Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:50
Abonamente

Femeia 16 Mai 2011, ora 10:03    Din editia print

Silvia Goncear: „Şi totuşi, viaţa e o poveste frumoasă...”

Marime Font

A absolvit Conservatorul din Chişinău crezând că va deveni artistă de operetă, dar a ajuns una dintre cele mai bune cântăreţe de romanţă. Puţini ştiu însă că, în afara faptului că deţine Marele Premiu al „Crizantemei de Argint” şi Marele Premiu al „Crizantemei de Aur”, interpreta Silvia Goncear este şi proprietara unui salon de frumuseţe. Probabil, e singurul director de salon cu diplomă de actor...

- Dragă Silvia, când ai înţeles, pentru prima oară, că muzica e viaţa ta?
- În neamul nostru toţi cântă şi dansează. Mama, la cei 85 de ani, încă ne mai ţine isonul pe la sărbători. Avem artişti de tot felul - cântăreţi, muzicanţi, dansatori, inclusiv prin orchestrele profesioniste. Satul meu de baştină, Tabăra, raionul Orhei, e mic, dar doldora de talente, iar sora mea Raisa Bârnaz, profesoară de muzică în sat, are grijă să le pună în valoare. Ea însăşi este o vedetă, cu locul întâi la Concursul „Tamara Ciobanu” şi locul al doilea la Festivalul „Crizantema de Argint”...

- Ai mers pe urmele ei, la Călăraşi, la aceeaşi şcoală muzicală...
- Altfel nu se putea! Tata a vândut doi viţei ca să-mi cumpere două acordeoane - unul mi-l furase cineva la anul I la Călăraşi. După absolvire, am fost repartizată la Teleneşti, să predau muzica. Pe atunci exista o lege care te obliga să lucrezi trei ani în conformitate cu repartizarea. Am rezistat un an, apoi m-am gândit că, dacă stau la Teleneşti trei ani, acolo o să-mi cânte cucul. Am mers la direcţia învăţământ şi am cerut permisiune să-mi continui studiile. Nici nu au vrut să mă asculte. În cele din urmă, am obţinut îndreptarea la facultate - dar nu la Arte, ci la Institutul din Bălţi. Acolo, din fericire, nu m-au primit - din aceleaşi considerente. Mă aflam în vacanţă şi mama m-a pus să ţes nişte covoraşe. Eram la stative când, la radio, am auzit informaţia: „Anul acesta se redeschide Conservatorul de Stat şi o facultate nouă va pregăti actori de comedie muzicală”. Tocmai ceea ce-mi doream eu! Mai departe s-a întâmplat exact ca în romanţă: „Şi cum ţeseam, nici n-am ştiut, cum am sărit şi m-am zbătut să ies de la război…”. Am lăsat stativele, mi-am căutat actele şi... am „zburat” la Chişinău!


- La admiterea de la conservator nu mai contau cei trei ani de muncă obligatorii?
- Ba da, dar oamenii mai au şi noroc. Preşedintele Comisiei de admitere, dl Ion Ciobanu, şeful Catedrei limbi străine, m-a privit mirat şi mi-a spus: „Nu putem să vă luăm, pentru că...”. Nici nu am aşteptat să termine fraza că am şi izbucnit într-un plâns isteric. Eram cel mai disperat om din lume. Probabil, dlui Ciobanu i s-a făcut milă de mine şi m-a trimis să susţin probele de specialitate. Le-am trecut cu brio şi... în cele din urmă, am fost admisă.


Silvia Goncear la un concert susţinut la Filarmonica Naţională, alături de sora ei, Raisa (în stânga)

- Ai făcut parte din clasa regretatului Sandri Ion Şcurea. Urma să puneţi bazele unui teatru de operetă la Chişinău. De ce nu s-a mai înfiinţat acel teatru?
- Eu şi colegii mei ne lansaserăm în câteva spectacole muzicale absolut extraordinare, noi fiind cei care, împreună cu Sandri Ion Şcurea, am înfiinţat Teatrul muzical dramatic pentru copii şi tineret (astăzi, „Ginta Latină”). Eu jucam rolul Chiriţei, alături de maestrul Mihai Curagău, al Nimfei în „Liola” de Pirandelo, unde cântam un blues extraordinar, scris de Liviu Ştirbu. Îmi amintesc cu drag de foştii colegi - Lidia Aparatu, Lidia Frunză, Boris Cremene, Ion Munteanu, Galina Roşca, de foştii profesori - Sandri Ion Şcurea, Svetlana Strezev, Vasile Constantin, Marica Balan, Iurie Pâslaru... Nu ştiu de ce teatrul de operetă nu a mai apărut, ştiu doar că, după moartea lui Sandri Ion Şcurea, visul nostru de a face operetă s-a destrămat. Unii au plecat în străinătate, alţii şi-au găsit de lucru prin alte teatre... Eu m-am căsătorit, am adus pe lume doi copii minunaţi… Viaţa îşi urma cursul, deşi, când mergeam la câte un spectacol de operă, mă cuprindea un mare dor de scenă ...

- Deoarece ideea teatrului de operetă a murit înainte de a se naşte, realizăm acest interviu... într-un salon de frumuseţe. Eşti proprietara localului. Ce te-a motivat să începi o astfel de afacere?
- A fost ideea soţului meu. Copiii erau mari, aveam nevoie de o ocupaţie, iar drumul spre scenă era deja închis, cel puţin aşa credeam eu. Scena nu suportă despărţirile lungi. Aşa că am creat acest colectiv şi ne-am propus să oferim publicului altfel de servicii - într-un fel, tot apropiate de artă.

- Într-o bună zi, totuşi, ai reluat legătura cu scena. Cum s-a întâmplat?
- Trecuseră 16 ani de când nu mai apărusem în faţa publicului. În 2007, mă aflam la nişte prieteni şi m-au rugat să le cânt ceva. Întâmplarea a făcut ca unuia dintre oaspeţi să-i placă foarte mult romanţa mea. Era unchiul compozitoarei Lidia Ciubuc, care a insistat să-mi facă cunoştinţă cu ea. Lidia vroia să participe la Festivalul „Crizantema de Argint”, secţiunea Creaţie, şi avea nevoie de cineva care să-i interpreteze lucrările. Am acceptat, iar sora mea Raisa mi-a zis: dacă tot participi la festival, de ce nu prezinţi ceva şi la secţiunea Interpretare? Am participat la ambele compartimente şi... absolut surprinzător pentru mine, am luat Marele Premiu la Interpretare.


Împreună cu familia – soţul Constantin, feciorul Silviu şi fiica Constanţa.

- Nu în zadar se spune că talentul adevărat oricum răzbate, ca şi firul de iarbă, prin trotuar... În 2008 ai mai câştigat în buchetul tău o crizantemă - pe cea de aur, la Târgovişte. O aşteptai?
- Oooo, atunci chiar a fost un miracol. Împreună cu sora mea Raisa, făcusem în ajun repetiţii la Chişinău cu „Lăutarii”, care urmau să ne acompanieze la Târgovişte, unde mergeam să participăm la „Crizantema de Aur” şi, fiindcă noi plecam cu câteva zile mai devreme, dirijorul ne-a zis să le lăsăm partiturile, să mai repete. Am mers mai întâi la Bucureşti, la o rudă, care tocmai se mutase în casă nouă. Seara, aceasta ne-a spus: luaţi seama la ce visaţi, că sunteţi în casă nouă şi visul o să se împlinească. Eu visez că ajung la Târgovişte fără partituri. Îl sun pe Petre Neamţu la Chişinău, care îmi făcuse anterior partiturile, îi povestesc situaţia, iar el îmi dă următorul sfat: tu cântă ce ai de cântat pentru că muzicanţii din orchestră sunt profesionişti şi or să te acompanieze „la ureche”. Aşa a fost în vis. În realitate - ajungem la Târgovişte şi, luni, aflu că nu pot face repetiţie, pentru că nu au sosit „Lăutarii” de la Chişinău. Marţi, mi se spune că „Lăutarii” nici n-or să vină. Iar partiturile mele erau la ei! Îl sun pe dl Neamţu la Chişinău: vă rog frumos, trimiteţi-mi partiturile la romanţe... Dl Neamţu o jumătate de zi îmi trimite prin fax vreo 60 de pagini de partituri. Miercuri, îmi prezint piesele pentru concurs. Unuia dintre organizatori însă nu-i place romanţa „Am început să-mbătrânesc” şi mă roagă să o înlocuiesc cu alta. Îi telefonez din nou dlui Neamţu - mai trimiteţi-mi, vă rog, o partitură! Joi dimineaţă, în sfârşit, reuşesc să repet şi eu o dată, iar seara e concursul şi nu mă simt foarte pregătită. Atunci, îmi amintesc de sfatul dlui Neamţu, din vis: fii atentă şi nu uita că ai alături muzicanţi profesionişti. Aşa am făcut şi... a fost de parcă aş fi repetat de o sută de ori înainte. Mi-a înmânat Marele Premiu distinsa cântăreaţă de operă Felicia Filip, preşedinta juriului. A fost o mare onoare pentru mine, pentru că la festival participaseră şi câţiva artişti profesionişti de la Opera din Cluj şi Oradea, care ocupaseră locurile I şi II. Îmi părea că visez!

- Ai scos deja două CD-uri cu romanţe... A contribuit şi Salonul de frumuseţe la ele?
- Sigur că da. Dar cel mai mult a contribuit soţul meu. Când am luat Marele Premiu în 2007, el mi-a zis: te-ai dedicat destul familiei, copiilor, acum a venit timpul să te realizezi şi în muzică. Sunt gata să-ţi sponsorizez primul CD, pregăteşte piesele... Apoi am scos al doilea CD. Am reuşit cu ajutorul soţului meu, dar şi datorită susţinerii din partea talentatului dirijor Petre Neamţu, al virtuozilor instrumentişti din „Folclor”, care ştiu cel mai bine să acompanieze romanţa.

- Astăzi, nu-ţi pare rău că nu ai făcut operetă?
- Aşa a fost să fie. În pofida tuturor greutăţilor prin care am trecut, cred că viaţa mea este o poveste frumoasă... 

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:21

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 07:42

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Traian Băsescu a declarat, la un post de televiziune, că dezbaterile erau necesare în această campanie pentru prezidențiale. Potrivit fostului șef de stat, Klaus Iohannis practic nu are adversar în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni. Totuși, acesta ar fi trebuit să accepte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 06:33

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Apa unui râu din apropiere de granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud a devenit roșie, după ce a fost poluată cu sânge de porc, relatează BBC. Sud-coreenii au sacrificat peste 47.000 de porci în încercarea de a opri răspândirea pestei porcine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 05:46

Greu de stăpânit! Cele mai infidele zodii. Nu faci casă bună cu ele

Greu de stăpânit! Cele mai infidele zodii. Nu faci casă bună cu ele

Cand esti implicat intr-o relatie de cuplu, una din intrebarile care te preocupa este cat iti este de fidel. Iata un top al celor mai infidele zodii alcatuit de astrologii site-ului keen.com. Berbec Berbecii sunt independenti si impulsivi si de cele mai multe ori actioneaza inainte sa se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 03:39

Moldovenii vor putea călători în Ucraina doar cu buletinul de identitate

Moldovenii vor putea călători în Ucraina doar cu buletinul de identitate

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind călătoriile fără vize ale cetăţenilor.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 02:30

Elon Musk a dezvăluit unde va construi prima fabrică Tesla din Europa

Elon Musk a dezvăluit unde va construi prima fabrică Tesla din Europa

Prima fabrică Tesla din Europa va fi construită lângă Berlin, a dezvăluit Elon Musk pe Twitter. Uzina va produce baterii, trenuri de rulare și mașini, începând cu crossover-ul compact al firmei americane bazat pe sedanul Model 3 Aceasta este a patra gigafabrică a...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)