Astăzi 20 Iulie 2019, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 15:47
Abonamente

Sport 5 Noiembrie 2010, ora 05:02    Din editia print

Situaţie explozivă la Federaţia Moldovenească de Rugbi

Marime Font
Imagini: 7

Astăzi, la Universitatea de Stat de Educaţie Fizică şi Sport este programată Adunarea generală de dare de seamă şi alegeri a Federaţiei Moldoveneşti de Rugbi (FMR).

În republica noastră, jocul cu balonul oval - rugbi - este practicat de puţin timp, în comparaţie cu alte probe sportive de echipă. Spectaculozitatea sa a atras, într-un timp foarte scurt, atât sute de suporteri în tribune, cât şi numeroşi tineri pe terenurile de antrenament. La începutul anilor 2000, jucătorii moldoveni au înregistrat un progres senzaţional în competiţiile internaţionale şi au reuşit să ajungă pe locul 26 în clasamentul federaţiei internaţionale IRB, un record absolut pentru sporturile de echipă din R. Moldova. Începând cu anul 2006, în conducerea FMR au fost aleşi oameni noi, fapt care a generat nemulţumirea unor rugbişti şi antrenori ai cluburilor.

Convocarea Adunării generale a Federaţiei Moldoveneşti de Rugbi a generat un conflict incendiar printre jucătorii, antrenorii şi oficialii implicaţi în practicarea acestei probe sportive. Potrivit deciziei Biroului federal al FMR, Adunarea generală de dare de seamă şi alegeri urmează să aibă loc la 5 noiembrie, iar un şir de jucători şi antrenori au tins, săptămâna trecută, să devină membri ai federaţiei pentru a putea participa la alegerea noii conduceri a FMR (sau realegerea componenţei actuale).


Un grup de 120 de jucători şi antrenori ai echipelor Universităţii Tehnice a Moldovei (UTM) Chişinău, Dinamo şi Olimp-Electromaş (ambele din Tiraspol) au depus cereri la sediul FMR pentru a deveni membri cu drepturi depline, inclusiv de vot. Ei au fost însă anunţaţi că cererile lor vor fi examinate numai după desfăşurarea Adunării generale a FMR. Astfel, ei nu vor putea vota la 5 noiembrie.

Pentru a afla starea de spirit a participanţilor la evenimentul din după-amiaza zilei de astăzi, am solicitat opiniile câtorva rugbişti, antrenori şi oficiali:

Vasile Bolea,
premiant de bronz la Campionatul European de rugbi-7, ediţia 2007, membru al Comisiei de revizie şi control al FMR

Potrivit anunţului cu privire la şedinţa din 27 octombrie a Biroului federal, toate persoanele care activează în rugbiul moldovenesc se pot prezenta la sediul FMR pentru a scrie cereri de aderare la federaţie. Şi ar putea participa la lucrările Adunării generale, inclusiv la procedura de vot. Eu m-am prezentat la 26 octombrie la FMR pentru a depune cerere de aderare, după care preşedintele Vasile Revencu mi-a înmânat legitimaţia şi insigna de maestru internaţional pentru performanţa europeană înregistrată în 2007. A doua zi, bucuria mea s-a schimbat în scârbă, când am aflat că cererea mea de aderare la FMR a fost respinsă.

Tudor Procopie,
preşedintele clubului UTM, ex-antrenor al selecţionatei de rugbi-7

Pentru a realiza obiective înalte, trebuie mai întâi să facem ordine în casa noastră. În anul 2006, când urmau să aibă loc alegeri în cadrul FMR, preşedintele de atunci, Boris Iacob, nu a dorit să candideze la funcţia de preşedinte şi Vasile Revencu şi-a propus propria candidatură. Atunci, mai mulţi participanţi la adunare au părăsit sala în semn de protest, iar candidatura noului preşedinte a fost votată cu mari încălcări, inclusiv de unii sportivi care nu atinseseră vârsta majoratului. În ultimii patru ani nu am dorit să punem piedici în activitatea federaţiei, ba mai mult - am contribuit plenar la dezvoltarea rugbiului autohton, inclusiv prin medaliile de bronz cucerite la Europenele de rugbi-7 de la Moscova, ediţia 2007. Trebuie de specificat că multe dintre persoanele care au scris acum cereri sunt deja membri, dar oficialii FMR au declarat că cererile lor, depuse în urmă cu patru-şase ani, au dispărut fără urmă. Pe lista membrilor FMR cu drept de vot, afişată pe site-ul federaţiei, nu am găsit nicio persoană care ar apăra interesele clubului UTM sau ale cluburilor tiraspolene Dinamo şi Olimp-Electromaş.

