Astăzi 21 Ianuarie 2020, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:50
Abonamente

Actualitate 26 Ianuarie 2019, ora 12:38

"Shutdown-ul" s-a încheiat cu înfrângerea lui Trump

Marime Font

 Vineri, Congresul SUA și președintele american Donald Trump au convenit să suspende temporar "Shutdown-ul" și să reia activitatea unui sfert din guvern. Trump a semnat o lege care va continua finanțarea ministerele și departamentele pentru o perioadă de trei săptămâni. Problema construcției zidului rămâne suspendat, iar dezbaterea acestui subiect va continua. Decizia finală urmează a fi luată înainte de noul termen limită, 15 februarie, fapt care amenință cu declanșarea un nou "Shutdown"

Majoritatea funcționarilor federali își vor relua activitatea luni, iar unii au revenit la muncă chiar astăzi după un "Shutdown" record de 35 de zile (precedentul record a fost de 21 de zile, fiind stabilit sub președintele Clinton).


Majoritatea funcționarilor federali își vor relua activitatea luni, iar unii chiar astăzi după un "Shutdown" record de 35 de zile (precedentul record a fost de 21 de zile, fiind stabilit sub președintele Clinton).

Mai mult de o lună, 380 000 de funcționari federali au fost trimiși în concediu forțat neremunerat. Aproximativ 420 000 de persoane au fost forțați să lucreze fără plată (de exemplu, angajații Serviciului Federal Fiscal, ofițeri ai FBI, ofițeri ai Pază de Coastă din SUA și ofițeri de securitate aeroportuari).

Ieri, unul dintre cele mai mari huburi de aeriene din Statele Unite ale Americii, New York, se afla în pragul colapsului - datorită faptului că mulți controlori de trafic aerian, care nefiind salarizați, au plecat în masă în concedii medicale (n-a fost vorba de un protest, pur și simplu muți dintre ei au nu au fost în stare să plătească pe pentru îngrijirea copiilor). Zborurile către și de la Aeroportul Laguardia au fost oprite la un moment dat, iar mai apoi reduse semnificativ. Amenințarea pentru securitatea națională în transportul aerian a fost probabil cea mai gravă dintre toate.

"Shutdown-ul" s-a declanșat pe 22 decembrie după termenul limită, când Trump a refuzat să semneze legea bugetului de stat care nu conținea 5,7 miliarde de dolari, necesară pentru a construi un zid la granița cu Mexicul. Democrații sunt gata să aloce 1,3 miliarde de dolari pentru a consolida sistemele de securitate existente deja la granița de sud. Trump cere să fie construit un gard din oțel.

Bugetul Statelor Unite este aprobat în mai multe etape, la pachet. Astfel, finanțarea Departamentului de Securitate Națională, care este responsabilă de paza granițelor, a ajuns a fi inclusă într-un singur pachet cu Serviciul Fiscal, Ministerul Justiției (și FBI), Departamentul Securității Transporturilor și Serviciul Parcului Național (NPS). Chiar și serviciul secret al Statelor Unite, care păzește președintele, a căzut sub "Shutdown”. Din cauza închiderii guvernului, nu a funcționat chiar și bucătăria Casei Albe. Adevărul este că la începutul lunii ianuarie, Congresul a adoptat o lege care a compensat funcționarilor publici salariile retroactiv.

În perioada dezbaterile privind bugetului din decembrie, Trump a invitat la Casa Albă liderii Partidului Democrat din Congres: Chuck Schumer și Nancy Pelosi. La întâlnire, a invitat presa, pentru care a declarat în mod public că nu-i va învinui pe democrați și nu-și asumă responsabilitatea pentru "Shutdown”. Trump a declarat că ar fi o onoare pentru el, să oprească finanțarea guvernului de dragul construirii zidului.


Conferința de presă a lui Sumer, Pelosi și Hoyer după întâlnirea cu președintele

La 22 decembrie 2018 s-a declanșat a venit la "Shutdown-ul", iar după Crăciun, Trump a dat vina pe democrați.

Mai târziu, el va afirma că "totuși, toți funcționarii publici afectați de "Shutdown” sunt democrați" și că el știe că, de dragul zidului, oamenii sunt gata să-și strângă cureaua. Secretarul american al comerțului, miliardarul Wilbur Ross, a sugerat că civilii rămași fără plată ar putea lua împrumuturi la tarife reduse și să nu stea în linie pentru alimentele gratuite.


Ministrul Comerțului în administrația lui  Donald Trump - miliardarul Wilbur Ross

La 3 ianuarie, Camera Reprezentanților sa reunit într-o nouă componență, cu o majoritate democratică. Nancy Pelosi a fost aleasă Președinte.


Nancy Pelosi - Președintele Camerei Reprezentanților din SUA

În aceeași zi, democrații din Parlament au adoptat o lege bugetară care a permis reluarea finanșării tuturor departamentele, cu excepția Departamentului Securității Naționale, până în septembrie și al Departamentului Securității Naționale până în februarie. Dezbaterile privind construcția zidului urmau să continue, deja cu un guvern funcțional. Senatul controlat de republicani a refuzat, chiar să pună această lege la vot, deoarece Trump a anunțat anterior va bloca prin dreptul său de veto o lege care nu ar avea 5,7 miliarde de dolari pentru zid.

În paralel, Trump a început discuțiile despre posibilitatea introducerii unei stări de urgență în țară, care ar permite construcția zidului fără aprobarea Congresului, din banii bugetați pentru alte instituții, declarând că este gata să prelungească "Shutdown-ul", pentru "luni sau ani".

Ulterior, Trump a venit cu prima sa adresare către națiune din Casa Albă. Aceasta a fost difuzată în direct de toate posturile importante de televiziune din SUA. În adresarea sa, Trump a vorbit despre ororile emigrației ielegale, calificând situația de la granița cu Mexicul ca fiind o criză și a acuzat democrații de lipsa de voință de a rezolva această criză.

Imediat după discursul lui Trump a urmat reacția lui Pelosi și Schumer, care l-au acuzat că acesta a  luat țara și guvernul ostatici și l-au chemat să semneze legea pe care au adoptat-o.

La începutul acestei săptămâni, Nancy Pelosi l-a anunțat pe Trump că, grație "Shutdown-ului", Camera Reprezentanților nu va adopta o rezoluție prin care ar invita președintele la 29 ianuarie, să transmită un mesaj tradițional națiunii (State of the Union). Chiar și presa liberală a fost convinsă că Trump va veni cu un mesaj către națiune, cel puțin pe Twitter, sau din holul Congresului. Până la urmă Trump a cedat în fața lui Pelosi, anunțând că va lua mesajul său după sfârșitul "Shutdown-ului".

Cu câteva zile în urmă, Trump a propus democraților o soluție de compromis - bani pentru zid - în schimbul acordării statutului temporar de imigranți, imigranților ilegali deja aflați în țară. ("visătorii", adică copiii care au intrat ilegal în Statele Unite cu părinții lor și cu victimele dezastrelor). Nancy Pelosi a calificat această propunere ca fiind una din start sortită eșecului.

Alaltăieri, scandalurile au izbucnit deja în Senat. Mai mulți senatori republicani l-au atacat pe liderul lor de partid Mitch McConel, cerând reluarea activităților guvernamentale. În paralel, în această săptămână în Senat au avut loc protestele funcționarilor publici, care nu au fost salarizați.

În final, după un termen record de ne-funcționalitate, care a generat cozi ale oficialilor guvernamentali federali pentru prânzuri gratuite la un kilometru de la Casa Albă, după suspendarea activității aeroporturilor, Donald Trump a cedat în fața lui Pelosi pentru a doua oară, fiind de acord cu legea pe care democrații a adoptat-o pe 3 ianuarie.

Astfel, Nancy Pelosi i-a dat lui Donal Trump o lovitură care a generat cea mai umilitoare înfrângere politică în cei doi ani ai președinției sale.


Karina Orlova


 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 18:50 de Silviu Tănase

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Ion Chicu se duce cu „sapa după avioane” și îi dă replici stupide Președintelui Klaus Iohannis

Tunul de lemn este o producție Moldova-Film, realizată la apusul Imperiului Sovietic. Filmul prezintă povestea unui bătrân, liniștea căruia a fost tulburată de apariția unui avion nemțesc care le-a ucis pe rând găinile, apoi oaia. Bătrânul găsește un tun pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 14:06

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

FOTO/// Icoane cu chipul lui Vladimir Putin, vandute pe strazile din Rusia cu peste 22 de mii de lei

 Chipul lui Vladimir Putin poate fi gasit pe icoanele care se vand in Rusia. Despre asta a scris un internaut pe retelele de socializare, care spune ca a surprins icoana in aeroportul Pulkovo din Sankt Petersburg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:44

Valeriu Pasat Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

Mihail Ostrovski, primul ambasador sovietic la Bucureşti, trimis în Gulag pentru că a „contribuit la destituirea din funcţie a ministrului de Externe al României, N. Titulescu”

 Este binecunoscut faptul că în procesul de instituire, ameliorare şi dezvoltare a relaţiilor reciproce dintre state un rol deosebit îl joacă, de obicei, personalităţi notorii ale diplomaţiei. În România interbelică, o astfel de personalitate diplomatică,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:34

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

Piesa “Dosarele Siberiei,” în Sala Mare a Teatrului Naţional din Bucureşti

 Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău montează pe scena Naţionalului bucureştean, miercuri 22 ianuarie 2020, în Sala Mare, ora 19,00, piesa „Dosarele Siberiei”, în regia lui Petru Hadârcă.

( ) Citeşte tot articolul

Film 21 Ianuarie 2020, ora: 13:11

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

5 filme românești noi pe care le vei putea vedea în 2020

Anul 2020 va fi plin de noutăți în ceea ce privește industria cinematografică, inclusiv de noi filme românești de care să te bucuri. Anul 2020 va veni cu titluri mari. Pentru cei pasionați de filmele din universul DC, aceștia vor putea urmării continuarea poveștii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 13:05

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Denunț la Procuratură împotriva lui Dodon și solicitări la ANI și FISC să verifice cheltuielile președintelui pentru vacanțele de lux

Liderul Platformei Demnitate și Adevăr, Andrei Năstase, a pregătit denunțul pe care intenționează să-l depună la Procuratura Generală împotriva șefului statului pentru îmbogățire ilicită. Anunțul a fost făcut de prim-vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

Poze cu ROBII sovietici din Basarabia /// Zaharia Cușnir

A făcut senzație publicarea unui pachet de fotografii din satele basarabene ale anilor 50-60, la apogeul Uniunii Sovietice. Pe mine m-au întristat și vă spun de ce.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:58

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Parlamentul a CHELTUIT 2 milioane pentru 110 tablete ce le va permite deputaților să folosească sistemul e-parlament și e-vot

Tabletele au fost procurate încă în luna decembrie 2019, conform Agenției Achiziții Publice, informează jurnal.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:53

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Vezi unde a ascuns un moldovean sute de pachete cu cafea din Italia

Contrabandist cu imaginație. Un moldovean de 45 de ani din Nisporeni a ascuns mai multe produse alimentare fără acte în rezervorul unei stropitori, crezând că nu vor fi găsite, însă nu i-a mers.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 11:46

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți

Constantin Codreanu reacționează la acuzațiile la adresa Consulatului României de la Bălți Foto: simbol

1. Am considerat oportun să reacționez la acest articol pentru că, dincolo de orice, vorbim de interfața statului român cu care interacționează românii din Republica Moldova și de imaginea noastră ca stat. În plus, de fiecare dată când vorbim de situații în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 10:01

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

De sărbători, Loteria Națională a oferit câștiguri de peste 14,5 milioane de lei

În perioada 1 decembrie – 15 ianuarie, Loteria Națională a oferit câștiguri în valoare de 14 575 000 de lei. Dintre acestea, 19 norocoși au descoperit premii mari în bilete de loterie în sumă de 5 619 439 de lei. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 21 Ianuarie 2020, ora: 09:15

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

OPINII ALTERNATIVE / Saharneanu îl critică pe fostul lider PPR, Vlad Țurcanu

Ex-deputatul Valeriu Saharneanu, reprezentant al Partidului Popular Românesc, a dezvăluit cum a ajuns fostul președinte al formațiunii, Vlad Țurcanu, să conducă partidul, dar și cum, ulterior, nu s-a mai implicat în activități.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 09:04

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

VIDEO// Arest preventiv pentru minorul din ORHEI, care și-a ucis prietenul pentru o platformă XBOX

Minorul de 14 ani care a ucis cu sânge rece un alt minor de 12 ani a primit mandat de arest pentru 30 de zile, după ce ieri a fost reținut pentru 24 de ore. Băiatul este suspectat că ar fi omorât un băiat de 12 ani, iar cadavrul l-a ascuns într-o clădire nefinisată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:54

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Cadavru găsit într-o fântână de canalizare

Trupul neînsuflețit al unui bărbat a fost depistat în această după-amiază într-o fântână de canalizare de pe strada Alecu Russo, din sectorul Ciocana al capitalei. Solicitată telefonic, Natalai Stati, ofițerul de presă al Poliției Capitalei,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 08:25

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

GALA CINEAȘTILOR 2020: Cele mai bune filme din Moldova

 Ieri, 20 ianuarie, a avut loc „Gala Cineaștilor 2020”. Evenimentul a fost organizat în premieră de către Uniunea Cineaștilor din Moldova în colaborare cu Centrul Național al Cinematografiei și Ministerul Educației, Culturii și Cercetării. Laureații Galei...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 21 Ianuarie 2020, ora: 07:52

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 21 IANUARIE 2020. BERBECII SUNT CONFUZI

Horoscopul zilei de 21 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 21 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 21...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Ianuarie 2020, ora: 06:33

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Electromobilitatea – Companiile petroliere și de utilități încearcă să preia controlul: își fac propriile rețele de încărcare a mașinilor electrice

Mai mult de trei sferturi (79%) din infrastructura de încărcare a vehiculelor electrice din Europa era controlată de companiile de utilităţi şi petroliere.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 21 Ianuarie 2020, ora: 05:49

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie

Cum vorbim, cum scriem?: Despre ton şi intonaţie Din editia print

În prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Ianuarie 2020, ora: 00:25

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Şapte trucuri pentru folosirea mai eficientă a minţii

Conştientul emite raţionamente şi subconştientul produce; conştientul alege şi subconştientul livrează marfa. Vă prezentăm câteva trucuri. Este de la sine înţeles că puteţi adăuga cele care corespund aşteptărilor, nevoilor sau dorinţelor voastre. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 20 Ianuarie 2020, ora: 20:52

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Radu Jude, primul regizor român cu trei producții la Berlinale 2020

Cea de-a 70-a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Berlin se va desfășura între 20 februarie și 1 martie 2020

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)