Editorial

Sfârşit de an în zona gri

Greu de realizat această urare pe fundal de criză economică generalizată, secondată de accidentale crize politice locale… Şi totuşi, ne vom aduna care şi pe unde va primi sau nu va primi invitaţii pentru a ne dori reciproc fericire şi mult noroc. Unii o vor face „odată cu ruşii”, alţii „strict pe moldoveneşte”, ghicind între timp cum au împărţit de această dată Filat şi Lupu apariţiile la „Moldova-1” şi în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Unii vor „ciocni” cu Putin, alţii, mai răbdători, îl vor aştepta pe Băsescu, găsind astfel calea de a fugi de infinitele interimate autohtone şi de a ajunge, fie şi simbolic, în Europa… Întrebându-se totodată dacă nu cumva, în realitate, vom ajunge prea târziu acolo şi vom fi deja prea obosiţi, aşa cum ieşi obosit din orice aşteptare îndelungată. Mai ales că în timp şi obiectul/personajul/tărâmul mult râvnit poate să-şi piardă din strălucire. Dar trebuie totuşi să credem-sperăm-deschidem şampania!

Eu o voi face, pentru prima dată, în calitate de cetăţean european. Alături de draga mea familie şi mulţi dintre colegii mei de redacţie. În acest sens, ar fi păcat să spun că 2011 nu a fost un an deosebit… Îmi voi dori mie şi lor şi tuturor dumneavoastră ca această cetăţenie europeană să se producă nu doar de jure, ci şi de facto. Şi să nu ni se întâmple ca, după anticipatele aproape iminente, din păcate, să (re)vină cei – ştiţi voi cine… – pentru care cetăţenia europeană este o crimă, iar deţinătorii ei – criminali care trebuie stigmatizaţi.

Am în faţă, pe peretele din birou, o hartă a Uniunii Europene foarte simplă – ţările-membre sunt marcate cu albastru, restul fiind o abia perceptibilă zonă gri. În noaptea de Revelion, mă voi gândi şi la această hartă şi-mi voi dori să intrăm cu toţii într-o epocă mai luminoasă şi mai colorată. Sau, cel puţin, să depăşim condiţia de gri. Chiar dacă am obosit şi eu, ca toţi noi, să aştept, vreau să cred că este posibil. La mulţi ani, oameni buni, oriunde v-aţi afla!

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *