Istorie

Calendar ortodox 30 aprilie. Ce sfânt sărbătorim în această zi

Apostolul lacov, pescar din Betsaida și fratele Sfantului loan Evanghelistul, a fost unul dintre cei doisprezece apostoli ai lui Iisus Hristos. Atat Sfântul Apostol Iacov, cât si fratele său l-au parasit pe tatăl lor, Zevedei, pentru a-L urma pe Hristos. Sfintele Evanghelii amintesc de faptul că Apostolul Iacov a fost prezent la Schimbarea la Față a Mântuitorului, de pe Muntele Tabor, dar și la rugăciunea Mântuitorului din grădina Ghetsimani.

După pogorârea Sfântului Duh, la Cincizecime, Sfântul Apostol lacov a predicat Evanghelia în mai multe locuri, ajungând până în Spania, după care s-ar fi reîntors in Palestina, unde ar fi predicat cu succes în ținuturile Samariei și Iudeei, conducând un timp, împreună cu Petru și Ioan, comunitatea iudeo-creștină din Ierusalim.

A fost prins și ucis prin decapitare la Ierusalim în anul 44 d.C, din ordinul regelui Herodes-Aggripa I (Faptele Apostolilor, 12,2) și îngropat tot acolo.

La ocuparea Palestinei, din anul 614, de către perși, relicvele lui Iacov cel Mare ar fi fost duse, spre salvare, fie la mănăstirea Sf.Ecaterina, fie la mănăstirea Raithiu (ambele in peninsula Sinai, Egipt), fie la mănăstirea Menas din Alexandria (Egipt). De aici, osemintele sale ar fi fost duse în Spania. Mormântul lui din Spania ar fi fost descoperit pe o pășune în jurul anilor 820-830, dupa o serie de viziuni în formă de „stele” ale unor copii de păstori. Pe acel loc a fost construită renumita bazilică de pelerinaj (azi catedrală) de la Santiago de Compostela (în trad. „Sf.Iacov de pe Câmpul Stelelor”). Relicvele lui Iacov cel Mare s-ar afla, împreună cu relicvele lui Athanasie și Theodosius, într-un tabernacol din cripta catedralei din Santiago de Compostela.

Timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *