Astăzi 5 Aprilie 2020, Duminică - Ultima actualizare la 4 Aprilie 2020
Abonamente

Actualitate 26 Ianuarie 2019, ora 12:38

"Shutdown-ul" s-a încheiat cu înfrângerea lui Trump

Marime Font

 Vineri, Congresul SUA și președintele american Donald Trump au convenit să suspende temporar "Shutdown-ul" și să reia activitatea unui sfert din guvern. Trump a semnat o lege care va continua finanțarea ministerele și departamentele pentru o perioadă de trei săptămâni. Problema construcției zidului rămâne suspendat, iar dezbaterea acestui subiect va continua. Decizia finală urmează a fi luată înainte de noul termen limită, 15 februarie, fapt care amenință cu declanșarea un nou "Shutdown"

Majoritatea funcționarilor federali își vor relua activitatea luni, iar unii au revenit la muncă chiar astăzi după un "Shutdown" record de 35 de zile (precedentul record a fost de 21 de zile, fiind stabilit sub președintele Clinton).

Loading...


Majoritatea funcționarilor federali își vor relua activitatea luni, iar unii chiar astăzi după un "Shutdown" record de 35 de zile (precedentul record a fost de 21 de zile, fiind stabilit sub președintele Clinton).

Mai mult de o lună, 380 000 de funcționari federali au fost trimiși în concediu forțat neremunerat. Aproximativ 420 000 de persoane au fost forțați să lucreze fără plată (de exemplu, angajații Serviciului Federal Fiscal, ofițeri ai FBI, ofițeri ai Pază de Coastă din SUA și ofițeri de securitate aeroportuari).

Ieri, unul dintre cele mai mari huburi de aeriene din Statele Unite ale Americii, New York, se afla în pragul colapsului - datorită faptului că mulți controlori de trafic aerian, care nefiind salarizați, au plecat în masă în concedii medicale (n-a fost vorba de un protest, pur și simplu muți dintre ei au nu au fost în stare să plătească pe pentru îngrijirea copiilor). Zborurile către și de la Aeroportul Laguardia au fost oprite la un moment dat, iar mai apoi reduse semnificativ. Amenințarea pentru securitatea națională în transportul aerian a fost probabil cea mai gravă dintre toate.

"Shutdown-ul" s-a declanșat pe 22 decembrie după termenul limită, când Trump a refuzat să semneze legea bugetului de stat care nu conținea 5,7 miliarde de dolari, necesară pentru a construi un zid la granița cu Mexicul. Democrații sunt gata să aloce 1,3 miliarde de dolari pentru a consolida sistemele de securitate existente deja la granița de sud. Trump cere să fie construit un gard din oțel.

Bugetul Statelor Unite este aprobat în mai multe etape, la pachet. Astfel, finanțarea Departamentului de Securitate Națională, care este responsabilă de paza granițelor, a ajuns a fi inclusă într-un singur pachet cu Serviciul Fiscal, Ministerul Justiției (și FBI), Departamentul Securității Transporturilor și Serviciul Parcului Național (NPS). Chiar și serviciul secret al Statelor Unite, care păzește președintele, a căzut sub "Shutdown”. Din cauza închiderii guvernului, nu a funcționat chiar și bucătăria Casei Albe. Adevărul este că la începutul lunii ianuarie, Congresul a adoptat o lege care a compensat funcționarilor publici salariile retroactiv.

În perioada dezbaterile privind bugetului din decembrie, Trump a invitat la Casa Albă liderii Partidului Democrat din Congres: Chuck Schumer și Nancy Pelosi. La întâlnire, a invitat presa, pentru care a declarat în mod public că nu-i va învinui pe democrați și nu-și asumă responsabilitatea pentru "Shutdown”. Trump a declarat că ar fi o onoare pentru el, să oprească finanțarea guvernului de dragul construirii zidului.


Conferința de presă a lui Sumer, Pelosi și Hoyer după întâlnirea cu președintele

La 22 decembrie 2018 s-a declanșat a venit la "Shutdown-ul", iar după Crăciun, Trump a dat vina pe democrați.

Mai târziu, el va afirma că "totuși, toți funcționarii publici afectați de "Shutdown” sunt democrați" și că el știe că, de dragul zidului, oamenii sunt gata să-și strângă cureaua. Secretarul american al comerțului, miliardarul Wilbur Ross, a sugerat că civilii rămași fără plată ar putea lua împrumuturi la tarife reduse și să nu stea în linie pentru alimentele gratuite.


Ministrul Comerțului în administrația lui  Donald Trump - miliardarul Wilbur Ross

La 3 ianuarie, Camera Reprezentanților sa reunit într-o nouă componență, cu o majoritate democratică. Nancy Pelosi a fost aleasă Președinte.


Nancy Pelosi - Președintele Camerei Reprezentanților din SUA

În aceeași zi, democrații din Parlament au adoptat o lege bugetară care a permis reluarea finanșării tuturor departamentele, cu excepția Departamentului Securității Naționale, până în septembrie și al Departamentului Securității Naționale până în februarie. Dezbaterile privind construcția zidului urmau să continue, deja cu un guvern funcțional. Senatul controlat de republicani a refuzat, chiar să pună această lege la vot, deoarece Trump a anunțat anterior va bloca prin dreptul său de veto o lege care nu ar avea 5,7 miliarde de dolari pentru zid.

În paralel, Trump a început discuțiile despre posibilitatea introducerii unei stări de urgență în țară, care ar permite construcția zidului fără aprobarea Congresului, din banii bugetați pentru alte instituții, declarând că este gata să prelungească "Shutdown-ul", pentru "luni sau ani".

Ulterior, Trump a venit cu prima sa adresare către națiune din Casa Albă. Aceasta a fost difuzată în direct de toate posturile importante de televiziune din SUA. În adresarea sa, Trump a vorbit despre ororile emigrației ielegale, calificând situația de la granița cu Mexicul ca fiind o criză și a acuzat democrații de lipsa de voință de a rezolva această criză.

Imediat după discursul lui Trump a urmat reacția lui Pelosi și Schumer, care l-au acuzat că acesta a  luat țara și guvernul ostatici și l-au chemat să semneze legea pe care au adoptat-o.

La începutul acestei săptămâni, Nancy Pelosi l-a anunțat pe Trump că, grație "Shutdown-ului", Camera Reprezentanților nu va adopta o rezoluție prin care ar invita președintele la 29 ianuarie, să transmită un mesaj tradițional națiunii (State of the Union). Chiar și presa liberală a fost convinsă că Trump va veni cu un mesaj către națiune, cel puțin pe Twitter, sau din holul Congresului. Până la urmă Trump a cedat în fața lui Pelosi, anunțând că va lua mesajul său după sfârșitul "Shutdown-ului".

Cu câteva zile în urmă, Trump a propus democraților o soluție de compromis - bani pentru zid - în schimbul acordării statutului temporar de imigranți, imigranților ilegali deja aflați în țară. ("visătorii", adică copiii care au intrat ilegal în Statele Unite cu părinții lor și cu victimele dezastrelor). Nancy Pelosi a calificat această propunere ca fiind una din start sortită eșecului.

Alaltăieri, scandalurile au izbucnit deja în Senat. Mai mulți senatori republicani l-au atacat pe liderul lor de partid Mitch McConel, cerând reluarea activităților guvernamentale. În paralel, în această săptămână în Senat au avut loc protestele funcționarilor publici, care nu au fost salarizați.

În final, după un termen record de ne-funcționalitate, care a generat cozi ale oficialilor guvernamentali federali pentru prânzuri gratuite la un kilometru de la Casa Albă, după suspendarea activității aeroporturilor, Donald Trump a cedat în fața lui Pelosi pentru a doua oară, fiind de acord cu legea pe care democrații a adoptat-o pe 3 ianuarie.

Astfel, Nancy Pelosi i-a dat lui Donal Trump o lovitură care a generat cea mai umilitoare înfrângere politică în cei doi ani ai președinției sale.


Karina Orlova


 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 20:10

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

Mai mulți locuitori din raionul Fălești ar fi suspecți de infectare cu virusului COVID-19, după ce s-a confirmat îmbolnăvirea unor angajați ai fabricii unde sunt confecționate jucării ”Kinder”, potrivit deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:16

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

 Au fost confirmate alte 161 de cazuri de infecție cu coronavirus pe teritorul Republicii Moldova. Astfel, până la această oră bilanțul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 ajunge la 752.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:50

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

„În timp ce autoritățile ne asigură că totul este pregătit la Bălți, într-o postare video pe Facebook plasată de primarul de la Bălți, Renato Usatîi, o pacientă se plângea că în loc de WC, administrația i-a dat o căldare”, informează Gazeta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:20

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Am intrat în posesia unor imagini video care arată urmările accidentului de aseară care s-a produs în apropiere de localitatea Cojuşna, cu implicarea unui Mercedes-AMG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:05

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

„Ministerul Educație a informat managerii instituțiilor de învățământ ca la salariile pentru luna martie să fie tăiate toate sporurile, adică acele procente pentru calitate”, scrie un învățător din UTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:39

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini cutremurătoare într-un oraș din Ecuador. Spitalele, morgile și serviciile funerare nu mai fac față numărului mare de victime în urma pandemiei de coronavirus, iar oamenii sunt nevoiți să abandoneze pe străzi cadavrele celor uciși de COVID-19, scrie CBS News.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:26

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

Renunță la produsele chimice de curățat în favoarea unor alternative naturale. În plus, sigur le ai în bucătăria ta deja, astfel că este o metodă mai puțin costisitoare. Dezinfectarea locuinței cu produse de curățare naturale poate părea o sarcină copleșitoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:51

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

Potrivit Interfax, toată scara unui bloc cu cinci etaje s-a prăbușit din cauza exploziei coloanei de gaz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:45

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

„Tot mai des, in ultimele zile, oameni importanti se dau cu parerea referitor la alegerile prezidentiale”, afirmă democratul pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:30

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Cetățenii Republicii Moldova care se vor întoarce în următoarele zile acasă ar putea fi obligați să efectueze testul pentru depistarea infecției la noul coronavirus. Potrivit premierul Ion Chicu, această măsură este analizată și urmează a fi luată o decizie în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:24

Silviu Predoiu Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Actuala criză, dincolo de spaimele pe care justificat le trezește în fiecare dintre noi, ne-a adus și un copleșitor sentiment de revoltă, revoltă resimțită atunci când ne-am conștientizat fragilitatea. Împreună, sentimentele de revoltă și teamă, conștientizate sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:20

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic răpus de virusul COVID-19 în RM, acum o săptămână, va fi deshumată și înmormântată în locul rezervat anterior de regretată, alături de soțul ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:07

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

Pentru mii de italieni, carantina nu există. 15.000 de amenzi au fost la Napoli, Genova şi Roma, după ce mii de italieni au ieșit pe străzile din Napoli, deşi e interzis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 11:15

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Papa Francisc a renunțat la titlul foarte important de „Vicar al lui Hristos” în Anuarul Pontifical pe 2020, pomenindu-l doar într-o notă de subsol, în care este calificat drept „titlu istoric”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:28

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Când am pornit spre Sudul Basarabiei primăvara nu-şi luase viză. Pe semne că uitase de calendar sau se cam supărase pe noi. Şi nu-i păsa primăverii că păsările, mai ales cocostârcii, „stau de vorbă” pe maluri de ape, iar pe ici-acolo tremură câte-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:15

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Galaţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:04

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

Președintele Igor Dodon afirmă că alegerile prezidențiale din toamnă ar putea să nu aibă loc, în contextul în care se așteaptă al doilea val de îmbolnăvire cu Covid-19, informează portalul controlat de președinte, unimedia.info

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:03

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

Președintele Igor Dodon a mințit cu nerușinare că lucrările de reparație a Complexului Memorial „Eternitate” au început cu mult timp înainte de criza provocată de coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 09:49

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

 Un bărbat de 79 de ani a murit din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Victima era internată la Spitalul Republican din Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)