Actualitate

Situaţia din Ucraina şi impactul asupra Republicii Moldova

În context, ar fi de menţionat şi prelungirea sancţiunilor internaţionale împotriva Rusiei, existând opinia că decizia respectivă ar avea legătură directă cu situaţia de ultimă oră din Ucraina. O asemenea stare de lucruri ar trebui să îngrijoreze şi Republica Moldova, din mai multe puncte de vedere, şi la ele mă voi referi mai jos.

În primul rând, nicio ţară nu se poate simţi în siguranţă, când în imediata apropiere a frontierelor sale se atestă o situaţie atât de tensionată ca cea din Ucraina. Zonele de instabilitate au capacitatea de a se extinde rapid, iar urmările acestor extinderi sunt imprevizibile, efectele generate fiind de natură să pună în pericol pacea și securitatea pe suprafețe de sute şi chiar mii de kilometri. De aceea, pentru Republica Moldova este foarte important ca instabilitatea să fie depăşită, iar conflictul din ţara vecină să fie soluţionat cât mai repede posibil.

În al doilea rând, nu e cazul să ne ascundem după deget şi să ne facem că nu am înţelege ce consecințe pot avea evenimentele din Ucraina asupra situaţiei interne din Republica Moldova. Noi avem o regiune controlată de un regim separatist (cea transnistreană) şi mai mulţi factori de decizie de peste hotare, inclusiv ucraineni, formulează anumite temeri în raport cu regiunea transnistreană în contextul tensionării situaţiei din Ucraina. Anterior, se vorbea chiar despre un posibil rol pe care l-ar putea juca regimul separatist de la Tiraspol în eventuala destabilizare a situaţiei de la frontieră, iar ucrainenii abordau la modul serios problema consolidării frontierei moldo-ucrainene pe segmentul transnistrean. Odată cu noua tensionare a situaţiei în Ucraina, aceste temeri au revenit în prim-plan şi Republica Moldova nu trebuie să le neglijeze. Din contra, e necesar să facem tot posibilul pentru ca, împreună cu vecinii noştri ucraineni, să nu admitem tensionarea situaţiei pe acest segment al frontierei.

În al treilea rând, nu trebuie trecută cu vederea nici opinia că tensionarea situaţiei din Ucraina ar putea constitui drept imbold pentru tot felul de intenții secesioniste pe teritoriul controlat de autorităţile constituţionale ale Republicii Moldova. Nu vreau să insinuez nimic şi nici să formulez unele acuzaţii, dar cu toţii ştim că în Moldova există zone în care periodic sunt reactualizate anumite tendinţe separatiste.
În al patrulea rând, cred că avem toate motivele să presupunem că tensionarea situaţiei din Ucraina deteriorează climatul în care au loc negocierile privind reglementarea problemei transnistrene. O activizare în procesul de negocieri s-a produs în timpul preşedinţiei germane a OSCE, iar atenţia pe care o acordă problemei transnistrene Austria, noul Preşedinte în exerciţiu al OSCE, îi determină pe unii cunoscători în domeniu să formuleze pronosticuri destul de optimiste privind perspectivele de depăşire a conflictului. Însă, atâta timp cât în Ucraina se menține starea de incertitudine și lucrurile sunt departe de a se limpezi, nu cred că Tiraspolul sau Moscova se vor grăbi să ajungă la o soluţie definitivă pentru diferendul transnistrean. Mai degrabă se va ocupa o poziţie de aşteptare, iar efortul depus de OSCE, Chişinău, Kiev, UE şi SUA în direcţia respectivă va fi zădărnicit.

În al cincilea rând, situaţia din Ucraina ar trebui să ne îngrijoreze şi din punctul de vedere al repoziţionării geopolitice ce are loc acum la nivel mondial și european. Voi aminti că unii experţi prognozează o modificare a priorităţilor internaţionale ale SUA, inclusiv o schimbare de atitudine faţă de regiunea din care face parte şi Republica Moldova, alţii vorbesc despre redirecţionarea eforturilor UE spre soluţionarea problemelor interne, ceea ce ar presupune o atenţie mai mică faţă de state ca Moldova, aflate la frontiera sa, iar a treia categorie prezic o întărire a poziţiilor Rusiei în Europa de Est, în special în spaţiul ex-sovietic. Privită prin prisma acestor eventuale schimbări, situaţia din Ucraina apare în cu totul altă lumină, și poate avea un impact nu tocmai benefic asupra Republicii Moldova.

Dat fiind cele spuse, consider că trebuie să urmărim cu mare atenţie evoluţia situaţiei din Ucraina, dar şi eforturile depuse de partenerii occidentali în vederea detensionării ei. Mai mult decât atât, se impune formularea unei poziţii ferme a Chişinăului în raport cu evenimentele din Ucraina şi reiterarea poziţiei noastre principiale în favoarea unităţii teritoriale a statului vecin şi în favoarea soluţionării conflictelor apărute în ultimii ani exclusiv pe cale paşnică.

De rând cu aceasta, e necesar ca organele competente ale Republicii Moldova să acţioneze cu anticipare, pentru a preveni apariția unor elemente destructive similare pe teritoriul Republicii Moldova. Fiecare manifestare nedorită în acest sens urmează a fi combătută prompt şi eficient, pentru a nu-i permite să capete proporţii şi să destabilizeze situaţia internă. Cu alte cuvinte, trebuie să fim solidari cu Ucraina, dar, totodată, să dăm dovadă în plan intern de vigilenţă şi fermitate în acţiuni, ca să evităm unele consecinţe nefaste pentru țara noastră.

Veaceslav Untilă 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *