Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Comentariu 5 Aprilie 2015, ora 07:20    Din editia print

Marime Font

Slujirea aproapelui

Două texte evanghelice s-au citit în duminica ce a trecut: unul despre vestirea patimilor Mântuitorului, text în care Iacov și Ioan, fiii lui Zevedeu cer de la Iisus un statut aparte între apostoli (Marcu 10; 32-45), iar al doilea despre femeia păcătoasă care a uns cu mir picioarele Mântuitorului (Luca 7; 36-50). 

 
 
 

În primul text Iisus le atrage atenția ucenicilor: „Între voi nu trebuie să fie aşa, ci care va vrea să fie mare între voi, să fie slujitor al vostru. Şi care va vrea să fie întâi între voi, să fie tuturor slugă. Că şi Fiul Omului n-a venit ca să I se slujească, ci ca El să slujească şi să-Şi dea sufletul răscumpărare pentru mulţi." (v. 43-45). Dar în următorul i-a spus fariseului: „Vezi pe femeia aceasta? Am intrat în casa ta şi apă pe picioare nu Mi-ai dat; ea însă, cu lacrimi, Mi-a udat picioarele şi le-a şters cu părul ei. Sărutare nu Mi-ai dat; ea însă de când am intrat, n-a încetat să-Mi sărute picioarele. Cu untdelemn capul Meu nu l-ai uns; ea însă cu mir Mi-a uns picioarele. De aceea îţi zic: Iertate sunt păcatele ei cele multe, căci mult a iubit. Iar cui se iartă puţin, puţin iubeşte." (v. 44-47)

Exact ce le cerea Iisus ucenicilor nu a făcut fariseul Simeon. Nu l-a slujit pe Iisus. Și noi știm că Iisus le-a spălat ucenicilor picioarele la Cina cea de Taină. Simeon s-a uitat la rangul lui. Așa cum mulți facem în ziua de azi. Ni se pare că un anume statut social ne așază deasupra celorlalți, așteptăm - așa cum citim și în Noul, și în Vechiul Testament - scaunul din capul mesei. Așteptăm să fim serviți de alții. Nu ne aplecăm niciodată înaintea celor pe care îi considerăm mai mici decât noi. Dar sperăm că Iisus ne va spune aceleași cuvinte pe cate i le-a spus femeii păcătoase: „iertate îți sunt păcatele tale".Pentru că Dumnezeu nu a căutat la fața omului; că era fariseu, apostol sau o femeie păcătoasă. Tuturor ne-a cerut să ne smerim. Fiul lui Dumnezeu S-a făcut om pentru mântuirea noastră. Cum spune Pavel la Filipeni: „S-a smerit pe Sine, chip de rob luând". Dar noi nu suntem capabili să ne smerim în fața celor ca noi. De la om la om. Cu siguranță că și fariseul s-a crezut egal cu Iisus, nu s-a gândit că în fața lui stă Dumnezeu întrupat. Dacă se gândea la asta, s-ar fi aruncat negreșit la picioarele lui Iisus.

Asta e problema cu noi, oamenii, care singuri ne numim creștini. Că nu ne uităm la cel de lângă noi ca la unul care are în el chipul lui Dumnezeu prin creație. Și atunci credem că averea sau funcția sau viețuirea ne face mai buni decât ceilalți. Și asta e o lipsă de iubire. De aceea Iisus a spus că celui care iubește mult, mult i se iartă.

Să ne gândim când ne-am comportat așa cum Iisus le cere apostolilor și când ne-am comportat ca Simon, plini de mândrie și de judecată.

 

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md