Astăzi 24 August 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:05
Abonamente

Actualitate 14 Mai 2018, ora 13:00

Silvia Radu: Corupția și politizarea Primăriei sunt principalele probleme ale Chișinăului

Marime Font

 

– Ce v-a determinat să candidați la funcția de primar al municipiului Chișinău?

– Vreau să continui proiectele începute în scurtul mandat pe care l-am avut timp de cinci luni. Am început curățenia atât în interiorul, cât și în exteriorul Primăriei, am început repararea drumurilor, realizarea strategiei de transport public, am făcut pași importanți în privința transparenței, toate contractele sunt afișate pe site. Am făcut primii pași pentru începerea procesului de schimbare a lifturilor în Chișinău. Am semnat parteneriatul cu Primăria București pentru modernizarea Spitalului nr. 1, pentru modernizarea Liceului „Mihai Eminescu”. Am început procesul de achiziționare a 70 de mijloace de transport public. Toate aceste proiecte începute vreau să le continui.


– De ce credeți că alegătorii trebuie să-și dea votul pentru dumneavoastră la alegerile din 20 mai?

– Cred că în cinci luni am dovedit că îmi pasă de Chișinău, că îmi pasă de oameni. Am dovedit că se poate face treabă, dacă ești muncitor și dedicat. Chișinăuienii au putut să observe că lucrurile se schimbă în bine. Mai este mult de făcut, dar, cred că e un bun început. Am un program realist, care își propune să rezolve principalele urgențe. Sunt managerul care vrea să rezolve problemele Chișinăului, nu sunt politicianul obișnuit cu certurile politice. Știu că pot continua proiectele începute, dacă oamenii îmi vor acorda încrederea lor.

– Care sunt trei cele mai importante probleme din Chișinău și în cât timp pot fi soluționate? Ce soluții propuneți?

Corupția și politizarea instituției Primăriei

Din prima zi, am spus că vor rămâne în Primărie doar specialiștii și persoanele integre. Am luat o serie de măsuri, am dat afară anumite persoane suspecte de fapte de corupție, am făcut plângeri la CNA. Procesul de curățenie a Primăriei a început. Voi continua pe aceeași linie. Este important să introducem mecanisme și proceduri care să reducă cât mai mult posibil contactul direct între cetățean și funcționar. Acesta este principalul mecanism care a fost implementat și în țările UE. Reducerea contactului între cetățean și funcționar va duce și la scăderea posibilității ca funcționarul să pretindă mită. În secolul vitezei, cu un simplu click poți să depui o cerere și să primești un răspuns. Funcționarul trebuie să rezolve cererile oamenilor indiferent dacă este ministru, om de afaceri sau cetățean simplu. Toți trebuie să aibă parte de tratament egal. Într-un an de zile putem implementa softuri care să permită reducerea contactului între funcționar și cetățean.

Drumurile

Este o problemă foarte veche. Ani de zile s-au făcut lucrări de proastă calitate, nu s-au respectat standardele, uneori s-a turnat strat de asfalt de doar 3 cm, deși trebuia de 10, se plombau găurile doar cu rumeguș de asfalt și acesta ținea doar până la prima ploaie. Din toate aceste cauze, am ajuns aici. Am luat câteva măsuri concrete. Am alocat o sută de milioane în plus la capitolul drumuri. Am dat dispoziție să se renunțe la lucrările de mântuială. Am dispus verificarea suplimentară la repararea străzilor. Anul acesta vor intra mai multe străzi în reparații capitale, inclusiv Albișoara. Pentru anul viitor am prevăzut 200 de milioane. Cu acești bani putem acoperi foarte multe din lucrări. Va trebui să stabilim priorități. Este clar că nu putem asfalta într-un an toate străzile din Chișinău. Trebuie să plecăm de la criterii clare, asfaltăm străzile cele mai circulate, cu traficul cel mai mare și străzile care au rămas neasfaltate, unde nimeni nu a pus vreodată asfalt.

Transportul

În ultimii 20 de ani, nu s-a reușit mare lucru în acest domeniu. Avem mai puține mijloace auto decât avem nevoie. Sistemul a ajuns aproape de colaps, asta și din cauza certurilor politice. Anul acesta am reușit să începem procedura pentru achiziționarea a 70 de autovehicule. La anul, îmi propun să cumpărăm tot atâtea. Am reușit să obțin de la București două autobuze Mercedes. Am discutat cu directorul fabricii bieloruse să asamblăm autobuze în Chișinău și să avem un profit mai mare din care să putem cumpăra autovehicule noi. Anul acesta în Chișinău vor veni primele autobuze cu aer condiționat. În sfârșit, începem să ajungem și noi în rândul lumii. Poate în curând vom avea și autobuze electrice, care să fie mai ecologice. Am înființat o rută nouă spre Sângera. La anul vreau să înființăm și în alte suburbii rute noi.

– Ce finalitate vedeți pentru proiectul parcărilor cu plată?

– Avem nevoie de parcări. Sunt puține locuri de parcare amenajată. După ce se va termina studiul pe care l-am comandat în domeniul transportului, vom avea o imagine clară, unde se pot face, în ce zonă și care va fi sistemul exact. Eu cred că trebuie să adoptăm modelul țărilor din vest, în timpul zilei parcările din centru să fie contra-cost, iar în orele de seară să fie gratuite. Avem nevoie de bani la buget pentru a ne dezvolta.

– Care este miza acestui scrutin?

– Pentru mine miza este foarte importantă. Vreau să continui proiectele începute, să demonstrez că Chișinăul se poate dezvolta, că nu suntem noi codașii lumii. Vreau să avem un oraș frumos și verde, un oraș pentru oameni. Pentru politicieni miza e alta, ei vor să aibă acces la funcții, la bugetul primăriei, ca să își pregătească alegerile parlamentare. Credeți că vor mai rămâne proiectele mele în lucru. Îi vedeți pe politicieni să continue ce am început eu în domeniul transparenței? Să afișeze contractele pe site? Credeți că licitațiile vor mai fi filmate? Eu zic că nu. Se va reveni iar la rezolvarea intereselor pe linie de partid. Nu va mai fi PL, dar va fi alt partid politic, poate mai mare cu o structură mult mai numeroasă care trebuie „hrănită”.

– Este Primăria o trambulină pentru a avansa în alte funcții? Vă vedeți în politica mare?

– Eu sunt manager. Nu sunt politician. Primăria Chișinăului este mult mai importantă decât o văd mulți. Gândiți-vă că din bugetul Chișinăului se țin alte multe sate și comune. Dacă bugetul Chișinăului crește, atunci crește și bugetul țării. Dacă din Chișinău nu mai pleacă tinerii, atunci vom avea forță pentru dezvoltarea Moldovei. Chișinăul nu poate fi o trambulină, el este în sine cel mai important oraș și aș putea să spun că funcția de primar este aproape la fel de importantă ca cea de prim-ministru.

– Veți candida și la alegerile locale din 2019?

– Dacă voi reuși să fac tot ce mi-am propus în acest an, poate da. Va depinde de oameni, dacă ei o să fie mulțumiți și o să mă susțină, voi candida. Până atunci, mai este mult timp și important e să rezolvăm urgențele pe care le are orașul.

Silvia Radu va figura cu numărul 10 în buletinul de vot.

Sursa: ipn.md

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 August 2019, ora: 15:05

În timp ce liderii blocului ACUM, în cârdășie cu artizanii națiunii civice moldovenești, aburesc societatea cu tot felul de tâmpenii despre deconectarea „butonului geopolitic”, Igor Dodon merge consecvent pe propria agenda. Astăzi a lansat la lansarea unui...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 13:42

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:41

Nu stiu cine ii scrie Premierului cuvantarile, dar chiar rog aceasta persoana sa fie mai specifica si sa duca gandurile pana la capat, opinează analistul politic Dionis Cenușă

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 12:16

Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a ajuns la Chişinău. Alături de preşedintele Igor Dodon, speakerul Parlamentului Zinaida Greceanîi şi omologul de la Chişinău Pavel Voicu, participă la Ceremonia de Comemorare „Dincolo de tăcere...” de la Complexul Memorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:56

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord

Două avioane din R. Moldova, la un pas de tragedie. Erau cât pe ce să se CIOCNEASCĂ în aer / Ar fi vorba de o aeronavă a companiei FlyOne cu 140 de pasageri la bord Foto: Aeronava EK32002

Un angajat al MoldAtsa, spune că două avioane erau cât pe ce să se ciocnească, iar responsabilii au ascuns acest fapt. Eugen Sajin a scris pe pagină să de Facebook că au trecut 60 de zile de la un grav incident aeronautic în spațiul Republicii Moldova cu urmări tragice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:26

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

Atenție! Cozi de KILOMETRI la punctele de trecere Palanca și Tudora

(update) Se menține trafic intensiv și un flux continuu în punctele de trecere Palanca și Tudora. Totodată, rândul mașinilor format de dimineață în punctul de trecere Criva-Mamaliga a fost redus la circa 30 de autovehicule. În continuare se lucrează la capacitate maximă. De la ora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 10:09

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Patru evrei din România care au trăit momentul 23 August 1944. De la „rușii au adus democrația”, la „au venit soldați care nu văzuseră niciodată un ceas”

Cum se raportează evreii dintr-un cămin de bătrâni din București la evenimentele din 23 august 1944? În această dimineață am ascultat punctele de vedere ale mai multor rezidenți din căminul de bătrâni al comunității evreiești „Moses Rosen” cu ocazia vizionării unui documentar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:34

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-rus Igor Dodon pretinde că are monopol pe instituirea zilelor de doliu și are „întrebări” la Guvern

Președintele pro-moscovit, socialistul Igor Dodon nu a participat ieri la „Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare” instituită de către Guvern, din motivul că „astfel de zile sunt instituite de către președintele țării prin decret...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:27

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

RUȘINOS! Lașitate MAXIMĂ - Ministerul de Externe și cel al Apărării de la București îi dau UNDĂ VERDE lui Șoigu să zboare deasupra României pentru a SĂRBĂTORI ocuparea României de către bolșevici

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, nu va zbura direct prin Ucraina pentru a ajunge la noi. Odată ce are interdicție prin această țară, el este nevoit să ocolească prin statele UE. Va zbura deasupra Poloniei, Slovaciei, Ungariei și României, după care va ajunge în...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 24 August 2019, ora: 09:14

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 24 AUGUST 2019. CAPRICORNII AU NEVOIE DE ODIHNĂ

 Horoscopul zilei de 24 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 24 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 24...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

exclusiv URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ!

URSS a jefuit Basarabia, cărând din ea zeci de mii de vagoane. Premiera unor documente din ARHIVĂ! Foto: foto simbol

Propaganda sovietică a bârfit zeci de ani la rând, precum că, Administrația Românească, în retragere din Basarabia, de două ori, în 1940 și 1944, ar fi luat cu sine și multe bunuri de ale basarabenilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 08:23

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

România, Polonia și țările baltice au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov

 În timp ce guvernarea de la Chișinău „deconectează butonul geopolitic” România, Polonia și țările baltice, au adoptat o declarație comună prin care condamnă Pactul Ribbentrop-Molotov: „Împreună putem combate campaniile de dezinformare și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:47

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

OPINIE / Vă place ce ați ales la Curtea Constituțională?

Lucrurile sunt foarte proaste. Doar naivii nu văd asta. Și nu e om mai orb decât cel care nu vrea să vadă, și mai surd ca cel ce nu vrea să audă. Și tot cu regret, s-a creat așa o ostracizare, încât dacă îndrăznești să ai o voce critică, ești imediat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:24

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Octavian Țîcu: Nu în zadar a fost arsă Declarația de Independență, mulți ar vrea ca acest document să dispară, pentru că stipulează foarte clar Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:10

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ

FOTO / Dodon și Vlah nu dau DOI BANI pe Maia Sandu și au SFIDAT DESCHIS ziua de DOLIU decretată pe 23 august și NU au arborat drapelul în BERNĂ Foto: Dodon o ignoră deschis pe Maia Sandu

„Șefii” din UTAG au ignorat faptul că Guvernul Maiei Sandu a declarat ziua de 23 august zi de doliu național, Ziua comemorării victimelor tuturor regimurilor totalitare și autoritare. Bașcanul Vlah, care este și membru al Guvernului, nu s-a conformat deciziei de a arbora...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 August 2019, ora: 00:01

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

Monitorul Oficial al R. Moldova - Sărbătoarea națională LIMBA NOASTRĂ CEA ROMÂNĂ

În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 23:22

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

John Bolton, consilierul lui TRUMP pentru securitate națională vine în R. Moldova pe 29 august / Maia Sandu și alți membri ai Guvernului merg în SUA săptămâna viitoare

Guvernării i se închidea ușa în față în marile capitale ale lumii: Washington, Bruxelles, Berlin și alte capitale importante, iar țara se afla într-o autoizolare oligarhică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 15:50

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Ilan Șor despre majorarea tarifelor la energie: aceasta este răsplata pentru încrederea acordată de cetățeni

Liderul Partidului Politic ȘOR, deputatul Ilan Șor, critică dur într-o intervenție pe rețelele de socializare majorarea tarifului la energia electrică, intrată de astăzi în vigoare și amintește că actuala guvernare promitea în campania electorală reducerea acestora....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 14:52

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

Gorbunțov prins de presa rusă cum răspândește știri false despre Usatîi

În spatele atacurilor mediatice din ultimul timp la adresa liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, stă „bancherul negru” Gherman Gorbunțov, au descoperit jurnaliștii ruși.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:41

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona

Descinderi la Aeroportul Internațional Chișinău. Angajații SPIA surprinși în timp ce intră in zona Din editia print

Au loc descinderi in aceste momente la Aeroportul International Chisinau. Angajatii Serviciului protectie interna si anticoruptie au fost surprinsi in timp ce intrau in zona VIP, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 13:16

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Incident în tabăra de la Sulina: Tinerii din R. Moldova nu sunt lăsați să comemoreze ziua semnării Pactului Ribbentrop-Molotov

Tinerii din Republica Moldova aflați la odihnă în tabăra de vară ,,ARC-2019”, desfășurată la Centrul de agrement din Sulina, județul Tulcea, nu sunt lăsați să coboare drapelul în bernă și să țină un moment de reculegere în contextul împlinirii a 80...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:17

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Creşte numărul victimelor în urma exploziei nucleare din Rusia

Încă două persoane afectate de explozia unei rachete cu propulsie nucleară din Rusia au murit, anunţă surse medicale citate de presa locală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 August 2019, ora: 12:05

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Apropiat al lui Iurie Luncaşu critică presa care răspândește zvonuri: Nu există nici un grad de rudenie între soţia lui Iurie şi Vlad Plahotniuc

Igor Fraiman, care spune că este prieten apropiat al omolui de afaceri Iurie Luncaşu, susţine că nu există nici un grad de rudenie între soţia businessmanului şi fostul lider PDM Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)