Actualitate

Sherif a trecut Nistrul. Cea mai mare companie de la Tiraspol a obţinut licenţă la Chişinău – MoldStreet

Astfel grupul Sherif s-a alăturat altor şase companii petroliere din regiune, care au trecut Nistrul şi au trecut procedurile de obţinere la Chişinău a licenţelor de import, valabile pentru o perioadă de şase luni. 

În consecinţă în prezent, potrivit datelor ANRE pe piaţa Moldovei activează deja 35 de companii ce au dreptul la importul de benzină şi motorină, cu şapte mai mult decât în 2016. Cu importul de gaze lichefiate se ocupă 13 companii. Totodată există 653 de benzinării şi  526 de staţii de alimentare cu gaz lichefiat.

Importul de motorină s-a majorat cu 5%

Cât importă Sheriff şi alte companii din regiunea separatistă ANRE nu anunţă. Autoritatea de reglementare publică însă doar datele raportate de companiile locale, fără a le da cotele de piaţă.

Astfel în primele nouă luni ale acestui an volumul importului de produse petroliere a crescut cu 4,4% față de perioada similară a anului trecut, până la 593.915 tone, arată datele statistice publicate de ANRE.

Această creștere a fost determinată în special de majorarea semnificativă a importului de motorină. Astfel în perioada ianuarie-septembrie 2017, s-au importat 415.639 de tone de motorină, cu 7% mai mult decât nivelul înregistrat în perioada similară a anului 2016.

În același timp importul de benzină a stagnat în jurul nivelului de 124.000 tone, iar importul de gaz lichefiat chiar s-a diminuat cu 5%.

Potrivit ANRE, România reprezintă principalul furnizor de produse petroliere deținând o cotă de 97,6% la benzină și 80,4% la motorină. Această tendință se explică prin prezența pe piața autohtonă a companiilor petroliere care dețin rafinării proprii în statul vecin și distanța mică care permite importul pe cale rutieră la costuri relativ mici, scrie mold-street.com

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *