Cultură

Simpozion Victor Teleucă la Iaşi

În continuare, exegetul operei substanţiale a poetului Ocniţei, prof. Theodor Codreanu de la Huşi, a prezentat apariţiile inedite ale poetului şi cele despre omul şi creatorul de marcă pre nume Victor Teleucă, unul dintre marii poeţi ai generaţiei ’60 din întreaga literatură română. Primul volum la care s-a făcut referire a fost „Victor Teleucă – un heraclitean modern”, volum conţinând materiale ce vizează importanţa operei teleuciene, dar şi eseuri critice scrise de Teleucă, astfel descoperindu-l ca pe un fin şi subtil critic literar, demn de toată preţuirea.
A urmat lansarea poemului „Răsărit de Luceafăr”, scris la 1988 şi tipărit abia acum, apoi romanul-fapt al lui Arhip Cibotaru „Pe timpul lui Teleucă” – o epopee a unei vieţi încărcate de sens şi iubire. Profesorul Nicolae Creţu s-a referit la mai bunul dialog al cărţilor de pe cele două maluri de Prut, poezia şi filosofia lui Victor Teleucă fiind un prilej binevenit şi mult aşteptat de cititorul şi cercetătorul român. Dl Creţu a amintit tuturor de reproşul bucureştenilor adresat pe vremuri nu prea îndepărtate lui Eugen Coşeriu: „Basarabenii dumneavoastră au rămas la Eminescu”, la care reputatul savant a replicat: „Basarabenii mei au ajuns la Eminescu”. Poetul şi eseistul Traianus din Chişinău a prezentat o emoţionantă şi detaliată „Predoslovie” la intrarea în pridvorul eternităţii unui poet, încununată şi de poemul său „Arestat de Ciocârlii”, dedicate lui Victor Teleucă.

Scriitorul Ion Ţăranu, şi el ex-ataşat cultural al Ambasadei României la Chişinău, a remarcat noianul de calităţi ale omului pe care l-a cunoscut în realitate. El a concluzionat: „Iată, prin această lansare deosebită la Iaşi, Victor Teleucă, precum o navă de mare volum, intră cu stindardul sus în literatura română, unde a şi fost, de fapt, doar că ancorată într-un port”. S-au mai pronunţat Grigore Ilisei, scriitor, redactor la Radio Iaşi, M. Ursachi, soţia regretatului poet ieşean Mihai Ursachi, prof. dr. Ion Berghia, basarabean de la Soroca, stabilit la Iaşi, tot el şi director al publicaţiei „Dor de Basarabia”, Ion Beldeanu, scriitor, directorul revistei „Bucovina Literară”, Cassian Maria Spiridon, directorul revistelor „Convorbiri Literare” si „Poezia”, preşedintele Filialei Iaşi a Uniunii Scriitorilor din România, prof. Valeriu Padgurschi, şef de catedră la Universitatea Tehnică din Moldova, cantautorul Toni Ursachi din Iaşi, poetul şi eseistul Emilian Marcu şi mulţi alţii.

În încheiere, editorul tuturor celor şase cărţi prezentate, Dumitru Gabura din Chişinău, a realizat o incursiune în activitatea poetului, care a fost şi un factor important de promovare a culturii din Basarabia, a adus mulţumirile familiei sale şi ale dnei Teleucă pentru interesul sporit al intelectualităţii ieşene faţă de opera celui pe care va trebui să-l tot descoperim…

Traian Vasilcău

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *