o statistică care ar prezenta numărul total de cabinete stomatologice în țară, sau cel puțin în Capitală. La fel, nu există date referitor la numărul de cetățeni străini care vin în țară să beneficieze de astfel de servicii medicale, dar potrivit specialiștilor în ultimul an numărul este în creștere.


 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)