Interviu

Si chinezii vor sa cunoasca viata poporului moldovenesc

Interviu cu Shi  Longzhuang, ambasadorul Republicii Populare Chineze in R. Moldova

– Excelenta, in curand poporul chinez va sarbatori Anul Nou, cunoscut si ca Sarbatoarea Primaverii. Prin ce se deosebeste Anul Nou chinezesc de traditionalele sarbatori de iarna din lumea occidentala? Ce traditii are aceasta sarbatoare?

– Ma bucur ca am ocazia de a oferi un interviu pentru ziarul dumneavoastra cu prilejul Sarbatorii Primaverii. In primul rand, as vrea sa urez prietenilor moldoveni un salut de primavara noua. Sarbatoarea Primaverii este cea mai importanta traditie si marcheaza inceputul unui an nou, conform calendarului taranesc din China. Ea simbolizeaza venirea primaverii. In ajunul sarbatorii, mii de chinezi care lucreaza sau invata in alte provincii se intorc acasa pentru a sarbatori impreuna cu familia.De asemenea, chinezii scriu cuvantul „fericire” pe poarta si picteaza zeii care le apara gospodaria. Iar in jurul portii sunt atarnate fraze cu urari bune. La intrarea in curte atarna lampioanele chinezesti. In ajunul sarbatorii, toata familia sta impreuna la o masa bogata. Printre bucate trebuie sa fie numaidecat coltunasi si peste. Se spune ca forma coltunasilor seamana cu moneda din antichitate si simbolizeaza averea, dar pronuntarea cuvantului „peste” simbolizeaza belsugul. In sudul Chinei, pe masa de sarbatoare se vor pune si prajituri Nian Gao, ceea ce presupune ca anul viitor va fi mai bun. Celelalte bucate – dupa placerea fiecaruia.

Programele de televiziune prezinta spectacole interesante, cu artisti preferati de popor, care canta, danseaza sau spun bancuri. La miezul noptii, membrii familiei ies din casa la focurile de artificii. Se spune ca, in antichitate, lumea facea acest lucru pentru a speria animalul de padure Nian, ca sa nu apara si sa atace oamenii. Dar astazi chinezii folosesc focurile de artificii pentru a-si exprima buna dispozitie si a intampina noul an. Dupa calendarul taranesc din China, anul acesta este anul Tigrului. Tigrul ocupa in inima chinezilor un loc important, el simbolizand puterea si averea. Sper ca anul acesta, prin eforturile depuse de toata omenirea, economia lumii sa reinvie. 2010 trebuie sa fie anul unui tigru reinviat.

– La rascruce de ani, toti fac totalizari si planuri de viitor. Bunaoara, se stie ca, anul trecut, China a iesit pe primul loc in lume la vanzari de automobile, iar economia tarii a crescut cu 8,7%. E un miracol in actuala criza mondiala financiara. Totusi, cum se rasfrange aceasta criza asupra Chinei?

– In 2008, China, dupa volumul global al economiei, ocupa locul trei in lume. Criza financiara mondiala a influentat mult si China, mai ales intreprinderile exportatoare, cum ar fi cele producatoare de jucarii, de textile si cele siderurgice. Sunt multe intreprinderi mici si mijlocii in sudul Chinei care au dat faliment si, astfel, a crescut substantial rata de somaj. In 2009, volumul de export al Chinei a scazut cu 16% fata de 2008. Guvernul tarii noastre a intreprins, la inceputul anului 2009, in sir de masuri pentru asigurarea cresterii economice. De exemplu, pentru sustinerea infrastructurii in regiunile centrale si de vest, Executivul a decis sa ofere circa 600 de miliarde de dolari la constructia de cai ferate, sosele, porturi, scoli etc. Guvernul a hotarat sa construiasca, timp de doi ani, in orasele mari si mijlocii blocuri de locuit la preturi reduse si apartamente care pot fi arendate la preturi mai mici, accesibile pentru paturile vulnerabile ale populatiei. Aceasta va favoriza dezvoltarea sectorului siderurgic, imobiliar si al materialelor de constructie.

Totodata, Guvernul chinez si-a asumat o serie de obligatiuni pentru sustinerea consumului in regiunea rurala. Populatia Chinei este de un miliard si trei sute de milioane, dintre care opt sute de milioane sunt tarani. Pentru a incuraja taranii sa cumpere aparate electrice de uz casnic, automobile, motociclete etc., statul le ofera subventii de 13 la suta. In plus, incurajeaza unitatile financiare din regiunile rurale sa ofere taranilor credite la construirea caselor. Si taranii care ofera servicii turistice la sate sunt sustinuti prin credite financiare. Aceste programe sunt in favoarea dezvoltarii economiei Chinei pe o perioada mai indelungata. La sfarsitul lui 2009, economia chineza a evoluat, atingand o rata de 8,7%. Dar noi suntem constienti ca criza n-a trecut in intregime si ne pastram in continuare ingrijorarea. Pentru a invinge criza, trebuie sa consolidam si sa extindem rezultatele obtinute. Premierul Wen Jiabao a spus ca e necesar sa perseveram in continuare, pana la depasirea crizei. Atunci vom consemna victoria.

– Dupa 1978, seful statului Deng Xiao Ping, considerat arhitectul reformelor in tara Dumneavoastra, a condus China pe calea „reforme si deschidere”, care a facut ca China sa ajunga astazi printre cele mai dezvoltate tari ale lumii. In ultimii ani, se vorbeste tot mai des despre „socialismul cu caracter chinezesc”. Prin ce se deosebeste el de socialismul prin care au trecut alte tari?

– Deng Xiao Ping este unul dintre conducatorii cei mai mari ai Chinei. In 1978 el a propus o strategie de dezvoltare prin reforme si deschidere. Iata ca, timp de peste treizeci de ani, China obtine succese deosebite in domeniile politic, economic, cultural, stiintific etc. La inceputul reformei, PIB-ul pe cap de locuitor al Chinei era de 200 dolari, iar in 2009 a ajuns la cca 3200 de dolari. Intr-adevar, China a inregistrat un progres mare, dar Guvernul chinez este constient ca, dupa PIB-ul pe cap de locuitor, China se situeaza pe locul 104 in lume. ?ara noastra este una in curs de dezvoltare si are de parcurs un drum lung de modernizare a economiei.

Va prezint succint schimbarile care au avut loc in 30 de ani de reforme. Primele au vizat necesitatile oamenilor simpli – imbracamintea, mancarea, locuintele si transportul. Acum 30 de ani, chinezii purtau haine simple, majoritatea avand culorile albastru, gri sau negru. Dar astazi ei poarta haine elegante, in diferite culori. Exportul confectiilor din China ocupa locul intai in lume, iar pe piata internationala de confectii China are o pondere de 20%. Si pe piata din Moldova veti gasi haine produse in China.

Acum 30 de ani, chinezii se bucurau sa aiba ceva de mancat pe saturate, dar astazi piata alimentara si cea de produse agricole sunt prospere. Exista foarte multe si foarte bune restaurante chinezesti, iar bucataria chinezeasca a devenit una preferata de straini. ?ara noastra este una cu cele mai mari exporturi de produse agricole in lume.

Si problema locuintelor e pe cale de a fi rezolvata. Multi cetateni si-au cumparat locuinte proprii, iar celor care nu au avut o asemenea posibilitate statul le ofera subventii, ca sa-si procure sau sa inchirieze la un pret mai mic.
In trecut, cea mai mare dorinta a chinezului era sa aiba o bicicleta, dar astazi multi cetateni au automobile. China ocupa locul intai in lume la productia de automobile si este cea mai mare piata de desfacere a automobilelor noi. Insa n-a fost usor sa obtinem aceste succese. Deng Xiao Ping spunea:„Socialismul nu inseamna saracie”.

Lumea crede ca China a intrat in socialism din societatea semifeudala si semicoloniala. Noi insa suntem intr-o perioada primara de socialism. In cadrul programului de reforme si deschidere, in China domina proprietatea publica, dar sunt pe cale de dezvoltare si alte forme de proprietate. Munca depusa e criteriul de baza la distributie, dar exista si alte metode. Iar la distribuirea resurselor un rol important il joaca sistemul de piata. In China se aplica democratia si legalitatea socialista. In domeniul cultural, bazat pe constiinta marxista, este asigurata varietatea culturala. In favoarea armoniei sociale sunt intemeiate diferite organizatii sociale.

Practica de peste trei decenii ne demonstreaza ca socialismul cu caracter chinezesc, politica reformelor si deschiderii sunt corecte. Esenta teoriei lui Deng Xiao Ping este „eliberarea gandirii, cautarea adevarului in fapte si luarea deciziilor in conformitate cu conditiile concrete”. Guvernul chinez a stabilit politicile de dezvoltare in diferite domenii in conformitate cu realitatile din China si acestea sunt ajustate mereu la noile conditii. Este vorba de specificul nostru, de conditiile concrete. Diferite tari au diferite cai de dezvoltare si fiecare trebuie s-o aleaga pe a sa.

– In Conceptia de dezvoltare stiintifica a Chinei se acorda o atentie deosebita grijii fata de om. Chiar se subliniaza: totul pentru om. China este o tara mare – pe primul loc in lume ca populatie, pe al treilea – ca suprafata. Totusi, mai ales in regiunile centrale si de vest, exista inca multa saracie. Cum isi manifesta statul chinez grija fata de populatia saraca?

