Actualitate

Siberia de la Buiucani

În această casă, care e cea mai mică din zonă, unii oameni dorm liniştiţi, iar alţii dârdâie de frig încotoşmănaţi; unii copii se joacă fericiţi, iar alţii tuşesc cuprinşi de febră, ascunşi sub plăpumi grele; unii bătrâni îşi caută de treabă, iar alţii tremură şi plâng, fără să mai ştie de la cine să ceară ajutor. Nu este un adăpost pentru boschetari, ci blocul de pe str. O. Ghibu 2/2 din sectorul Buiucani al capitalei. Aici, un şir de apartamente n-au fost conectate la căldură, însă nimănui nu-i pasă. Responsabilii de gestionarea blocului se fac că ninge şi ignoră locatarii ca pe nişte muşte…

Blocul de pe str. Ghibu 2/2 se află în imediata apropiere a Întreprinderii municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL) nr. 16. Deşi angajaţii întreprinderii pot ajunge până aici în două minute, inexplicabil, timp de o săptămână, nimeni dintre aceştia n-a cutezat să facă acest efort. Şi asta chiar dacă locatarii apartamentelor neconectate la agentul termic s-au adresat de nenumărate ori la întreprindere. Unora li s-a promis că totul se va rezolva, altora pur şi simplu li s-a închis telefonul. Cel puţin, până ieri, când TIMPUL a intervenit în susţinerea lor, frigul făcea acolo ravagii. Olga Sahnevici are doi copii mici, care umpleau curtea de veselie. Acum, însă, ei nu mai ies din casă – au răcit. Ecaterina Godonoga, bunica unei fetiţe de patru anişori, s-a adresat de două ori la ÎMGFL. I s-a promis marea şi sarea, dar fără rezultat. „De fiecare dată îmi promit, dar se vede că uită. L-am rugat frumos şi pe lăcătuş să intervină. „Bine, o să facem”, a zis. Dar el întotdeauna spune aşa…”. Iar Vera Ursachi, când apelează la întreprindere, este întrebată: „Ei, chiar nu-i căldură?”, după care i se trânteşte receptorul în nas. „A treia oară păţesc aşa. Îmi mai spun că băieţii lucrează. Dar cum lucrează? N-au lucrat şi nici n-au de gând să lucreze”, ne spune femeia. Ea s-ar duce la întreprindere, căci nu-i departe, dar… nu poate. „Mă doare un picior şi nu pot ridica scările…”.

Pentru că nimeni nu-i aude, locatarii se tem să nu se trezească într-o zi cu facturi la căldură pentru octombrie. De aceea, Vera Ursachi îşi cheamă vecinii să nu plătească, din principiu, pentru că au îngheţat: „Am auzit că la întreprinderea asta se fac şmecherii, dar noi suntem oameni cu carte şi nu vom permite ca să-şi bată joc de noi”. Fiica dnei Vera este avocata Ana Ursachi, care se arată indignată de situaţia în care i se află părinţii. „Ceea ce întreprind gestionarii blocului este o violare clară a drepturilor consumatorilor, mai ales dacă oamenii vor trebui să plătească pentru un serviciu de care nu dispun. Şi din punct de vedere al legislaţiei penale, este mai mult decât o fraudă. Banii cheltuiţi pentru ca agentul termic să ajungă la destinaţie se fură în acest caz. Iar dacă oamenii se adresează şi nu sunt luaţi în seamă, e vorba şi de neglijenţă, care la fel este pasibilă de pedeapsă penală. Cineva trebuie să răspundă pentru acestea”, afirmă avocata.

Lui Petru Gontea, şeful Direcţiei locativ-comunale a Primăriei Chişinău, nici nu-i venea să creadă că oamenii pot să fie astfel neglijaţi. „E imposibil ca gestionarii blocului să nu reacţioneze la apelurile locatarilor. Ei sunt datori s-o facă, de altfel încalcă legislaţia. Gestionarul trebuie să întocmească un act de constatare că în apartamentele cu pricina a lipsit căldura şi să efectueze recalcularea, pentru ca oamenii să nu plătească pentru nimic. După conectarea unui bloc, în câteva zile se reglează sistemele de încălzire, pentru ca agentul termic să ajungă în toate apartamentele. Însă aceasta nu poate dura şase zile”, ne-a spus Gontea. Viceprimarul Vladimir Coteţ confirmă: „Locatarii trebuie să depună o adresare oficială, iar gestionarii – să întocmească actele de constatare şi să efectueze recalcularea”.

La rândul său, Grigore Codreanu, şeful ÎMGFL-16, neagă toate cele relatate de către locatari. „De câte ori ni se adresează cineva, întotdeauna facem tot ce este posibil. Am vorbit cu cei de la „Termocom”, ca să-mi trimită specialişti şi în jumătate de oră vor fi aici. Astăzi, blocul trebuie să fie conectat”, ne-a asigurat ieri Codreanu. În schimb, el spune că vor fi scutiţi de achitarea facturilor pentru octombrie doar cei care vor depune cereri în scris. De unde rezultă că sărmana Vera Ursachi va fi condamnată să plătească pentru frig, din simplul motiv că nu poate să ridice scările de la ÎMGFL, iar când sună i se închide telefonul…

P.S. Poate că l-aş fi crezut şi eu pe Grigore Codreanu şi n-aş fi atras mare atenţie locatarilor, dacă printre îngheţaţi nu s-ar fi numărat şi o rudă apropiată de a mea. Luni, a depus şi ea o cerere la ÎMGFL-16. A explicat că fiul ei, care nici trei ani nu are, e gripat şi l-a rugat mult pe Grigore Stratulat, adjunctul întreprinderii, să ia măsuri urgente. Şi el a promis, dar nu s-a întâmplat nimic în acea zi. Iar ieri-seară, când am trimis ziarul la tipar, caloriferele din apartamentul rudei mele erau la fel de reci…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *