Comentariu

Sistemul judecătoresc are nevoie de asanare

Semnatarii acestui document constată cu îngrijorare perpetuarea unui fenomen reprobabil care, la o anumită etapă, ar putea compromite grav şi irevocabil opţiunea europeană a majorităţii cetăţenilor ţării. „Este vorba de comportamentul pe care îl demonstrează unele instituţii care sunt obligate să asigure supremaţia legii şi a dreptului în stat – Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), Curtea Supremă de Justiţie (CSJ) – şi care, prin acţiunile lor, nu fac altceva decât să continue procesul de discreditare a justiţiei, proces început pe timpul fostei guvernări comuniste. În pofida probelor incontestabile care le sunt prezentate, în pofida logicii şi a bunului simţ, aceste organe, deşi constituite după principii democratice, continuă să adopte decizii dubioase, să prolifereze protecţionismul, inconsecvenţa, interesul de clan după principiul „Corb la corb nu scoate ochii”, se afirmă în Declaraţia reprezentanţilor societăţii civile şi mass-media din R. Moldova în legătură cu „Cazul Muruianu”.
Autorii documentului constată că “cel mai cunoscut caz de triumf al interesului de castă în defavoarea interesului public este legat de luarea sub protecţie deplină a preşedintelui CSJ, Ion Muruianu, de către judecătorii loiali din CSJ şi de către majoritatea loială din CSM. Şi asta s-a întâmplat în pofida faptului că preşedintele CSJ, Ion Muruianu, a fost sancţionat disciplinar chiar de către CSM. Trecând cu uşurinţă peste faptul că, în baza probelor, Colegiul Disciplinar al CSM a decis ca Ion Muruianu să fie demis din funcţia de judecător, acelaşi CSM, la 22 iunie 2010, îi dă dreptate din nou lui Muruianu şi îl scoate basma curată, permiţându-i să conducă nestingherit CSJ. E un precedent grav cu consecinţe morale şi politice la fel de grave.”

Reprezentanţii societăţii civile şi ai presei libere din R. Moldova, consideră că „evenimentele legate de cazul Ion Muruianu au descoperit adevărata esenţă a unui sistem putred şi retrograd care a încorsetat justiţia în chingile intereselor de grup şi personale şi care se transformă într-un avanpost al celor care, pe orice cale, încearcă să obstrucţioneze procesul de reformare a justiţiei şi de integrare europeană a R. Moldova.”

Semnatarii solicită Guvernului şi Parlamentului „să manifeste mai multă fermitate în asanarea sistemului judecătoresc şi să salveze justiţia de acei magistraţi care şi-au făcut drept normă încălcarea legii şi a eticii profesionale”.

„Fără asemenea măsuri societatea riscă să rămână ostatică fostului regim corupt, iar eforturile de modernizare şi democratizare a R. Moldova pe care le întreprinde noua guvernare vor fi pulverizate şi nu vor avea niciun efect”, se spune în finalul Declaraţiei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *