Astăzi 21 Noiembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 09:27
Abonamente

Economie 19 Iulie 2017, ora 07:07

SITUAȚIE CRITICĂ: Legumele și fructele au un preț EXORBITANT. Agricultorii renunță la afaceri

Marime Font

Vara aceasta cetățenii Republicii Moldova au rămas cu un gust amar ori de câte ori au vizitat tarabele cu legume de sezon și au văzut prețurile pipărate. Indignarea oamenilor este îndreptățită și de statisticile oficiale, de aceea echipa ziarului TIMPUL a încercat să afle de la legumicultori care este explicația acestor creșteri considerabile.

„Anul acesta a fost insuficiență de legume proaspete pe piață”

Ninsoarea din aprilie prevestea prețuri ridicate la fructele de sezon, deoarece atunci mulți dintre pomicultori au suferit pierderi considerabile. Însă, pe lângă fructe și prețul legumelor a crescut semnificativ, iar acest fapt a provocat o adevărată indignare socială. Mihai Paciu, președintele Asociației Producătorilor de Legume din Moldova, recunoaște că asemenea prețuri ridicate la legume nu au mai fost niciodată în această perioadă a anului, iar cauzele principale sunt insuficiența de legume pe piețele autohtone.

„Este adevărat, că anul acesta prețurile la legumele de sezon au fost mai bune ca niciodată. Bunăoară, toată luna iunie, roșiile s-au menținut la 25-28 de lei pentru un kilogram. Iar acum sunt 10 lei, în vreme ce anul trecut în aceeași perioadă un kilogram de roșii costa 3-5 lei. Cauza principală este faptul că foarte mulți legumicultori au renunțat la această activitate. Încă producătorii mari s-au menținut pe piață, iar cei cu 2-3 hectare de pământ au renunțat. Cauzele fiind piața mică de desfacere, costul ridicat la îngrășăminte și consumul redus. Înțelegeți, mai mult de un milion de oameni sunt plecați peste hotare, dacă aceștia ar fi consumat măcar câte 1 kilogram de legume zilnic, ar fi fost o mie de tone pe zi. Acum, închipuiți-vă că producătorii dispuneau de atâtea legume zilnic și nu aveau unde le realiza, de aceea fie au renunțat la legumicultură, fie le prelucrează. Iată de ce anul acesta a fost insuficiență de legume proaspete pe piață, iar în consecință prețurile au crescut”, explică președintele Asociației Producătorilor de Legume din Moldova.

„Legumicultura a devenit o afacere aproape falimentară”

Unul dintre agricultorii care anul acesta a renunțat la legumicultură este Gheorghe Rusu. De când se ține minte, bărbatul s-a ocupat cu creșterea legumelor și spune că în cei 30 de ani de activitate, a cultivat de toate, de la roșii până la cartofi. Își amintește cu nostalgie de perioada când după destrămarea colhozurilor, avea câte 90 ha de legume. Însă, treptat a început a diminua producția pentru că piața de desfacere devenea din ce în ce mai mică, până când anul trecut a ajuns la doar 30 ha de legume. Roada nici măcar nu i-a acoperit cheltuielile, așa că dezamăgit agricultorul a renunțat la activitatea de o viață. „După ce doi ani consecutiv am suportat pierderi masive din cauza secetei, am fost nevoit să schimb structura de însămânțare. Acum am plantat 200 ha de cereale și culturi tehnice. Am renunțat la legumicultură, deoarece lucrările de îngrijire constă scump, numai un metru cub de apă pentru irigare este 12 lei. Apoi nu prea avem piață de desfacere, am încercat să exportăm dar n-am reușit din cauza birocrației și legilor neclare. Din păcate, legumicultura a devenit o afacere aproape falimentară. Eu încă încerc să-mi revin după prejudiciile de anul trecut”, recunoaște Gheorghe Rusu.

„Vindem legume conservate pentru a obține un profit mai mare”

Serghei Zosev este unul dintre cei mai mari producători de roșii și castraveți din țară. Legumicultorul de la Briceni a reușit să-și mențină afacerea și să obțină și profit, deoarece acum aproape două decenii și-a construit o uzină de prelucrare a roșiilor. Bărbatul spune că deși cultivă legume, nu le vinde în stare proaspătă, dar le conservă. „Creștem roșii pe o suprafață de peste 100 ha, puține dintre care sunt vândute în stare proaspătă, majoritatea le prelucrăm și le conservăm. Castraveți, în general, nu comercializăm în stare proaspătă, doar murați. Obișnuim să vindem mai multe legume conservate pentru a obține un profit mai mare”, susține legumicultorul.

„Agricultura în Republica Moldova nu este rentabilă și trebuie modernizată”

Există totuși și agricultori care obișnuiesc să vândă legumele în stare proaspătă la piețele și centrele comerciale din țară, unul dintre aceștia este Adrian Frunze. Bărbatul deține sere pe o suprafață de pe un hectar de pământ, unde cultivă salată, ardei, roșii și castraveți. Aceste legume ajung ulterior la piețele și supermarketurile din Capitală. Tânărul a început să se ocupe cu legumicultura din anul 2009 și spune că de atunci creditele bancare sunt unica metodă care-l ajută să se mențină pe piață. „Nu țin minte la ce prețuri au fost legumele anul trecut, dar acum acestea sunt mizere. De exemplu, kilogramul de varza sau roșii are un preț angro de 6 lei. Cel mai dramatic este că au scăzut practic peste noapte, ieri costau 18 lei, iar astăzi a scăzut de câteva ori. Motivul este că producătorii au ieșit să comercializeze în masă. Agricultura în Republica Moldova nu este rentabilă, ea trebuie modernizată, iar modernizarea necesită investiții. De când mă ocup cu legumicultura nu știu ce înseamnă profit, toamna i-au credite de la bancă și investesc în modernizarea și dezvoltarea afacerii, vara le întorc înapoi. Statul îndeamnă cetățenii să se întoarcă acasă și să se ocupe cu agricultura, dar nu le oferă nici piață de desfacere nici suport pentru dezvoltare”, conchide agricultorul dezamăgit.

„Ponderea legumelor nu s-a modificat semnificativ în ultimii ani”

Analizând situația din sectorul agricol, expertul economic Alexandru Fală de la Expert Grup, recunoaște că majoritatea terenurilor din țară sunt cultivate cu produse cerealiere, deoarece acestea sunt ușor de crescut și au o piață de desfacere mai mare. Specialistul spune că deși Guvernul și-a propus dezvoltarea agriculturii orientată spre produsele cu valoare adăugată, schimbările întârzie să apară. „În pofida dinamicii pozitive în domeniul agriculturii din ultimii ani, nu observăm schimbări semnificative, această ramură continuând să se confrunte cu aceleași probleme. Totuși, nu putem spune că statul nu susține agricultura, el o face în limita resurselor financiare pe care le are. Apoi, pe lângă subvenții, sunt un șir de programe internaționale care vin în susținerea agricultorilor, dar analizând evoluția sectorului agricol, observăm că aceste resurse nu sunt suficiente. Din păcate, agricultura în Republica Moldova încă mai depinde de condițiile climaterice, iată de ce în anii când acestea sunt favorabile sectorul agricol înregistrează creșteri considerabile, iar în anii secetoși scade dramatic. Recunoaștem că deși Guvernul și-a pus ca prioritate dezvoltarea agriculturii orientată spre produsele cu valoare adăugată, schimbările nu sunt însă semnificative. Pentru că dacă analizăm structura sectorului fitotehnic, observăm că ponderea legumelor și produselor cu valoare adăugată înaltă nu s-a modificat semnificativ în ultimii ani”, a concretizat Alexandru Fală.


Potrivit Biroului Național de Statistică preţurile de consum din luna iunie 2017 au înregistrat o tendinţă de creştere cu 7,3 la sută faţă de luna iunie 2016. În timp ce în aceeași perioadă a anului trecut s-a înregistrat o creștere de 7,4 la sută față de aceeași perioadă a anului 2015. Astfel, pe parcursul semestrului I al anului curent au fost marcate creşteri semnificative de preţuri la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 93,5%, fructe proaspete – cu 34,7%, legume proaspete – cu 28,2% , în special: ceapă uscată – de 2,0 ori, varză – cu 82,5%, morcovi – cu 46,0%, tomate – cu 5,9%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 3,4%.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:27

Cea mai mare problemă a vinurilor moldovenești pe piața chineză constă în faptul că Republica Moldova nu este încă suficient de cunoscută în China, a declarat expertul Oficiului Național al Viei și Vinului, Viorel Garaz, la emisiunea Radio Vinoteca de la Radio Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 09:25

Creştinii ortodocşi de stil vechi îi cinstesc, astăzi, pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil şi pe toţi îngerii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:51

Prețurile petrolului au scăzut marți cu peste 7%, la cele mai reduse nivele din ultimul an, pe fondul evoluției negative a pieței de pe Wall Street, provocată de îngrijorările tot mai mari legate de încetinirea creșterii economiei globale, transmite Reuters. Cotația...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:49

Procuratura militară a Ucrainei investighează clinica „BioTexCom” și pe șeful acesteia, Albert Tochilovskyi, pentru trafic cu nou-născuți. Dosarul este instrumentat de Procuratura Militară, dmulte mame-surogat provenind din teritoriile ocupate Lugansk și Donețk.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Catastrofă cu microbuz românesc pe o şosea în Grecia. Trei adolescenţi de 15 ani au murit într-un accident cumplit la Terpsithea, Messenia, în Peloponez. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Noiembrie 2018, ora: 07:54

Horoscop dragoste 21 noiembrie 2018. E o zi specială şi un flirt cu o persoană abia cunoscută aduce fluturi în stomac.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 21 Noiembrie 2018, ora: 06:18

Dieta asiaticilor i-a inspirat pe nutriţionişti şi, în urma unor studii atente efectuate asupra obiceiurilor alimentare, a apărut faimoasa dietă cu orez. În afară de redobândirea siluetei, iată ce alte beneficii aduce organismului acest regim alimentar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:56

Premierul Pavel Filip declară că mandatul Guvernatorului BNM Sergiu Cioclea a fost unul de succes, cu atât mai mult cu cât acesta a avut curajul să vină în fruntea instituţiei într-un moment complicat pentru Moldova. Într-o postare pe Fascebook, Filip i-a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:41

Liderii PAS şi PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, care au beneficiat material de pe urma colaborării cu Open Dialog, s-au pomenit într-o situație jenantă, după publicarea raportului Comisiei parlamentare de anchetă. Analistul politic Petru Bogatu, scrie, într-un editorial...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 16:38

În jur de 30 de companii din R. Moldova practică exportul de nuci și miez de nucă. De la începutul anului curent, aceste firme au livrat peste hotare peste 10,7 mii de tone de nuci în valoare de 1 miliard 330 de milioane de lei, potrivit datelor Serviciului Vamal. În...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:11

 R. Moldova și Georgia au aceiași indicatori de performanță în mai multe studii internaționale. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 13:10

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, îi mulţumeşte Guvernatorului BNM, Sergiu Cioclea, pentru munca depusă în cadrul instituţiei. Într-o postare pe Facebook, Candu spune că desemnarea lui Cioclea în funcţie, în anul 2016, a fost cea mai bună alegere.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:22

Centrul de Informaţii Universitare anunţă programul „Burse de Merit” 2018 – pentru cei mai buni studenţi ai ţării, ediţia XXIII, organizat sub egida Consiliului Rectorilor din Republica Moldova, cu suportul financiar al BC “Moldova Agroindbank” SA şi al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 12:00

Patru senatori americani au făcut apel la administrația președintelui american Donald Trump și a membrilor Adunării Generale a Interpolului sa împiedice alegerea generalului rus Alexander Prokopciuk în funcția de președinte al acestei organizații, se arată într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 11:28

Ninsoarea de ieri i-a pus la treabă pe drumari toată noaptea. Peste 80 de angajați ai Regiei "Exdrupo" au curățat de zăpadă toate sectoarele din Capitală, dar și suburbiile. Totodată, pe tot parcursul nopții, autospecialele au împrăştiat aproximativ 370 de tone de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 09:20

În orașul Orhei, circulația vehiculelor se desfășoară în condiții de iarnă. La dispoziția Primarului de Orhei, Ilan Șor, pe parcursul zilei de ieri și pe parcursul nopții, au fost antrenate peste 20 utilaje de deszăpezire, care au curățat arterele din oraș.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 08:01

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

EXPERȚI, despre prezența lui Igor Dodon la mitingul PSRM: Încalcă spiritul Constituției și DEMONSTREAZĂ că nu este președintele țării, dar al unui PARTID

Participarea președintelui Igor Dodon la acțiunea de ieri a Partidului Socialiștilor și susținerea deschisă pe care a manifestat-o, pentru această formațiune, reprezintă o încălcare a spiritului Constituției și un act politic imoral, consideră mai mulți experți.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:52

Acest "suc miraculos" poate prelungi speranța de viață, cu condiția să fie băut zilnic. Pentru îmbunătățirea stării de sănătate și prelungirea cu câțiva ani a vieții ar fi suficiente un kilogram de sfeclă roșie, 100 de grame de miere, 500 de grame de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:42

Horoscop dragoste 20 noiembrie 2018. O zi în care dacă nu eşti atent rişti să strici relaţia cu persoana iubită, care va descoperi un secret pe care credeai că l-ai ascuns bine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 07:11 de Natalia Hadârcă

Cazurile copiilor nevaccinați împotriva rujeolei din R. Moldova, care nu au fost admiși să frecventeze școala, vor ajunge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Câteva zeci de familii din Chișinău, Bălți, Sângerei, Ungheni, Nisporeni, Călărași, Telenești,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Noiembrie 2018, ora: 05:43

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Academia Română se ADRESEAZĂ deputaţilor de la Chişinău: Nu este NEVOIE să se INVENTEZE limbi pentru apărarea identităţii

Prezidiul Academiei Române reafirmă, într-un comunicat, faptul că „limba vorbită de români este limba română”, în contextul respingerii de către Parlamentul de la Chişinău, pe 1 noiembrie 2018, a proiectului de lege constituţională care prevede...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:17

O persoană a decedat şi alte şase au fost rănite după ce un autocar din Moldova s-a răsturnat, luni seara în România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Noiembrie 2018, ora: 19:03

Angajaţii Inspectoratului Național de Patrulare ajută şoferii, care au problem în trafic, din cauza condiţiilor meteo nefavorabile. În mai multe imagini postate pe Facebook, pot fi observaţi polițiști care ajută la deblocarea maşinilor.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)