Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Bună Dimineața 16 Iunie 2016, ora 09:03

Marime Font

Shopping-ul la turci - o tragere în țeapă

Recent am avut ocazia să petrec câteva zile în Turcia. Deservirea și atitudinea față de turiști este la un nivel destul de înalt, asta însă doar pe teritoriul hotelului unde ai fost cazat. Imediat cum ieși în afară, începi să observi anumite stranietăți. Pentru ca să faci cumpărături acolo, trebuie să ai nervi de fier. La ei nu sunt afișate prețurile, de aceea târguiala este la ordinea zilei. Dacă nu încerci să ceri un preț mai mic, turcii chiar se supără.

 
 
 

Practic la fiecare hotel sunt câteva persoane special angajate, care încearcă prin toate metodele posibile să convingă turiștii să meargă la shopping. Transport gratuit tur-retur până în oraș și promisiuni că urmează să găsești cele mai calitative lucruri la prețuri foarte mici. 


În realitate, sunt povești cu zmei și, de fapt, ești dus într-un centru comercial unde se vând lucruri din piele sau blană, care au niște prețuri cosmice. Acolo, o turmă de vânzători se țin din urma ta și încearcă să te îmbrace în tot felul de ciudățenii. Prețurile variază în funcție de cum ești îmbrăcat și în mare parte pornesc de la câteva mii de euro. O șubă, spre exemplu, costa inițial cinci mii de euro, pentru ca, într-un final, vânzătorii să-ți spună că fac o reducere generoasă și o poți cumpăra cu „doar” puțin peste 1000 de euro. Când înțelegi că ești prostit și încerci să fugi cât te țin călcăiele, lucrătorii centrului comercial coboară prețurile cu disperare, devin agresivi și insistenți.

De la localnici, am aflat că, în perioada când o bună parte din ruși se odihneau în Turcia, aceștia erau dispuși să achite sume enorme pentru lucruri care, în realitate, valorau mult mai puțin. Prin urmare, chiar dacă acum turiști din Rusia practic nu mai sunt, comercianții încearcă aceleași strategii cu ceilalți vizitatori, iar unii cad în plasă.

Un mare chin sunt și cumpărăturile în bazarurile lor locale. Acolo, la fel, trebuie să te târguiești pentru fiecare mărunțiș în parte. Ca să te impresioneze, vânzătorii îți oferă ceva drept cadou și îți spun câteva cuvinte în limba ta. Dacă ai nervi de fier și multă răbdare, atunci în jumătate de oră poți negocia un preț acceptabil. După, însă, îți piere imediat pofta să mai cumperi ceva. 

Stresant este și plimbatul prin piață. Fiecare comerciant încearcă să te convingă să cumperi ceva de la el. Toți îți spun că ești primul lor cumpărător și cu o față foarte tristă se plâng că micșorarea numărului de turiști le va falimenta afacerea. Nici ei nu afișează nicăieri prețurile, iar atunci când vrei să cumperi un anumit lucru, le inventează pe loc și acționează în funcție de reacția ta. Dacă te miri – prețul coboară, iar dacă manifești interes – prețul rămâne același. 

În concluzie, pot spune doar că shopping-ul în Turcia este un gen de sport, care are propriile reguli de joc. Cel mai straniu e că, după câteva zile petrecute acolo, începe să-ți placă târguiala, iar portmoneul se face suplu de tot într-un timp record. 

Un articol de: Dorin Galben Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md