Astăzi 26 August 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 09:55
Abonamente

Muzică 24 Iunie 2011, ora 06:08    Din editia print

„Snails”, rock mai tare cu trei decibeli

Marime Font

În această toamnă, probabil, vom avea ce număra, nu ne referim la voturi sau mandate, ci la mai multe albume şi piese ale unei trupe super tari. Şi vorbim în cunoştinţă de cauză, după ce am ascultat „Lullabies”, primul single de pe al treilea album al băieţilor de la „Snails”. Sunt grozavi - v-o spunem cu certitudine şi vi-i recomandăm cu toată încrederea.

Deşi solistul Lilian Severin a lipsit, pe Igor Buzurniuc (chitară), Mircea Sturza (tobe) şi Vitalie Colţ (chitară bas) i-am găsit deschişi, haioşi şi puşi pe glume. Ei mi-au sancţionat seriozitatea şi m-au făcut să râd, la rândul meu, le-am apreciat sinceritatea, încercând, totodată, să-i „descos” în privinţa noului album pe care urmează să-l lanseze.

Denumirea noului album rămâne deocamdată o enigmă-surpriză, deşi mai avem de aşteptat până în toamnă, cel puţin aşa ne-a promis toboşarul Mircea. Cert e faptul că albumul va conţine 11 piese, toate în limba engleză şi compuse chiar de membrii trupei. „Compoziţia şi aranjamentul au fost făcute de către noi, însă la texte ne-a ajutat şi un prieten de-al nostru, Andrei Nicula de la „Black Olives” (Anglia), care a scris versurile pentru două melodii. Un alt camarad de al nostru ne-a redactat textele. Practic, albumul este gata, piesele sunt masterizate şi aşteaptă toamna pentru ca să fie lansate”, menţionează Igor.

Primăvara şi toamna - vremea bună în showbiz

În showbiz există două perioade favorabile pentru lansări, de aceea albumul va ieşi la rampă pe la mijlocul toamnei. „Este un avantaj să lansezi un CD primăvara şi toamna, fiindcă în aceste anotimpuri discurile se vând cel mai bine. Albumul va fi multiplicat în România şi legalizat în Moldova, ca să putem să-l comercializăm şi să-i dăm o marcă. Pregătim o lansare bună, iar cu această ocazie ne vom întâlni încă o dată cu fanii, pe la sfârşitul verii, ca să dăm detalii despre lansare, precizează Mircea. Deşi au încă multe detalii de pus la punct, băieţii se pot lăuda deja cu aprecierile fanilor. „Prima piesă de pe album e lansată oficial şi, spre fericirea noastră, e printre locurile de frunte în topuri, ea se numeşte „Lullabies” şi e primul single de pe album. Ascultătorilor le place, iar pe noi ne încântă acest lucru. Acesta este primul produs muzical şi un mic indiciu cu privire la genul muzical.Albumul a fost „conceput” în Suedia

Albumul a fost înregistrat în oraşul suedez Umea, în februarie 2011, la Studio „Tonteknik Recording”, cu ajutorul a doi profesionişti - Eskil Lovestrom, inginer de sunete, şi Pelle Henrickson, care a lucrat la mixare. Cei doi sunt şi coproducătorii trupei. „A fost propunerea lor să ne fie coproducători, iar noi ne-am bucurat. Ei ne-au ajutat la definitivarea aranjamentului sonor, fără ei riscam să facem un produs nu tocmai bun”, crede Vitalie Colţ. Totodată, Igor spune râzând că al treilea album „Snails” este mai competitiv şi, în acelaşi timp, mai matur decât ei. „Da, el este mai matur, spre deosebire de noi. Am făcut un produs de o calitate mult mai înaltă, a trecut ceva timp de la ultimul album din 2007, pot spune că am evoluat artistic, însă piesele sunt la fel de energizante. Iar dacă, în „Lullabies”, vocea lui Lilian sună mai calm, asta nu înseamnă că în restul pieselor va fi la fel. Nu va fi o variaţie de gen, ci mai degrabă o dezvoltare, deci piesele vor fi diferite. Va fi puţin altfel decât „Snails”-ul de altă dată - şi orchestraţia, şi ritmul, şi tonusul, dacă vreţi. Este un album mai stilat şi conţine puţină electronică, clape, multe sintetizatoare şi ceva efecte din anii ’60. Sună chiar modern şi, totodată, în genul rockului alternativ. După mine, să asculţi un album cap-coadă ca o piesă ar fi cam plictisitor, de aceea am hotărât să includem piese diverse: mai lente şi mai rapide, mai triste şi mai vesele”. Membrii trupei se mândresc şi cu faptul că muzica lor le-a căzut cu tronc suedezilor, care au reuşit să dea albumului un aer european. „Datorită lor, albumul va avea un sunet şi un stil mai europene, iar asta contează foarte mult pentru noi. Dacă asculţi o piesă şi nu ştii cine o cântă, chiar nu îţi poţi da seama că e o formaţie din R. Moldova”, spune Mircea.

