Actualitate

Smecherii pe timp de criza: Guvernul economiseste bani pe spatele satenilor

Satele noastre se confrunta cu noi provocari. In timp ce primarii leaga tei de curmei pentru a face fata problemelor de ordin financiar, printr-o scrisoare a Ministerului Finantelor (MF), unitatile administrativ-teritoriale (UAT) din republica au fost anuntate ca urmeaza sa-si reduca cheltuielile cu circa 20%. Motivele invocate tin de impactul crizei financiare mondiale. Potrivit expertilor, astfel vor fi afectate salariile profesorilor si perturbata activitatea institutiilor bugetare.

Liga Nationala a Asociatiilor de Primari a calificat scrisoarea ca fiind ilegala, deoarece nu are statut de act normativ si contravine legislatiei in vigoare. Sambata trecuta, mai multi primari si presedinti de raioane s-au intrunit pentru a discuta situatia creata in cadrul Adunarii republicane a autoritatilor locale din Moldova. Insa autoritatile centrale nu au binevoit sa se intalneasca cu ei.
 

De mai multi ani, locuitorii comunei Chiscareni, Sangerei, asteapta iluminarea, cel putin, a strazii principale din sat, de-a lungul ei fiind amplasate mai multe edificii importante pentru localnici – scoala, gradinita, Casa de cultura, primaria, mai multe magazine si baruri. Ion V. spune ca ii este frica sa mearga noaptea prin centrul satului, deoarece, chiar si la o ora tarzie, pe strada principala transportul circula intens, astfel viata oamenilor fiind pusa in pericol. Leonid Busanu, proprietarul unui bar, ne informeaza: „Noaptea pe aici mergi de parca ai calca prin strachini. In apropiere de bar se afla Casa de cultura, seara centrul satului e plin de tineri si iluminarea ar fi extrem de binevenita. In plus, vom trai mai civilizat”. Ca o solutie pentru segmentul de drum unde isi are amplasat barul, Leonid Busanu a instalat o sursa proprie de iluminare stradala. Iurie si Radu, doi tineri din localitate, cred ca demult trebuia sa fie iluminate strazile, mai ales ca seara la club vin tineri si din alte sate. Cu atat mai mult ca au avut loc si accidente rutiere…
 

„Daca dam banii pentru iluminare, nu vom putea plati salariile…”
Primarul satului, Silvia ?urcanu, isi aminteste ca iluminarea stradala a disparut din sat inca prin anii ’90, cand energia electrica era deconectata cu regularitate. „Astazi pe strada sunt doua-trei becuri, si asta doar dupa ce am cerut proprietarilor de baruri sa instaleze personal cate o lampa la pilon”, spune primarul. Totusi, anul acesta lucrurile urmau sa se imbunatateasca. In bugetul local aprobat pentru 2009 a fost prevazuta o suma de 60 mii de lei pentru iluminarea aproape a doi kilometri de strada. Atat primarul, cat si satenii erau deja in asteptarea marelui eveniment, cand o scrisoare venita de la Consiliul raional Sangerei le-a taiat nadejdea. Este vorba de o scrisoare prin care se informa ca, in contextul recesiunii economice globale, se impune necesitatea revizuirii parametrilor aprobati pentru anul curent la toate tipurile de bugete atat la venituri, cat si la cheltuieli, inclusiv prin reducerea transferurilor de la Bugetul de stat la cele ale bugetele unitatilor administrativ-teritoriale. In scrisoare se mai mentiona ca acestea urmeaza sa-si aprobe singure planuri de masuri si actiuni spre optimizarea cheltuielilor la buget, pentru incadrarea la cheltuieli in limita surselor disponibile si neadmiterea crearii datoriilor creditoare. „Daca dam banii pentru iluminare, nu vom putea plati salariile”, spune Silvia ?urcanu, privind la anexa scrisorii, in care e stipulat ca Primaria Chiscareni urmeaza sa-si reduca cheltuielile cu 720 mii lei. „Nu am planuri atat de mari la venituri ca sa pot scoate aceasta suma”, spune primarul. Bugetul local este de peste sase milioane de lei, dintre care patru milioane sunt cheltuieli pentru intretinerea institutiilor bugetare si salarii.
 

Asemenea scrisori MF a expediat tuturor UAT din republica, iar primarii s-au pomenit intr-o situatie mai mult decat complicata. Bunaoara, directia Gimnaziului Vatici, Orhei, a fost anuntata de catre administratia locala sa faca o lista cu articolele la care ar putea sa reduca cheltuielile planificate pentru acest an. Directoarea gimnaziului, Irina Lupan, spune ca vor fi nevoiti sa diminueze cheltuielile din contul reparatiilor, al materialilor dezinfectante si celor didactice, al incalzirii in perioada rece a anului, precum si renuntand la cursurile pentru perfectionarea profesorilor si la diferite masuri organizate de elevi. „Va avea de suferit intreg procesul instructiv-educativ”, constata directoarea.
 

Primarul comunei Vatici, Petru Dohocher, spune ca la sedinta Consiliului raional Orhei din 16 aprilie 2009, la care au fost convocati primarii din raion, li s-a adus la cunostinta ca, potrivit unei scrisori de la MF, bugetul raional urmeaza sa fie diminuat cu peste 22 mln. lei si, concomitent, vor fi reduse si bugetele locale. Ulterior, dupa spusele lui, la primarie a venit o scrisoare de la Directia financiara raionala, in care era indicata suma cu care fiecare primarie trebuie sa-si diminueze bugetele – la Vatici, bugetul urmeaza sa fie redus cu 363 mii lei. „Daca diminuam bugetul cu 363 mii de lei, nu ne mai ajung bani sa aducem in ordine locurile pentru colectarea si evacuarea deseurilor, vom fi nevoiti sa sistam alimentarea elevilor, nu vom putea asigura macar reparatiile curente”. In plus, primarul planificase sa schimbe intreg sistemul electric din scoala. „Am cumparat toata furnitura electrica necesara, pentru care am cheltuit 60 de mii de lei si mai avem nevoie de 40 de mii pentru lucrari. Am scos niste loturi spre vanzare, dar se pare ca nici acest lucru nu-l vom putea face si, in orice moment, in scoala se poate produce un incendiu”.
 

Scrisoare cu recomandari ilegale
In calitatea sa de presedinte al Asociatiei Primarilor din r-l Orhei, Petru Dohocher spune ca, impreuna cu membrii asociatiei, considera recomandarile MF ca fiind ilegale si au convenit sa nu dea raspuns la scrisoare pana cand aceasta nu va avea o baza juridica.Si potrivit secretarului general al Ligii Nationale a Asociatiilor de Primari (LNAP), Viorel Furdui, scrisoarea MF este ilegala – ea nu este un act normativ, respectiv, nu poate fi obligatorie. Dimpotriva, aceasta poarta un caracter de recomandare. „La noi, din pacate, s-a creat o practica alogica si orice scrisoare, chiar daca nu e un act normativ, si mai ales daca vine de la MF, de obicei este primita ca un document obligatoriu spre executare”, afirma Furdui. Mai mult, secretarul Ligii spune ca recomandarea continuta in scrisoarea data nu are baza legala deoarece, pana in prezent, nu a fost modificata Legea cu privire la Bugetul de stat pentru 2009 si nu au fost adoptate alte acte normative de catre guvern si MF in acest scop.

„In situatia actuala, rezulta ca primarii si administratiile publice locale (APL) trebuie de sine statator sa-si asume responsabilitatea pentru reducerea cheltuielilor bugetare. Ceea ce in principiu nu este corect, deoarece aceste reduceri vizeaza anumite domenii precum educatia, cultura, sportul, care sunt finantate exclusiv din contul Bugetului de stat prin intermediul transferurilor speciale catre bugetele locale. Transferuri a caror destinatie nu poate fi schimbata si responsabila pentru finantarea acestor cheltuieli este administratia centrala”, precizeaza Viorel Furdui. Un alt aspect important in aceasta situatie este faptul ca primarilor li se recomanda sa se implice in procesul didactic, si anume, prin reducerea numarului de ore extracurriculare, a celor de laborator, a numarului de ore destinate pentru meditatie, comasarea bibliotecilor publice etc. „Aceasta insa nu e de competenta APL, ci a Ministerului Educatiei”, spune Furdui. Pentru ca recomandarile stipulate in scrisoarea MF sa poarte caracter juridic, Viorel Furdui crede ca „trebuie sa existe o baza legala care e constituita din Legea Bugetului de stat, la care parlamentul introduce modificari si in baza careia guvernul, MF elaboreaza regulamente, instructiuni, facand trimitere la lege, apoi se adreseaza administratiilor raionale”. Cu parere de rau, incercarile de a afla pozitia si ce urmeaza sa intreprinda Ministerul Administratiei Publice Locale (MAPL) in situatia data au esuat.
 

„Primariile vor plati cu circa 15% mai putin la profesori…”
„MF se afla acum intr-o dificultate foarte mare, considera expertul economic Veaceslav Ionita de la IDIS „Viitorul”. „Bugetul nu se executa si, daca pentru primele trei luni de zile ei au imprumutat 300 mln. lei, au folosit rezervele de anul trecut si nu au achitat datoriile fata de agentii economici (restituirea TVA), acum aceste instrumente s-au epuizat si de imprumutat bani este foarte greu. De aceea, MF a recurs la o chestiune cu mult mai banala – nu transfera bani catre APL si aici au intrat pe o dimensiune foarte proasta”. In context, Ionita precizeaza: „Unu: Parlamentul a aprobat Legea Bugetului pentru 2009 si acolo scrie negru pe alb cat trebuie sa transfere Guvernul catre fiecare APL. Doi: MF nu are nicio atributie cu APL si nici chiar Parlamentul nu poate leza autonomia locala si nu poate indica autoritatilor locale ce sa faca cu banii lor”. De asemenea, expertul sustine ca scrisoarea respectiva este ilegala si nu are nimic cu normalitatea, „dar daca admitem ca, totusi, MF merge pe ideea de a economisi bani, faptul ca institutia data le recomanda UAT sa reduca din cheltuielile lor este o greseala”.
Referindu-se la bugetele locale, Ionita spune ca cel putin 400 din cele 898 au la baza intretinerea scolilor si a aparatului primariei.

Din bugetul scolilor, cea mai mare parte merge la salarizare si foarte putin pentru cheltuielile curente. „Mai mult, cheltuielile curente sunt pentru energia electrica si incalzire – desi se mai intampla ca in multe scoli elevii stau cu manusi in clasa din cauza frigului – si sunt mai mari in perioada de iarna, iar in cea de vara ele aproape ca lipsesc si bugetul local nu e decat cheltuieli salariale. Mai sunt alte primarii care au ceva surplusuri de bani si intreprind anumite actiuni, dar acestea sunt mai mult la nivel de exceptie”, precizeaza Veaceslav Ionita. „In cazul in care MF propune reducerea cu 20 la suta a cheltuielilor, aceasta nu inseamna decat reducerea salariilor la profesori. Dar salariile nu le poti reduce, caci se incalca legea, si atunci MF reduce transferurile catre primarii”, specifica economistul.

Daca salariile profesorilor au fost majorate de la inceputul anului cu circa 40% si, in acelasi timp, cheltuielile pentru educatie au crescut cu 11%, cum se poate de mentinut salariul la acelasi nivel, daca scad cheltuielile?”, se intreaba expertul. Ionita spune ca, pe langa salariul de baza, profesorul mai primeste si alte remunerari din diferite activitati, cum ar fi cea de diriginte de clasa, pentru orele particulare si multe altele, dar care acum sunt scoase… Asadar, formal, profesorului nu i se reduce salariul, dar pana la urma salariul real este 1,5-2 ori mai mare decat cel de baza. Profesorilor li se mareste salariul, dar li se scad alte tipuri de plati si, deci, trebuie sa operam nu cu notiunea de salariu, ci cu cea de venit al profesorului”. In cazul in care transferurile catre bugetele locale se reduc cu 20 la suta, primariile vor plati salariile la profesori cu circa 15% mai putin. In context, Ionita tine sa mentioneze ca situatia in luna mai va fi si mai dificila fata de luna precedenta, iar cat priveste luna iunie, economistul este convins ca profesorilor nu li se vor plati alocatiile de concediu.
 

„Ei pot sa nu execute, este treaba lor…”
Un reprezentant al MF (care nu a dorit sa-si faca public numele) a afirmat ca veniturile la Bugetul de stat scad, fapt ce se rasfrange negativ si asupra bugetelor locale. „Daca noi ascundem acest lucru, ne pomenim ca nu vom avea de unde face transferuri catre administratiile locale, de aceea s-a recomandat ca ele sa reduca cheltuielile cu 20% si, de sine statator, sa gaseasca modalitati de optimizare a bugetelor. Evident ca, atunci cand Guvernul se va duce la Parlament cu proiectul de rectificare a Bugetului de stat, volumul transferurilor catre cele locale va fi modificat”. Ca sa nu fie luati atunci prin surprindere, zice acesta, APL-urile au fost preintampinate acum sa mai restranga din cheltuieli. „Intr-o familie, cand nu-ti ajung bani, te mai dezici de ceva – iata de ce a fost trimisa scrisoarea”.
 

Chiar daca recomandarile MF sunt calificate ca fiind ilegale si lipsite de statut juridic, specialistul de la minister a tinut sa mentioneze ca MF a facut doar niste recomandari ca APL-urile sa ia masuri de optimizare a cheltuielilor si ca ele urmau sa-si rectifice bugetele doar dupa ce Parlamentul avea sa faca modificari la Legea Bugetului, fapt care, dupa parerea sa, nu se stie cand va fi realizat. Cat priveste nemultumirea primarilor, functionarul spune ca ramane pe seama lor daca vor tine sau nu cont de recomandarile MF: „Ei pot sa nu execute, este treaba lor. Noi nu-i impunem si nimeni nu-i judeca, dar ei isi creeaza o situatie catastrofala a bugetelor”. De asemenea, functionarul a mentionat ca planul de cheltuieli ale bugetelor locale pentru primele patru luni ale acestui an nu a fost executat in proportie de 32,2%, ceea ce constituie 639 mln. lei. „Daca nu le-au folosit, rezulta ca nu le-au trebuit si reducerea cu 20 % a transferurilor catre primarii, despre care s-a mentionat in scrisoare, constituie 568 mln. lei, iar banii care nu au fost utilizati in aceste luni deja acopera reducerile recomandate de MF”, a opinat acesta. Referindu-se la transferurile catre bugetele locale si la plata salariilor, reprezentantul MF afirma ca acestea se fac in functie de veniturile la Bugetul de stat, iar in ceea ce priveste salariile pentru luna trecuta, acesta spune ca soldul la cont neutilizat la 30 aprilie 2009 constituia 292 mln. lei. „Asadar, APL au practic banii necesari cu care sa plateasca salariile chiar a doua zi, iar cand vin transferurile de la Bugetul de stat, acestea se completeaza”.
 

Mai multe institutii de invatamant ar putea fi comasate
Am tinut sa aflam pozitia Ministerului Educatiei si Tineretului (MET) vizavi de situatia creata. Cu parere de rau, responsabilul pentru aceste probleme – seful Directiei politica economica, patrimoniu si investitii al MET, Ion Sobari – era plecat intr-o delegatie peste hotare. Agnesa Eftodi, consilierul ministrului, ne-a spus ca salariile profesorilor, bursele elevilor si ale studentilor nu vor fi afectate si ca fiecare institutie isi limiteaza cheltuielile in functie de competentele si conditiile acesteia. Referitor la programul de studii pentru anul 2009, ea spune ca MET nu a prezentat niciunui raion liste de reducere a orelor si nici nu au fost operate modificari, iar finantarea cadrelor didactice se face conform planului de invatamant. Consilierul nu a putut sa ne ofere mai multe informatii, dat fiind faptul ca doar Ion Sobari cunoaste detaliat problema, mai ales ca tot el este si reprezentantul MET la dialogul cu MF in vederea optimizarii cheltuielilor pentru institutiile de invatamant.
 

Presedintele Sindicatelor din Invatamant, Dumitru Ivanov, spune ca a obtinut de la autoritati garantii ca salariile profesorilor nu vor fi afectate, insa, probabil, unele institutii de invatamant vor fi comasate din cauza costurilor prea mari la intretinere. Totodata, Ivanov afirma ca este impotriva inchiderii unor scoli satesti si transportarea elevilor la o distanta de 10-20 km la scolile din alte localitati. Rugat sa comenteze faptul ca primarilor li se recomanda sa se implice in modificarea procesului didactic, Dumitru Ivanov a spus: „Este clar ca nu e corect. O asemenea decizie trebuie sa fie luata de ministerul de resort si acum nimeni nu are dreptul sa schimbe sarcina didactica a pedagogului pana la sfarsit de an”. Insa el nu exclude faptul ca, de la inceperea unui nou an scolar, in scop de economie, unele ore optionale pot fi scoase din program „ca sa nu fie tarifate si sa intre in formarea salariului pedagogului”. „Totodata, pentru noi este foarte important sa nu fie afectat salariul pedagogului”, a mentionat presedintele Sindicatelor din Invatamant.
 

Ce are primaria cu criza financiara?
Pana nu demult, autoritatile statului au asigurat populatia ca tara noastra nu va fi afectata de criza financiara mondiala si ca situatia este tinuta sub control. Scrisoarea MF adresata UAT este prima declaratie a unei autoritati publice centrale care vorbeste despre faptul ca, totusi R. Moldova este afectata de criza. „Noi doar avem o economie deschisa si este evident ca si asupra noastra criza financiara mondiala are impact”, sustine reprezentantul MF. Ulterior, s-a recunoscut si la nivel de stat ca tara noastra este afectata de criza.
 

„Ne-au mintit. Ne-au tot spus pana la alegeri ca nu avem criza, ca pe noi ea nu ne va afecta. E rau ca vine criza, dar, chiar daca vine, cel putin sa ne dea indicatii de sus, nu sa ne certam noi cu oamenii. Toti isi fac griji. Criza vine si nu ne intreaba”, afirma Silvia ?urcanu, primarita de Chiscareni. La intrebarea de ce, in situatia data, s-au luat masuri de atenuare a crizei anume vizavi de APL, Veaceslav Ionita a raspuns: „Au inceput de la cei mai slabi. Ce are primaria cu criza financiara?”. Potrivit lui, aceste masuri trebuiau luate la nivelul administratiilor centrale. O iesire din situatie ar fi ca Guvernul sa-si reduca toate investitiile si sa imprumute bani. „Dar, Guvernul nu are de unde se imprumuta de pe piata interna, iar de pe cea externa nimeni nu va da bani unui guvern corupt”, conchide Ionita.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *