Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 15:37
Abonamente

Carte 23 Noiembrie 2015, ora 12:57

Simpozion ce marchează 130 de ani de la naşterea lui Liviu Rebreanu

Marime Font

Pentru a marca celebrarea a 130 de ani de la nașterea prozatorului Liviu Rebreanu, în perioada 23-24 noiembrie, la Chișinuă, va avea loc simpozionul „Liviu Rebreanu - contemporanul nostru”. 

Institutul Cultural Român (ICR) „Mihai Eminescu” la Chişinău, în colaborare cu Biblioteca Publică Municipală „B.P. Hasdeu” din Chişinău, organizează acest simpozion pentru readucerea în actualitate a operei autorului „Pădurii spânzuraţilor” şi a lui „Ion”.

Manifestarea îşi propune promovarea noilor abordări de interpretare a romanelor lui Rebreanu şi încurajarea generaţiei tinere de critici literari pentru a redescoperi personalitatea proteică a creatorului romanului modern românesc. La lucrările simpozionului participă scriitori şi cercetători ai operei lui Liviu Rebreanu printre care Mihai Cimpoi, Vladimir Beşleagă, Alexandru Burlacu, Ioan Cristescu, Ioan Groşan, Andrei Moldovan, Ioan Pintea, Zanfir Ilie şi Valeriu Matei.Valeriu Matei, directorul ICR Chişinău, a comunicat la deschiderea simpozionului că în acelaşi cadru vor fi lansate ultimele apariţii de studii critice privind operele rebreniene. De asemenea, Valeriu Matei a menţionat că mâine, 24 noiembrie, în scuarul monumentului lui Ştefan cel Mare va fi inaugurată o expoziţie dedicată marelui scriitor.

Astfel, marţi, 24 noiembrie, la orele 11.00, va avea loc vernisarea expoziţiei „Liviu Rebreanu - ctitorul romanului românesc modern”. Alcătuită din 24 de bannere, ampla expoziţie aduce în prim plan o serie de documente de arhivă, facsimile, fotografii de familie, date biografice, articole, fragmente de proză, extrase din presa vremii, aprecieri ale criticilor referitoare la opera şi personalitatea marelui scriitor român, de la a cărui naştere se vor împlini, pe 27 noiembrie, 130 de ani.

Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885, în statul Târlişua, judeţul Bistriţa Năsăud şi s-a stins din viaţa pe 1 septembrie 1944, la vila sa din Valea Mare. A debutat în presa românească în 1908, în revista Luceafărul cu povestirea „Codrea” (Glasul inimii).

Sursa: IPN

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md