Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Comentariu 14 Octombrie 2013, ora 07:10    Din editia print

Marime Font

Sfaturi pentru veșnicie

„Feriţi-vă de aluatul fariseilor, care este făţărnicia. Că nimic nu este acoperit care să nu se descopere şi nimic ascuns care să nu se cunoască.  

 
 
 

De aceea, câte aţi spus la întuneric se vor auzi la lumină; şi ceea ce aţi vorbit la ureche, în odăi, se va vesti de pe acoperişuri.” ( Luca 12; 1-3).

Fățărnicia. O plagă de care omenirea niciodată nu s-a vindecat. În orice timp au existat oameni fățarnici. Solomon, în Vechiul Testament, spune că omul înțelept privește drept în ochii oamenilor. Și dă câteva indicii după care se recunosc oamenii fățarnici. Lucruri pe care astăzi le învățăm la cursuri despre limbajul corpului, aspecte ce țin de psihologia minciunii. Îngustarea ochilor, privirea dintr-o parte, nu sunt descoperiri recente, le găsim și la Solomon.Vă voi da câteva citate din Pildele lui Solomon spre exemplificare: „Omul necinstit și viclean umblă cu minciuna pe buze. Face cu ochiul, dă din picioare, face semne cu degetele.” (6; 12-13); „Cel ce clipește din ochi va fi pricină de supărare” (10; 10); „Grăitorul de rele dă pe față lucruri de taină” (11; 13); „Cel ce deschide prea tare buzele, o face spre pieirea lui” (13; 3); „Cel care închide din ochi urzește viclenii, cine își mușcă buzele a și săvârșit răul” (16; 30); „Când își schimbă glasul să nu îl crezi.” (26; 27).

Însă Iisus, în Evanghelia după Luca, nu vorbește doar de urâțenia fățărniciei, ci și de consecințele ei. Ne atenționează că orice este ascuns acum va fi descoperit și tot ce s-a spus în taină se va vesti de pe acoperișuri. Acest aspect e deosebit de important în formarea noastră ca oameni, dar și pentru mântuirea noastră. Fiindcă dacă de la Solomon putem lua sfaturi de viață, Iisus ne dă sfaturi pentru veșnicie. Cum altfel ar trebui să trăiască omul credincios dacă nu cu convingerea că toate cele ascunse vor fi date pe față, și toate cele spuse în șoaptă vor fi strigate cu glas mare?

Am trăit noi în așa fel încât să putem spune: toată vorba mea poate fi cunoscută și toate faptele mele le pot vesti? Dacă da, suntem pe drumul cel bun. Însă firea omului e slabă și eu cred că nu există om care să nu aibă un cuvânt spus cândva de care să îi fie teamă acum sau o faptă nebunească pe care să se chinuie să o tăinuiască.

Și aici nu pot să nu îmi amintesc de acel cuvânt din Filocalie care ne spune să trăim în așa fel ca și cum am muri mâine. Nu putem greși încontinuu bazându-ne pe spovedania care va veni și ne va scăpa de păcate. Trebuie să trăim în așa fel încât în fiecare seară când ne pregătim de somn să putem spera că dacă nu ne vom mai trezi, va fi pentru noi o șansă de mântuire. Fiecare cuvânt pe care îl spunem în doi să fie un cuvânt care ar putea fi spus și în fața a o mie de oameni. Dacă spunem un cuvânt de mustrare la adresa cuiva în lipsa lui, să fie același cuvânt pe care l-am putea spune și în prezența lui. Și în tot ceea ce facem să avem gândul la Dumnezeu.

De aceea tradiția ortodoxă ne sfătuiește ca înainte de a începe vreun lucru să ne rugăm. La începutul lucrului și la sfârșitul lui. Fiindcă nimeni nu se poate ruga pentru un lucru rău. În Epistola către Efeseni, apostolul Pavel spune: „Vorbiţi între voi în psalmi şi în laude şi în cântări duhovniceşti, lăudând şi cântând Domnului, în inimile voastre” (5; 19), din același motiv. Fiindcă nu poți să vorbești despre Dumnezeu, iar apoi să rostești lucruri rele. Rugăciunea e modul cel mai bun de a-ți păzi mintea curată.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md