Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Femeia 31 Octombrie 2011, ora 10:15    Din editia print

Silvia Grigore: „Folkul este un gen de muzică ecologic”

Marime Font

Ea îmi spune că, pe când era studentă şi venea acasă de la Chişinău, noi, copilele din sat, o aşteptam cu gherghine la staţia de autobuz din sat - la Jora de Jos, pe malul Nistrului. 

Eu recunosc că nu-mi amintesc de asta, dar ştiu sigur că ea era o legendă pentru toate fetele din şcoală - ca şi întreaga lor familie cu bunici şi părinţi profesori, de altfel. Profesoară ar fi trebuit să devină şi Silvia Grigore - a şi mers la o facultate „serioasă”, Biologia -, dar soarta i-a pus în mâini chitara şi astfel, sfidând cumva tradiţia familiei, a ajuns mândria acesteia. Viaţa a pus-o la multe încercări, iar ea a încercat cu succes mai multe genuri de muzică. Dar nu şi-a trădat nicicând chitara.

- Dragă Silvia, toamna e anotimpul folkului sau al nunţilor în Moldova?
- Cred că ar trebui să fie al folkului, dar de la o vreme e mai curând al nunţilor. Însă nu trebuie să ne întristeze de tot acest fapt - la o adică, şi nunţile fac parte din viaţa noastră, din tradiţiile acestui pământ.


- Şi totuşi, atunci când spui Silvia Grigore, prima imagine care-ţi apare în faţa ochilor este o fată cu chitara. Mai pot fi întoarse acele vremuri?
- Nu vreau să spun că folkul a murit şi nu mai are şanse să renască. El există, fie şi latent, în fiecare din noi… Dar cred că folkul va prinde un nou suflu atunci când va fi cântat - sau, cel puţin, susţinut - de cei bogaţi. Fără bani nu-ţi poţi permite luxul de a cânta folk. Chiar şi în acest gen simplist, pentru unii, e nevoie de investiţii. Singura speranţă e în tineri şi sunt convinsă că, atunci când se vor plictisi de muzica de club, ei se vor regăsi într-un mesaj mult mai melodios. Este natural să stai cu prietenii şi să te odihneşti sub acorduri de chitară, mai ales pentru tineri, care trec prin primele îndrăgostiri şi caută noi emoţii şi impresii. Căci folkul este un gen de muzică ecologic.

- Ai trăit momente când ai crezut că poţi schimba istoria cu cântecele tale?
- Mai curând, mi-am dat mai târziu seama că muzica şi versurile mele au influenţat cumva destine. Vorbind de aceasta, îmi amintesc întotdeauna de „Hulubul păcii”, un adevărat şlagăr în anii ’80. Era aproape zilnic difuzat la radio şi la TV, îl cântau elevii din toată Moldova… E adevărat că nu m-a făcut nici vedetă, nici un suport financiar solid nu mi-a adus - dar aşa erau timpurile pe atunci, vedetă nu deveneai peste noapte. Ba chiar mulţi credeau că „Hulubul păcii” e interpretat de cineva din România - aşa suntem noi obişnuiţi să credem: dacă e ceva bun, apoi nu poate fi făcut de ai noştri…

- La 5 mai 2010, printr-un concert live extraordinar, „Flori de mai”, în care ţi-ai adunat cei mai buni prieteni, ai celebrat 25 de ani de activitate scenică. Ce înseamnă 25 de ani de muzică la noi, în Moldova?
- Prin acel spectacol eu mi-am făcut un cadou mie însămi. Şi am realizat, a câta oară, că a face muzică la noi este un sacrificiu aproape zilnic. Aşa a fost la începuturile mele - venisem la Filarmonică în 1984, când abia pornise restructurarea, lucram pe sistemul vechi, socialist, aveam plan de concerte, susţineam până la 40 de recitaluri pe lună. Nu cred că este sat şi şcoală în Moldova, în care să nu fi cântat… Cu aceeaşi intensitate am lucrat la Teatrul Poetic. Luam chitara în spate şi alergam. Cântam oriunde, participam la tot soiul de lecţii de culturalizare a maselor, împreună cu mulţi poeţi, actori, ziarişti, folkişti. Am prins timpuri când aveai o sală plină cu 200-300 de oameni care ascultau vers, care plângeau când eu cântam o melodie… Apoi a trebuit să ne adaptăm din mers la noile realităţi economico-artistice…

- Dar crede-mă că şi astăzi sunt suficienţi oameni care plâng, atunci când tu cânţi „Oameni de subsol” sau „De pe Nistru dimineaţa”…
- Sunt, dar tot mai puţini şi mai puţini… Iar eu mă încăpăţânez şi nu renunţ definitiv la vers, la acea melodie ecologică, în care să nu fie doar „tra-la-la”. Tocmai de aceea, la începutul anilor 2000, am şi iniţiat ciclul de concerte folk „Anotimpul dragostei”. Uite însă că şi la ele a trebuit să renunţăm, aşa cum s-a renunţat mai devreme la Festivalul „Galbenă Gutuie” care, apropo, a lansat mai multe nume în muzica de la noi - Geta Voinovan, Gicu Cimbir... Eram o gaşcă şi făceam totul din entuziasm şi din dorinţă. Acum nu mai avem nici timp, nici puteri, nici dorinţă pentru asta. Parcă ne e ruşine să fim entuziaşti pur şi simplu, mereu avem nevoie de motivaţia financiară.

- În showbizul nostru există oameni care s-au îmbogăţit doar din muzică?
- Da, dar cred că trebuie să ai şi noroc pentru asta. Un exemplu e Ion Paladi - a devenit popular într-un timp-record, se vede că Dumnezeu are grijă de cei din familiile cu mai mulţi copii... Cred că şi lui Gheorghe Ţopa i-a mers, şi lui Anatol Mârzenco. Dar sunt şi unii artişti care, probabil, s-au născut cu vână de afaceri. Eu nu mă pot lăuda cu asta - părinţii mei nu au ştiut altceva decât să fie profesori, se vede că aşa, „greşit”, m-au educat şi pe mine .

- Cât de mult te-a influenţat pe tine locul în care te-ai născut?
- După anumite teorii, nu trebuie să te ţii de locul unde te-ai născut. Dar eu cred că pentru noi, moldovenii, nu e posibil acest lucru, suntem prea legaţi de loc. Consider că pământul pe care te-ai născut îţi dă multă energie. Nu cred în faptul că omul care s-a născut la sat şi pleacă peste mări şi ţări nu rămâne cu o rană în suflet. Oricât de bine ar duce-o material acolo…

- E şi familia ta dovadă în acest sens? Fratele e în America, sora în Italia, chiar şi fiul tău a ales să stea în Australia. Eşti singura care te mai ţii aici.
- Da, şi mă ţin pentru că există părinţii şi casa de la Jora… De câţiva ani buni, însă, simt că această ţară mă „avortează” şi pe mine. Ceea ce se întâmplă în jur mi-e tot mai străin, se pare că aşa şi nu m-am integrat în sistemul nou de viaţă. Mă uit la colegii mei şi cred că este corectă afirmaţia precum că cei născuţi în anii ’60 sunt nişte fatalişti. Prea puţini din cei de vârsta mea au devenit demnitari, oameni cu bani. Noi am fost educaţi altfel. Am fost învăţaţi să fim cinstiţi şi corecţi, să muncim la stat mai pe degeaba. Pe atunci, ştiam că există doar trei profesii: medic, inginer şi profesor…

- Îmi pare că, totuşi, exagerezi cu „neadaptarea”. Oare nu este nouă pentru tine experienţa de om de rado, pe care o ai la Arena FM, unde de curând realizezi o emisiune muzicală, „Fonograf”, cu şi despre artişti?
- Asta da, mai ales că până acum eu doar ofeream interviuri!.. Şi mă bucur că foarte mulţi din acei care au fost la emisiunea mea mi-au spus că le este foarte uşor să discute cu mine. Probabil, pentru că noi vorbim despre muzică, nu despre bârfele din muzică, vorbim despre activitatea artistului, personalitatea lui. Mi-e foarte interesant, am aflat lucruri noi despre viaţa colegilor pe care credeam că îi cunosc. Lumea, de fapt, este foarte frumoasă.

- Ai fost de câteva ori cu bagajele împachetate şi, chiar dacă ai făcut-o, ai revenit foarte repede. Cum de ţi-ai lăsat fiul să plece peste mări şi ţări?
- E adevărat, chiar am locuit o perioadă în România. Dar m-am întors şi am luat totul de la început. Nu mi s-a întâmplat pentru prima dată - în viaţă, am fost şi contabilă, şi secretară, şi şefă a staţiei de epurare din sat, dar de fiecare dată, m-am întors la ceea ce sunt - muzica. Acesta, cred, îmi e destinul. De ce am lăsat copilul să plece? Pentru că aceasta a fost alegerea lui. A absolvit colegiul acolo, acum e la facultate, va fi specialist în programare. Eu l-am învăţat să facă în viaţă ceea ce îi place - doar atunci va fi împlinit. Ştiu că-i e dor de casă - aici e mama, satul bunicilor şi… chitara, pe care a îndrăgit-o şi el. Dar, repet, l-am lăsat să facă ceea ce şi-a dorit. Nu sunt un părinte care-şi impune voinţa, nici unul care va băga sume mari de bani ca să-şi vadă odrasla cântând la televizor. Aceasta este doar o iluzie, nicidecum fericirea.

- Dar care este fericirea?
- Liniştea şi echilibrul interior. Şi să-ţi găseşti rostul. Foarte multă lume azi umblă rătăcită şi nu ştie ce-i cu ea. Foarte mulţi aleargă după bani, deşi am cunoscut oameni care, având doar zece lei în buzunar, se trezesc dimineaţa cu zâmbetul pe faţă. Cred că liniştea va veni atunci când vom învăţa să dăm mai mult decât primim. Deocamdată, suntem foarte egoişti. Ne considerăm cei mai importanţi - din care cauză, păşim peste cadavre şi nu încetinim nici măcar la trecerea de pietoni… Dar nu există om mai mult sau mai puţin important - există OM. Şi ne deosebim doar prin lucrurile pe care le facem.

- Şi pe plan profesional, care ar fi fericirea ta?
- Îmi doresc un proiect acustic, cu o echipă cu care să mă înţeleg dintr-o privire, cu care să fac muzică de ascultat, nu de cântat la nunţi… Vreau să fac schimbări radicale, care să-mi dea un nou suflu de creaţie. Vreau şi sper.

- Noi îţi dorim din tot sufletul să-ţi reuşească! 

 

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)