Astăzi 18 Februarie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:44
Abonamente

Economie 19 Iulie 2017, ora 07:07

SITUAȚIE CRITICĂ: Legumele și fructele au un preț EXORBITANT. Agricultorii renunță la afaceri

Marime Font

Vara aceasta cetățenii Republicii Moldova au rămas cu un gust amar ori de câte ori au vizitat tarabele cu legume de sezon și au văzut prețurile pipărate. Indignarea oamenilor este îndreptățită și de statisticile oficiale, de aceea echipa ziarului TIMPUL a încercat să afle de la legumicultori care este explicația acestor creșteri considerabile.

„Anul acesta a fost insuficiență de legume proaspete pe piață”

Ninsoarea din aprilie prevestea prețuri ridicate la fructele de sezon, deoarece atunci mulți dintre pomicultori au suferit pierderi considerabile. Însă, pe lângă fructe și prețul legumelor a crescut semnificativ, iar acest fapt a provocat o adevărată indignare socială. Mihai Paciu, președintele Asociației Producătorilor de Legume din Moldova, recunoaște că asemenea prețuri ridicate la legume nu au mai fost niciodată în această perioadă a anului, iar cauzele principale sunt insuficiența de legume pe piețele autohtone.

„Este adevărat, că anul acesta prețurile la legumele de sezon au fost mai bune ca niciodată. Bunăoară, toată luna iunie, roșiile s-au menținut la 25-28 de lei pentru un kilogram. Iar acum sunt 10 lei, în vreme ce anul trecut în aceeași perioadă un kilogram de roșii costa 3-5 lei. Cauza principală este faptul că foarte mulți legumicultori au renunțat la această activitate. Încă producătorii mari s-au menținut pe piață, iar cei cu 2-3 hectare de pământ au renunțat. Cauzele fiind piața mică de desfacere, costul ridicat la îngrășăminte și consumul redus. Înțelegeți, mai mult de un milion de oameni sunt plecați peste hotare, dacă aceștia ar fi consumat măcar câte 1 kilogram de legume zilnic, ar fi fost o mie de tone pe zi. Acum, închipuiți-vă că producătorii dispuneau de atâtea legume zilnic și nu aveau unde le realiza, de aceea fie au renunțat la legumicultură, fie le prelucrează. Iată de ce anul acesta a fost insuficiență de legume proaspete pe piață, iar în consecință prețurile au crescut”, explică președintele Asociației Producătorilor de Legume din Moldova.

„Legumicultura a devenit o afacere aproape falimentară”

Unul dintre agricultorii care anul acesta a renunțat la legumicultură este Gheorghe Rusu. De când se ține minte, bărbatul s-a ocupat cu creșterea legumelor și spune că în cei 30 de ani de activitate, a cultivat de toate, de la roșii până la cartofi. Își amintește cu nostalgie de perioada când după destrămarea colhozurilor, avea câte 90 ha de legume. Însă, treptat a început a diminua producția pentru că piața de desfacere devenea din ce în ce mai mică, până când anul trecut a ajuns la doar 30 ha de legume. Roada nici măcar nu i-a acoperit cheltuielile, așa că dezamăgit agricultorul a renunțat la activitatea de o viață. „După ce doi ani consecutiv am suportat pierderi masive din cauza secetei, am fost nevoit să schimb structura de însămânțare. Acum am plantat 200 ha de cereale și culturi tehnice. Am renunțat la legumicultură, deoarece lucrările de îngrijire constă scump, numai un metru cub de apă pentru irigare este 12 lei. Apoi nu prea avem piață de desfacere, am încercat să exportăm dar n-am reușit din cauza birocrației și legilor neclare. Din păcate, legumicultura a devenit o afacere aproape falimentară. Eu încă încerc să-mi revin după prejudiciile de anul trecut”, recunoaște Gheorghe Rusu.

„Vindem legume conservate pentru a obține un profit mai mare”

Serghei Zosev este unul dintre cei mai mari producători de roșii și castraveți din țară. Legumicultorul de la Briceni a reușit să-și mențină afacerea și să obțină și profit, deoarece acum aproape două decenii și-a construit o uzină de prelucrare a roșiilor. Bărbatul spune că deși cultivă legume, nu le vinde în stare proaspătă, dar le conservă. „Creștem roșii pe o suprafață de peste 100 ha, puține dintre care sunt vândute în stare proaspătă, majoritatea le prelucrăm și le conservăm. Castraveți, în general, nu comercializăm în stare proaspătă, doar murați. Obișnuim să vindem mai multe legume conservate pentru a obține un profit mai mare”, susține legumicultorul.

„Agricultura în Republica Moldova nu este rentabilă și trebuie modernizată”

Există totuși și agricultori care obișnuiesc să vândă legumele în stare proaspătă la piețele și centrele comerciale din țară, unul dintre aceștia este Adrian Frunze. Bărbatul deține sere pe o suprafață de pe un hectar de pământ, unde cultivă salată, ardei, roșii și castraveți. Aceste legume ajung ulterior la piețele și supermarketurile din Capitală. Tânărul a început să se ocupe cu legumicultura din anul 2009 și spune că de atunci creditele bancare sunt unica metodă care-l ajută să se mențină pe piață. „Nu țin minte la ce prețuri au fost legumele anul trecut, dar acum acestea sunt mizere. De exemplu, kilogramul de varza sau roșii are un preț angro de 6 lei. Cel mai dramatic este că au scăzut practic peste noapte, ieri costau 18 lei, iar astăzi a scăzut de câteva ori. Motivul este că producătorii au ieșit să comercializeze în masă. Agricultura în Republica Moldova nu este rentabilă, ea trebuie modernizată, iar modernizarea necesită investiții. De când mă ocup cu legumicultura nu știu ce înseamnă profit, toamna i-au credite de la bancă și investesc în modernizarea și dezvoltarea afacerii, vara le întorc înapoi. Statul îndeamnă cetățenii să se întoarcă acasă și să se ocupe cu agricultura, dar nu le oferă nici piață de desfacere nici suport pentru dezvoltare”, conchide agricultorul dezamăgit.

„Ponderea legumelor nu s-a modificat semnificativ în ultimii ani”

Analizând situația din sectorul agricol, expertul economic Alexandru Fală de la Expert Grup, recunoaște că majoritatea terenurilor din țară sunt cultivate cu produse cerealiere, deoarece acestea sunt ușor de crescut și au o piață de desfacere mai mare. Specialistul spune că deși Guvernul și-a propus dezvoltarea agriculturii orientată spre produsele cu valoare adăugată, schimbările întârzie să apară. „În pofida dinamicii pozitive în domeniul agriculturii din ultimii ani, nu observăm schimbări semnificative, această ramură continuând să se confrunte cu aceleași probleme. Totuși, nu putem spune că statul nu susține agricultura, el o face în limita resurselor financiare pe care le are. Apoi, pe lângă subvenții, sunt un șir de programe internaționale care vin în susținerea agricultorilor, dar analizând evoluția sectorului agricol, observăm că aceste resurse nu sunt suficiente. Din păcate, agricultura în Republica Moldova încă mai depinde de condițiile climaterice, iată de ce în anii când acestea sunt favorabile sectorul agricol înregistrează creșteri considerabile, iar în anii secetoși scade dramatic. Recunoaștem că deși Guvernul și-a pus ca prioritate dezvoltarea agriculturii orientată spre produsele cu valoare adăugată, schimbările nu sunt însă semnificative. Pentru că dacă analizăm structura sectorului fitotehnic, observăm că ponderea legumelor și produselor cu valoare adăugată înaltă nu s-a modificat semnificativ în ultimii ani”, a concretizat Alexandru Fală.


Potrivit Biroului Național de Statistică preţurile de consum din luna iunie 2017 au înregistrat o tendinţă de creştere cu 7,3 la sută faţă de luna iunie 2016. În timp ce în aceeași perioadă a anului trecut s-a înregistrat o creștere de 7,4 la sută față de aceeași perioadă a anului 2015. Astfel, pe parcursul semestrului I al anului curent au fost marcate creşteri semnificative de preţuri la următoarele produse alimentare: cartofi – cu 93,5%, fructe proaspete – cu 34,7%, legume proaspete – cu 28,2% , în special: ceapă uscată – de 2,0 ori, varză – cu 82,5%, morcovi – cu 46,0%, tomate – cu 5,9%, carne, preparate şi conserve din carne – cu 3,4%.

Un articol de: Ana Marchitan Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:20

Gerhard Schroeder: Dacă vrem să supravieţuim între SUA şi China, trebuie să fim aliaţi cu Rusia

Gerhard Schroeder: Dacă vrem să supravieţuim între SUA şi China, trebuie să fim aliaţi cu Rusia

 Gerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei: Dacă noi, ca europeni, vrem să supravieţuim politic între superputeri ca SUA şi China, nu o putem face fără potenţialul Rusiei. Avem nevoie de piaţa acestei ţări şi, mai presus de toate, de resursele ei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Februarie 2019, ora: 09:18

Cum și când a apărut limba română?

Cum și când a apărut limba română?

La propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:12

România, zguduită de două cutremure, duminică. Seismele s-au produs în zone diferite ale țării

Două cutremure s-au produs în cursul zilei de duminică, 17 februarie, informează Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP). Cele două seisme s-au produs la adâncimi mari, în două zone diferite ale României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:10

Reuters: Lovitură puternică pentru Regimului lui Maduro. Gazprombank din Rusia îngheață conturile companiei petroliere a Venezuelei

Reuters: Lovitură puternică pentru Regimului lui Maduro. Gazprombank din Rusia îngheață conturile companiei petroliere a Venezuelei

 Creditorul rus Gazprombank a decis să înghețe conturile companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA, informează, duminică, site-ului agenției de știri Reuters preluat de mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:10

Iarna se întoarce în forţă, în România. Revin ninsorile şi viscolul, temperaturile scad dramatic, cu până la 20 de grade Celsius

Iarna se întoarce în forţă, în România. Revin ninsorile şi viscolul, temperaturile scad dramatic, cu până la 20 de grade Celsius

După mai multe zile cu temperaturi de primavără, iarna se întoarce în forţă. Potrivit meteorologilor ANM, de sâmbătă, 23 februarie, revin ninsorile şi viscolul, urmând ca temperaturile să scadă dramatic, cu până la 20 de grade Celsius. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:03

Horoscop 18 februarie 2019. Planuri de vacanţă, schimbări în dragoste şi o promisiune

Horoscop 18 februarie 2019. Ziua va începe cu veşti bune atât în sfera emoţională, cât şi în cea profesională. Mulţi nativi vor avea parte de noroc în carieră şi şanse mari de a obţine laude şi apreciere din partea superiorilor. În dragoste,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 05:28

Un nou studiu ilustrează o altfel de imagine a vieţii de pe Terra de acum 3,5 miliarde de ani

Un nou studiu ilustrează o altfel de imagine a vieţii de pe Terra de acum 3,5 miliarde de ani

Acum 3,5 miliarde de ani, pe Pământ exista viaţă, dar aceasta abia supravieţuia sau înflorea? Un nou studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători condusă de ELSI (Earth-Life Science Institute) din cadrul Tokyo Institute of Technology vine cu noi răspunsuri la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)