Astăzi 19 Februarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 20:49
Abonamente

Opinii & Editoriale 21 Decembrie 2016, ora 07:18    Din editia print

Marime Font

Sfidarea democrației

Nu trăim timpuri prea vesele. Ion Creangă spunea odată că este prost, dar când se uită în jurul său se încurajează, că sunt mai proști ca el. Am făcut-o noi lată că ne-am băgat capra de Dodon în casă, dar românașii noștri mai mari au făcut-o și mai gogonată, votând o emanație pesedistă cu iz și putoare de nomenclatură comunistă și sovietică. Asta după un deceniu de NATO și Uniune Europeană. 

Cu alte cuvinte, deși suntem românași mai mici, noi măcar avem o scuză, dacă ne este mai ușor. Ne zbatem cum putem ca să ne menținem în spațiul de civilizație european, chiar dacă avem de înfruntat aici o presiune externă imensă din partea Rusiei, trăim într-o țară scindată, cu multiple probleme identitare, săraci lipiți pământului, împrăștiați prin întreaga lume, cu o clasă politică debilă și hrăpăreață, dar cu toate astea ne menținem în cărțile unui proiect statal cu aspirații europene și democratice.

Sunt și alții mai proști. Spre exemplu bulgarii, care la fel după ani de apartenență la spațiul de securitate și bunăstare euroatlantică, tot socialiști votează. Asta după ce i-au aruncat la gunoi în anul 1989, considerând timpurile lui Jivkov o epocă despre care vor citi doar în manualele de istorie. Dar, se vede că molima roșie mai are resurse de nostalgie în aceste state balcanice afectate de moștenirea otomană și profund penetrate de comunism.

Loading...


Dar ce să zicem de niște țărișoare ca România sau Bulgaria și de improvizații statale ca R. Moldova, când ditamai leagănul democrației și liderul lumii democratice Statele Unite ale Americii, votează un clown ca Donald Trump, cu apucături populiste și lipsit de viziune asupra locului deosebit pe care țara ce urmează să o conducă îl are în lume. Și pe deasupra cu afinități și simpatii pentru Putin și Rusia, care se pare a pus mâna pe înscăunarea sa. Persistă senzația că trăim niște timpuri ale sfidării democrației, iar dacă la sfârșitul Războiului Rece Fukuyama vorbea despre sfârșitul istoriei, prin care anunța victoria „în vecii vecilor” a democrației liberale, ca unica alternativă viabilă a construcției post-bipolare, acum sunt înclinat să cred că este sfârșitul acelui sfârșit al istoriei, replica autoritară și de stânga creând premizele unei răsturnări serioase a ordinii mondiale bazate pe confidența în instituțiile internaționale și în valorile democrației.

Democrația între mituri și realități

Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegem atunci când vorbim de democrație este persistența a numeroase mituri și stereotipuri legate de acest sistem de valori, devenite între timp universale și sacro-sancte. Desigur, democrația pornește de la greci, iar de la Platon puține s-au schimbat în evoluția apucăturilor politice ale popoarelor și națiunilor. Triada democrație-tiranie-oligarhie pe care a descris-o atât de abil este și acum vie și viabilă, într-o concurență la fel de acerbă cum era și pe timpurile civilizației elene.
Dar dincolo de aparențe, democrația în forma în care o înțelegem actualmente, este un fenomen relativ nou, devenit acceptat universal abia după cel de-al doilea război mondial. Asta deoarece democrația de până atunci avea numeroase lacune și erori de percepție. Spre exemplu, chiar democrația grecească, de multe ori idealizată și văzută ca un model de raportare, se referea doar la o parte a societății, la cetățenii liberi, masculi, femeile și restul categoriilor sociale fiind excluse de la procesul de luare a deciziei ale polisurilor din Elada, inclusiv de la votare.
Țări considerate democratice încă de prin secolele XVII-XIX, cum ar fi Franța, Anglia, Olanda, Belgia, iar ulterior Germania și Italia, nu erau altceva decât niște imperii, care activau într-un context politic ipocrit, dedublat și cu standarde democratice ambigui. Dintr-un anumit punct de vedere erau state cu parlamente și alegeri, cu presă liberă și respectarea unor drepturi fundamentale ale cetățenilor, dar pe de altă parte erau niște imperii cu posesiuni coloniale extinse, pe care le conduceau în mod abuziv și exploatator, uneori chiar brutal și barbar. Asta fără a pomeni că Germania, Italia sau Japonia au avut până la a doua conflagrație mondială regimuri totalitare sau autoritare, marcate de prezența unui singur lider, unui singur partid, unei singure ideologii și cu apucături agresive în politica externă, care au condus la exterminări în masă ale populației evreiești, slave, rome sau chinezești în arealul de desfășurare a ostilităților militare. Sau să ne gândim la Statele Unite, unde legile segregării rasiale au fost prezente până prin anii 1960, când mișcarea lui Martin Luther King a creat presiuni asupra societății americane să determine anularea discriminării negrilor.

Prin urmare, democrația pe care o avem actualmente, ca un model universal de emulație și de referință la civilizația occidentală, este un produs de transformare a acestei civilizații după al doilea război mondial, când consecințele dezastruoase ale acestuia, printre care moartea a milioane de oameni, scindarea și demolarea Europei, victoria și expansiunea comunismului de la Berlin până în China și Coreea, au generat necesitatea unui pol alternativ de putere credibil și atractiv pentru restul lumii. Statele Unite au avut o contribuție decisivă la conturarea acestei lumi libere și democratice, care să dea speranță în această confruntare cu tentația totalitară și autoritară. Rând pe rând, democrația a fost învățată de Franța și Marea Britanie, care au renunțat la imperiile lor, de Germania și Italia, care au fost obligate să uite de Hitler și Mussolini, pentru a construi societăți democratice, ale bunăstării generale, de Japonia, care sub supravegherea americană a abdicat de la militarism și expansiune devenind în doar câteva decenii întruchiparea stabilității și democrației într-o Asie răvășită de comunism. Coreea de Sud și Taiwan au învățat democrația după războiul civil și ruptura teritorială determinată de instaurarea comunismului în Coreea de Nord și China continentală. Spania și Portugalia au devenit democrații și membre ale Uniunii Europene după ani îndelungați de dictatură, la fel cum a făcut și Grecia.

Statele Europei de Est au fost dominate timp de circa 50 de ani de un regim totalitar sovietic, peste care s-au suprapus propriile regimuri comuniste cu variațiuni ceaușiste, titoiste, kadariste, jivkoviste, hodjariste etc. Dar după 1989-1991 au învățat să devină democratice și să aspire să revină în spațiul de civilizație euroatlantic. Și tocmai în momentul în care ar fi trebuit să devină garanți ai stabilității în aceste regiuni de maximă turbulență, atestăm o capotare în fața tentației autoritare și de stânga, pornind de la Grecia și terminând cu România și Bulgaria. Dar să nu uităm nici de Turcia, a cărei parteneriat durabil cu NATO a scos-o din comunism și influență islamică, creând premizele unei prime simbioze de succes între democrație, europenism și islam, pentru ca în ultimă instanță Erdogan să trădeze aceste aspirații pentru a sări în brațele Rusiei.

Democrație vs. autoritarism: pledoarie pentru rezistență

Nu este prima oară când oamenii preferă democrația unor forme de schizofrenie colectivă cum este totalitarismul și autoritarismul. Este cea mai simplă formă de renunțare la condiția umană, a cărui pilon de bază este libertatea. Omul debusolat și rătăcit, depersonalizat și sărăcit este înclinat să delege libertățile și drepturile sale unor forme de conducere monstruoase, pentru a scăpa de responsabilități, pentru a avea un minim de securitate materială și siguranță imaginară, cumpărată cu prețul anihilării sale ca ființă umană. Așa au făcut rușii în convulsiile revoluției și războiului civil, preferându-l pe Lenin și pe Stalin, după care au atras în această volbură ucrainenii, belarușii, georgienii, armenii, azerii, kazahi și uzbeci, iar apoi și pe noi cu balticii. Tot la fel au făcut și italienii cu germanii în perioada interbelică, atunci când au preferat lideri ca Mussolini și Hitler pentru frustrările acumulate după Primul Război Mondial, criza economică profundă și dorința de a redeveni putere pe continentul european. Regimurile totalitare au arătat performanță pe fundalul slăbiciunii democrațiilor europene, în special al Franței și al Marii Britanii, care au asistat impasibil la această expresie de „vigoare” reală sau imaginară de care au dat dovadă URSS, Italia sau Germania, urmate și de alte state europene în abortarea democrației. Cu ce s-au terminat aceste „delegări” ale drepturilor individuale și politice către acești indivizi deja cunoaștem, prețul plătit de umanitate fiind de ordinul a zeci de milioane de vieți omenești.

Actualmente suntem de asemenea în fața unui capotaj al umanității în favoarea înclinațiilor autoritare. Rusia lui Putin, agresivă și autoritară atât în plan intern, cât și extern, pare să genereze simpatii nu doar în spațiul postsovietic și printre moldoveni, dar și la nivel global, printre diferiți adepți ai „politicilor de mână forte”. China comunistă, un alt fief al despotismului oriental hidos cu valențe marxist-maoiste, ancorate într-un model de socialism de piață, la fel pare fascinantă și atractivă pentru mulți, inclusiv printre intelectualii de pe la noi. Regimul lui Erdogan după ce a epuizat măsurile legale de constrângere a opoziției și societății civile, a trecut la măsuri represive deschise, omorând orice speranță de a construi un stat turc democratic și european atâta timp cât este la conducere. Asta la pachet cu șantajul contra Europei și aliaților NATO în problema refugiaților și sistemului de securitate regionale, dar și a tentativelor evidente de a se apropia de Rusia pentru supraviețuirea politică. Și în Filipine președintele Rodrigo Duterte, un alt urmaș al lui Hitler și Stalin, execută personal oameni și a impus în țară un regim dictatorial, cu accente personalizate.

Noi tot suntem predispuși să capotăm în fața acestor manifestări de autoritarism care devin tot mai evidente în R. Moldova și să exprimăm admirație față de unii lideri cu înclinații antidemocratice. Doar că înainte de a cădea în genunchi și a pupa icoane de moaște putiniste, trebuie să reflectăm un pic în timp, la cei care au fost până la noi și care au murit prin diferite părți ale lumii tocmai pentru ca noi să avem acum posibilitatea de a alege democrația și să luptăm pentru ea. Pentru că poate democrația este rea și cu lacune. Sau mai degrabă oamenii care o interpretează abuziv. Dar că este sistemul politic cel mai bun din câte au existat până acum, eficiență demonstrată în statele lumii libere. Apoi trebuie să înțelegem că democrația nu este un dat peren, imemorabil și imuabil, cu care națiunile se nasc și trăiesc, ci un exercițiu de învățare și educație. Prin urmare nu există soluții magice, așa cum nu există democrații înnăscute. Există încredere în această formă de guvernare și efort de generații în modelarea sa, inclusiv prin rezistență contra oricăror forme de autoritarism.  

Un articol de: Octavian Țâcu
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:49

Simona Halep a învins-o în turul II al turneului de la Dubai pe Ons Jabeur (25 de ani, 45 WTA), scor 1-6, 6-2, 7-6 (7), asigurându-și calificarea în turul următor, unde o va întâlni pe mai vechea cunoștință Aryna Sabalenka (21 de ani, 13 WTA).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:47

După o iarnă destul de blândă, sufletele noastre au deja o atitudine primăvăratică și abia așteptăm să ne eliberăm de hainele groase și să ne plimbăm pe sub pomii înfloriți. Dar, în același timp, ne întrebăm ce va aduce nou primăvara unui an atât de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:17

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Partidele unioniste și cele proeuropene din R. Moldova ar pune la cale o COALIȚIE LARGA

Reprezentanții unor partide unioniste și proeuropene s-au întâlnit astăzi pentru a discuta despre crearea unei „coaliții largi de pe acum”, astfel încât cetățenii „să aibă pe cine vota”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:12

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală

Toate dosarele care ar fi fost comandate politic, pe timpul regimului Plahotniuc, vor fi revizuite de Procuratura Generală, a declarat Alexandr Stoianoglo. Procurorul general a spus că, dacă se vor descoperi abateri grave, se vor lua măsurile legale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 20:03

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Alexandru Slusari: Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon

Conducerea Partidului Democrat din Moldova tinde să capituleze în fața lui Igor Dodon, iar formațiunea politică riscă să se transforme, astfel, într-un apendice al Partidului Socialiștilor. Este comentariul vicepreședintelui PPDA, Alexandru Slusari, după plecarea celor șase...

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 19 Februarie 2020, ora: 20:00 de Irina Nechit

interviu de irina nechit Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

Tamara Cărăuș: „Se reia motivul obscen al moldovenismului. Întreaga existență politică a RM e o existență nudă încât îți vine să întorci capul dezgustat”

– Felicitări pentru cartea „Limba de hârtie”, ajunsă la a doua ediție. Are un magnetism puternic, e o dezlănțuire de energii spirituale, identitare, lingvistice. Cititorul o citește dintr-o respirație. Tu, de asemenea, ai scris-o spontan, dintr-o respirație?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:42

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Planeta ia foc?! Antarctica se topește. Dezastrul pare iminent

Antarctica se topește! Este o situație alarmantă la nivelul întregului glob pământesc. Schimbările climatice fac prăpăd, iar specialiștii avertizează cu privire la ce consecințe vor apărea dacă situația nu se remediază rapid. Deja se resimt efectele acestor fenomene meteo extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 19:34

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

FBI a arestat un mexican, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei

Un cetățean mexican a fost arestat în Statele Unite, fiind acuzat că a acționat în SUA în numele guvernului rus. Potrivit materialelor anchetatorilor, un oficial rus nenumit l-a angajat pe Hector Alejandro Cabrera Fuentes în 2019, instruindu-l, printre altele, să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:53

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Româncă aproape decapitată, găsită într-un tomberon, în Spania. A fost ucisă de iubitul olandez

Final pe cât de înfiorător, pe atât de nedrept pentru o tânăra româncă, stabilită în Spania, mama a doi copii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 18:02

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Oficial, Igor Ceaika este coproprietar al posturilor Primul în Moldova și Accent TV

Igor Ceaika, fiul ex-procurorului general rus Iurii Ceaika, apare oficial în acte drept coproprietar al posturilor de televiziune Primul în Moldova și Accent TV. Documentele au fost publicate recent pe site-ul Consiliului Audiovizualului (CA). Autoritatea a aprobat declarațiile...

( ) Citeşte tot articolul

Frumusețe 19 Februarie 2020, ora: 15:58

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

MakeUp.md: garanție, calitate și originalitate

Dorința de a perfecționa trăsăturile frumoase este una profund umană ce pare să fie adânc înrădăcinată în istoria omenirii. Din cele mai vechi timpuri, machiajul a jucat diverse roluri, de la cel folosit pentru ritualuri religioase, la cel cu uz practic și până...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:26

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

Malaysia, încurajată să reducă utilizarea ambalajelor de plastic pentru mări mai curat

 O analiză a celor mai periculoşi poluanţi din mări şi oceane demonstrează că malaysienii sunt cei mai mari consumatori individuali de ambalaje din plastic, a anunţat luni WWF care a îndemnat autorităţile guvernamentale din această ţară să limiteze utilizarea obiectelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:21

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

A început procesul Facebook cu fiscul american, pe o miză de nouă miliarde de dolari

 Într-o instanţă din San Francisco a început marţi un proces în care IRS (Internal Revenue Service, autoritatea fiscală din SUA) solicită Facebook plata unor restanţe de nouă miliarde de dolari, transmite AFP. În faţa judecătorului urmează să compară mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:16

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

3 moldoveni, aflați în carantină de CORONAVIRUS pe nava „Princess Diamond”, vor ajunge acasă în zilele următoare

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova a identificat trei moldoveni pe vasul de croazieră „Princess Diamond”, blocat în portul Yokohama, din Japonia, din cauza infecției cu coronavirus. Este vorba despre trei cetățeni moldoveni, doi bărbați și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:08

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Noi servicii funerare ecologice cadavre umane devenite compost - FOTO

Washington a devenit recent primul stat american unde transformarea cadavrelor umane în compost este legală. Tehnica este considerată un serviciu funerar prietenos cu mediul şi a fost testată într-un proiect pilot. Compostul este cunoscut ca îngrăşământ agricol...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:01

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Aeroportul Chișinău // RM riscă să piardă sute de milioane de euro într-un arbitraj internațional / DOC

Andreas Menelaou, directorul „Komaksavia Airport Invest LTD”, deținătoare a „Avia Invest”, compania care gestionează Aeroportul Internațional Chișinău, susține că firma pe care o conduce ia în calcul, drept variantă de rezervă, acționarea în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 14:00

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un român este al treilea cel mai longeviv bărbat în viaţă

Un bucureştean pare să fi găsit elixirul tinereţii, ajungând al treilea cel mai în vârstă bărbat de pe Pământ, recunoscut de Guiness Book of Records. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni şi a fost inginer agronom. Dumitru Comănescu are 111 ani şi 3 luni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:52

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Accident fatal la locul de muncă. Un muncitor de 38 de ani a căzut de la etajul 14 al unui bloc în construcție

Tragedie fatală la locul de muncă. Un bărbat de 38 de ani a murit după ce a căzut de pe un bloc în construcție, situat în sectorul Botanica al capitalei. Nenorocirea s-a produs în dimineața de 19 februarie, la ora 09.30, pe un șantier de pe strada Nicolae Titulescu....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:45

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Ce înseamnă când visezi apa. Ce simbol au culorile și starea apei din vis

Apa ca simbol al visului contine un mesaj foarte important pentru cel care o viseaza. In functie de continut si de natura visului apa poate avea interpretari diferite. Culoarea, locul si starea apei din vis influenteaza semnificatia mesajului. Apa are legatura cu starea emotionala a celui care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:39

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână

 Spune adio infecțiilor urinare, cu ajutorul acestui remediu natural care te scapă de bacterii într-o săptămână! ( rețetă) Infectiile tractului urinar pot reprezenta o discutie destul de ciudata, insa e important ca aceasta problema de sanatate sa nu fie neglijata,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:32

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Cum poți folosi uleiul de ricin în viața de zi cu zi

Uleiul de ricin are proprietati medicinale importante, continand foarte multa vitamina E. Iata insa cum il poti folosi in casa. 1. Lubrifiaza foarfeca ta preferata Pentru ca poate fi ingerat, este mult mai eficient pe metal, comparativ cu alti lubrifianti pe care nu ar trebui sa ii atingi....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 13:21

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

Fostul preşedinte al Coreei de Sud, condamnat în apel la 17 ani de închisoare

 Fostul preşedinte sud-coreean Lee Myung-bak a fost plasat în detenţie, miercuri, după condamnarea sa în apel la 17 ani de închisoare pentru corupţie, transmit AFP şi Yonhap. Aflat la putere între 2008 şi 2013, Lee Myung-bak (78 de ani) a stat pentru scurt...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 19 Februarie 2020, ora: 12:19

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege

DECLARAȚII //// Nichiforciuc, Filip și Candu - cele trei grupuri din PD care nu se mai pot înțelege Foto: foto simbol

În Partidul Democrat existau până astăzi trei grupuri: Nichiforciuc, Filip și Candu. Cel puțin așa susține deputatul Andrian Candu, care a anunțat miercuri că părăsește PD. Candu a declarat în cadrul unei emisiuni de la Publika TV că a decis să părăsească PD...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2020, ora: 12:14

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia va prezenta la Geneva primul său automobil 100% electric

Dacia anunță că va prezenta pe 3 martie la Geneva ”în premieră mondială cea mai accesibilă mașină de oraș 100% electrică de pe piață” Este de așteptat ca modelul de oraș să coste sub 15.000 de euro, dar să fie mult mai accesibil la preț după aplicarea...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)