Social

Situaţia din zona inundaţiilor rămâne a fi complicată

Pericolul inundaţiilor persistă şi, în aceste condiţii, în zonele vulnerabile, paralel cu lucrările post-calamitate, se desfăşoară activităţi de consolidare a digurilor.

Potrivit Lilianei Puşcaşu, ofiţerul de presă al Serviciului Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale, pe parcursul ultimelor zile forţele dislocate au efectuat lucrări de fortificare şi consolidare a barierelor de protecţie în satul Ghioltosu, unde a fost întărit digul pe o lungime de 1200 metri. Forţele de ordine au participat la lucrări de securizare a staţiei de pompare din Cantemir, unde, pentru a opri infiltrarea apei în dig, au fost utilizaţi peste zece mii de saci cu prundiş. Zilnic, în acţiuni de consolidare şi protejare a zonelor ameninţate de ape sunt antrenaţi peste 300 de poliţişti şi carabinieri. „La moment situaţia este sub control. Pe unele segmente se atestă o scădere a nivelului apei, dar se înregistrează o creştere a nivelului la Cahul. La Văleni avem o creştere cu 2 centimetri şi cu 5 centimetri la Brânza, iar la Giurgiuleşti se atestă o scădere cu 9 centimetri”, spune Liliana Puşcaşu.

La începutul săptămânii curente au fost efectuate trei explozii controlate la breşa digului de protecţie dintre satele Goteşti, raionul Cantemir, şi Chircani, raionul Cahul, pentru a elibera breşa de deşeuri, gunoaie şi vreascuri, care blocau scurgerea rapidă a apelor.

Potrivit colonelului de poliţie Alexei Armaş, situaţia în zonele inundate din raionul Hânceşti este stabilă, iar apa se retrage pe unele sectoare. Din cauza ploilor, lucrările de lichidare a breşei din digul de la Nemţeni nu au început nici până ieri, deşi operaţiunea trebuia să demareze încă vinerea trecută. La moment, forţele de ordine detaşate monitorizează situaţia şi participă la acţiuni de lichidare a consecinţelor inundaţiilor din zonele unde apa deja s-a retras. Numai pe parcursul zilei de marţi, de exemplu, a fost pompată apa din şapte fântâni din Ungheni, iar în localităţile afectate din Hânceşti a fost evacuată apa din opt gospodării. Simultan sunt realizate şi operaţiuni de dezinfectare a fântânilor şi a locuinţelor. Gheorghe Mardare, primarul de Nemţeni, susţine că la lucrările de dezinfectare au fost antrenate trei echipe din România care au curăţat terenurile, au adunat păsările şi animalele înecate.

Continuă pregătirile pentru deschiderea şantierelor de construcţie a caselor pentru sinistraţii din Cotul Morii, Sărăteni şi Nemţeni. Mihai Merzâncu, primarul de la Cotul Morii, susţine că deja se lucrează la aşternerea drumului ce va lega noua localitate de traseul naţional Chişinău-Leuşeni. Mihai Merzâncu a precizat pentru TIMPUL că, la 2 august, va fi prezentat caietul de sarcini în baza căruia va fi desfăşurată licitaţia pentru determinarea firmei care se va ocupa de construcţii, după care imediat vor demara lucrările de construcţie a caselor.
Astfel pentru locuitorii din Cotul Morii vor fi construite 512 case, pentru cei din Sărăteni – 145, iar pentru sinistraţii din Nemţeni vor fi înălţate 140. La Nemţeni, 16 familii au anunţat autorităţile că preferă să le fie procurate alte case.

Bilanţul inundaţiilor din 2010 indică un număr de 1082 de case inundate şi 3117 de persoane evacuate, dintre care 592 sunt copii.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *