Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente
 
 
 

Actualitate 20 Iunie 2018, ora 13:38

Situațiile financiare ale Oficiului Avocatului Poporului, audiate de Curtea de Conturi

Marime Font

Situațiile financiare ale Oficiului Avocatului Poporului oferă o imagine reală a situației patrimoniale și financiare a instituției la data de 31 decembrie 2017 – arată Raportul auditului Curții de Conturi prezentat în ședință publică pe 19 iunie, transmite IPN.

Totodată, echipa de audit relevă că auditorii au fost limitați în obținerea de probe suficiente în aspectele aferente participării instituției, sub formă de contribuție, în cadrul proiectelor de asistență tehnică finanțate de o organizație internațională. De asemenea, s-a atestat imobilizarea resurselor financiare în procurarea bunurilor care nu se utilizează pe parcursul mai multor ani.

Oficiul Avocatului Poporului în anul 2017 a gestionat alocații în valoare totală de 10,8 mln lei, dintre care 10,4 mln lei sunt alocații din bugetul de stat, iar 0,4 mln lei sunt surse provenite din donații de la partenerii de dezvoltare. Soldul mijloacelor neutilizate la finele anului constituind 0,7 mln lei. Oficiul a administrat active nefinanciare (patrimoniu) în valoare totală de 16,8 mln lei.Auditorii au constatat că echipamentul procurat în anul 2014 pentru amenajarea sălii de conferințe a Oficiului Avocatului Poporului (în valoare totală de 729,9 mii lei) până în prezent nu este utilizat, fiind păstrat în depozit.

În anul 2016, în baza unui acord de partajare a costurilor aferente unui proiect încheiat între Oficiul Avocatului Poporului și o organizație internațională, a fost efectuat transferul către aceasta a contribuției în sumă de 356,8 mii lei. Aceste sume până în prezent sunt reflectate în evidența contabilă a entității în calitate de creanțe, astfel fiind atestată imobilizarea, pe un termen nedeterminat, a mijloacelor financiare publice achitate sub formă de contribuții la proiectele finanțate din surse externe.

La fel auditorii au menționat că în anul 2017 au fost planificate resurse financiare pentru procurarea sediului reprezentanței din Comrat, în valoare de 600 de mii de lei. Ca urmare a lipsei ofertelor de participare, licitația a fost anulată. Pentru valorificarea alocațiilor respective în anul de gestiune, grupul de lucru pentru achiziții din cadrul Oficiului Avocatului Poporului a luat decizia de redirecționare a alocațiilor respective spre achiziționarea a două autoturisme. Ulterior, în scopul evitării efectuării procurărilor prin procedurile de achiziții, Oficiul Avocatului Poporului, la 3 noiembrie 2017, a încheiat un acord bilateral cu o organizație internațională și sub formă de contribuție la implementarea unui proiect a transferat mijloace financiare pentru procurarea autoturismelor, în valoare totală de 900 mii lei, care la finele anului 2017 au fost raportate ca fiind creanțe în suma respectivă.

Avocatul poporului Mihai Cotorobai a spus că multe din aceste deficiențe au fost transmise prin moștenire. Acestea, precum și alte probleme ar putea fi înlăturate, nu însă în condițiile în care activează această instituție pentru protecția drepturilor omului. E vorba de sediul avariat, care nu permite amplasarea personalului (65 de persoane) necesar pentru activitățile de bază ale Oficiului. Mai e vorba de remunerarea nesatisfăcătoare, care nu permite angajarea de juriști de înaltă calificare.

Sursa: ipn.mdblog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md