Astăzi 19 Februarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la 18 Februarie 2019
Abonamente

Sport 5 Noiembrie 2010, ora 05:02    Din editia print

Situaţie explozivă la Federaţia Moldovenească de Rugbi

Marime Font
Imagini: 7

Astăzi, la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport este programată Adunarea generală de dare de seamă şi alegeri a Federaţiei Moldoveneşti de Rugbi (FMR).

În republica noastră, jocul cu balonul oval - rugbi - este practicat de puţin timp, în comparaţie cu alte probe sportive de echipă. Spectaculozitatea sa a atras, într-un timp foarte scurt, atât sute de suporteri în tribune, cât şi numeroşi tineri pe terenurile de antrenament. La începutul anilor 2000, jucătorii moldoveni au înregistrat un progres senzaţional în competiţiile internaţionale şi au reuşit să ajungă pe locul 26 în clasamentul federaţiei internaţionale IRB, un record absolut pentru sporturile de echipă din R. Moldova. Începând cu anul 2006, în conducerea FMR au fost aleşi oameni noi, fapt care a generat nemulţumirea unor rugbişti şi antrenori ai cluburilor.

Convocarea Adunării generale a Federaţiei Moldoveneşti de Rugbi a generat un conflict incendiar printre jucătorii, antrenorii şi oficialii implicaţi în practicarea acestei probe sportive. Potrivit deciziei Biroului federal al FMR, Adunarea generală de dare de seamă şi alegeri urmează să aibă loc la 5 noiembrie, iar un şir de jucători şi antrenori au tins, săptămâna trecută, să devină membri ai federaţiei pentru a putea participa la alegerea noii conduceri a FMR (sau realegerea componenţei actuale).


Un grup de 120 de jucători şi antrenori ai echipelor Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM) Chişinău, Dinamo şi Olimp-Electromaş (ambele din Tiraspol) au depus cereri la sediul FMR pentru a deveni membri cu drepturi depline, inclusiv de vot. Ei au fost însă anunţaţi că cererile lor vor fi examinate numai după desfăşurarea Adunării generale a FMR. Astfel, ei nu vor putea vota la 5 noiembrie.

Pentru a afla starea de spirit a participanţilor la evenimentul din după-amiaza zilei de astăzi, am solicitat opiniile câtorva rugbişti, antrenori şi oficiali:

Vasile Bolea,
premiant de bronz la Campionatul European de rugbi-7, ediţia 2007, membru al Comisiei de revizie şi control al FMR

Potrivit anunţului cu privire la şedinţa din 27 octombrie a Biroului federal, toate persoanele care activează în rugbiul moldovenesc se pot prezenta la sediul FMR pentru a scrie cereri de aderare la federaţie. Şi ar putea participa la lucrările Adunării generale, inclusiv la procedura de vot. Eu m-am prezentat la 26 octombrie la FMR pentru a depune cerere de aderare, după care preşedintele Vasile Revencu mi-a înmânat legitimaţia şi insigna de maestru internaţional pentru performanţa europeană înregistrată în 2007. A doua zi, bucuria mea s-a schimbat în scârbă, când am aflat că cererea mea de aderare la FMR a fost respinsă.

Tudor Procopie,
preşedintele clubului UTM, ex-antrenor al selecţionatei de rugbi-7

Pentru a realiza obiective înalte, trebuie mai întâi să facem ordine în casa noastră. În anul 2006, când urmau să aibă loc alegeri în cadrul FMR, preşedintele de atunci, Boris Iacob, nu a dorit să candideze la funcţia de preşedinte şi Vasile Revencu şi-a propus propria candidatură. Atunci, mai mulţi participanţi la adunare au părăsit sala în semn de protest, iar candidatura noului preşedinte a fost votată cu mari încălcări, inclusiv de unii sportivi care nu atinseseră vârsta majoratului. În ultimii patru ani nu am dorit să punem piedici în activitatea federaţiei, ba mai mult - am contribuit plenar la dezvoltarea rugbiului autohton, inclusiv prin medaliile de bronz cucerite la Europenele de rugbi-7 de la Moscova, ediţia 2007. Trebuie de specificat că multe dintre persoanele care au scris acum cereri sunt deja membri, dar oficialii FMR au declarat că cererile lor, depuse în urmă cu patru-şase ani, au dispărut fără urmă. Pe lista membrilor FMR cu drept de vot, afişată pe site-ul federaţiei, nu am găsit nicio persoană care ar apăra interesele clubului UTM sau ale cluburilor tiraspolene Dinamo şi Olimp-Electromaş.

Alexei Cotruţă,
vedetă a rugbiului moldovenesc, jucător al clubului VVA-Podmoskovje, de şapte ori campion al Rusiei

În ultimii patru ani, mi-am depus tot efortul în meciurile naţionalei, deşi motivaţia nu mai era plenară, precum a fost până în 2006. Am decis să mă retrag de la naţională, atâta timp cât preşedinte rămâne Vasile Revencu, dar am înţeles că pentru dumnealui acest gest nu constituie o problemă. În viziunea lui Vasile Revencu, membru al FMR poate fi doar persoana care va vota pentru el la Adunarea generală.

Alexandru Şişcan,
căpitanul echipei naţionale de seniori

Este tristă situaţia la care s-a ajuns. Îl respect mult pe domnul Revencu, căci a făcut multe pentru rugbi, dar e inexplicabilă situaţia în care cel mai bun produs al rugbiului moldovenesc, Alexei Cotruţă, trebuie să lupte pentru a deveni membru al federaţiei. Dacă nu îi mai recunoaşte federaţia pe un Cotruţă sau pe Nicu Chirilă, maeştri internaţionali ai sportului, pentru a-i accepta în lista membrilor, atunci despre ce să mai vorbim!? Dar şi membrii selecţionatei de juniori, de tineret au dreptul să-şi aleagă viitorul şi nu văd din ce cauză nu sunt admişi în cadrul FMR.

Vasile Revencu,
preşedintele FMR

În orice situaţie pe care trebuie să o traversez, eu respect etica, conduita şi statutul rugbistului modern. FMR nu a respins cererile jucătorilor care s-au prezentat, miercuri, la sediul nostru. Noi am afişat pe site-ul oficial al federaţiei un aviz prin care, până la data de 27 octombrie, ora 12.00, se primesc cereri din partea persoanelor care doresc să candideze la funcţia de preşedinte al FMR. Persoanele care doresc să devină membri ai federaţiei trebuie să contribuie la dezvoltarea rugbiului moldovenesc. Din aceste considerente, nu respingem noile cereri de înrolare în lista membrilor federaţiei, dar vom examina aceste cereri după desfăşurarea Adunării generale a FMR din 5 noiembrie. Printre persoanele care au depus, miercuri, cereri sunt şi jucători ai echipei Dinamo Tiraspol. Aceste cereri nu pot fi examinate, deoarece clubul respectiv nu este afiliat la FMR, iar o decizie în acest sens poate fi adoptată doar de Adunarea generală. Referitor la decizia unor jucători de a renunţa la evoluţia lor pentru naţionala R. Moldova, regret foarte mult că în acest grup figurează şi căpitanul selecţionatei, Alexandru Şişcan.

Ion Popescu,
ex-vicepreşedintele FMR (stabilit în Franţa)

Având relaţii bune cu oficialii Federaţiei Române de Fotbal şi FIRA (federaţia internaţională), imediat cum s-a format FMR, împreuna cu preşedintele de atunci, Boris Iacob, am alcătuit un plan de dezvoltare a rugbiiului moldovenesc. Prin intermediul şi cu ajutorul lui Chris Thau, la acea vreme - director de dezvoltare în cadrul organizaţiei mondiale IRB pentru Europa de Est, am obţinut o finanţare pentru o perioada de cinci ani, care permitea să suplimentăm salariile profesorilor de educaţie fizică în 50 de şcoli, pentru a studia rugbiul ca joc sportiv.

Actualmente, sunt consilierul personal al preşedintelui Comitetului Olimpic Român, Octavian Morariu, care e simultan şi vicepreşedinte al FIRA şi al Comitetului Olimpic European. În această postură el va coordona organizarea şi desfăşurarea turneului european de rugbi-7, de calificare la Cupa Mondială din 2014 de la Moscova şi turneul olimpic din 2016.

Pentru aplanarea conflictului de la FMR, consider oportun ca Boris Iacob să fie recunoscut ca preşedinte de onoare al federaţiei, să se amâne Adunarea generală şi, împreună cu reprezentanţii cluburilor, să opereze schimbarea urgentă a statutului FMR, care este cam depăşit la ora actuală.

Urez mult succes secretarului general, Oleg Sadovici, care în ultimii patru ani a dus tot greul relaţiei cu FIRA şi IRB. În opinia mea, preşedinte al FMR ar trebui ales un om de afaceri sau un om onest, cu putere financiară, iar domnul Sadovici să fie preşedinte executiv sau secretar general, funcţie în care se descurcă cu brio de mai bine de zece ani.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:18

"Electroșoc", "semnal foarte negativ" .... După recenta arestare a unor investitori occidentali, acuzați de fraudă, mediul de afaceri din Rusia se teme de consecințe dezastruoase în ceea ce privește finanțările externe, de care țara are nevoie cu disperare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:16

Partidul Democrat din Moldova se bucură de cea mai mare apreciere din partea cetățenilor țării. 39 la sută dintre participanții la un sondaj realizat de compania americană Lake Research Partners și cea locală IMAS au dat note de la 7 la 10 activității PDM. Ratingul democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:15

Președintele Comitetului Internațional al Consiliului Federației Federației Ruse, Konstantin Kosacev, l-a avertizat pe secretarul britanic al apărării, Gavin Williamson, care a anunțat recent planurile de sporire a prezenței militare în Arctica, că ”rusofobia este...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 20:13

PDM va promova un sistem de ȋnvățământ bazat pe colaborare ȋntre toate parțile implicate și va pune tot mai mare accent pe o educație modernă și de calitate. Declarația aparține liderului democrat Vlad Plahotniuc și a fost făcută după o întrevedere cu profesorii de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:42

Struțo-cămila denumită ACUM se va transforma într-un monstru cu trei capete, după alegerile parlamentare din 24 februarie. Jurnalistul unionist ion Mischevca scrie, într-o postare pe Facebook, că cei din binomul PAS-PPDA nu-și doresc decât să ajungă la treuca puterii și...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:38

A devenit la modă, în ultimul timp, ca în presa opoziției de dreapta și de stânga să apară tot felul de personaje dubioase, care au o singură misiune – să arunce cu noroi în guvernare. De regulă, este vorba de indivizi cu un bogat trecut penal. Mai mult, se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:18

Ultimul sondaj din această campanie electorală, realizat de cunoscuta companie de cercetări sociologice IMAS, îl cotează pe președintele Partidului Politic ȘOR, primarul (degrevat) de Orhei, Ilan Șor, drept cel mai popular lider al opoziției din Republica Moldova. De asemenea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 17:09

De acum înainte, sosirea mașinei de urgență va fi mai rapidă și accesibilă. Recent, a fost lansată o aplicaţie care transmite cu exactitate locaţia solicitantului de serviciul 112.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)