Actualitate

Silvia Radu s-a apucat de gospodărit. Primarul insistă ca toate ascensoarele care au mai mult de 40 de ani să fie schimbate

 „Termenul de exploatare a unui ascensor este de 25 de ani. Mai apoi el trebuie schimbat sau modernizat. La moment în gestiunea Fondului Locativ sunt 2395 de ascensoare. Acum avem un nivel de 99 % din ascensoare care au termenul de exploatare expirat (…) La multe ascensoare nu avem piese de schimb: sunt fabricate în Belorusia sau în Federația Rusă”, a declarat Ion Stanciu directorul Întreprinderii Municipale Specializate „LIFTSERVICE".

„Câte ascensoare aveți cu termenul mai mult de 25 de ani?”, a întrebat Silvia Radu.

„În jur de 700”, a răspuns Ion Stanciu.

„Ce ați prevăzut în buget și cum aveți de când să redresați situația?”, a întrebat primarul interimar.

„Din 2009 au fost alocate 32 de mln lei din care au fost schimbate 25 de ascensoare și modernizate în jur de 40 de ascensoare. Pentru anul 2018 sunt planificate în jur de 9,5 mln lei din care pot fi schimbate 8 ascensoare”, a declarat directorul „LIFTSERVICE".

„Dumneavoastră vreți să-mi spuneți că aveți 700 de ascensoare cu termenul de exploatare expirat și că timp de 8 ani ați făcut doar 71 de ascensoare. Nu este normal. Am vorbit cu potențiali furnizori de servicii care mi-au explicat că există posibilitatea de a schimba ascensoare în Chișinău la jumătate de preț”, a precizat Silvia Radu.

Ulterior, Ion Stanciu a venit cu o replică, spunând că în 2005, la solicitarea guvernului, a fost prezentat un program pentru a dezvolta parcul de ascensoare din Capitală, însă deocamdată nu este niciun răspuns: „În toate țările din împrejurime sunt programe de stat care funcționează 5-10 ani pentru modernizarea ascensoarelor. Doar pe calea aceasta putem merge, pentru că niciodată nu o să ne ajungă bani din buget pentru a rezolva această problemă”.

Silvia Radu a replicat: „Am făcut un calcul elementar. Ați spus că aveți nevoie de 700 000 de lei pentru un ascensor. Dacă dvs luați 20% din ascensoare care au peste 40 de ani, vă trebuie 98 mln lei. Dacă vă uitați în bugetul dvs., sunt sigur că găsiți mult mai mulți bani – în jur de 200 mln lei și nu doar 98. Lăsați, vă rog, dvs. Guvernul, pentru că are alte probleme mult mai mari decât să se ocupe de probleme noastre. Atunci când va fi necesar să intervenim la Guvern, vom interveni, dar dați să facem ce ține de noi. Să nu așteptăm să vină Guvernul să ne rezolve problemele”.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *