Cultură

Simion Duja: M-a ajuns un dor de-acasa

Recent, virtuozul clarinetist Simion Duja si-a lansat CD-ul „M-a ajuns un dor de-acasa”. Este primul CD inregistrat cu muzica populara la taragot, instrument rar intalnit in orchestrele din Moldova.

„Cu o deosebita finete si sensibilitate sunt cantate doinele moldovenesti carora, prin aranjament si interpretare, Simion Duja le confera prospetime si respiratie absolut originala”, noteaza pe coperta albumului maestrul Petre Neamtu, conducator artistic si prim-dirijor al Orchestrei de muzica populara „Folclor” a Filarmonicii Nationale „S. Lunchevici”, sub al carei acompaniament a fost inregistrat acest album. Sunt piese culese si prelucrate in exclusivitate din zona folclorica pruto-nistreana: „M-a ajuns un dor de-acasa”(doina), „Ca la nunta”, „Sarba din Beresti”, „Batuta flacailor”, „Joc mare”, „Joc de la Floresti”, „Sarba si hora de la Chetrosu” s.a.

Nascut in satul Putinesti, raionul Floresti, in 1971, Simion Duja a absolvit Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chisinau, clasa de clarinet. Fiind inca student, participa la fondarea celebrei Orchestre de muzica populara „Folclor” (1968), iar mai tarziu – la instituirea Catedrei de instrumente populare de la Colegiul „Stefan Neaga” din Chisinau (1975). In calitatea sa de profesor universitar la Academia de Muzica, Teatru si Arte Plastice, a instruit numerosi clarinetisti, in prezent solisti in majoritatea orchestrelor profesioniste din R. Moldova. Simion Duja a sustinut spectacole si a inregistrat mai multe piese cu Orchestra Simfonica a Radioteleviziunii si cu Orchestra de Camera a Filarmonicii Nationale. Totodata, precum remarca pe buna dreptate Petre Neamtu, el ramane fidel muzicii folclorice pe care o cultiva cu mult drag si inalta maiestrie.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *