Astăzi 25 Ianuarie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 18:10
Abonamente

Femeia 31 Octombrie 2011, ora 10:15    Din editia print

Silvia Grigore: „Folkul este un gen de muzică ecologic”

Marime Font

Ea îmi spune că, pe când era studentă şi venea acasă de la Chişinău, noi, copilele din sat, o aşteptam cu gherghine la staţia de autobuz din sat - la Jora de Jos, pe malul Nistrului. 

Eu recunosc că nu-mi amintesc de asta, dar ştiu sigur că ea era o legendă pentru toate fetele din şcoală - ca şi întreaga lor familie cu bunici şi părinţi profesori, de altfel. Profesoară ar fi trebuit să devină şi Silvia Grigore - a şi mers la o facultate „serioasă”, Biologia -, dar soarta i-a pus în mâini chitara şi astfel, sfidând cumva tradiţia familiei, a ajuns mândria acesteia. Viaţa a pus-o la multe încercări, iar ea a încercat cu succes mai multe genuri de muzică. Dar nu şi-a trădat nicicând chitara.

- Dragă Silvia, toamna e anotimpul folkului sau al nunţilor în Moldova?
- Cred că ar trebui să fie al folkului, dar de la o vreme e mai curând al nunţilor. Însă nu trebuie să ne întristeze de tot acest fapt - la o adică, şi nunţile fac parte din viaţa noastră, din tradiţiile acestui pământ.

Loading...


- Şi totuşi, atunci când spui Silvia Grigore, prima imagine care-ţi apare în faţa ochilor este o fată cu chitara. Mai pot fi întoarse acele vremuri?
- Nu vreau să spun că folkul a murit şi nu mai are şanse să renască. El există, fie şi latent, în fiecare din noi… Dar cred că folkul va prinde un nou suflu atunci când va fi cântat - sau, cel puţin, susţinut - de cei bogaţi. Fără bani nu-ţi poţi permite luxul de a cânta folk. Chiar şi în acest gen simplist, pentru unii, e nevoie de investiţii. Singura speranţă e în tineri şi sunt convinsă că, atunci când se vor plictisi de muzica de club, ei se vor regăsi într-un mesaj mult mai melodios. Este natural să stai cu prietenii şi să te odihneşti sub acorduri de chitară, mai ales pentru tineri, care trec prin primele îndrăgostiri şi caută noi emoţii şi impresii. Căci folkul este un gen de muzică ecologic.

- Ai trăit momente când ai crezut că poţi schimba istoria cu cântecele tale?
- Mai curând, mi-am dat mai târziu seama că muzica şi versurile mele au influenţat cumva destine. Vorbind de aceasta, îmi amintesc întotdeauna de „Hulubul păcii”, un adevărat şlagăr în anii ’80. Era aproape zilnic difuzat la radio şi la TV, îl cântau elevii din toată Moldova… E adevărat că nu m-a făcut nici vedetă, nici un suport financiar solid nu mi-a adus - dar aşa erau timpurile pe atunci, vedetă nu deveneai peste noapte. Ba chiar mulţi credeau că „Hulubul păcii” e interpretat de cineva din România - aşa suntem noi obişnuiţi să credem: dacă e ceva bun, apoi nu poate fi făcut de ai noştri…

- La 5 mai 2010, printr-un concert live extraordinar, „Flori de mai”, în care ţi-ai adunat cei mai buni prieteni, ai celebrat 25 de ani de activitate scenică. Ce înseamnă 25 de ani de muzică la noi, în Moldova?
- Prin acel spectacol eu mi-am făcut un cadou mie însămi. Şi am realizat, a câta oară, că a face muzică la noi este un sacrificiu aproape zilnic. Aşa a fost la începuturile mele - venisem la Filarmonică în 1984, când abia pornise restructurarea, lucram pe sistemul vechi, socialist, aveam plan de concerte, susţineam până la 40 de recitaluri pe lună. Nu cred că este sat şi şcoală în Moldova, în care să nu fi cântat… Cu aceeaşi intensitate am lucrat la Teatrul Poetic. Luam chitara în spate şi alergam. Cântam oriunde, participam la tot soiul de lecţii de culturalizare a maselor, împreună cu mulţi poeţi, actori, ziarişti, folkişti. Am prins timpuri când aveai o sală plină cu 200-300 de oameni care ascultau vers, care plângeau când eu cântam o melodie… Apoi a trebuit să ne adaptăm din mers la noile realităţi economico-artistice…

- Dar crede-mă că şi astăzi sunt suficienţi oameni care plâng, atunci când tu cânţi „Oameni de subsol” sau „De pe Nistru dimineaţa”…
- Sunt, dar tot mai puţini şi mai puţini… Iar eu mă încăpăţânez şi nu renunţ definitiv la vers, la acea melodie ecologică, în care să nu fie doar „tra-la-la”. Tocmai de aceea, la începutul anilor 2000, am şi iniţiat ciclul de concerte folk „Anotimpul dragostei”. Uite însă că şi la ele a trebuit să renunţăm, aşa cum s-a renunţat mai devreme la Festivalul „Galbenă Gutuie” care, apropo, a lansat mai multe nume în muzica de la noi - Geta Voinovan, Gicu Cimbir... Eram o gaşcă şi făceam totul din entuziasm şi din dorinţă. Acum nu mai avem nici timp, nici puteri, nici dorinţă pentru asta. Parcă ne e ruşine să fim entuziaşti pur şi simplu, mereu avem nevoie de motivaţia financiară.

- În showbizul nostru există oameni care s-au îmbogăţit doar din muzică?
- Da, dar cred că trebuie să ai şi noroc pentru asta. Un exemplu e Ion Paladi - a devenit popular într-un timp-record, se vede că Dumnezeu are grijă de cei din familiile cu mai mulţi copii... Cred că şi lui Gheorghe Ţopa i-a mers, şi lui Anatol Mârzenco. Dar sunt şi unii artişti care, probabil, s-au născut cu vână de afaceri. Eu nu mă pot lăuda cu asta - părinţii mei nu au ştiut altceva decât să fie profesori, se vede că aşa, „greşit”, m-au educat şi pe mine .

- Cât de mult te-a influenţat pe tine locul în care te-ai născut?
- După anumite teorii, nu trebuie să te ţii de locul unde te-ai născut. Dar eu cred că pentru noi, moldovenii, nu e posibil acest lucru, suntem prea legaţi de loc. Consider că pământul pe care te-ai născut îţi dă multă energie. Nu cred în faptul că omul care s-a născut la sat şi pleacă peste mări şi ţări nu rămâne cu o rană în suflet. Oricât de bine ar duce-o material acolo…

- E şi familia ta dovadă în acest sens? Fratele e în America, sora în Italia, chiar şi fiul tău a ales să stea în Australia. Eşti singura care te mai ţii aici.
- Da, şi mă ţin pentru că există părinţii şi casa de la Jora… De câţiva ani buni, însă, simt că această ţară mă „avortează” şi pe mine. Ceea ce se întâmplă în jur mi-e tot mai străin, se pare că aşa şi nu m-am integrat în sistemul nou de viaţă. Mă uit la colegii mei şi cred că este corectă afirmaţia precum că cei născuţi în anii ’60 sunt nişte fatalişti. Prea puţini din cei de vârsta mea au devenit demnitari, oameni cu bani. Noi am fost educaţi altfel. Am fost învăţaţi să fim cinstiţi şi corecţi, să muncim la stat mai pe degeaba. Pe atunci, ştiam că există doar trei profesii: medic, inginer şi profesor…

- Îmi pare că, totuşi, exagerezi cu „neadaptarea”. Oare nu este nouă pentru tine experienţa de om de rado, pe care o ai la Arena FM, unde de curând realizezi o emisiune muzicală, „Fonograf”, cu şi despre artişti?
- Asta da, mai ales că până acum eu doar ofeream interviuri!.. Şi mă bucur că foarte mulţi din acei care au fost la emisiunea mea mi-au spus că le este foarte uşor să discute cu mine. Probabil, pentru că noi vorbim despre muzică, nu despre bârfele din muzică, vorbim despre activitatea artistului, personalitatea lui. Mi-e foarte interesant, am aflat lucruri noi despre viaţa colegilor pe care credeam că îi cunosc. Lumea, de fapt, este foarte frumoasă.

- Ai fost de câteva ori cu bagajele împachetate şi, chiar dacă ai făcut-o, ai revenit foarte repede. Cum de ţi-ai lăsat fiul să plece peste mări şi ţări?
- E adevărat, chiar am locuit o perioadă în România. Dar m-am întors şi am luat totul de la început. Nu mi s-a întâmplat pentru prima dată - în viaţă, am fost şi contabilă, şi secretară, şi şefă a staţiei de epurare din sat, dar de fiecare dată, m-am întors la ceea ce sunt - muzica. Acesta, cred, îmi e destinul. De ce am lăsat copilul să plece? Pentru că aceasta a fost alegerea lui. A absolvit colegiul acolo, acum e la facultate, va fi specialist în programare. Eu l-am învăţat să facă în viaţă ceea ce îi place - doar atunci va fi împlinit. Ştiu că-i e dor de casă - aici e mama, satul bunicilor şi… chitara, pe care a îndrăgit-o şi el. Dar, repet, l-am lăsat să facă ceea ce şi-a dorit. Nu sunt un părinte care-şi impune voinţa, nici unul care va băga sume mari de bani ca să-şi vadă odrasla cântând la televizor. Aceasta este doar o iluzie, nicidecum fericirea.

- Dar care este fericirea?
- Liniştea şi echilibrul interior. Şi să-ţi găseşti rostul. Foarte multă lume azi umblă rătăcită şi nu ştie ce-i cu ea. Foarte mulţi aleargă după bani, deşi am cunoscut oameni care, având doar zece lei în buzunar, se trezesc dimineaţa cu zâmbetul pe faţă. Cred că liniştea va veni atunci când vom învăţa să dăm mai mult decât primim. Deocamdată, suntem foarte egoişti. Ne considerăm cei mai importanţi - din care cauză, păşim peste cadavre şi nu încetinim nici măcar la trecerea de pietoni… Dar nu există om mai mult sau mai puţin important - există OM. Şi ne deosebim doar prin lucrurile pe care le facem.

- Şi pe plan profesional, care ar fi fericirea ta?
- Îmi doresc un proiect acustic, cu o echipă cu care să mă înţeleg dintr-o privire, cu care să fac muzică de ascultat, nu de cântat la nunţi… Vreau să fac schimbări radicale, care să-mi dea un nou suflu de creaţie. Vreau şi sper.

- Noi îţi dorim din tot sufletul să-ţi reuşească! 

 

Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Un articol de:
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 18:10 de Mihaela Culcinschi

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Un deputat rus deconspiră planul Kremlimului: „Teritoriul întregii Uniuni Sovietice aparține Rusiei mari”

Deputatul fracțiunii „Edinaia Rossia” din Duma de Stat, Evgheni Fedorov, a declarat că scopul Federației Ruse constă în capturarea tuturor republicilor ex-sovietice și recuperarea teritoriilor „Rusiei mari”, după hotarele stabilite în 1945, transmite...

( ) Citeşte tot articolul

Carte 25 Ianuarie 2020, ora: 15:39

B. Petriceicu- Hasdeu: IOAN-VODĂ CEL CUMPLIT -  Aventurile, domnia, războaiele, moartea lui; rolul său în istoria universală și în viața poporului român. (1572-1574)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:21

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut lanț uman în semn de protest față de construcția unui bloc cu patru etaje peste vestigiile cetății antice Tomis

Zeci de constănțeni au făcut vineri un lanț uman în jurul unor vestigii antice din centrul orașului, în semn de protest față de construcția unui bloc de patru etaje care urmează să fie ridicat într-o zonă protejată istoric, relateaza info-sud-est.ro.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:18

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Doza zilnică de râs: Un bărbat care venea din Scoția și se îndrepta spre Chișinău s-a rătăcit în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara după ce a setat GPS-ul pe „drumul cel mai scurt”

Un bărbat care se îndrepta cu maşina din Scoţia spre Republica Moldova şi care se rătăcise în Ţinutul Pădurenilor din judeţul Hunedoara a fost salvat de pompieri. El setase GPS-ul pentru „drumul cel mai scurt” spre Chişinău, dar a cerut ajutor după ce nu a mai putut înainta cu...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 25 Ianuarie 2020, ora: 15:15

opinie Anatol Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

Anatol  Moraru: Basarabenii nu sunt evrei, iar Dodon nu e Moise

„O spun din start: nu-s antisemit, sunt patriot nu doar la sărbători naționale sau în campanii elctorale și nu dețin încă cetățenia română„, afirmă Anatol Moraru într-o opinie pe site-ul nordnews.md 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:09

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Năstase o amenință pe Maia Sandu / Dacă nu se va desemna un candidat comun la Hîncești, PPDA va înainta PROPRIUL CANDIDAT pentru alegerile şefului statului

Platforma DA a făcut un apel repetat către forțele proeuropene și naționale în vederea identificării unui candidat unic ce va lupta pentru funcția de deputat în cadrul alegerilor din circumscripția nr. 38, ce se vor desfășura la data de 15 martie, în caz contrar, Andrei Năstase a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 15:00

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Femeie ucisă în bătaie de soțul ei, la Florești

Descoperire macabră în localitatea Coșernița, Florești. O femeie a fost găsită fără suflare după ce a fost ucisă cu sânge rece în propria casă. Cazul a avut loc ieri, 24 ianuarie. Contactat de Știri.md, ofițerul de presă al IP Florești, Ina Moscaliuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

Coronavirusul a închis 15 oraşe în China. Peste 57 de milioane de oameni se află sub interdicţie

15 oraşe din China au fost închise pentru a opri răspândirea coronavirusului care afectează acum peste 1200 de persoane în ţară. Restricţiile de călătorie afectează acum peste 57 de milioane de oameni, relatează CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 14:53

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

O nouă lovitură pentru Maia Sandu și Olesea Stamate /// Președintele Organizației PAS din Hîncești, Marcel Petrușan a anunțat că îl va susține pe Grigore Cobzac

Socotelile de la Chișinău, diferite de cele din circumscripție. Președintele organizației PAS de la Hîncești: „Îl vom susține pe Grigore Cobzac”

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 11:44

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

Portul Internațional Liber Giurgiulești îngregistrează un nou record în transbordări de mărfuri

 Volumul transbordărilor de mărfuri prin Portul Internațional Liber Giurgiulești (PILG) a crescut cu 3%, înregistrând un nou record de aproape 1.1 mln tone în 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:49

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

„Odiosul” consilier al lui Putin, Vladislav Surkov, și-a DAT DEMISIA / Presa: „Direcția ucraineană” va fi supravegheată de Kozak

Vladislav Surkov, care a ocupat funcția de președinte, și-a dat demisia din funcția publică, a declarat pentru Interfax directorul Centrului pentru Condiții Politice, Alexey Chesnakov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:47

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Expert: moldovenii nu au descoperit bicicleta prin a da în concesiune Aeroportul Internațional Chișinău; A fost soluția optimă

Darea în concesiune, în 2013, a Aeroportului Internațional Chișinău a fost soluția optimă în situația dificilă financiară în care se pomenise atunci principala aerogară a țării. De atunci și până acum au fost realizate multe lucruri care au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:12

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

VIDEO /// România are cel mai mare viaduct rutier din regiune. De ce nu e funcțional? DEZVĂLUIRI BOMBĂ făcute de George Simion

George Simion, lider al Alianței pentru Unirea Românilor (A.U.R.), a vizitat recent cel mai mare viaduct rutier din Europa de Est, care, de altfel, se află în România. Cunoscut sub numele de autostrada Bechtel, românii au investit în acest proiect mai bine de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 09:04

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Ești tot timpul agitat? Iată 6 obiceiuri care reduc anxietatea

Vremurile pe care le traim parca sunt pe repede inainte. Asa pot aparea agitatia si anxietatea. Iata care sunt obiceiurile pe care ar trebui sa le adopti ca sa te poti relaxa si sa reduci anxietatea. Evita mesajele si urmarirea lor prin social media Pana la 60% dintre angajati isi verifica...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Supa crema de legume. 10 retete simple pentru toata familia – VIDEO

Supa crema de legume. 10 retete simple pentru toata familia – VIDEO

Supa crema de legume este o optiune ideala pentru o masa savuroasa si rapida. Iata 10 retete simple pe care le poti prepara pentru toata familia. Aici gasesti o colectie de supe si ciorbe delicioase. 1. Supa crema de legume si ardei copt Ingrediente  Supa crema de legume si ardei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Accident GRAV cu un TAXI în Chișinău

Accident GRAV cu un TAXI în Chișinău

Trei pasageri dintr-un taxi dintre care un minor au ajuns la spital, în urma unui accident rutier, produs în capitală în prima jumătate a zilei de 24 ianuarie.

( ) Citeşte tot articolul

Editorial 25 Ianuarie 2020, ora: 08:23 de Silviu Tănase

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Stoianoglo, moldovenii și justiția

Multă cerneală a curs în ultimii 10 ani despre reforma justiției... Am avut 20 de guverne în 30 ani, fiecare al doilea venea și reformă de doamne ferește totul și justiția ajungea într-un asemenea hal, încăt era numai bună s-o mai reformezi odată.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:17

China anunţă închiderea unor porţiuni din Marele Zid pentru a preveni răspândirea coronavirusului

China anunţă închiderea unor porţiuni din Marele Zid pentru a preveni răspândirea coronavirusului

 China a anunţat vineri închiderea unor porţiuni din Marele Zid, precum şi a unor populare atracţii turistice din zona Beijing-ului, în cadrul măsurilor de prevenire a răspândirii coronavirusului, care a făcut deja 26 de victime, informează AFP. Mormintele Ming...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 08:12

TENIS: Simona Halep s-a calificat în optimile turneului Australian Open

TENIS: Simona Halep s-a calificat în optimile turneului Australian Open

Jucătoarea română Simona Halep, numărul trei mondial, s-a calificat în optimile de finală ale turneului de tenis Australian Open, primul de Mare Şlem al anului, după ce a învins-o pe kazaha Iulia Putinţeva cu 6-1, 6-4, sâmbătă, la Melbourne. Halep (28 ani), a...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 25 Ianuarie 2020, ora: 07:48

La 25 ianuarie 1475, Ștefan cel Mare anunță victoria de la Vaslui. În 1918, Ucraina își declară independența față de Rusia bolșevică. În 1949 s-a creat CAER. Iar în 2004, roverul Opportunity a atins suprafața planetei Marte.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 07:01

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Traian Băsescu „mătură pe jos” cu unioniștii din R. Moldova: „Mie unul mi-a ajuns până în gât! Mi se pare că m-au luat așa, de păcălici”

Fostul președinte Traian Băsescu a declarat, vineri, la ”Convenția Românilor de Pretutindeni”, că în Republica Moldova există 6-7 partide unioniste, dar care nu reușesc să ajungă la un numitor comun. Băsescu a susținut chiar că liderii acestor formațiuni au...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 25 Ianuarie 2020, ora: 06:33

George Simion, ales în fruntea AUR: „Vrem ca resursele României să aparțină românilor! Vrem dreptate!”

George Simion, ales în fruntea AUR: „Vrem ca resursele României să aparțină românilor! Vrem dreptate!”

Liderul unionist George Simion și jurnalistul Claudiu Târziu au fost aleși astăzi, în cadrul Congresului național al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), copreședinți ai formațiunii politice. La același eveniment care s-a desfășurat la Iași, de Ziua Unirii...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 25 Ianuarie 2020, ora: 06:31

3 femei geniale din zodiac

3 femei geniale din zodiac

Fiecare femeie este înzestrată cu propriile calități care o evidențiază de celelalte, așa că ea trebuie să profite din plin de ele pentru a se face remarcată și pentru a-i cuceri pe cei din jur. Este foarte bine cunoscut faptul că femeile au propriul farmec ce iese prin toți...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 25 Ianuarie 2020, ora: 05:22

Micul dejun te poate ajuta să fii într-o formă fizică mai bună.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 04:17

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

GAFĂ de proporții a ministrului Educației. Cum a încurcat discursurile și le-a vorbit tinerilor despre procurori și avocați

Ministrul socialist al Educației, Corneliu Popovici a fost protagonistul unei gafe de proporții comise astăzi la evenimentul de inaugurare a campaniei naționale „Tinerii din Moldova pentru obiective globale”. În timp ce se afla în fața unui auditoriu de tineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 Ianuarie 2020, ora: 01:25

ALERTĂ /// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

ALERTĂ /// Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux

 Două cazuri de îmbolnăvire cu coronavirus au fost confirmate în Franţa, unul la Paris şi un altul la Bordeaux.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)