Spectacole

„Sfântul închisorilor”, regizat de Petru Hadârcă şi jucat de Dan Puric

Scenariul spectacolului a fost scris de Ion-Costin Manoliu, iar regia artistică aparţine lui Petru Hadârcă. Potrivit unui comunicat de presă al organizatorilor, din distribuţie face parte cunoscutul actor şi regizor român Dan Puric, care îl va interpreta pe Valeriu Gafencu, alături de ceilalţi actori (Maria Ploae, Mihai Bica, Mircea Rusu, Dorin Andone, Orodel Olaru, Mircea Constantinescu, Petru Hadârcă, Alexandru Nedelcu, Dan Săndulescu, Dan Cogălniceanu, Ioana Iacob, Magda Duţu, Costin Manoliu, Stelică Muscalu), echipa de realizatori şi invitaţii speciali: personalităţi ale vieţii culturale şi politice, istorici, clerici, foşti deţinuţi politici, jurnalişti. Producţia este realizată în cadrul proiectului Biografii, memorii.

Valeriu Gafencu a fost numi „sfântul închisorilor” de către Nicolae Steinhardt în „Jurnalul fericirii”. Alături de alţi tineri, au fost arestaţi în 1941, în timpul regimului Antonescu, pentru activitatea lor în Frăţiile de Cruce. În închisoare, în inima lor începe o frământare profundă în privinţa rostului pentru care au fost încarceraţi. Sufletele lor caută ceva care să-i ridice deasupra suferinţelor pe care le trăiau. În perioada dinainte de instalarea regimului comunist au ocazia să citească Sfânta Scriptură şi alte cărţi duhovniceşti, să se adâncească în rugăciune.

A trecut prin încercări teribile în temutele închisori de la Aiud şi Piteşti. În cele din urmă, Valeriu Gafencu ajunge la închisoarea-sanatoriu de la Târgu-Ocna, unde în jurul său se creează o atmosferă spirituală înaltă, unică în universul concentraţionar românesc.

Valeriu Gafencu a murit pe 18 februarie 1952, purtând nimbul sfinţeniei. După 1990, a fost propus spre canonizare Sinodului Bisericii Ortodoxe Române. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *