Astăzi 2 Iulie 2020, Joi - Ultima actualizare la ora 14:48
Abonamente

Editorial 5 Februarie 2016, ora 08:01    Din editia print

Marime Font

Singuri, și fără demnitate, în fața istoriei

Motto: „Noi, românii, am fost un popor de ciobani – în ultimul deceniu am devenit o adunătură de ingineri...” Paul Goma  

Ce vină purtăm, noi, moldovenii, față de ruși? Cu ce am greșit noi în fața rușilor în decursul istoriei? Am intrat vreodată cu tancurile noastre în țara lor? Le-am ocupat teritorii? I-am deportat în siberiile noastre? Le-am falsificat istoria? Le-am cerut ca limba noastră să fie limbă de stat în țara lor? Le-am creat autonomii și le-am dezmembrat teritoriul național? I-am băgat în pușcării pentru că se consideră ruși și vorbesc limba rusă? Un singur „rău” le-am făcut – i-am lăsat să ni se suie-n cap, i-am dat nas lui Ivan, iar el, drept răsplată, ne-a desfigurat sufletul și și-a îngrășat pământul cu oasele noastre...

Cred că e normal ca astăzi, în ajunul sărbătorii „Limba noastră cea română”, dacă mai păstrăm o brumă de demnitate națională, să repunem în discuție o chestiune mai veche, chiar dacă vom deschide o rană pe care am dori-o cicatrizată.

Loading...


După instalarea la Chișinău a administrației Voronin, comuniștii au redeclanșat războiul minciunii împotriva adevărului științific și istoric. În numele acestui scop ei încurajează amestecul brutal al factorului politic în știință și cultură, „coafarea” adevărurilor istorice după modelele rusești, eliminarea cu brutalitate a curentului românesc în cultură, știință, ziaristică, arderea orizonturilor de comunicare cu trecutul nostru istoric ș.a.m.d. Comuniștii au pus această sarcină pe seama unor așa-ziși istorici, ziariști și politicieni – o pseudoelită peticită din cârpe străine, rusești – indivizi lipsiți de scrupule și principii morale care promovează vechile dogme rusești – indivizi lipsiți de scrupule și principii morale care promovează vechile dogme rusești (țariste și sovietice) privind limba și istoria noastră. Ei înțeleg că istoria, limba, biserica și cultura sunt nivelul fundamental al existenței unui neam și de aceea anume aici lovesc cu bestialitate marxist-leninistă, pentru a imbeciliza cu totul și a coborî această așchie de neam românesc la nivelul de cultură al folclorului colhoznic de pe vremuri. Această pseudolelită a intrat benevol în soldă la comuniști și și-a făcut o adevărată religie din ura față de România și față de tot ce-i românesc, iar dacă cineva încearcă să le riposteze este acuzat de faptul că ar fi apărător (plătit) al intereselor „altui stat” și dușman al „statalității moldovenești”. Această ură atinge faze patologice și de cele mai multe ori este imposibil să-i găsești o explicație rațională. Numai un individ cu grave dereglări psihice își poate urî mama, frații și surorile și să se închine, bălos, steagurilor rusești în numele „statalității moldovenești”.

Eminescu nota într-un articol: să te păzească Dumnezeu de românul turcit, că e mai rău ca turcul! Parafrazându-l, putem spune: să te ferească Dumnezeu de moldoveanul rusificat, că e mai rău ca rusul! Astăzi avem o bandă de marionete rusești, ieniceri ideologici înhămați la carul de luptă al lui Voronin, o nouă „pleiadă” de mancurți altoiți care lucrează vârtos împotriva propriului neam. Aceștia servesc interesul rusesc, lovesc în ființa neamului care i-a născut sub pavilionul demagogic al „statalității moldovenești”.

Un lucru trebuie să înțelegem: comuniștii moldoveni și rușii sunt unul și același lucru, două fețe ale tradiționalului expansionism, imperialism și șovinism al Moscovei. Comuniștii au venit la putere pentru a promova interesele Moscovei „în zonă”: rusificarea pe toate liniile, ridicarea unui zid la Prut, transformarea R. Moldova într-o gubernie rusească. Anume comuniștii moldoveni sunt acel instrument cu care imperialismul rus vrea să distrugă definitiv identitatea noastră etnolingvistică. Mă miră mult naivii care își pun anumite speranțe în „noua Rusie democratică”, acceptând-o chiar în calitate de „garant” al „integrității teritoriale” a RM. Comuniștii moldoveni au fost, sunt și vor fi coloana a cincea a șovinismului velicorus. Cine nu înțelege până la capăt acest lucru este un orb periculos. Astăzi, din cauza politicii imperiale rusești promovate de comuniști – ne referim la proiectul de federalizare – RM este mai aproape ca niciodată de pericolul de a-și pierde definitiv identitatea națională prin edificarea unui „stat moldovenesc reunificat”. Federalizarea nu e altceva decât ultimul acord al marșului funebru pe care ni-l cântă rușii de vreo 200 de ani, pentru că de la 1912 încoace, cu mici „pauze istorice”, adevărații stăpâni aici au fost rușii. și după declararea independenței în RM tot rușii au rămas stăpâni. „Grație” eforturilor rusești, legislația lingvistică adoptată pe 31 august 1989 a fost dată la cuțit, limba română n-a fost admisă în Constituție și nu ni se recunoaște adevărata identitate etnică și lingvistică.

Desigur, avem ce reproșa intelectualității și partidelor naționale, pentru starea de degradare națională la care am ajuns astăzi. Dacă dorim însă să rămânem în albia adevărului trebuie să spunem un lucru pe care ne temem să-l spunem de frică să nu fim acuzați de naționalism, rasism, xenofobie, extremism național, incitare la ură rasială etc.: vina istorică pentru starea de dereglare națională la care am ajuns o poartă imperialismul rusesc. Mă consider un om civilizat, nu accept naționalismul de peșteră. Îmi repugnă organic manifestările de rasism și xenofobie, nu-i urăsc pe rușii simpli din Chișinău, fac parte din categoria oamenilor cumpătați și toleranți, dar nu pot să tac și să nu rostesc un adevăr: chiar și rușii simpli, după venirea comuniștilor la putere, au „uitat” brusc și bruma de limbă română pe care o știau, devenind agresivi ca pe timpurile regimului sovietic, apucându-se iar să ne învețe cum se numește corect limba pe care o vorbim și ce istorie avem. Cu ce drept, deci, acești oameni rătăciți pe pământurile noastre, coloniști care nu-și cunosc propria istorie, ne învață pe noi care-i istoria noastră?

Astăzi viața noastră, a românilor moldoveni care mai păstrăm puțină demnitate națională, este un adevărat coșmar: peste tot – în magazine, în bănci, în frizerii, în policlinici ... se vorbește numai rusește. Și ne vorbesc rusește nu niște veterani care nu mai pot, intelectual, să învețe limba noastră, ci tineri, ruscuțe bălăioare și ruși bălăiori, care au terminat școala și facultatea acum, în condițiile Moldovei ca stat independent cu limba de stat. Rușii ne urăsc și ne desconsideră, râd de „independența noastră și adevărații stăpâni ai R. Moldova sunt ei, nu noi. (Iată cum apare prăpastia „ei/noi”. Și din cauza cui?) Rușii din Chișinău au fost întotdeauna ostili aspirațiilor noastre naționale, firești. Numiți-mi un intelectual rus de marcă din Moldova (sau din Rusia) care ne-a luat apărarea și s-a solidarizat cu lupta intelectualității noastre pentru emancipare națională. Rușii simpli, intelectualitatea rusă, ziarele rusești astăzi se comportă aici ca în regiunea Tula, iau în furci orice efort al nostru pe linia recuperării identității românești, ne declară naționaliști, rasiști, legionari, luptă cu înverșunare împotriva partidelor noastre naționale, calificându-le drept „național-fasciste” și „ultraradicale”. Dacă ar rezista un asemenea partid, rușii, cu siguranță, s-ar purta mai civilizat cu noi. Ce fel de „naționaliști” și „extremiști” mai suntem noi dacă Chișinăul a devenit mai rusesc decât până la 1989? Ce fel de „național-fasciști” mai suntem și noi dacă rușii au privatizat cele mai importante sectoare ale economiei noastre, acum vor privatiza „Moldtelecom-ul”, portul de la Dunăre (Giurgiulești), fabricile de vin? Oare cele mai bine plătite funcții nu sunt ocupate de ruși, oare nu rusoaicele au ocupat magazinele, firmele și băncile, iar moldovencele mătură pe la „jăkuri și spală WC-urile publice? Grozavi „rasiști” mai sunt moldovenii iștia – rasiști pe post de ...slugi la ruși.

Ce vină purtăm noi, moldovenii, față de ruși? Un singur „rău” le-am făcut – i-am lăsat să ni se suie-n cap, i-am dat nas lui Ivan, iar el, drept răsplată, ne-a desfigurat sufletul și și-a îngrășat pământul cu oasele noastre... Rușii, ei poartă o vină istorică imensă față de noi, o vină colectivă pe care nu doresc să și-o recunoască și să se spele de ea. Rușii ne-au ocupat la 1812, tăind în două trupul vechii și frumoasei Moldove, despărțindu-ne de cealaltă parte a neamului românesc, rușii de două sute de ani ne ucid feciorii – în Crimeea, la Port-Artur, la Stalingrad, în Afganistan, în Cecenia, la Tighina și Tiraspol, folosindu-i drept carne de tun în războaiele lor de cucerire, rușii ne-au stricat limba, umplându-ne-o cu „bleadi” și ”suca”, rușii ne-au deportat și ne-au omorât prin foame, ne-au adus pe cap comunismul și colhozurile, ne-au făcut autonomie găgăuză pe vechile pământuri ale Voievozilor basarabi, de parcă găgăuzii au venit aici cu pământul lor în poale...
Azi, după două sute de ani de siluire spirituală din partea rușilor, acest neam se aseamănă ca un copil care, după o boală grea și îndelungată, are nevoie de o lungă perioadă de reabilitare și recuperare. Istoria nu ne-a oferit, nici după declararea Independenței, o asemenea perioadă de „convalescență” națională. Continuăm să rămânem singuri în fața furtunilor federalizatoare venite dinspre Rusia. Nimeni, niciodată nu ne-a luat apărarea în fața rușilor. Marile cancelarii occidentale și azi țin partea rușilor. Și rușii fac ce vor aici. Se pare că și Dumnezeu ne-a întors spatele...

Să nu uităm însă – Dumnezeu dă, dar în traistă nu-ți pune. Dacă am rămas singuri în fața rușilor, a comuniștilor și a ienicerilor și nu mai are cine ne ocroti, înseamnă că noi înșine nu ne respectăm. Unui popor lipsit de demnitate națională orice străin i se urcă în cap și-i scuipă în suflet. Dacă noi înșine nu ne vom respecta limba și istoria, să nu așteptăm respect din partea străinilor – dacă demnitate nu e, nimic nu e. 

Fragment din cartea „Hoții de mituri”, 2004 

Un articol de: Constantin Tănase
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:48

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

Guvernarea recidivează și mai tare, dând de înțeles că și alți deputați ar putea repeta soarta lui Gațcan

 Cazul deputatului Ștefan Gațcan, sechestrat, amenințat și forțat să depună mandatul de deputat creează deja precedente periculoase. Secretarul general al Partidului Democrat, deputatul Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne le-a cerut joi, în plenul Parlamentului și altor...

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 2 Iulie 2020, ora: 14:13

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

O clădire de trei etaje s-a prăbuşit într-o zonă rezidenţială din New York

 O clădire de trei etaje s-a prăbuşit miercuri pe neaşteptate într-o zonă rezidenţială din cartierul Brooklyn (New York) din SUA, provocând un zgomot asurzitor şi un munte de moloz, fără ca autorităţile să fi raportat deocamdată victime, relatează EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 14:09

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

Cum stai cu BANII în luna iulie, în funcție de zodie

 Se știe că Jupiter este stăpânul norocului, în vreme ce Pluto este paznicul bogățiilor subpământene, asociat cu bunăstarea financiară. Scăpați din izolare, oamenii vor avea tendința să cheltuiască mai mult și să se bucure de vacanțe scumpe, iar astrele...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 14:09

exclusiv SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

SCRISORI DIN BASARABIA /// Năvălirea bandelor semi-sălbatice de cazaci

Încă sub ministeriul lui Miliutin s-au luat nişte dispoziţiuni privitoare la poporaţiunile semi-civile, semi-militare ale imperiului, adică la aşa-numiţii cazaci. 

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 14:07

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

Top 5 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

 Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 14:01

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

INTERVIU Iurie Reniță: rusofilul Dodon se pregătește să impună scenariile hibride ale Rusiei! ȘANTAJUL, dosarele și gașca trădătorului Filip. O să fugă Dodon la Moscova, ca Ianukovici? Culisele crizei politice de la Chișinău

Într-un amplu interviu acordat în exclusivitate pentru Podul.ro, deputatul Iurie Reniță (fost ambasador al Basarabiei la București) avertizează că rusofilul, socialistul și românofobul Igor Dodon se pregătește să pună în aplicare o serie de scenarii hibride...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 12:34

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

VIDEO: Cum ne putem apăra de mușcătura de căpușă

Remediu pentru infecția provocată de mușcătura de căpușă. Încă din luna mai, vaccinul împotriva encefalitei de căpușă a fost adus la noi în țară. Vorbim de o boală infecțioasă care poate fi transmisă la oameni imediat, după o singură înțepătură. Boala...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 12:30

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații îl acuză pe Dodon de acutizarea crizei politice

Democrații, partenerii de coaliție ai socialiștilor, îl acuză pe președintele Igor Dodon, liderul informal al PSRM că s-ar face vinovat de criza politică care s-a acutizat în ultimele zile. Întrebată la emisiunea „Politica” de la TV8 cine trebuie să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 2 Iulie 2020, ora: 11:58 de George Mărzencu

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici

Portretele eroinelor care și-au pus viața în pericol în lupta cu torționarii sovietici Din editia print / Foto: Nadejda Isofie

Femeile din Rezistența armată antisovietică

( ) Citeşte tot articolul

Politică 2 Iulie 2020, ora: 11:03

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Echipa PACE a lui Gheorghe Cavcaliuc se extinde. Campioni mondiali, avocați, profesori, oameni de afaceri și funcționari de stat au ADERAT la noul proiect politic

Inițiativa de creare a Partidului Aducem Europa Acasă (PACE), condus de Gheorghe Cavcaliuc, care a fost lansată la mijlocul lunii iunie 2020, se bucură de tot mai mare succes în rândul cetățenilor R. Moldova. Zi de zi, numărul membrilor crește cu oameni de calitate,...

( ) Citeşte tot articolul

CSI / Rusia 2 Iulie 2020, ora: 10:53

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Rusia: Vladimir Putin rămâne președinte până în 2036

Cetăţenii ruşi au aprobat cu largă majoritate reforma constituţională supusă referendumului, permiţându-i astfel preşedintelui Vladimir Putin să candideze pentru încă două mandate şi să rămână şef al statului până în 2036, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 2 Iulie 2020, ora: 10:51

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

16 trucuri pentru bucătărie despre care cu siguranță nu știați

Numărul de trucuri pe care oamenii s-au gândit să le folosească în bucătărie de-a lungul anilor este uluitor. Dacă știți doar câteva secrete, nu numai că învăți să gătești ca un maestru, dar, de asemenea, împiedici produsele alimentare să se strice...

( ) Citeşte tot articolul

Externe 2 Iulie 2020, ora: 09:00

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

Ucraina protestează faţă de prezenţa unor eurodeputaţi francezi de extremă dreapta în Crimeea ocupată, invitaţi de Rusia ca observatori în referendumul constituţional

 Ministerul ucrainean de Externe cere Franţei să reacţioneze în mod oficial faţă de sosirea marţi în Crimeea anexată de Moscova a cinci eurodeputaţi francezi din cadrul Partidului Rassemblement National (RN, fostul FN, extremă dreapta), invitaţi de Rusia în...

( ) Citeşte tot articolul

UE / Nato 2 Iulie 2020, ora: 08:56

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Merkel îşi începe preşedinţia UE cu un avertisment privind Brexitul

Germania îşi începe miercuri preşedinţia foarte aşteptată a Uniunii Europene (UE) printr-un avertisment al cancelarului Angela Merkel cu privire la Brexit şi la riscul real al unui ”no deal”, care ar fragiliza şi mai mult o economie europeană deja afectată de...

( ) Citeşte tot articolul

Social 2 Iulie 2020, ora: 08:47

Lipsa educaţiei ecologice

Lipsa educaţiei ecologice

Societatea modernă, prin modul în care și-a asigurat, în ultimii ani, rezervele de hrană, apă potabilă, petrol, lemn, a provocat o reală secătuire a resurselor, dar și degradarea mediului înconjurător. Terra suferă şi suferim și noi, oamenii, sau vom suferi implicit....

( ) Citeşte tot articolul

Criza 2 Iulie 2020, ora: 08:44

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Moartea misterioasă a peste 350 de elefanți în doar două luni. „E un dezastru al conservării speciei”

Peste 350 de elefanți au murit în ultimele două luni în Botswana, în ceea ce experții au numit „un dezastru al conservării speciilor”, relatază The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 2 Iulie 2020, ora: 08:36

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

METEO, 2 iulie. Urmează zile de foc în Moldova. Cod Galben de caniculă și temperaturi ridicate

 Meteorologii au instituit un nou Cod Galben de caniculă pentru 2-6 iulie. Pe arii extinse se prevăd temperaturi maxime ale aerului cuprinse între +33 și +35 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 2 Iulie 2020, ora: 08:22

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

Ochi umflați. 4 cauze pentru care ai pungi sub ochi. Află ce remedii poți utiliza

 Multi oameni sunt preocupati de modul in care ar putea scapa de pungile de sub ochi. Femeile, in special, cheltuie bani si timp pentru a putea ascunde aceste „imperfectiuni”, fara sa se intrebe cum de le-au capatat. Pentru ca exista intotdeauna o cauza a pungilor de sub ochi si,...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 2 Iulie 2020, ora: 08:11

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Horoscopul zilei de azi, JOI 2 IULIE 2020. Gata de aventură?

Saturn s-a intors in Capricorn, oameni buni! Mai castigam putin timp. Perioada 22 martie – 1 iulie te-a pus in fata unei noi lumi, una pe care inca o construim. In aceasta perioada Saturn a intrat putin in Varsator, cat sa-ti atraga atentia. Acum, mesajul este clar. A venit acasa, in...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 1 Iulie 2020, ora: 13:08

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Guvernarea critică „transfugii” dar a practicat și ea la greu „prostituția politică”

Traseismul politic, despre care este în vogă să se vorbească acum, fiind prezentat ca un fenomen prezent doar în ultimii ani exclusiv în politica moldovenească este, de fapt prezent începând cu primele parlamente de după independență. În plus, nu este...

( ) Citeşte tot articolul

Economie 1 Iulie 2020, ora: 11:55

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Revenirea din pandemie va fi una limitată și va schimba permanent anumite părţi ale economiei

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a apreciat vineri că revenirea din pandemia de coronavirus va fi una limitată şi de asemenea va schimba permanent anumite părţi ale economiei, transmite Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)