Astăzi 21 Iulie 2019, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Afaceri 25 August 2016, ora 09:07    Din editia print

Sezonul turiștilor medicali este în toi

Marime Font

În ultima lună de vară, pe străzile Capitalei observăm mai mulți turiști ca în alte perioade. Mulți dintre ei vin să ne descopere țara și, totodată, să beneficieze de servicii stomatologice care sunt mai accesibile la noi decât în țara lor de origine. 

Cetățenii Republicii Moldova susțin că prețurile pentru tratamente și îngrijirea sănătății sunt mari. În schimb străinii care ne vizitează țara, profită din plin de aceste tarife. Se cunoaște că în perioada verii tot mai mulți italieni sau cetățeni ai altor țări vin în Republica Moldova în mod particular pentru a beneficia de servicii stomatologice la prețuri de câteva ori mai mici decât în țara lor.

Vadim Vetrilă, directorul unei clinici private din centrul Capitalei, spune că în acest an au venit foarte mulți străini la clinica sa. Cel mai des, pacienții săi vin din Italia, Franța și Spania, mai ales în lunile iulie-august, când este perioada concediilor. „Clienții apelează la diferite servicii de stomatologie. Cineva are nevoie de lucrări de protezare, cineva face un tratament. Noi dispunem de o gamă mare de servicii, iar pacienții au de unde alege”, a spus medicul. Specialistul mai menționează și faptul că cea mai bună publicitate o fac foștii clienți, care le spun altora despre clinica de la Chișinău. Potrivit medicului circa 50 la sută dintre pacienți în perioada verii sunt cei veniți din afara țării.

Tratarea unui dinte în Spania costă 700 de euro

Amini este pentru prima dată în Republica Moldova. L-am întâlnit în stradă, când m-a întrebat cum să ajungă la Gara de Nord. Bărbatul este originar din Kabul, Afganistan, dar locuiește în Spania. În această vară, Amini a decis să vină în Republica Moldova pentru a-și trata dantura. Despre prețul și calitatea serviciilor din țara noastră acesta a aflat de la un prieten din Canada, care are afaceri și în Moldova. „Eu am venit să îmi schimb o coroniță la un dinte. În Spania această procedură m-ar fi costat 700 de euro. Aici în Moldova mă costă puțin peste o sută”, a precizat străinul.


Pentru a-și trata dantura, străinul a spus că are nevoie de câteva vizite la medic. Perioada de „tratare” și odihnă în Moldova pentru Amini este de două săptămâni. Cu banii care îi rămân din bugetul stabilit pentru acest tratament în Spania, bărbatul a hotărât să viziteze Moldova. Cu această sumă, turistul își achită biletul de avion dus-întors, acoperă cheltuielile de cazare, alimentație și mai vizitează câteva locuri din Moldova și împrejurimi. „Acum plec la Gara de Nord să-mi iau un bilet spre Odesa. Am auzit că este un oraș frumos și vreau să profit de ocazie că mă aflu alături să îl vizitez”, a precizat bărbatul.

Nadia Ursu, proprietara unei clinici dentare a spus că nu are experiența de a trata străinii care își doresc tratamente ieftine. „Majoritatea au probleme mari care necesită timp pentru un tratament de calitate, ceea ce ei nu prea înțeleg și merg în goană de mai ieftin și cât mai rapid”, a spus stomatologul.

O afacere în turism stomatologic

În țară avem o clinică specializată în deservirea străinilor care vin în mod special pentru tratarea danturii. Acum șase ani, un tânăr specialist a deschis prima afacere care oferă servicii de turism stomatologic în țara noastră. „În timpul unei călătorii în SUA, cineva dintre prietenii mei a avut nevoie de un tratament urgent la dantură. La clinica din SUA ne-au spus că pentru reparația dintelui prietenul urma să achite o mie de dolari, care de fapt erau bani imenși pentru noi. Atunci am început să mă interesez de ce prețurile sunt atât de mari în alte țări. Mai târziu a apărut ideea să creăm un serviciu pentru cei care vor să beneficieze de același tratament la prețuri mai mici. Noi suntem primii care am adus altfel de turism în Republica Moldova”, s-a arătat convins Mihail Ceropita.

În cadrul clinicii sale vin clienți din toată lumea, dar cei mai mulți sunt din Italia, Franța și Spania. Alte țări din care vin turiștii medicali sunt Elveția, Belgia, Finlanda, Austria, Irlanda, Canada și SUA. „Noi le oferim clienților noștri asistență deplină și le comunicăm toate detaliile călătoriei. De la consultația la telefon, transport, cazare, excursii, traduceri și alte servicii dacă au nevoie”, a spus proprietarul afacerii. În cadrul clinicii sale lucrează opt medici.

Stomatologul a spus că străinii nu vin doar pentru o zi sau două la tratament. De multe ori este nevoie de câteva vizite pentru a rezolva problema pacientului. Dar sunt pacienți care au nevoie să se trateze și câteva săptămâni, fiindcă sunt cazuri diferite. Stomatologul a găsit încă o explicație de ce cetățenii altor state vin la noi să beneficieze de acest serviciu. „Străinii aleg să vină în Moldova, fiindcă nu dispun de o asigurare medicală din țara lor care ar include și tratamentele stomatologice, iar acestea sunt de până la șase ori mai scumpe în țările lor, decât în Moldova”, a spus tânărul de 28 de ani.

În cadrul clinicii sale vin clienți din toată lumea, dar cei mai mulți sunt din Italia, Franța și Spania. Alte țări din care vin turiștii medicali sunt Elveția, Belgia, Finlanda, Austria, Irlanda, Canada și SUA. „Noi le oferim clienților noștri asistență deplină și le comunicăm toate detaliile călătoriei. De la consultația la telefon, transport, cazare, excursii, traduceri și alte servicii dacă au nevoie”, a spus proprietarul afacerii.

Pe site-ul clinicii sale sunt prezentate toate detaliile „călătoriei medicale” în șase limbi. Astfel, clienții pot afla prețul de cazare, costurile procedurilor și condițiile de oferire a serviciilor medicale.

Dacă la alte clinici stomatologice astfel de clienți sunt doar în perioada estivală, la clinica specializată în turismul medical, clienții internaționali vin anul împrejur. Potrivit directorului, clinica sa stomatologică are circa 30 de clienți străini pe lună și chiar mai mult. „Se întâmplă ca vara să fie mai mulți clienți, fiindcă moldovenii care lucrează peste hotare în această perioadă au vacanță și îi aduc pe străini la noi”, a menționat medicul.

Nu există o statistică care ar prezenta numărul total de cabinete stomatologice în țară, sau cel puțin în Capitală. La fel, nu există date referitor la numărul de cetățeni străini care vin în țară să beneficieze de astfel de servicii medicale, dar potrivit specialiștilor în ultimul an numărul este în creștere.


 

Un articol de: Lia Ciutac Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 15:47

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Comentariu 21 Iulie 2019, ora: 12:48 de Silviu Tănase

Istoria unei fotografii trucate

Istoria unei fotografii trucate Din editia print

Ieri liniștea onlinului de pe malurile Bâcului a fost tulburată de o poză unde Premierul Maia Sandu își ține discursul la ceremonia de investire a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah, pe fundalul drapelului rusesc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 12:13

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

ULTIMA ORĂ / Valeriu Munteanu a fost ales Președintele Partidului „Uniunea Salvați Basarabia” (VIDEO)

Valeriu Munteanu, fost vicepreședinte al Partidului Liberal și ex-ministru al Mediului, a fost ales președinte al partidului „Uniunea Salvați Basarabia”, anterior partidul „Mișcarea Acțiunea Europeană”, relansat astăzi, 21 iulie, care va avea drept scop Unirea R....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:43

Originile tulburării de alimentare anorexia nervoasă se regăsesc atât în minte cât și în corp, potrivit unui studiu internațional. Anorexia este văzută ca o boală psihică gravă. Dar medicii de la King’s College din Londra au arătat că schimbările legate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:39

 Meghan Markle și prințul Harry au primit numeroase critici pentru că au decis să-și crească fiul fără să respecte tradiția regală. Cu toate acestea, regina Elisabeta a II-a le-a dat binecuvântarea! Dar, potrivit unui expert regal, există un singur lucru pe care suverana...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:31

 Camioneta care-i transporta pe migranţi a ieşit de pe autostradă lângă localitatea Demir Kapija şi a plonjat într-un şanţ de 14 metri adâncime, a transmis postul de radio A1 din Macedonia de Nord, citând surse judiciare. Printre răniţi sunt şi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:26

Autorităţile dintr-un sat din Elveţia, aflat în apropierea graniţei cu Italia, au scos case la vânzare la preţul de 1 dolar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:10

Un lucru pe care toţi cetăţenii Uniunii Europene îl au în comun e un paşaport cu însemnele UE. Însă, aşa cum cei înstăriţi pot cumpăra haine de ultima modă pe eleganta Via dei Condotti, din Roma, investitori străini bogaţi, în principal ruşi, dar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 10:08

Fostul premier Victor Ponta, liderul partidului Pro România, are comentarii acide, pe Facebook, la interviul pe care un alt fost premier, Dacian Cioloș, l-a acordat vineri seară emisiunii „24/7” de la Digi24. Dacian Cioloș a convenit cu Dan Barna, prezidențiabilul USR, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:47

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de ruși au cerut la Moscova ALEGERI LIBERE, după ce zeci de candidați au fost eliminați abuziv din cursă

Peste 20.000 de persoane s-au adunat sâmbătă pe un larg bulevard din centrul Moscovei pentru a cere alegeri locale libere şi corecte, transmite AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:26

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Alegeri legislative în Ucraina: Partidul lui Zelenski ar putea câștiga majoritatea care să-i permită să guverneze singur

Ucrainenii au început duminică să voteze în cadrul alegerilor legislative anticipate al căror favorit este partidul noului preşedinte Volodimir Zelenski. Formaţiunea recent creată şi denumită 'Slujitorul poporului' - după numele unui serial televizat în care Zelenski...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 09:24

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

PDM și-a AMÂNAT Congresul, în cadrul căruia urma să aleagă noua conducerii

Membrii Consiliului Politic Naţional al PDM s-au întrunit ieri în şedinţă. Democrații au făcut o analiză a situaţiei social-politice din ţară, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Iulie 2019, ora: 09:13

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IULIE 2019. PEȘTII CAUTĂ SPIRITUALITATEA

Horoscopul zilei de 21 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 21 Iulie 2019, ora: 00:10

Uleiul de măsline este bogat în fitonutrienti, vitamine (A, B1, B2, C, D, E, K,), acizi graşi omega 3 şi omega 6, fiind ideal pentru gătit pentru că nu îşi pierde proprietăţile la încălzire decât la peste 210 grade Celsius", ne spune prof. dr. Gheorghe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Iulie 2019, ora: 00:06

Expertul în politici de securitate Rosian Vasiloi a fost numit joi, 18 iulie, la propunerea ministrului de Interne, Andrei Năstase, în funcţia de şef al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră. El îl va înlocui în această funcţie pe Fredolin Lecari.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)