– Economia Chinei s-a dezvoltat repede in regiunile de est si cele de litoral, in orasele Beijing si Shanghai. In 2000, Guvernul chinez a inaintat o strategie de exploatare a regiunii de vest, cu scopul de a dezvolta regiunile mai sarace. Intre 2000 si 2008 au fost realizate 102 proiecte de infrastructura. Ele au cuprins linii electrice, sisteme de gazificare, cai ferate, sosele, sisteme de irigatie… Multe intreprinderi din regiunile dezvoltate din estul tarii au facut investitii in partea de vest. In curand vom marca a 10-a aniversare de la aplicarea politicii de exploatare a vestului Chinei. Anual, in perioada respectiva, PIB-ul a crescut cu 11,7%. In 2000, PIB-ul pe cap de locuitor in regiunile de vest era de 680 dolari, iar in 2009 – de 2.350 dolari. Numarul populatiei sarace in aceasta regiune s-a redus cu 30 de milioane. La inceputul reformelor, in China, numarul populatiei sarace era de aproape 250 milioane, iar la inceputul lui 2008 s-a redus la 40 milioane. Guvernul chinez are convingerea ca tara va depasi saracia.

– Expozitia mondiala de la Shanghai – unde, printre 242 de tari si organizatii internationale, va fi prezenta si Moldova – este unul dintre cele mai importante evenimente ale lumii din anul curent. Dupa Jocurile Olimpice de la Beijing, Targul de la Shanghai a fost declarat in China drept o prioritate nationala. Prin ce este atat de atractiva aceasta expozitie si ce se asteapta de la ea?

– Intre 1 mai si 31 octombrie anul curent, la Shanghai va avea loc „World Expo 2010”. Subiectul expozitiei este „Un oras mai bun si o viata mai frumoasa”, iar ideea e ca omul, orasul si pamantul constituie un ansamblu inalienabil. Pana in prezent si-au anuntat prezenta la „World Expo Shanghai” 192 de tari si 50 de organizatii internationale. Parcul expozitiei are o suprafata de 5,28 kilometri patrati. Se asteapta peste 70 de milioane de vizitatori.

In cadrul expozitiei vor fi prezentate orase cu culturi pluraliste, cu o economie prospera si inventii tehnico-stiintifice, cu cartiere de locuit performante, orase care se ajuta reciproc cu satele. La „World Expo Shanghai”, numeroase tari vor prezenta viata urbana si vor discuta despre viitorul omenirii. Moldova, de asemenea, va participa la expozitie. Sunt convins ca si chinezii vor sa cunoasca viata poporului moldovenesc. Cred ca Moldova poate prezenta cultura nationala, viata urbana, locurile sale istorice, produse specifice, cum este, bunaoara, vinul moldovenesc.

– China are o regiune separatista inca din 1949 – Taiwanul. Dupa Hong Kong si Macao, ar putea „reveni acasa” si Taiwanul?

– La 1 iulie 1997 s-a repatriat Hong Kong-ul, iar la 20 decembrie 1999 si Macao a revenit la patrie. Din antichitate pana astazi, Taiwanul este teritoriul Chinei. Pe 1 octombrie 1949 a fost infiintata R. P. Chineza. Atunci partidul Gou Ming Dang s-a retras in provincia Taiwan, sprijinit din strainatate, refuzand sa se subordoneze Guvernului central. Asta-i problema Taiwanului. Reunificarea intregii Chine este interesul de baza al natiunii chineze. Cu cea mai mare sinceritate, Guvernul chinez incearca o reunificare pasnica, prin metoda „o tara, doua sisteme”, respinge orice incercare de a sustine separatismul Taiwanului si persista cu principiul „o singura China”.

Azi avem o tendinta buna de dezvoltare pasnica a relatiilor dintre cele doua stramtori. Circula direct posta, transportul maritim si transportul aerian. In fiecare saptamana exista 270 de curse de avion. Pentru promovarea reunificarii pasnice a patriei, Guvernul Chinez va aprofunda increderea reciproca intre Partidul Comunist Chinez si Partidul Gou Ming Dang, dar si intre cele doua stramtori. Avem incredere in locuitorii din Taiwan, dar ne vom opune actiunilor separatiste. Vom rezolva mai intai problemele economice, apoi pe cele politice. Vom dezvolta relatiile intre cele doua stramtori, iar consultarile vor fi sistematice.

Guvernul chinez va depune eforturi pentru semnarea Acordului-cadru, care prevede colaborarea economica dintre cele doua stramtori, extinderea investitiilor din ambele parti, dezvoltarea schimburilor culturale si a invatamantului, intensificarea contactelor in diferite domenii. Astfel o sa avem o relatie noua de dezvoltare intre cele doua stramtori. Daca contactele se vor intensifica si intelegerea bilaterala va fi mai buna, o sa vina si ziua de reunificare a patriei.

– In ultimii ani s-au inviorat relatiile Chinei si cu R. Moldova. Guvernul chinez a anuntat pentru Chisinau credite, ajutoare nerambursabile, va colabora in domeniul infrastructurii, mai ales la constructia si reparatia drumurilor. Va evolua aceasta colaborare, inclusiv in domeniul turismului, invatamantului?

– China considera ca Moldova este un prieten si un partener bun. Va oferi ajutor Moldovei dupa capacitatile sale, fara anumite conditii politice. Anul trecut, tara noastra a oferit Moldovei aparate si instrumente medicale in valoare de 10 milioane de yuani – un ajutor efectiv pentru a combate in tara dumneavoastra gripa A(H1N1). Guvernul chinez a mai oferit 5 milioane de yuani pentru rechizite de birou resedintei Parlamentului si celei prezidentiale. Iar la sfarsitul anului trecut, China a mai oferit Moldovei 20 milioane de yuani, ca ajutor nerambursabil, si acum se discuta in care domeniu el va fi folosit.

Si armata moldoveneasca a primit de la armata chineza rechizite de birou in suma de 3 milioane de yuani. Iar cand o delegatie a armatei din Moldova a vizitat China, partea chineza a decis sa ofere inca 5 milioane de yuani, ca ajutor nerambursabil oferit Armatei Moldovei pentru materiale de logistica. Guvernul chinez acorda o atentie deosebita colaborarii cu Moldova in domeniul infrastructurii. Anul trecut, reprezentanti ai intreprinderii chineze COVEC au vizitat Moldova cu sperante de colaborare in domeniul infrastructurii – constructia de drumuri, a sistemelor de irigatie, industrializarea agriculturii etc. Speram ca COVEC va reveni in Moldova…

Se dezvolta si colaborarea noastra in domeniul invatamantului. Universitatile celor doua tari au schimburi de studenti si contacte stiintifice in fiecare an. In 2010, numarul studentilor moldoveni care beneficiaza de burse oferite de China a crescut pana la 30. Astfel, numarul studentilor moldoveni care isi fac studiile in China va fi de 43 persoane. Anul trecut a avut loc ceremonia de infiintare a Institutului „Confucius” la ULIM. Se afla in curs de pregatire si Centrul de medicina traditionala chineza la Chisinau. Toate acestea ofera posibilitati poporului moldovenesc de a cunoaste mai bine cultura chineza si intaresc relatiile de prietenie intre cele doua popoare.

Astazi, foarte multe tari vor sa atraga turistii chinezi. Cred ca tarile noastre pot colabora si in domeniul turismului, iar partea moldoveneasca va putea oferi facilitati pentru turistii chinezi. Moldova este cunoscuta datorita vinurilor sale, cantecelor si dansurilor populare, are si peisaje foarte pitoresti, care pot sa atraga si turistii chinezi.

– Actuala guvernare de la Chisinau promite o deschidere larga si avantajoasa pentru investitii in Moldova. Care domeniu al economiei nationale ar fi atractiv pentru investitorii chinezi?

– China are opt sute milioane de tarani si este o tara agrara. Si in Moldova agricultura are o pondere mare. Cred ca putem sa colaboram anume in acest domeniu. Sper ca expertii agricoli din tarile noastre sa gaseasca anumite proiecte de colaborare.

– V-ati facut prieteni in Moldova? Daca ati fost si prin diferite localitati ale republicii, cu ce V-au impresionat moldovenii? Ce povestiti despre R. Moldova atunci cand mergeti acasa, in China?

– Am cunoscut multi moldoveni – de la persoane oficiale pana la oameni simpli. Am vizitat si diferite localitati, si puncte turistice. Moldova te impresioneaza nu numai cu peisajele ei pitoresti, dar si prin poporul sau ospitalier, prietenos si sincer. Iar pe langa toate acestea, mai are si vinuri deosebite. E suficient sa pomenesti doar de beciurile grandioase si frumoase de la Cricova si Milestii Mici. Acolo, e ca si cum ai intra in Regatul vinurilor. Companiile de vinuri ca „Purcari” sau „Lion Gri” impresioneaza vizitatorii. Voi depune eforturi ca vinurile din Moldova sa ajunga pe piata chinezeasca. In plus, cantecele si dansurile nationale din Moldova, dar si dansurile clasice, opera si baletul din Moldova sunt atragatoare. Vreau ca chinezii sa cunoasca mai mult si arta moldoveneasca. Ca ambasador, voi ajuta la construirea podurilor de intelegere intre popoarele noastre.

– Va multumim, domnule Ambasador. Cu ocazia Sarbatorilor de Primavara din China, va spunem: La multi ani!

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *