Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:05
Abonamente

Actualitate 26 Ianuarie 2019, ora 12:38

"Shutdown-ul" s-a încheiat cu înfrângerea lui Trump

Marime Font

 Vineri, Congresul SUA și președintele american Donald Trump au convenit să suspende temporar "Shutdown-ul" și să reia activitatea unui sfert din guvern. Trump a semnat o lege care va continua finanțarea ministerele și departamentele pentru o perioadă de trei săptămâni. Problema construcției zidului rămâne suspendat, iar dezbaterea acestui subiect va continua. Decizia finală urmează a fi luată înainte de noul termen limită, 15 februarie, fapt care amenință cu declanșarea un nou "Shutdown"

Majoritatea funcționarilor federali își vor relua activitatea luni, iar unii au revenit la muncă chiar astăzi după un "Shutdown" record de 35 de zile (precedentul record a fost de 21 de zile, fiind stabilit sub președintele Clinton).


Majoritatea funcționarilor federali își vor relua activitatea luni, iar unii chiar astăzi după un "Shutdown" record de 35 de zile (precedentul record a fost de 21 de zile, fiind stabilit sub președintele Clinton).

Mai mult de o lună, 380 000 de funcționari federali au fost trimiși în concediu forțat neremunerat. Aproximativ 420 000 de persoane au fost forțați să lucreze fără plată (de exemplu, angajații Serviciului Federal Fiscal, ofițeri ai FBI, ofițeri ai Pază de Coastă din SUA și ofițeri de securitate aeroportuari).

Ieri, unul dintre cele mai mari huburi de aeriene din Statele Unite ale Americii, New York, se afla în pragul colapsului - datorită faptului că mulți controlori de trafic aerian, care nefiind salarizați, au plecat în masă în concedii medicale (n-a fost vorba de un protest, pur și simplu muți dintre ei au nu au fost în stare să plătească pe pentru îngrijirea copiilor). Zborurile către și de la Aeroportul Laguardia au fost oprite la un moment dat, iar mai apoi reduse semnificativ. Amenințarea pentru securitatea națională în transportul aerian a fost probabil cea mai gravă dintre toate.

"Shutdown-ul" s-a declanșat pe 22 decembrie după termenul limită, când Trump a refuzat să semneze legea bugetului de stat care nu conținea 5,7 miliarde de dolari, necesară pentru a construi un zid la granița cu Mexicul. Democrații sunt gata să aloce 1,3 miliarde de dolari pentru a consolida sistemele de securitate existente deja la granița de sud. Trump cere să fie construit un gard din oțel.

Bugetul Statelor Unite este aprobat în mai multe etape, la pachet. Astfel, finanțarea Departamentului de Securitate Națională, care este responsabilă de paza granițelor, a ajuns a fi inclusă într-un singur pachet cu Serviciul Fiscal, Ministerul Justiției (și FBI), Departamentul Securității Transporturilor și Serviciul Parcului Național (NPS). Chiar și serviciul secret al Statelor Unite, care păzește președintele, a căzut sub "Shutdown”. Din cauza închiderii guvernului, nu a funcționat chiar și bucătăria Casei Albe. Adevărul este că la începutul lunii ianuarie, Congresul a adoptat o lege care a compensat funcționarilor publici salariile retroactiv.

În perioada dezbaterile privind bugetului din decembrie, Trump a invitat la Casa Albă liderii Partidului Democrat din Congres: Chuck Schumer și Nancy Pelosi. La întâlnire, a invitat presa, pentru care a declarat în mod public că nu-i va învinui pe democrați și nu-și asumă responsabilitatea pentru "Shutdown”. Trump a declarat că ar fi o onoare pentru el, să oprească finanțarea guvernului de dragul construirii zidului.


Conferința de presă a lui Sumer, Pelosi și Hoyer după întâlnirea cu președintele

La 22 decembrie 2018 s-a declanșat a venit la "Shutdown-ul", iar după Crăciun, Trump a dat vina pe democrați.

Mai târziu, el va afirma că "totuși, toți funcționarii publici afectați de "Shutdown” sunt democrați" și că el știe că, de dragul zidului, oamenii sunt gata să-și strângă cureaua. Secretarul american al comerțului, miliardarul Wilbur Ross, a sugerat că civilii rămași fără plată ar putea lua împrumuturi la tarife reduse și să nu stea în linie pentru alimentele gratuite.


Ministrul Comerțului în administrația lui  Donald Trump - miliardarul Wilbur Ross

La 3 ianuarie, Camera Reprezentanților sa reunit într-o nouă componență, cu o majoritate democratică. Nancy Pelosi a fost aleasă Președinte.


Nancy Pelosi - Președintele Camerei Reprezentanților din SUA

În aceeași zi, democrații din Parlament au adoptat o lege bugetară care a permis reluarea finanșării tuturor departamentele, cu excepția Departamentului Securității Naționale, până în septembrie și al Departamentului Securității Naționale până în februarie. Dezbaterile privind construcția zidului urmau să continue, deja cu un guvern funcțional. Senatul controlat de republicani a refuzat, chiar să pună această lege la vot, deoarece Trump a anunțat anterior va bloca prin dreptul său de veto o lege care nu ar avea 5,7 miliarde de dolari pentru zid.

În paralel, Trump a început discuțiile despre posibilitatea introducerii unei stări de urgență în țară, care ar permite construcția zidului fără aprobarea Congresului, din banii bugetați pentru alte instituții, declarând că este gata să prelungească "Shutdown-ul", pentru "luni sau ani".

Ulterior, Trump a venit cu prima sa adresare către națiune din Casa Albă. Aceasta a fost difuzată în direct de toate posturile importante de televiziune din SUA. În adresarea sa, Trump a vorbit despre ororile emigrației ielegale, calificând situația de la granița cu Mexicul ca fiind o criză și a acuzat democrații de lipsa de voință de a rezolva această criză.

Imediat după discursul lui Trump a urmat reacția lui Pelosi și Schumer, care l-au acuzat că acesta a  luat țara și guvernul ostatici și l-au chemat să semneze legea pe care au adoptat-o.

La începutul acestei săptămâni, Nancy Pelosi l-a anunțat pe Trump că, grație "Shutdown-ului", Camera Reprezentanților nu va adopta o rezoluție prin care ar invita președintele la 29 ianuarie, să transmită un mesaj tradițional națiunii (State of the Union). Chiar și presa liberală a fost convinsă că Trump va veni cu un mesaj către națiune, cel puțin pe Twitter, sau din holul Congresului. Până la urmă Trump a cedat în fața lui Pelosi, anunțând că va lua mesajul său după sfârșitul "Shutdown-ului".

Cu câteva zile în urmă, Trump a propus democraților o soluție de compromis - bani pentru zid - în schimbul acordării statutului temporar de imigranți, imigranților ilegali deja aflați în țară. ("visătorii", adică copiii care au intrat ilegal în Statele Unite cu părinții lor și cu victimele dezastrelor). Nancy Pelosi a calificat această propunere ca fiind una din start sortită eșecului.

Alaltăieri, scandalurile au izbucnit deja în Senat. Mai mulți senatori republicani l-au atacat pe liderul lor de partid Mitch McConel, cerând reluarea activităților guvernamentale. În paralel, în această săptămână în Senat au avut loc protestele funcționarilor publici, care nu au fost salarizați.

În final, după un termen record de ne-funcționalitate, care a generat cozi ale oficialilor guvernamentali federali pentru prânzuri gratuite la un kilometru de la Casa Albă, după suspendarea activității aeroporturilor, Donald Trump a cedat în fața lui Pelosi pentru a doua oară, fiind de acord cu legea pe care democrații a adoptat-o pe 3 ianuarie.

Astfel, Nancy Pelosi i-a dat lui Donal Trump o lovitură care a generat cea mai umilitoare înfrângere politică în cei doi ani ai președinției sale.


Karina Orlova


 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:05

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Igor Fraiman, care spune că este prieten apropiat al omolui de afaceri Iurie Luncaşu, susţine că nu există nici un grad de rudenie între soţia businessmanului şi fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)