Astăzi 20 Septembrie 2018, Joi - Ultima actualizare la 19 Septembrie 2018
Abonamente

Opinii & Editoriale 19 Iunie 2018, ora 07:40

Marime Font

Simona Halep, un model pentru românii de pretutindeni

Inițial, tentația redactării titlului ar fi făcut ca acesta să apară sub forma: Simona Halep, un model pentru românii de pe ambele maluri ale Prutului, însă nu ar fi fost suficient de relevant pentru mesajul acestui editorial, căci așa cum, probabil, e ușor de dedus, Halep este un model pentru românii de pretutindeni, fie ei din diaspora, Ucraina, Serbia sau orice alt loc de pe mapamond.

 
 
 

Duminică, 10 iunie 2018, tricolorul roș’-galben-albastru se ridica în centrul Parisului, în timp ce Imnul național al României răsuna în capitala franceză, după ce Simona Halep, liderul mondial în tenisul feminin, câștiga turneul Roland Garros și primul său mare titlu de Grand Slam din carieră. Se întâmpla la zece ani după ce aceasta câștigase același trofeu în competiția de juniori și la 40 de ani distanță, după ce Virginia Ruzici era prima româncă care triumfa într-o competiție de o asemenea anvergură.

Am putea crede, la o primă vedere, că Roland Garros este un fost mare tenismen francez, însă în realitate, cel mai mare turneu din hexagon poartă numele unuia dintre cei mai importanți piloți francezi din Primul Război Mondial. Un adevărat erou național pentru francezi, căruia Parisul îi cinstește memoria.Asta trebuie să facă orice țară, orice popor, cu cei care au contribuit sub o formă sau alta la construcția identității sale, iar Halep intră în această categorie, alături de alți sportivi, care au făcut românii mândri și România celebră, precum Gheorghe Hagi, Nadia Comăneci sau Ilie Năstase. Trioul de aur este acum un cvartet.

Halep este un exemplu foarte bun care reprezintă condiția românului, a omului muncitor care pleacă de jos și reușește prin muncă, a omului care nu renunță, deși clacase în alte două finale precedente, a omului care a reușit să depășească criticile, ducându-și la bun sfârșit idealul. Este exemplul românului care nu cedează.
Pentru toate acestea, ca și în cazul lui Roland Garros, numele Simonei Halep va fi cândva purtat de licee, străzi și nu numai, rămânând în mentalul colectiv.

Iar pentru cei care vorbesc despre România, fără a o cunoaște, ar trebui să știe că Halep este o machedoană, care se declară „mândră pentru că este româncă”, originară din zona Dobrogei, acolo pe unde au trecut și găgăuzii, care s-au bucurat de toate privilegiile, fiind considerați cea mai fidelă minoritate etnică a României interbelice.

Un articol de: Răzvan Munteanu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul