Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

Femeia 16 Mai 2011, ora 10:03    Din editia print

Silvia Goncear: „Şi totuşi, viaţa e o poveste frumoasă...”

Marime Font

A absolvit Conservatorul din Chişinău crezând că va deveni artistă de operetă, dar a ajuns una dintre cele mai bune cântăreţe de romanţă. Puţini ştiu însă că, în afara faptului că deţine Marele Premiu al „Crizantemei de Argint” şi Marele Premiu al „Crizantemei de Aur”, interpreta Silvia Goncear este şi proprietara unui salon de frumuseţe. Probabil, e singurul director de salon cu diplomă de actor...

- Dragă Silvia, când ai înţeles, pentru prima oară, că muzica e viaţa ta?
- În neamul nostru toţi cântă şi dansează. Mama, la cei 85 de ani, încă ne mai ţine isonul pe la sărbători. Avem artişti de tot felul - cântăreţi, muzicanţi, dansatori, inclusiv prin orchestrele profesioniste. Satul meu de baştină, Tabăra, raionul Orhei, e mic, dar doldora de talente, iar sora mea Raisa Bârnaz, profesoară de muzică în sat, are grijă să le pună în valoare. Ea însăşi este o vedetă, cu locul întâi la Concursul „Tamara Ciobanu” şi locul al doilea la Festivalul „Crizantema de Argint”...

- Ai mers pe urmele ei, la Călăraşi, la aceeaşi şcoală muzicală...
- Altfel nu se putea! Tata a vândut doi viţei ca să-mi cumpere două acordeoane - unul mi-l furase cineva la anul I la Călăraşi. După absolvire, am fost repartizată la Teleneşti, să predau muzica. Pe atunci exista o lege care te obliga să lucrezi trei ani în conformitate cu repartizarea. Am rezistat un an, apoi m-am gândit că, dacă stau la Teleneşti trei ani, acolo o să-mi cânte cucul. Am mers la direcţia învăţământ şi am cerut permisiune să-mi continui studiile. Nici nu au vrut să mă asculte. În cele din urmă, am obţinut îndreptarea la facultate - dar nu la Arte, ci la Institutul din Bălţi. Acolo, din fericire, nu m-au primit - din aceleaşi considerente. Mă aflam în vacanţă şi mama m-a pus să ţes nişte covoraşe. Eram la stative când, la radio, am auzit informaţia: „Anul acesta se redeschide Conservatorul de Stat şi o facultate nouă va pregăti actori de comedie muzicală”. Tocmai ceea ce-mi doream eu! Mai departe s-a întâmplat exact ca în romanţă: „Şi cum ţeseam, nici n-am ştiut, cum am sărit şi m-am zbătut să ies de la război…”. Am lăsat stativele, mi-am căutat actele şi... am „zburat” la Chişinău!

Loading...


- La admiterea de la conservator nu mai contau cei trei ani de muncă obligatorii?
- Ba da, dar oamenii mai au şi noroc. Preşedintele Comisiei de admitere, dl Ion Ciobanu, şeful Catedrei limbi străine, m-a privit mirat şi mi-a spus: „Nu putem să vă luăm, pentru că...”. Nici nu am aşteptat să termine fraza că am şi izbucnit într-un plâns isteric. Eram cel mai disperat om din lume. Probabil, dlui Ciobanu i s-a făcut milă de mine şi m-a trimis să susţin probele de specialitate. Le-am trecut cu brio şi... în cele din urmă, am fost admisă.


Silvia Goncear la un concert susţinut la Filarmonica Naţională, alături de sora ei, Raisa (în stânga)

- Ai făcut parte din clasa regretatului Sandri Ion Şcurea. Urma să puneţi bazele unui teatru de operetă la Chişinău. De ce nu s-a mai înfiinţat acel teatru?
- Eu şi colegii mei ne lansaserăm în câteva spectacole muzicale absolut extraordinare, noi fiind cei care, împreună cu Sandri Ion Şcurea, am înfiinţat Teatrul muzical dramatic pentru copii şi tineret (astăzi, „Ginta Latină”). Eu jucam rolul Chiriţei, alături de maestrul Mihai Curagău, al Nimfei în „Liola” de Pirandelo, unde cântam un blues extraordinar, scris de Liviu Ştirbu. Îmi amintesc cu drag de foştii colegi - Lidia Aparatu, Lidia Frunză, Boris Cremene, Ion Munteanu, Galina Roşca, de foştii profesori - Sandri Ion Şcurea, Svetlana Strezev, Vasile Constantin, Marica Balan, Iurie Pâslaru... Nu ştiu de ce teatrul de operetă nu a mai apărut, ştiu doar că, după moartea lui Sandri Ion Şcurea, visul nostru de a face operetă s-a destrămat. Unii au plecat în străinătate, alţii şi-au găsit de lucru prin alte teatre... Eu m-am căsătorit, am adus pe lume doi copii minunaţi… Viaţa îşi urma cursul, deşi, când mergeam la câte un spectacol de operă, mă cuprindea un mare dor de scenă ...

- Deoarece ideea teatrului de operetă a murit înainte de a se naşte, realizăm acest interviu... într-un salon de frumuseţe. Eşti proprietara localului. Ce te-a motivat să începi o astfel de afacere?
- A fost ideea soţului meu. Copiii erau mari, aveam nevoie de o ocupaţie, iar drumul spre scenă era deja închis, cel puţin aşa credeam eu. Scena nu suportă despărţirile lungi. Aşa că am creat acest colectiv şi ne-am propus să oferim publicului altfel de servicii - într-un fel, tot apropiate de artă.

- Într-o bună zi, totuşi, ai reluat legătura cu scena. Cum s-a întâmplat?
- Trecuseră 16 ani de când nu mai apărusem în faţa publicului. În 2007, mă aflam la nişte prieteni şi m-au rugat să le cânt ceva. Întâmplarea a făcut ca unuia dintre oaspeţi să-i placă foarte mult romanţa mea. Era unchiul compozitoarei Lidia Ciubuc, care a insistat să-mi facă cunoştinţă cu ea. Lidia vroia să participe la Festivalul „Crizantema de Argint”, secţiunea Creaţie, şi avea nevoie de cineva care să-i interpreteze lucrările. Am acceptat, iar sora mea Raisa mi-a zis: dacă tot participi la festival, de ce nu prezinţi ceva şi la secţiunea Interpretare? Am participat la ambele compartimente şi... absolut surprinzător pentru mine, am luat Marele Premiu la Interpretare.


Împreună cu familia – soţul Constantin, feciorul Silviu şi fiica Constanţa.

- Nu în zadar se spune că talentul adevărat oricum răzbate, ca şi firul de iarbă, prin trotuar... În 2008 ai mai câştigat în buchetul tău o crizantemă - pe cea de aur, la Târgovişte. O aşteptai?
- Oooo, atunci chiar a fost un miracol. Împreună cu sora mea Raisa, făcusem în ajun repetiţii la Chişinău cu „Lăutarii”, care urmau să ne acompanieze la Târgovişte, unde mergeam să participăm la „Crizantema de Aur” şi, fiindcă noi plecam cu câteva zile mai devreme, dirijorul ne-a zis să le lăsăm partiturile, să mai repete. Am mers mai întâi la Bucureşti, la o rudă, care tocmai se mutase în casă nouă. Seara, aceasta ne-a spus: luaţi seama la ce visaţi, că sunteţi în casă nouă şi visul o să se împlinească. Eu visez că ajung la Târgovişte fără partituri. Îl sun pe Petre Neamţu la Chişinău, care îmi făcuse anterior partiturile, îi povestesc situaţia, iar el îmi dă următorul sfat: tu cântă ce ai de cântat pentru că muzicanţii din orchestră sunt profesionişti şi or să te acompanieze „la ureche”. Aşa a fost în vis. În realitate - ajungem la Târgovişte şi, luni, aflu că nu pot face repetiţie, pentru că nu au sosit „Lăutarii” de la Chişinău. Marţi, mi se spune că „Lăutarii” nici n-or să vină. Iar partiturile mele erau la ei! Îl sun pe dl Neamţu la Chişinău: vă rog frumos, trimiteţi-mi partiturile la romanţe... Dl Neamţu o jumătate de zi îmi trimite prin fax vreo 60 de pagini de partituri. Miercuri, îmi prezint piesele pentru concurs. Unuia dintre organizatori însă nu-i place romanţa „Am început să-mbătrânesc” şi mă roagă să o înlocuiesc cu alta. Îi telefonez din nou dlui Neamţu - mai trimiteţi-mi, vă rog, o partitură! Joi dimineaţă, în sfârşit, reuşesc să repet şi eu o dată, iar seara e concursul şi nu mă simt foarte pregătită. Atunci, îmi amintesc de sfatul dlui Neamţu, din vis: fii atentă şi nu uita că ai alături muzicanţi profesionişti. Aşa am făcut şi... a fost de parcă aş fi repetat de o sută de ori înainte. Mi-a înmânat Marele Premiu distinsa cântăreaţă de operă Felicia Filip, preşedinta juriului. A fost o mare onoare pentru mine, pentru că la festival participaseră şi câţiva artişti profesionişti de la Opera din Cluj şi Oradea, care ocupaseră locurile I şi II. Îmi părea că visez!

- Ai scos deja două CD-uri cu romanţe... A contribuit şi Salonul de frumuseţe la ele?
- Sigur că da. Dar cel mai mult a contribuit soţul meu. Când am luat Marele Premiu în 2007, el mi-a zis: te-ai dedicat destul familiei, copiilor, acum a venit timpul să te realizezi şi în muzică. Sunt gata să-ţi sponsorizez primul CD, pregăteşte piesele... Apoi am scos al doilea CD. Am reuşit cu ajutorul soţului meu, dar şi datorită susţinerii din partea talentatului dirijor Petre Neamţu, al virtuozilor instrumentişti din „Folclor”, care ştiu cel mai bine să acompanieze romanţa.

- Astăzi, nu-ţi pare rău că nu ai făcut operetă?
- Aşa a fost să fie. În pofida tuturor greutăţilor prin care am trecut, cred că viaţa mea este o poveste frumoasă... 

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)