Alexei Cotruţă,
vedetă a rugbiului moldovenesc, jucător al clubului VVA-Podmoskovje, de şapte ori campion al Rusiei

În ultimii patru ani, mi-am depus tot efortul în meciurile naţionalei, deşi motivaţia nu mai era plenară, precum a fost până în 2006. Am decis să mă retrag de la naţională, atâta timp cât preşedinte rămâne Vasile Revencu, dar am înţeles că pentru dumnealui acest gest nu constituie o problemă. În viziunea lui Vasile Revencu, membru al FMR poate fi doar persoana care va vota pentru el la Adunarea generală.

Alexandru Şişcan,
căpitanul echipei naţionale de seniori

Este tristă situaţia la care s-a ajuns. Îl respect mult pe domnul Revencu, căci a făcut multe pentru rugbi, dar e inexplicabilă situaţia în care cel mai bun produs al rugbiului moldovenesc, Alexei Cotruţă, trebuie să lupte pentru a deveni membru al federaţiei. Dacă nu îi mai recunoaşte federaţia pe un Cotruţă sau pe Nicu Chirilă, maeştri internaţionali ai sportului, pentru a-i accepta în lista membrilor, atunci despre ce să mai vorbim!? Dar şi membrii selecţionatei de juniori, de tineret au dreptul să-şi aleagă viitorul şi nu văd din ce cauză nu sunt admişi în cadrul FMR.

Vasile Revencu,
preşedintele FMR

În orice situaţie pe care trebuie să o traversez, eu respect etica, conduita şi statutul rugbistului modern. FMR nu a respins cererile jucătorilor care s-au prezentat, miercuri, la sediul nostru. Noi am afişat pe site-ul oficial al federaţiei un aviz prin care, până la data de 27 octombrie, ora 12.00, se primesc cereri din partea persoanelor care doresc să candideze la funcţia de preşedinte al FMR. Persoanele care doresc să devină membri ai federaţiei trebuie să contribuie la dezvoltarea rugbiului moldovenesc. Din aceste considerente, nu respingem noile cereri de înrolare în lista membrilor federaţiei, dar vom examina aceste cereri după desfăşurarea Adunării generale a FMR din 5 noiembrie. Printre persoanele care au depus, miercuri, cereri sunt şi jucători ai echipei Dinamo Tiraspol. Aceste cereri nu pot fi examinate, deoarece clubul respectiv nu este afiliat la FMR, iar o decizie în acest sens poate fi adoptată doar de Adunarea generală. Referitor la decizia unor jucători de a renunţa la evoluţia lor pentru naţionala R. Moldova, regret foarte mult că în acest grup figurează şi căpitanul selecţionatei, Alexandru Şişcan.

Ion Popescu,
ex-vicepreşedintele FMR (stabilit în Franţa)

Având relaţii bune cu oficialii Federaţiei Române de Fotbal şi FIRA (federaţia internaţională), imediat cum s-a format FMR, împreuna cu preşedintele de atunci, Boris Iacob, am alcătuit un plan de dezvoltare a rugbiiului moldovenesc. Prin intermediul şi cu ajutorul lui Chris Thau, la acea vreme - director de dezvoltare în cadrul organizaţiei mondiale IRB pentru Europa de Est, am obţinut o finanţare pentru o perioada de cinci ani, care permitea să suplimentăm salariile profesorilor de educaţie fizică în 50 de şcoli, pentru a studia rugbiul ca joc sportiv.

Actualmente, sunt consilierul personal al preşedintelui Comitetului Olimpic Român, Octavian Morariu, care e simultan şi vicepreşedinte al FIRA şi al Comitetului Olimpic European. În această postură el va coordona organizarea şi desfăşurarea turneului european de rugbi-7, de calificare la Cupa Mondială din 2014 de la Moscova şi turneul olimpic din 2016.

Pentru aplanarea conflictului de la FMR, consider oportun ca Boris Iacob să fie recunoscut ca preşedinte de onoare al federaţiei, să se amâne Adunarea generală şi, împreună cu reprezentanţii cluburilor, să opereze schimbarea urgentă a statutului FMR, care este cam depăşit la ora actuală.

Urez mult succes secretarului general, Oleg Sadovici, care în ultimii patru ani a dus tot greul relaţiei cu FIRA şi IRB. În opinia mea, preşedinte al FMR ar trebui ales un om de afaceri sau un om onest, cu putere financiară, iar domnul Sadovici să fie preşedinte executiv sau secretar general, funcţie în care se descurcă cu brio de mai bine de zece ani.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 15:47

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika / Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX

NEWS ALERT / FRATELE lui Igor Dodon are AFACERI cu Chaika /  Vor construi peste un MILION de metri pătrați de IMOBILE DE LUX Foto: Dodon și Chaika

Fratele mai mic al președintelui R. Moldova Igor Dodon, Alexandru Dodon, a devenit proprietarul a 15% din acțiunile companiei rusești ”Archpley Development”, a omului de afaceri și politicianului Igor Chaika, fiul Procurorului General al Rusiei, care este și președintele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:55

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

Găgăuzia / Maia Sandu a ținut un discurs în limba oficială a Federației Ruse

La inaugurarea bașcanei găguziei au fost onorate Imnul a două state al Republicii Găguzia și al Republicii Moldova (așa a fost anunțat și se scrie ”imnurile de stat”).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:51

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

ATENȚIE / Un nou val de caniculă LOVEȘTE Europa. Meteorologii anunță o anomalie meteo

Un nou val de căldură lovește Europa începând de luni, 22 iulie, temperaturile urmând să ajungă în unele țări și până la 42 de grade Celsius.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:33

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu: UNIREA Moldovei și României POATE AVEA LOC

Maia Sandu a subliniat faptul că nu partidele politice ar trebui să ia o decizie în ceea ce privește unirea Moldovei și României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 10:18

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Statul va plăti 7600 de euro pentru „consultanță și evaluare” a privatizării Air Moldova, Tutun-CTC și Gările Auto

Parlamentul caută agenții private care prestează servicii de consultanță pentru evaluarea modului de pregătire și desfășurare a privatizării companiei aeriene „Air Moldova”, a vânzării „Tutun-CTC” și a concesionării întreprinderii „Gările...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 08:46

AgroMeteo: Cer variabil și maxime de până la 31 de grade Celsius

Serviciul Hidrometeorologic de Stat anunță pentru astăzi, 19 iulie, cer variabil. Maxima termică va urca până la 31 de grade Celsius. Vremea va continuă să fie frumoasă, senină şi caldă. Vântul va sufla domol din Vest, iar presiunea atmosferică va fi normală.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 20 Iulie 2019, ora: 08:27

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Un politolog şi un general german avertizează: Rusia ar putea declanşa un „atac-surpriză“ în regiunea Mării Negre, ţările baltice, Polonia sau Ucraina

Rusia continuă să se doteze cu rachete „interzise“ şi se pregăteşte de războaie regionale limitate în Europa, scrie publicaţia germană „Die Welt“, pe baza raportului unui politolog şi al unui general german în retragere.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 08:25

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

SECRET DE STAT / MOLDOVA în anul 1947. CANIBALISM în socialism sau peste 300 000 de MORȚI

Este binecunoscut faptul că foamea din 1947 a fost un rezultat al deciziilor și acțiunilor regimului sovietic. 

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Iulie 2019, ora: 07:36

Horoscopul zilei de 20 iulie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20 iulie 2019...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Se împlinesc 92 de ani de când Regele Mihai a urcat pe tronul României. S-a întâmplat în 20 iulie 1927, când Principele Moștenitor Mihai avea doar 6 ani. Urcarea pe tron a unui copil a impresionat o lume întreagă. 

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 20 Iulie 2019, ora: 06:03

Vara, mai ales in week-end-urile insorite, ne mutam bucataria afara, la gratar. 

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 20 Iulie 2019, ora: 05:23

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

Fenomenul FaceApp: că te vinzi sau nu rușilor, problema e mult mai mare

FaceApp a redevenit un fenomen. După ce în 2017 a avut prima gură de glorie, în 2019 îmbătrânește oamenii și, eventual, colectează totul despre ei. E un fenomen viral al internetului și grijile față de confidențialitate sunt pe măsură. Ce facem de aici...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Iulie 2019, ora: 05:00

SFANTUL ILIE. Sfantul Ilie este praznuit de crestini ortodocsi in fiecare an pe 20 iulie, acesta fiind considerat, in traditia populara, divinitate a fulgerului si dusman al fortelor malefice.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Iulie 2019, ora: 04:45

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ! Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ! Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

APEL! MOLDOVA MAI AȘTEAPTĂ!  Autostrada A8 MAI AȘTEAPTĂ!  Anul 2019 e ratat! Că și anul 2018!

Conform unui document OFICIAL al MT (prezentat la CM POIM în iulie 2019) din lista proiectelor majore ce vor fi transmise la CE în 2019 fac parte: 

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Satiric 20 Iulie 2019, ora: 04:41

Un studiu demarat de comitetul pe probleme de lingvism al Uniunii Europene a relevat, în mod absolut surprinzator, ca 95.26% dintre români înteleg spontan limba moldoveneasca.

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Iulie 2019, ora: 00:01

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

NOUL IUBIT MILIONAR AL SIMONEI HALEP A DIVORȚAT ACUM! CĂSNICIA LUI TONI IURUC A ”REZISTAT” NUMAI 10 LUNI

Lovitură de teatru în interiorul celui mai mediatizat cuplu din România. Toni Iuruc, noul iubit milionar al Simonei Halep, a divorțat acum. Căsnicia milionarului de origine aromână a ”rezistat” numai 10 luni.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 23:23

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu anunță că vor CREȘTE impozitele pentru cei cu „venituri mari” / Cât plătește un angajator pentru un salariu de 10 000 de lei

Maia Sandu: „Noi protejăm oamenii cu venituri mici. Chiar dacă vor fi majorări acestea vor viza oamenii cu venituri foarte mari. Cei care au venituri mari să plătească impozite mai mari. Cei care au venituri mici să plătească impozite mai mici”. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 17:33

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Partidul Democrat rămâne fără un DEPUTAT / Otilia Drăguțanu și-a depus MANDATUL. Cine ar putea să-i ia locul

Deputata din partea Partidului Democrat, Otilia Drăguțanu, și-a depus mandatul de parlamentar. Anunțul a fost făcut ăe contul său de Facebook, în textul căruia soția fostului guvernator al Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, afirmă că „eu nu sunt pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:26

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Dodon s-a întâlnit cu un grup de deputați... RUȘI, EVIDENT!!!

Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a avut o întrevedere cu delegația Parlamentului rus, formată din adjunctul președintelui Dumei de Stat a FR, Olga Epifanova, și președintele comitetului Consiliului Federației pentru relații externe, Konstantin Kosacev.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 16:16

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

USR și PLUS au decis: Dan Barna, candidat la prezidențiale. Cioloș, propunerea de premier

Dan Barna va fi candidatul USR-PLUS la prezidențiale, iar Dacian Cioloș este propunerea de premier, au stabilit vineri liderii celor două partide. Decizia urmează a fi validată și de forurile de conducere ale formațiunilor. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:10

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

RECORD. Iunie 2019, cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani

Iunie 2019 a fost cea mai călduroasă lună iunie din ultimii 140 de ani, stabilind un record global, potrivit celui mai recent raport lunar din domeniul climatic dat joi publicităţii de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică (NOAA) din SUA, potrivit Reuters şi DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 15:02

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

ULTIMA ORĂ / Cutremur de 5.3 grade în Grecia. Seismul s-a resimțit puternic și în București, oamenii ieșind pe străzi, panicați (19 iulie)

Un cutremur cu magnitudinea de 5.3 grade pe scara Richter a avut loc vineri în zona oraşului grec Atena, anunţă Centrul European de Geofizică. Seismul s-a resimțit puternic și în Capitala Greciei, fiind primul cutremur mai mare care lovește orașul din 1999 și până acum.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Iulie 2019, ora: 14:05

Un incendiu puternic a avut loc în urmă cu puţin timp la un restaurant din Bucureşti. Oamenii din interior s-au evacuat rapid şi au ieşit fugind din clădire.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)