Actualitate

Sindicatele critica majorarea tarifelor

Majorarea printr-o decizie a Agentiei Nationale pentru Reglementare in Energetica (ANRE) a tarifelor la gazele naturale cu circa 17 la suta, la energia electrica cu 21 la suta si la energia termica cu 29 la suta va conduce inevitabil la incapacitatea de plata a populatiei. Aceasta concluzie a fost expusa in sedinta publica a ANRE in care au fost aprobate tarife noi la resursele energetice de catre reprezentanta sindicatelor, Ana Moldovanu.

Ea a precizat ca salariile in R. Moldova sunt mici, potrivit datelor statistice circa 100 mii de salariati aveau la 1 septembrie 2009 salarii mai mici decat a constituit minimul de existenta estimat la 1085 pe anul trecut. Pese 76 mii de salariati se afla in somaj, exista restante mari in sectorul real la plata salariilor. Iar in sezonul de toamna – iarna plata pentru serviciile comunale in apartamentele de 2-3 camere se estimeaza la 1000- 1500 de lei.

Expertul economic independent, Visarion Cesuev, a spus ca, practic, decizia ANRE insemna ca „a fost deschisa cutia Pandorei”, scumpirile vor urma in lant, vor creste preturile la serviciile si marfurile de prima necesitate. Nicolae Mogoreanu, presedintele asociatiei consumatorilor de energie, a mentionat ca existau mai multe rezerve ca sa nu fie atat de drastic majorate tarifele, in special la caldura, dar asa se intampla, cand nu se intervine la momentul oportun si din motive populiste se intarzie ajustarea tarifelor. „Fosta conducere a ANRE, desi sesizata de mai multe ori, nu si-a indeplinit functiile. Speram ca actuala va avea mai multa independenta si va da o atentie mai mare si opiniilor noastre”, a spus Mogoreanu.

Potrivit majorarilor de tarife operate de ANRE, populatia al carui consum de gaze nu depaseste 30 metri cub va plati 3,57 lei pentru 1 metru cub de gaze fata de 3,06 lei in prezent, cei care consuma mai mult de 30 m.c gaze vor plati 3,99 lei fata de 3,42l ei. Pentru 1kWh de energie electrica consumatorii din raza RED Union Fenosa vor plati 1,33 lei fata de 1,10 lei in prezent, iar cei din raza RED Nord si RED Nord-Vest 1,43 lei fata de 1,20 le in prezent. 1 Gcal de energie termica livrata de Termocom va costa 699 lei, fata de 540,88lei in prezent.

Victor Parlicov, director general ANRE, a spus ca exista temerea ca tarifele noi nu vor putea fi suportate de o parte din populatie, dar ANRE nu se ocupa de protectia sociala, ea stabileste tarife echilibrand, in masura optimala, interesele intreprinderilor energetice si ale consumatorilor. Dar guvernul, alte autoritati vor veni cu modalitati de sustinere a populatiei si, de exemplu, primaria municipiului Chisinau a anuntat deja despre compensarea tarifelor la caldura pentru categoriile vulnerabile de populatie.

Info-Prim Neo
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *