Atitudini

Sinucigaşii de la guvernare

…La Piaţa Centrală s-a format un blocaj din cauza unui camion care s-a oprit chiar la intrarea în piaţă, oamenii fiind siliţi să se înghesuie şi să se calce în picioare. O femeie care îşi are chiar acolo lângă poartă micul „business” – vinde tot felul de mărunţişuri – îl înjură de mama focului pe cel care a oprit camionul acolo, trecând firesc la guvernanţi: „Ghimpu şi Filat trebuie împuşcaţi, zice, niciodată nu a fost atâta „bardak” în piaţa asta!…”. Iar rata de popularitate creşte.

Rude şi cunoştinţe de la ţară mă întâlnesc şi mă întreabă ca pe unul care trebuie să le ştiu pe toate: „Se aude că vor reveni comuniştii?… Pe oricine întâlneşti, îţi spune că e dezamăgit de alde Filat şi Ghimpu…”. Eu nu pot decât să strâng din umeri şi să fac trimitere la sondajul IREX.
Ne întâlnim cu colegi scriitori şi ne întrebăm exasperaţi: „Ce fac sinucigaşii ăştia, ce-i cu scumpirile astea în lanţ?! Bine-bine, noi le mai suportăm, pentru că ne temem de revenirea comuniştilor, dar oamenii simpli nu o să-i înţeleagă!”. Sondajul, însă, ne contrazice, sugerând că şi oamenii simpli îi înţeleg foarte bine pe guvernanţi şi acceptă scumpirile.

Un fost ofiţer de poliţie îmi zice că toate mafiile – a cărnii, a peştelui, a tutunului, a fierului – au rămas neclintite, pur şi simplu, au fost înlocuiţi capii acestora. „De pildă, mafia metalului. Ştii ce chilipir bun iese! Cumperi aici tona cu 150 de dolari, iar în port la Odesa o dai cu 400 de dolari. Cine-i prostul să rateze aşa sursă de profit?!”. Iar ratingul vedem că creşte.

Bineînţeles, există destui oameni, care nu sunt dezamăgiţi de guvernare. Eu însumi am fost plăcut surprins de prestaţia domnului Filat, nu mă aşteptam că o să poarte povara de prim-ministru nu doar cu demnitate, ci şi cu un fel de eleganţă chiar, e o postură care pare să-i vină ca o mănuşă. Evoluţia echipei PLDM, în general, iarăşi mi se pare în multe privinţe peste aşteptări.

Dacă rezultatele sondajului nu sunt trucate – ceea ce eu nu cred – nu pot decât să mă bucur. Iar dacă sunt trucate şi lucrul acesta va ajuta la înfrângerea comuniştilor, eu oricum mă bucur.

Dar dacă nu va ajuta?…

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *