Muzică

„Snails”, rock mai tare cu trei decibeli

Deşi solistul Lilian Severin a lipsit, pe Igor Buzurniuc (chitară), Mircea Sturza (tobe) şi Vitalie Colţ (chitară bas) i-am găsit deschişi, haioşi şi puşi pe glume. Ei mi-au sancţionat seriozitatea şi m-au făcut să râd, la rândul meu, le-am apreciat sinceritatea, încercând, totodată, să-i „descos” în privinţa noului album pe care urmează să-l lanseze.

Denumirea noului album rămâne deocamdată o enigmă-surpriză, deşi mai avem de aşteptat până în toamnă, cel puţin aşa ne-a promis toboşarul Mircea. Cert e faptul că albumul va conţine 11 piese, toate în limba engleză şi compuse chiar de membrii trupei. „Compoziţia şi aranjamentul au fost făcute de către noi, însă la texte ne-a ajutat şi un prieten de-al nostru, Andrei Nicula de la „Black Olives” (Anglia), care a scris versurile pentru două melodii. Un alt camarad de al nostru ne-a redactat textele. Practic, albumul este gata, piesele sunt masterizate şi aşteaptă toamna pentru ca să fie lansate”, menţionează Igor.

Primăvara şi toamna – vremea bună în showbiz

În showbiz există două perioade favorabile pentru lansări, de aceea albumul va ieşi la rampă pe la mijlocul toamnei. „Este un avantaj să lansezi un CD primăvara şi toamna, fiindcă în aceste anotimpuri discurile se vând cel mai bine. Albumul va fi multiplicat în România şi legalizat în Moldova, ca să putem să-l comercializăm şi să-i dăm o marcă. Pregătim o lansare bună, iar cu această ocazie ne vom întâlni încă o dată cu fanii, pe la sfârşitul verii, ca să dăm detalii despre lansare, precizează Mircea. Deşi au încă multe detalii de pus la punct, băieţii se pot lăuda deja cu aprecierile fanilor. „Prima piesă de pe album e lansată oficial şi, spre fericirea noastră, e printre locurile de frunte în topuri, ea se numeşte „Lullabies” şi e primul single de pe album. Ascultătorilor le place, iar pe noi ne încântă acest lucru. Acesta este primul produs muzical şi un mic indiciu cu privire la genul muzical.

Albumul a fost „conceput” în Suedia

Albumul a fost înregistrat în oraşul suedez Umea, în februarie 2011, la Studio „Tonteknik Recording”, cu ajutorul a doi profesionişti – Eskil Lovestrom, inginer de sunete, şi Pelle Henrickson, care a lucrat la mixare. Cei doi sunt şi coproducătorii trupei. „A fost propunerea lor să ne fie coproducători, iar noi ne-am bucurat. Ei ne-au ajutat la definitivarea aranjamentului sonor, fără ei riscam să facem un produs nu tocmai bun”, crede Vitalie Colţ. Totodată, Igor spune râzând că al treilea album „Snails” este mai competitiv şi, în acelaşi timp, mai matur decât ei. „Da, el este mai matur, spre deosebire de noi. Am făcut un produs de o calitate mult mai înaltă, a trecut ceva timp de la ultimul album din 2007, pot spune că am evoluat artistic, însă piesele sunt la fel de energizante. Iar dacă, în „Lullabies”, vocea lui Lilian sună mai calm, asta nu înseamnă că în restul pieselor va fi la fel. Nu va fi o variaţie de gen, ci mai degrabă o dezvoltare, deci piesele vor fi diferite. Va fi puţin altfel decât „Snails”-ul de altă dată – şi orchestraţia, şi ritmul, şi tonusul, dacă vreţi. Este un album mai stilat şi conţine puţină electronică, clape, multe sintetizatoare şi ceva efecte din anii ’60. Sună chiar modern şi, totodată, în genul rockului alternativ. După mine, să asculţi un album cap-coadă ca o piesă ar fi cam plictisitor, de aceea am hotărât să includem piese diverse: mai lente şi mai rapide, mai triste şi mai vesele”. Membrii trupei se mândresc şi cu faptul că muzica lor le-a căzut cu tronc suedezilor, care au reuşit să dea albumului un aer european. „Datorită lor, albumul va avea un sunet şi un stil mai europene, iar asta contează foarte mult pentru noi. Dacă asculţi o piesă şi nu ştii cine o cântă, chiar nu îţi poţi da seama că e o formaţie din R. Moldova”, spune Mircea.

Al treilea album, cel mai bun

Acest album diferă de cele anterioare prin maturitatea sunetului, minuţiozitatea, buna dispoziţie cu care s-a lucrat pe tot parcursul şi chimia bună dintre artişti. „Numai fanii pot da o apreciere, subliniază Mircea, fiindcă pentru noi este mai dificil, suntem în situaţia unui părinte care nu-şi poate iubi copiii diferit, nu poate spune care-i mai bun şi care-i mai rău. E ca şi cum ai întreba cine-i mai bun – U2 sau „Rolling stones”, spune el. „Asta ca să vă daţi seama că Mircea e proaspăt tătic”, dă replica Igor. De cealaltă parte este, însă, Vitalie, el crede că al treilea album este cel mai bun. „O tobă sau un bas poate schimba radical sonorităţile trupei şi asta face mare diferenţă. Calitatea interpretării nu se discută, s-a lucrat şi s-a înregistrat totul live. Noi am vrut să-l facem după o formulă mai veche, clasică, alegând cea mai bună dublă, aceasta e metoda corectă de a înregistra. Astfel poţi obţine un sunet viu”.

Chiar şi cei duri… tot despre dragoste cântă

Subiectele pieselor sunt şi ele diferite, însă dragostea îşi atestă cu preponderenţă prezenţa în viitorul album al trupei, după ea îşi face loc şi parodia. „Mai este o piesă care se numeşte „Blue passports”, e despre noi, moldovenii, o carte de vizită a Moldovei. Avem melodii ce conţin o doză de umor, fiindcă fără el nu facem niciun pas, piese cu elemente de critică, autoironie şi aşa mai departe, dar şi câteva mai filosofice”. Membrii formaţiei „Snails” preconizează să facă şi un turneu de promovare, acesta va începe cu R. Moldova şi România, după care va continua în alte ţări europene.

„Ţinem la toţi fanii noştri, atât la cei din ţară, cât şi la cei de afară, nu avem preferinţe. Probabil, trebuie să ne construim un turn ca să-i cuprindem pe toţi, glumeşte Vitalie, rămâne de văzut ce vor hotărî managerii noştri”. Deoarece primul album a fost prezentat mai întâi la Bucureşti , iar al doilea – la Chişinău, acum e din nou rândul Bucureştiului. „Preferatul nostru ar fi Stockholmul”, spun în glumă protagoniştii noştri.

Moldova nu e săracă în talente

Deşi reprezentanţii indie rockului de la noi nu au nevoie de susţinerea autorităţilor, ei se plâng de faptul că artiştii din Moldova nu beneficiază de ajutor din partea statului, iar reuşita lor întârzie să apară tocmai din acest motiv. „Este vorba că aici se întâmplă puţine lucruri pe plan cultural, or artiştii buni percep onorarii foarte mari. Şi asta face parte din piaţa showbizului moldovenesc, care e ca un muşchi atrofiat, lipsit de concurenţă. Ne lăudăm că avem talente, însă numai muzicienii ştiu cât e de greu să ajungi chiar şi pe piaţa din România, fiindcă nimeni nu te susţine şi trebuie s-o faci pe cont propriu. Iar atunci când ajungi acolo şi demonstrezi că poţi ceva, unii se trezesc şi zic: uite ce grozavi şi ce talentaţi sunt moldovenii noştri! Dar nimeni nu te-ar susţine doar datorită faptului că eşti talentat. La noi nu poţi supravieţui din salariile şi drepturile de autor, de care, mai degrabă, suntem jefuiţi. Poţi să ai zece piese sau albume şi să nu-ţi revină nimic din drepturile de autor, e absurd şi strigător la cer”, menţionează Igor. În susţinerea lui vine şi Mircea, care spune că este inutil să aştepte vreun ajutor din partea statului, ei mizează pe experienţa şi profesionalismul acumulate de-a lungul carierei.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *