Astăzi 22 Iulie 2019, Luni - Ultima actualizare la 23 Iulie 2019
Abonamente

Economie 19 Iulie 2017, ora 07:07

SITUAȚIE CRITICĂ: Legumele și fructele au un preț EXORBITANT. Agricultorii renunță la afaceri

Marime Font

Vara aceasta cetățenii Republicii Moldova au rămas cu un gust amar ori de câte ori au vizitat tarabele cu legume de sezon și au văzut prețurile pipărate. Indignarea oamenilor este îndreptățită și de statisticile oficiale, de aceea echipa ziarului TIMPUL a încercat să afle de la legumicultori care este explicația acestor creșteri considerabile.

„Anul acesta a fost insuficiență de legume proaspete pe piață”

Ninsoarea din aprilie prevestea prețuri ridicate la fructele de sezon, deoarece atunci mulți dintre pomicultori au suferit pierderi considerabile. Însă, pe lângă fructe și prețul legumelor a crescut semnificativ, iar acest fapt a provocat o adevărată indignare socială. Mihai Paciu, președintele Asociației Producătorilor de Legume din Moldova, recunoaște că asemenea prețuri ridicate la legume nu au mai fost niciodată în această perioadă a anului, iar cauzele principale sunt insuficiența de legume pe piețele autohtone.

„Este adevărat, că anul acesta prețurile la legumele de sezon au fost mai bune ca niciodată. Bunăoară, toată luna iunie, roșiile s-au menținut la 25-28 de lei pentru un kilogram. Iar acum sunt 10 lei, în vreme ce anul trecut în aceeași perioadă un kilogram de roșii costa 3-5 lei. Cauza principală este faptul că foarte mulți legumicultori au renunțat la această activitate. Încă producătorii mari s-au menținut pe piață, iar cei cu 2-3 hectare de pământ au renunțat. Cauzele fiind piața mică de desfacere, costul ridicat la îngrășăminte și consumul redus. Înțelegeți, mai mult de un milion de oameni sunt plecați peste hotare, dacă aceștia ar fi consumat măcar câte 1 kilogram de legume zilnic, ar fi fost o mie de tone pe zi. Acum, închipuiți-vă că producătorii dispuneau de atâtea legume zilnic și nu aveau unde le realiza, de aceea fie au renunțat la legumicultură, fie le prelucrează. Iată de ce anul acesta a fost insuficiență de legume proaspete pe piață, iar în consecință prețurile au crescut”, explică președintele Asociației Producătorilor de Legume din Moldova.

„Legumicultura a devenit o afacere aproape falimentară”

Unul dintre agricultorii care anul acesta a renunțat la legumicultură este Gheorghe Rusu. De când se ține minte, bărbatul s-a ocupat cu creșterea legumelor și spune că în cei 30 de ani de activitate, a cultivat de toate, de la roșii până la cartofi. Își amintește cu nostalgie de perioada când după destrămarea colhozurilor, avea câte 90 ha de legume. Însă, treptat a început a diminua producția pentru că piața de desfacere devenea din ce în ce mai mică, până când anul trecut a ajuns la doar 30 ha de legume. Roada nici măcar nu i-a acoperit cheltuielile, așa că dezamăgit agricultorul a renunțat la activitatea de o viață. „După ce doi ani consecutiv am suportat pierderi masive din cauza secetei, am fost nevoit să schimb structura de însămânțare. Acum am plantat 200 ha de cereale și culturi tehnice. Am renunțat la legumicultură, deoarece lucrările de îngrijire constă scump, numai un metru cub de apă pentru irigare este 12 lei. Apoi nu prea avem piață de desfacere, am încercat să exportăm dar n-am reușit din cauza birocrației și legilor neclare. Din păcate, legumicultura a devenit o afacere aproape falimentară. Eu încă încerc să-mi revin după prejudiciile de anul trecut”, recunoaște Gheorghe Rusu.

„Vindem legume conservate pentru a obține un profit mai mare”

Serghei Zosev este unul dintre cei mai mari producători de roșii și castraveți din țară. Legumicultorul de la Briceni a reușit să-și mențină afacerea și să obțină și profit, deoarece acum aproape două decenii și-a construit o uzină de prelucrare a roșiilor. Bărbatul spune că deși cultivă legume, nu le vinde în stare proaspătă, dar le conservă. „Creștem roșii pe o suprafață de peste 100 ha, puține dintre care sunt vândute în stare proaspătă, majoritatea le prelucrăm și le conservăm. Castraveți, în general, nu comercializăm în stare proaspătă, doar murați. Obișnuim să vindem mai multe legume conservate pentru a obține un profit mai mare”, susține legumicultorul.

„Agricultura în Republica Moldova nu este rentabilă și trebuie modernizată”

Există totuși și agricultori care obișnuiesc să vândă legumele în stare proaspătă la piețele și centrele comerciale din țară, unul dintre aceștia este Adrian Frunze. Bărbatul deține sere pe o suprafață de pe un hectar de pământ, unde cultivă salată, ardei, roșii și castraveți. Aceste legume ajung ulterior la piețele și supermarketurile din Capitală. Tânărul a început să se ocupe cu legumicultura din anul 2009 și spune că de atunci creditele bancare sunt unica metodă care-l ajută să se mențină pe piață. „Nu țin minte la ce prețuri au fost legumele anul trecut, dar acum acestea sunt mizere. De exemplu, kilogramul de varza sau roșii are un preț angro de 6 lei. Cel mai dramatic este că au scăzut practic peste noapte, ieri costau 18 lei, iar astăzi a scăzut de câteva ori. Motivul este că producătorii au ieșit să comercializeze în masă. Agricultura în Republica Moldova nu este rentabilă, ea trebuie modernizată, iar modernizarea necesită investiții. De când mă ocup cu legumicultura nu știu ce înseamnă profit, toamna i-au credite de la bancă și investesc în modernizarea și dezvoltarea afacerii, vara le întorc înapoi. Statul îndeamnă cetățenii să se întoarcă acasă și să se ocupe cu agricultura, dar nu le oferă nici piață de desfacere nici suport pentru dezvoltare”, conchide agricultorul dezamăgit.

„Ponderea legumelor nu s-a modificat semnificativ în ultimii ani”

Analizând situația din sectorul agricol, expertul economic Alexandru Fală de la Expert Grup, recunoaște că majoritatea terenurilor din țară sunt cultivate cu produse cerealiere, deoarece acestea sunt ușor de crescut și au o piață de desfacere mai mare. Specialistul spune că deși Guvernul și-a propus dezvoltarea agriculturii orientată spre produsele cu valoare adăugată, schimbările întârzie să apară. „În pofida dinamicii pozitive în domeniul agriculturii din ultimii ani, nu observăm schimbări semnificative, această ramură continuând să se confrunte cu aceleași probleme. Totuși, nu putem spune că statul nu susține agricultura, el o face în limita resurselor financiare pe care le are. Apoi, pe lângă subvenții, sunt un șir de programe internaționale care vin în susținerea agricultorilor, dar analizând evoluția sectorului agricol, observăm că aceste resurse nu sunt suficiente. Din păcate, agricultura în Republica Moldova încă mai depinde de condițiile climaterice, iată de ce în anii când acestea sunt favorabile sectorul agricol înregistrează creșteri considerabile, iar în anii secetoși scade dramatic. Recunoaștem că deși Guvernul și-a pus ca prioritate dezvoltarea agriculturii orientată spre produsele cu valoare adăugată, schimbările nu sunt însă semnificative. Pentru că dacă analizăm structura sectorului fitotehnic, observăm că ponderea legumelor și produselor cu valoare adăugată înaltă nu s-a modificat semnificativ în ultimii ani”, a concretizat Alexandru Fală.


Potrivit Biroului Național de Statistică preţurile de consum din luna iunie 2017 au înregistrat o tendinţă de creştere cu 7,3 la sută faţă de luna iunie 2016. În timp ce în aceeași perioadă a anului trecut s-a înregistrat o creștere de 7,4 la sută față de aceeași perioadă a anului 2015. Astfel, pe parcursul semestrului I al anului curent au fost marcate creşteri semnificative de preţuri la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 93,5%, fructe proaspete – cu 34,7%, legume proaspete – cu 28,2% , în special: ceapă uscată – de 2,0 ori, varză – cu 82,5%, morcovi – cu 46,0%, tomate – cu 5,9%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 3,4%.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 17:04

Ghenadie Văluța i-a donat lui Igor Dodon 50 de mii lei

Ghenadie Văluța i-a donat lui Igor Dodon 50 de mii lei

Preotul Ghenadie Valuță care a intrat din nou în vizorul opiniei publice după ce pe internet au fost postate imagini foto și video cum dânsul târa pe traseul spre Anenii Noi un câine legat de mașina sa, este unul dintre finanțatorii lui Igor Dodon. În timpul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 17:00

Igor Dodon la aproape 3 ani de mandat - 20 de promisiuni NEREALIZATE. Are o singură reușită - în favoarea prezenței canalelor ruse în R. Moldova

Igor Dodon la aproape 3 ani de mandat - 20 de promisiuni NEREALIZATE. Are o singură reușită - în favoarea prezenței canalelor ruse în R. Moldova

Proiectul deFacto este o platformă online, care vine să informeze alegătorii despre atribuțiile politicienilor aleși și cum sunt realizate promisiunile făcute de aceștia în campaniile electorale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 16:34

Prim-ministrul Maia Sandu va prezida mâine, 23 iulie, începând cu ora 08:00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 16:15

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

FĂRĂ GEOPOLITICĂ? Dodon face un film despre „eliberarea de fascism” - Celebrarea ocupației sovietice este cel mai important eveniment din acest an

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a prezidat, astăzi, o ședință de lucru a Comitetului organizatoric responsabil de pregătirea și desfășurarea acțiunilor dedicate aniversării a 75-a de la eliberarea Moldovei de fascism.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 16:04

Ministra Justiției din Guvernul Sandu și-a cumpărat un Porsche de 51 de mii de euro (DOCUMENT)

Ministra Justiției din Guvernul Sandu și-a cumpărat un Porsche de 51 de mii de euro (DOCUMENT)

Declarația de averea a ministrei Justiției a apărut mai târziu în spațiul public, față de cea a colegilor săi din Guvernul condus de prim-ministra Maia Sandu. Potrivit documentului semnat la 19 iulie, Olesea Stamate a obținut anul trecut, împreună cu soțul său, un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 15:11

Gheorghe Mazurașu – noul parlamentar ales în circumscripția electorală „românească” din regiunea Cernăuți, Ucraina

Gheorghe Mazurașu – noul parlamentar ales în circumscripția electorală „românească” din regiunea Cernăuți, Ucraina

În data de 21 iulie a.c., Gheorghe Mazurașu, reprezentantul partidului pro-prezidențial „Slujitorul poporului” (Sluga naroda), a fost ales deputat al poporului din Ucraina de către 27,04% din alegătorii circumscripției „românești” nr. 203 –...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:30

PETIȚIE - Cerem judecarea lui Ghenadie Valuță pentru cruzime față de animale

PETIȚIE - Cerem judecarea lui Ghenadie Valuță pentru cruzime față de animale

Preotul Ghenadie Valuța agățat cu un lanț de mașina sa un câine, pe care l-a târât mai mulți kilometri pe asfalt. Cerem tragerea la răspundere a acestui sadic în conformitate cu legea (3 ani privațiune de libertate cu executare) și lipsirea pe viață de dreptul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:13

Raport preliminar de evaluare a promisiunilor electorale făcute de 46 deputați aleși în circumscripțiile uninominale (CU) 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:06

Vinetele oferă multe beneficii pentru sănătate. Acestea au puține calorii, fiind ideale pentru slăbit. În plus, vinetele îmbunătățesc circulația și conțin antioxidanți. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 14:02

Procuratura infirmă declaraţiile ministrului afacerilor interne cu privire la tăinuirea unor solicitări, venite de la organele de drept din Elveţia, precum şi tergiversarea răspunsului din partea Procuraturii către partea elveţiană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 13:55

ULTIMA ORĂ / Percheziţii la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport din capitală. Două persoane au fost REȚINUTE de CNA şi procurori în dosare de corupţie

ULTIMA ORĂ / Percheziţii la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport din capitală. Două persoane au fost REȚINUTE de CNA şi procurori în dosare de corupţie

Două persoane au fost reţinute, astăzi, de către CNA şi procurorii anticorupţie, în urma percheziţiilor, operate la mai multe Direcţii de educaţie, tineret şi sport (DETS) din capitală. Este vorba despre inginerul divizier de la DETS Râşcani şi reprezentantul unui agent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 13:51

Șeful Serviciului Protecție Internă și Anticorupție al Ministerului Afacerilor Interne, Anatolie Postică, a depus astăzi cerere de demisie din funcție. Acesta a decis să plece din sistem după 25 de ani de activitate și spune că se va implica în continuare în activități...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:46

Laptele de capră este consumat de un număr mic de persoane, chiar dacă acesta reprezintă o alegere mult mai sănătoasă, comparativ cu laptele de vacă. Puține persoane știu că laptele de capră are capacitatea de a preveni cancerul și reușește să trateze o mulțime de boli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:35

Timp de aproape 150 de ani, blugii au fost cea mai dinamică piesă vestimentară – practic orice persoană deține măcar o pereche. Pe cât de versatili și populari sunt, pe atât de neprietenoși sunt cu mediul, deoarece industria producătoare de jeanși este una dintre cele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:31

Bașcanul Irina Vlah intenționează să ceară Parlamentului să modifice mai multe prevederi din Legea Procuraturii care vizează numirea procurorilor în Găgăuzia. Aceasta a pregătit deja o inițiativă legislativă în acest sens și a trimis-o la examinare în Adunarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:24

Ţi s-a întâmplat vreodată să parchezi maşina în grabă pentru a ajunge undeva rapid şi să uiţi apoi unde ai parcat? Foarte mulţi oameni se confruntă cu această problemă, iar Google Maps vine în ajutorul lor cu o funcţie importantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:19

Astfel că, în data de 19 iulie curent, către ora 17:45 un avion de mici dimensiuni a traversat sectorul trasnistrean al frontierei de stat moldo-ucrainene în regiunea satului Camarovca. Ulterior, în jurul orei 18:05, avionul a dispărut de pe radare în regiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 12:18

Nu mai puțin de 11 milioane de perechi de încălțăminte sport vor fi realizați de Adidas cu ajutorul plasticului aruncat în oceanele lumii. Inițiativa va avea avea beneficii importante pentru curățenia apelor.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 22 Iulie 2019, ora: 11:54

Doi deputați din ACUM au venit cu o inițiativă legislativă RADICALĂ în relația cetățeni-Parlament

Doi deputați din ACUM au venit cu o inițiativă legislativă RADICALĂ în relația cetățeni-Parlament

O inițiativă legislativă a fost anunțată, astăzi, de deputații Blocului ACUM, Radu Marian și Dan Perciun.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 11:35

Petele de cerneală nu sunt deloc ușor de eliminat. În acest articol îți vom oferi câteva sfaturi prețioase pentru a salva hainele favorite ale copilului tău. Dacă micuții tăi merg la școală, probabil te-ai întrebat deja cum să scoți petele de cerneală de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 10:54

 Odată cu canicula care ne pândește ziua, vin și țânțarii care ne fac nopți albe. O rețetă simplu de preparat acasă, care are drept ingredient principal bicarbonatul, te ajută să scapi de ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 10:53

Un avocat din Indonezia și-a scos cureaua de la pantaloni și pe neașteptate s-a repezit spre judecători, lovindu-i cu putere, în momentul în care aceștia citeau verdictul într-un proces civil intentat clientului său. Momentul șocant a fost surprins de camerele de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Iulie 2019, ora: 10:45

Un moldovean de 35 de ani a murit după ce a căzut de a căzut de la etajul trei al unui cămin. Tragedia s-a produs în prima jumătate a zilei de 19 iulie, în jurul orei 11.00,într-un sat din Sankt-Petersburg, Rusia, scrie echipa.md, cu referire la presa locală.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)