Actualitate

Sistemul corupt al lui Gurbulea

Cand anunta plecarea sa din postul de presedinte interimar al R. Moldova, in cuvantul de ramas bun, Vladimir Voronin a spus: „Dar acum, intreaga echipa a adeptilor si tovarasilor mei, pe care am format-o pe parcursul tuturor acestor opt ani, trece, impreuna cu mine, in opozitie”.

Deci, „intreaga echipa a adeptilor si tovarasilor” Dictatorului. Vreau sa fiu inteles corect: nu chem noua conducere sa lanseze o masiva epurare de cadre, dar cred ca unii din echipa Dictatorului ar trebui sa fie trasi la raspundere. Toata lumea stie ca, in ultimii ani, Voronin si-a construit piramida conducerii pe un sistem mafiotic, corupt pana in maduva oaselor. Un rol aparte in acest sistem le-a revenit mai ales lui Valeriu Gurbulea, procuror general, Gheorghe Papuc, ministru de Interne, si consilierilor presedintelui – Mark Tkaciuk, Artur Resetnicov. De ceilalti, inclusiv de Rosca, nu vorbim astazi.

Toti stiu ca feciorul Dictatorului, Oleg Voronin, a santajat ani in sir majoritatea marilor agenti economici, ca sa puna mana pe afacerea lor. Politia si justitia au tacut. Au tacut pentru ca ele insele au preluat santajul, coruptia si mita ca pe o politica de stat. Avem exemple ca Artur Resetnicov facea acest lucru in sistemul judecatoresc, Valeriu Gurbulea – in cel al procuraturii, iar Mark Tkaciuk – in ambele. Pe acestia „patrioti” i-au facut banii grei si mita.

Emisiunea „In PROfunzime” de la PRO TV de luni m-a dus la gandul ca va trebui numaidecat de cercetat toate cazurile cu impact negativ in care acestia au fost implicati. Se pomenise numele procurorului general Gurbulea. Stim ca el a fost implicat direct si in scandalizarea societatii. Pe langa arestarile ilegale ale oponentilor politici si denaturarea evenimentelor din 7 aprilie, el mai este suspectat si de a fi coautor al scheciului „Killerul lui Rosca”. In acea bazaconie gasiti fraza „Ti miseni, ia soldat” („Tu esti tinta, eu – soldat”), dar majoritatea prietenilor lui Gurbulea stiu ca aceasta este expresia preferata a actualului procuror general. Stiu, dar tac, sustinand sistemul plamadit de Voronin. Tac si despre ilegalitatile comise in cadrul Procuraturii.

Bunaoara, Vasile Pascari, prim-adjunct al procurorului general, care conduce toata urmarirea penala din republica, ar trebui sa stie cum a revenit in functie, acum vreo trei luni, Stefan Saptefrati, procuror in Sectia control urmarire penala a Procuraturii Generale. Stiu si Oleg Moruz, seful Directiei urmarire penala, si Ruslan Popov, seful Sectiei control urmarire penala. Saptefrati le-a spus de mai multe ori ca revenirea lui a fost posibila cu ajutorul lui Mark Tkaciuk, pe care il telefonase Volneanschi, patron la „Elat” si sponsorul PCRM in campania electorala, decorat de Voronin cu „Gloria Muncii”.

Tkaciuk l-a convins pe Gurbulea, iar ultimul a permis revenirea lui Saptefrati, spun unii dintre subalternii procurorului general. Nu bag mana in foc, dar ei mai sustin ca acesta l-ar fi mituit pe Gurbulea cu o mare suma de bani. Revenit in functie, face tot posibilul ca seful sau mai mic sa nu-l deranjeze, atunci cand nu-i prezent la serviciu. Mai mult de o jumatate din timpul sau de munca, el se ocupa de business, iar lucrul de procuror il face o fosta grefiera de judecatorie, care nu-i angajata la Procuratura Generala. Acolo, la etajul trei al institutiei din bulevardul Stefan cel Mare 73, in cabinetul aflat usa in usa cu al lui Oleg Moruz, fosta grefiera executa controlul de urmarire penala din vreo cinci raioane…

Acum 1,5 ani, sectiile securitate interna si personal ale Procuraturii Generale au descoperit ca Saptefrati nu declarase venituri de milioane de lei. Peste putin timp, inainte de sedinta comisiei de atestare – ca sa nu-si faca probleme -, el s-a concediat. Cand a vazut insa ca situatia politica se schimba, pentru a-si proteja businessul, a revenit in functie cu ajutorul lui Gurbulea. A revenit fara probleme, desi sectiile securitate interna si personal trebuiau sa-i bareze calea. Nu s-a intamplat, pentru ca asa functioneaza mecanismul corupt lansat de Voronin si implementat de Gurbulea la Procuratura Generala.
Iata ce se intampla in sistemul nostru juridic, iar lumea se intreaba: de ce in tara asta nu mai gasesti dreptatea? Am vrut sa-l intreb pe Valeriu Gurbulea ce are de gand sa faca, dar el, probabil, continua discutiile cu „killerul” lui Rosca.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *