Ultima oră

Sindicatele cer majorarea salariilor poliţiştilor cu 30 la sută

Mihai Laşcu, preşedintele federaţiei, a menţionat astăzi, în cadrul unei conferinţe de presă că, chiar şi în condiţiile unui buget auster, conducerea ţării trebuie să identifice resursele financiare necesare pentru creşterea retribuţiilor lunare ale poliţiştilor. Totodată, sursa citată a rugat ca această majorare să nu fie pusă pe umerii conducerii Ministerului Afacerilor Interne.

Potrivit lui Laşcu, majorarea salariilor va micşora riscul corupţiei în rîndurile poliţiştilor. "Legislaţia în vigoare prevede că angajaţii din poliţie nu pot desfăşura şi alte activităţi, astfel că salariul este unicul venit al poliţiştilor", a menţionat responsabilul de la sindicate. Sursa citată a spus că poliţiştii vor ieşi la proteste, dacă nu li se vor majora retribuţiile lunare.

Mihail Laşcu a precizat că salariul mediu al unui ofiţer de poliţie începător din Republica Moldova este de circa 4 mii de lei (200 de euro), iar al unui subofiţer de poliţie – de două mii de lei. Totodată, poliţiștii din România, Bulgaria, Croaţia şi Ţările Baltice primesc lunar 500 – 1000 de euro, cei din Spania şi Ungaria – 1 500 de euro, iar poliţiştii din Olanda – în jur de 2 500 de euro.

Totodată, sursa citată a subliniat că pentru prima dată în ultimii şase ani, s-a obţinut încetarea muncii forţate a poliţiştilor. "Datorită eforturilor depuse de Oleg Balan, ministrul în exerciţiu al Afacerilor Interne, din bugetul de stat pentru 2015 s-au alocat 10 mln de lei pentru achitarea orelor suplimentare, lucrate de poliţişti în timpul protestelor. În fiecare an făceam demers către conducere să se achite orele suplimentare, dar primeam refuz, pe motiv că în ţară nu sînt bani", a adăugat Mihai Laşcu. 

Sursa: Moldpres.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *