Astăzi 17 Noiembrie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 16 Noiembrie 2019
Abonamente

Femeia 31 Octombrie 2011, ora 10:15    Din editia print

Silvia Grigore: „Folkul este un gen de muzică ecologic”

Marime Font

Ea îmi spune că, pe când era studentă şi venea acasă de la Chişinău, noi, copilele din sat, o aşteptam cu gherghine la staţia de autobuz din sat - la Jora de Jos, pe malul Nistrului. 

Eu recunosc că nu-mi amintesc de asta, dar ştiu sigur că ea era o legendă pentru toate fetele din şcoală - ca şi întreaga lor familie cu bunici şi părinţi profesori, de altfel. Profesoară ar fi trebuit să devină şi Silvia Grigore - a şi mers la o facultate „serioasă”, Biologia -, dar soarta i-a pus în mâini chitara şi astfel, sfidând cumva tradiţia familiei, a ajuns mândria acesteia. Viaţa a pus-o la multe încercări, iar ea a încercat cu succes mai multe genuri de muzică. Dar nu şi-a trădat nicicând chitara.

- Dragă Silvia, toamna e anotimpul folkului sau al nunţilor în Moldova?
- Cred că ar trebui să fie al folkului, dar de la o vreme e mai curând al nunţilor. Însă nu trebuie să ne întristeze de tot acest fapt - la o adică, şi nunţile fac parte din viaţa noastră, din tradiţiile acestui pământ.


- Şi totuşi, atunci când spui Silvia Grigore, prima imagine care-ţi apare în faţa ochilor este o fată cu chitara. Mai pot fi întoarse acele vremuri?
- Nu vreau să spun că folkul a murit şi nu mai are şanse să renască. El există, fie şi latent, în fiecare din noi… Dar cred că folkul va prinde un nou suflu atunci când va fi cântat - sau, cel puţin, susţinut - de cei bogaţi. Fără bani nu-ţi poţi permite luxul de a cânta folk. Chiar şi în acest gen simplist, pentru unii, e nevoie de investiţii. Singura speranţă e în tineri şi sunt convinsă că, atunci când se vor plictisi de muzica de club, ei se vor regăsi într-un mesaj mult mai melodios. Este natural să stai cu prietenii şi să te odihneşti sub acorduri de chitară, mai ales pentru tineri, care trec prin primele îndrăgostiri şi caută noi emoţii şi impresii. Căci folkul este un gen de muzică ecologic.

- Ai trăit momente când ai crezut că poţi schimba istoria cu cântecele tale?
- Mai curând, mi-am dat mai târziu seama că muzica şi versurile mele au influenţat cumva destine. Vorbind de aceasta, îmi amintesc întotdeauna de „Hulubul păcii”, un adevărat şlagăr în anii ’80. Era aproape zilnic difuzat la radio şi la TV, îl cântau elevii din toată Moldova… E adevărat că nu m-a făcut nici vedetă, nici un suport financiar solid nu mi-a adus - dar aşa erau timpurile pe atunci, vedetă nu deveneai peste noapte. Ba chiar mulţi credeau că „Hulubul păcii” e interpretat de cineva din România - aşa suntem noi obişnuiţi să credem: dacă e ceva bun, apoi nu poate fi făcut de ai noştri…

- La 5 mai 2010, printr-un concert live extraordinar, „Flori de mai”, în care ţi-ai adunat cei mai buni prieteni, ai celebrat 25 de ani de activitate scenică. Ce înseamnă 25 de ani de muzică la noi, în Moldova?
- Prin acel spectacol eu mi-am făcut un cadou mie însămi. Şi am realizat, a câta oară, că a face muzică la noi este un sacrificiu aproape zilnic. Aşa a fost la începuturile mele - venisem la Filarmonică în 1984, când abia pornise restructurarea, lucram pe sistemul vechi, socialist, aveam plan de concerte, susţineam până la 40 de recitaluri pe lună. Nu cred că este sat şi şcoală în Moldova, în care să nu fi cântat… Cu aceeaşi intensitate am lucrat la Teatrul Poetic. Luam chitara în spate şi alergam. Cântam oriunde, participam la tot soiul de lecţii de culturalizare a maselor, împreună cu mulţi poeţi, actori, ziarişti, folkişti. Am prins timpuri când aveai o sală plină cu 200-300 de oameni care ascultau vers, care plângeau când eu cântam o melodie… Apoi a trebuit să ne adaptăm din mers la noile realităţi economico-artistice…

- Dar crede-mă că şi astăzi sunt suficienţi oameni care plâng, atunci când tu cânţi „Oameni de subsol” sau „De pe Nistru dimineaţa”…
- Sunt, dar tot mai puţini şi mai puţini… Iar eu mă încăpăţânez şi nu renunţ definitiv la vers, la acea melodie ecologică, în care să nu fie doar „tra-la-la”. Tocmai de aceea, la începutul anilor 2000, am şi iniţiat ciclul de concerte folk „Anotimpul dragostei”. Uite însă că şi la ele a trebuit să renunţăm, aşa cum s-a renunţat mai devreme la Festivalul „Galbenă Gutuie” care, apropo, a lansat mai multe nume în muzica de la noi - Geta Voinovan, Gicu Cimbir... Eram o gaşcă şi făceam totul din entuziasm şi din dorinţă. Acum nu mai avem nici timp, nici puteri, nici dorinţă pentru asta. Parcă ne e ruşine să fim entuziaşti pur şi simplu, mereu avem nevoie de motivaţia financiară.

- În showbizul nostru există oameni care s-au îmbogăţit doar din muzică?
- Da, dar cred că trebuie să ai şi noroc pentru asta. Un exemplu e Ion Paladi - a devenit popular într-un timp-record, se vede că Dumnezeu are grijă de cei din familiile cu mai mulţi copii... Cred că şi lui Gheorghe Ţopa i-a mers, şi lui Anatol Mârzenco. Dar sunt şi unii artişti care, probabil, s-au născut cu vână de afaceri. Eu nu mă pot lăuda cu asta - părinţii mei nu au ştiut altceva decât să fie profesori, se vede că aşa, „greşit”, m-au educat şi pe mine .

- Cât de mult te-a influenţat pe tine locul în care te-ai născut?
- După anumite teorii, nu trebuie să te ţii de locul unde te-ai născut. Dar eu cred că pentru noi, moldovenii, nu e posibil acest lucru, suntem prea legaţi de loc. Consider că pământul pe care te-ai născut îţi dă multă energie. Nu cred în faptul că omul care s-a născut la sat şi pleacă peste mări şi ţări nu rămâne cu o rană în suflet. Oricât de bine ar duce-o material acolo…

- E şi familia ta dovadă în acest sens? Fratele e în America, sora în Italia, chiar şi fiul tău a ales să stea în Australia. Eşti singura care te mai ţii aici.
- Da, şi mă ţin pentru că există părinţii şi casa de la Jora… De câţiva ani buni, însă, simt că această ţară mă „avortează” şi pe mine. Ceea ce se întâmplă în jur mi-e tot mai străin, se pare că aşa şi nu m-am integrat în sistemul nou de viaţă. Mă uit la colegii mei şi cred că este corectă afirmaţia precum că cei născuţi în anii ’60 sunt nişte fatalişti. Prea puţini din cei de vârsta mea au devenit demnitari, oameni cu bani. Noi am fost educaţi altfel. Am fost învăţaţi să fim cinstiţi şi corecţi, să muncim la stat mai pe degeaba. Pe atunci, ştiam că există doar trei profesii: medic, inginer şi profesor…

- Îmi pare că, totuşi, exagerezi cu „neadaptarea”. Oare nu este nouă pentru tine experienţa de om de rado, pe care o ai la Arena FM, unde de curând realizezi o emisiune muzicală, „Fonograf”, cu şi despre artişti?
- Asta da, mai ales că până acum eu doar ofeream interviuri!.. Şi mă bucur că foarte mulţi din acei care au fost la emisiunea mea mi-au spus că le este foarte uşor să discute cu mine. Probabil, pentru că noi vorbim despre muzică, nu despre bârfele din muzică, vorbim despre activitatea artistului, personalitatea lui. Mi-e foarte interesant, am aflat lucruri noi despre viaţa colegilor pe care credeam că îi cunosc. Lumea, de fapt, este foarte frumoasă.

- Ai fost de câteva ori cu bagajele împachetate şi, chiar dacă ai făcut-o, ai revenit foarte repede. Cum de ţi-ai lăsat fiul să plece peste mări şi ţări?
- E adevărat, chiar am locuit o perioadă în România. Dar m-am întors şi am luat totul de la început. Nu mi s-a întâmplat pentru prima dată - în viaţă, am fost şi contabilă, şi secretară, şi şefă a staţiei de epurare din sat, dar de fiecare dată, m-am întors la ceea ce sunt - muzica. Acesta, cred, îmi e destinul. De ce am lăsat copilul să plece? Pentru că aceasta a fost alegerea lui. A absolvit colegiul acolo, acum e la facultate, va fi specialist în programare. Eu l-am învăţat să facă în viaţă ceea ce îi place - doar atunci va fi împlinit. Ştiu că-i e dor de casă - aici e mama, satul bunicilor şi… chitara, pe care a îndrăgit-o şi el. Dar, repet, l-am lăsat să facă ceea ce şi-a dorit. Nu sunt un părinte care-şi impune voinţa, nici unul care va băga sume mari de bani ca să-şi vadă odrasla cântând la televizor. Aceasta este doar o iluzie, nicidecum fericirea.

- Dar care este fericirea?
- Liniştea şi echilibrul interior. Şi să-ţi găseşti rostul. Foarte multă lume azi umblă rătăcită şi nu ştie ce-i cu ea. Foarte mulţi aleargă după bani, deşi am cunoscut oameni care, având doar zece lei în buzunar, se trezesc dimineaţa cu zâmbetul pe faţă. Cred că liniştea va veni atunci când vom învăţa să dăm mai mult decât primim. Deocamdată, suntem foarte egoişti. Ne considerăm cei mai importanţi - din care cauză, păşim peste cadavre şi nu încetinim nici măcar la trecerea de pietoni… Dar nu există om mai mult sau mai puţin important - există OM. Şi ne deosebim doar prin lucrurile pe care le facem.

- Şi pe plan profesional, care ar fi fericirea ta?
- Îmi doresc un proiect acustic, cu o echipă cu care să mă înţeleg dintr-o privire, cu care să fac muzică de ascultat, nu de cântat la nunţi… Vreau să fac schimbări radicale, care să-mi dea un nou suflu de creaţie. Vreau şi sper.

- Noi îţi dorim din tot sufletul să-ţi reuşească! 

 

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 21:59

 Valeriu Pasat, Ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Moldova în Federația Rusă, Kazahstan ș Finlanda în perioada 1994-1997, ministru al Apărării (1997-1999), ministru al Securității Naționale (1999-2000), director al Serviciului de Informații și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 15:03

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

Mihai Bologan: ”Ministrul Justiției a dat cele mai mari diferențe de note, fiind întrecută doar de reprezentantul PSRM”

 Expertul Mihai Bologan a analizat din punct de vedere statistic  punctajele oferite de fiecare membru al Comisiei pentru selectarea procuror general, în cadrul concursului organizat de Ministerul Justiției

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:10

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Mesaj misterios descoperit în ADN-ul uman! Originea omenirii, revelată

Gregg Braden, autor de bestselleruri New York Times, este recunoscut la nivel internaţional ca pionier în crearea unei punţi între ştiinţă și spiritualitate. În timpul cercetărilor, Braden a descoperit ce se ascunde în ADN-ul uman și care ar fi de fapt proveniența rasei umane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 11:03

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Cristian Hrițuc // Năstase și declarațiile mincinoase care i s-au întors cu efect de bumerang

Politicienii fac de multe ori declarații exagerate. De multe ori, ele sunt făcute în timpul campaniei electorale, pentru a mări mobilizarea propriului electorat sau pentru a crea o stare puternică emoțională în rândul populației, ca mai apoi să beneficieze din punct de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 10:12

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

Horoscop zilnic: Horoscopul zilei de azi, SÂMBĂTA 16 NOIEMBRIE 2019. Luna în Rac activează nevoia de ACASĂ!

 Luna este in Rac deci intreaga zi este orientata spre familie si stari emotionale fluctuante. Pentru fiecare, familie poate sa insemne altceva. Ce inseamna pentru tine ceva familiar? Asta iti vei dori sa faci sau sa ai acum. Tanjim azi dupa acel sentiment, ceva care sa ne faca sa ne simtim...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:59

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Tăierile ilegale de pădure din România ajung pe Netflix într-un documentar/ VIDEO

Noul documentar de pe Netflix te va ajuta să înțelegi mai bine toate problemele care se nasc din tăierile ilegale de păduri din România. Broken este un nou documentar de investigație care identifică și deconstruiește sistemele care fac produsele de consum să fie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:55

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

Inventatorii care au creat piele artificială din cactus/ FOTO

În efortul pentru protecția animalelor și adoptarea unui stil de viață vegan, doi inventatori din Mexic au creat o alternativă la piele naturală din cactus. Fibra unui anumit tip de cactus intitulat nopal a fost transformată în imitație de piele de către doi inventatori...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:29

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Accident grav pe șoseaua Balcani. Un automobil a intrat violent într-un TIR

Un automobil a intrat violent intr-un TIR, in aceasta noapte, pe soseaua Balcani. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:26

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Și-a găsit nepotul mort în casă, iar pe amicul său în comă, din cauza drogurilor

Un tânăr de 20 de ani a murit, iar altul de 18 ani a fost transportat la spital în comă de gradul II, după ce s-au intoxicat cu droguri. Aceștia au fost găsiți ieri, 14 noiembrie, în jurul 16:15, de către bunica unuia dintre ei, într-o casă din orașul Criuleni,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:23

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chișinău, în vârstă de 14 ani, a încercat să se sinucidă chiar în timpul orelor

O minoră din Chişinău a ajuns la Institutul Mamei şi Copilului, după ce a încercat să se sinucidă, chiar în timpul orelor. Incidentul a avut loc la un liceu din Capitală, în urmă cu câteva zile.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:21

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Noul ministru al Educației, unul dintre autorii manualului de istorie antiromanesc

Se pare că odată cu noul Guvern Chicu, prin numirea unui personaj suspect la funcția de ministru al Educației, Cercetării și Culturii; Republica Moldova va face un pas înapoi. Corneliu Popovici este unul dintre autorii de tristă faimă ai manualelor de istorie integrată, repartizate în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Alegeri prezidenţiale 2019: Adresele unor secţii de votare organizate în străinătate, modificate pentru turul doi

Ministerul Afacerilor Externe anunţă că a solicitat Autorităţii Electorale Permanente modificarea adreselor unor secţii de votare organizate în străinătate în contextul celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale, ca urmare a unor situaţii obiective....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 08:10

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

Opinie la București: Cine nu respectă interesele românești în R.Moldova - retrasă cetățenia română

 Fostul consilier prezidențial și expert în securitate națională din România, Iulian Fota, susține că odată cu instalarea președintelui României pentru un al doilea mandat, ar trebui acordată o atenție specială situației din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 07:44

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

In Memoriam: Doctor Vadim Hotineanu

 În această seară am aflat cu multă întristare despre plecarea în veșnicii a Dlui Vadim Hotineanu. Am avut onoarea să-l cunosc pe Dl Hotineanu cu 21 de ani în urmă. De-a lungul acestor ani am reușit să clădim o relație bună de prietenie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Noiembrie 2019, ora: 03:53

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Dezvăluiri ale fostului șef-adjunct al IGP, Gheorghe Cavcaliuc: Andrei Năstase mi-a propus să rămân în funcție, dar am refuzat

Andrei Năstase i-a propus lui Gheorghe Cavcaliuc să rămână la minister, atunci când a venit la șefia MAI. Dezvăluirile au fost făcute de Cavcaliuc la emisiunea Zi de Zi, la Publika TV.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:19

Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere în Marea Britanie. Un sfert dintre aceștia s-au înregistrat doar în luna octombrie. Peste 2.4 milioane de persoane s-au înregistrat pentru a obține noul statut de ședere...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 22:12

Durerea de călcâie apare din ce în ce mai des și în majoritatea cazurilor nu este cauzată de o accidentare. La început poate fi de o intensitate redusă, dar este posibil să devină severă și să te împiedice să te miști liber. Durerea de călcâie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:58

Acești nativi nu suportă oamenii falși, trădătorii și mincinoșii, prin urmare vor deveni dușmani de temut când au de-a face cu astfel de persoane. Descoperă cele patru zodii pe care nu le superi niciodată: Taur Nativii din zodia Taur sunt toleranți și pot trece cu vederea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:48

Un copil supradotat din Belgia e pe cale să-şi ia diploma de licenţă la doar 9 ani. Laurent Simons studiază inginerie electrică la Universitatea Tehnologică din Eindhoven – un curs apreciat ca fiind foarte solicitant chiar şi de studenţii mai în vârstă. Laurent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:37

 Laurențiu Duță, solistul trupei 3 Sud-Est, a fost la un pas de moarte din cauza unei banale furculițe din plastic. Artistul a comandat mâncare la un hotel din Pitești, acolo unde era cazat. În timp ce mânca, furculița din plastic s-a rupt și o bucată ascuțită din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:33

Doi indivizi suspectaţi de implicare într-un plan de asasinare a preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, au fost inculpaţi vineri pentru activităţi teroriste, informează Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 15 Noiembrie 2019, ora: 21:32

 A decedat medicul Vladimir Hotineanu. Este „o pierdere imensă pentru întreaga comunitate medicală din Republica Moldova. Dumnezeu să îl odihnească în pace”, se arată într-un mesaj al Spitalului „Repromed”.

( ) Citeşte tot articolul

Eveniment 15 Noiembrie 2019, ora: 17:38

O piesă care a făcut istorie va fi repusă în scenă la Chișinău. Legendarul actor român Florin Piersic și inconfundabila Medeea Marinescu invită la spectacolul ”Străini în noapte”, în regia maestrului Radu Beligan.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)