Al treilea album, cel mai bun

Acest album diferă de cele anterioare prin maturitatea sunetului, minuţiozitatea, buna dispoziţie cu care s-a lucrat pe tot parcursul şi chimia bună dintre artişti. „Numai fanii pot da o apreciere, subliniază Mircea, fiindcă pentru noi este mai dificil, suntem în situaţia unui părinte care nu-şi poate iubi copiii diferit, nu poate spune care-i mai bun şi care-i mai rău. E ca şi cum ai întreba cine-i mai bun - U2 sau „Rolling stones”, spune el. „Asta ca să vă daţi seama că Mircea e proaspăt tătic”, dă replica Igor. De cealaltă parte este, însă, Vitalie, el crede că al treilea album este cel mai bun. „O tobă sau un bas poate schimba radical sonorităţile trupei şi asta face mare diferenţă. Calitatea interpretării nu se discută, s-a lucrat şi s-a înregistrat totul live. Noi am vrut să-l facem după o formulă mai veche, clasică, alegând cea mai bună dublă, aceasta e metoda corectă de a înregistra. Astfel poţi obţine un sunet viu”.


Chiar şi cei duri… tot despre dragoste cântă

Subiectele pieselor sunt şi ele diferite, însă dragostea îşi atestă cu preponderenţă prezenţa în viitorul album al trupei, după ea îşi face loc şi parodia. „Mai este o piesă care se numeşte „Blue passports”, e despre noi, moldovenii, o carte de vizită a Moldovei. Avem melodii ce conţin o doză de umor, fiindcă fără el nu facem niciun pas, piese cu elemente de critică, autoironie şi aşa mai departe, dar şi câteva mai filosofice”. Membrii formaţiei „Snails” preconizează să facă şi un turneu de promovare, acesta va începe cu R. Moldova şi România, după care va continua în alte ţări europene.

„Ţinem la toţi fanii noştri, atât la cei din ţară, cât şi la cei de afară, nu avem preferinţe. Probabil, trebuie să ne construim un turn ca să-i cuprindem pe toţi, glumeşte Vitalie, rămâne de văzut ce vor hotărî managerii noştri”. Deoarece primul album a fost prezentat mai întâi la Bucureşti , iar al doilea - la Chişinău, acum e din nou rândul Bucureştiului. „Preferatul nostru ar fi Stockholmul”, spun în glumă protagoniştii noştri.

Moldova nu e săracă în talente

Deşi reprezentanţii indie rockului de la noi nu au nevoie de susţinerea autorităţilor, ei se plâng de faptul că artiştii din Moldova nu beneficiază de ajutor din partea statului, iar reuşita lor întârzie să apară tocmai din acest motiv. „Este vorba că aici se întâmplă puţine lucruri pe plan cultural, or artiştii buni percep onorarii foarte mari. Şi asta face parte din piaţa showbizului moldovenesc, care e ca un muşchi atrofiat, lipsit de concurenţă. Ne lăudăm că avem talente, însă numai muzicienii ştiu cât e de greu să ajungi chiar şi pe piaţa din România, fiindcă nimeni nu te susţine şi trebuie s-o faci pe cont propriu. Iar atunci când ajungi acolo şi demonstrezi că poţi ceva, unii se trezesc şi zic: uite ce grozavi şi ce talentaţi sunt moldovenii noştri! Dar nimeni nu te-ar susţine doar datorită faptului că eşti talentat. La noi nu poţi supravieţui din salariile şi drepturile de autor, de care, mai degrabă, suntem jefuiţi. Poţi să ai zece piese sau albume şi să nu-ţi revină nimic din drepturile de autor, e absurd şi strigător la cer”, menţionează Igor. În susţinerea lui vine şi Mircea, care spune că este inutil să aştepte vreun ajutor din partea statului, ei mizează pe experienţa şi profesionalismul acumulate de-a lungul carierei.

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:55

 Un zbor Ural Airlines de la Tel Aviv, care transporta 160 de persoane, a efectuat o aterizare de urgenţă vineri la Soci, sudul Rusiei, cu trenul de aterizare avariat, potrivit presei ruse care a precizat că nu există răniţi. Este al doilea incident în care este implicată...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:54

Partidul Unității Naționale solicită premierului Maia Sandu să facă publice cheltuielile instituțiilor implicate în asigurarea vizitei private ale lui Serghei Șoigu în Republica Moldova

Partidul Unității Naționale solicită premierului Maia Sandu să facă publice cheltuielile instituțiilor implicate în asigurarea vizitei private ale lui Serghei Șoigu în Republica Moldova

„ Prezența ministrului rus al apărării la Chișinău a dovedit că vechile practici duplicitare ale binomului Plahotniuc-Dodon funcționează cu succes. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:48

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Pădurea Amazoniană, „plămânul verde al Terrei”, într-o situaţie critică/ VIDEO

Liderii statelor prezente la summitul G7 au fost de acord că ţările afectate de incendiile de vegetaţie din regiunea Amazoniană trebuie să primească ajutor cât mai repede posibil, a declarat duminică preşedintele american Emmanuel Macron, relatează Dpa, citat de Mediafax....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:45

TOP-10 GREŞELI ŞI LACUNE ALE NOULUI GUVERN (tribuna.md)

TOP-10 GREŞELI ŞI LACUNE ALE NOULUI GUVERN (tribuna.md)

Deşi este la putere de mai puţin de trei luni, actualul Guvern a comis deja mai multe greşeli şi a dovedit că are mai multe lacune care ar putea să-l coste scump în viitor. Aceste greşeli şi lacune se regăsesc într-un clasament convenţional elaborat de portalul TRIBUNA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:30

Moldova exportă vin de 100 de milioane de euro, România pantofi de 1 miliard

Moldova exportă vin de 100 de milioane de euro, România pantofi de 1 miliard

În anul vitivinicol 2018-2019, Republica Moldova a exportat 14,1 milioane decalitri (dal) de vin, cu 1,8 la sută mai puțin decât în anul precedent. Valoarea acestuia a depășit cifra de 2,3 mlrd de lei. În total, anul trecut au fost prelucrați 356 mii tone de struguri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:29

Declaraţia de Independenţă a R. Moldova fost scrisă de un ROMÂN

Declaraţia de Independenţă a R. Moldova fost scrisă de un ROMÂN

(Interviu cu Ambasadorul Aurel Preda (foto), preşedintele Asociaţiei Române de Politică Externă, unul dintre cei care, acum 20 de ani, a scris Declaraţia de Independenţă)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:25

De ce canibalismul nu este atât de răspândit în cadrul speciei umane?

De ce canibalismul nu este atât de răspândit în cadrul speciei umane?

Deşi în lumea animală canibalismul este un fenomen răspândit, în cazul oamenilor acest obicei pare a fi întâmpinat cu dezgust şi limitat la areale geografice reduse sau în cazul unor situaţii extreme.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:24

Un cercetător francez a „spart” sistemul de vot electronic din Moscova bazat be blockchain

Un cercetător francez a „spart” sistemul de vot electronic din Moscova bazat be blockchain

Luna viitoare, la Moscova, va debuta primul sistem de vot electronic bazat pe tehnologia blockchain Ethereum. Acest sistem ar trebui să fie extrem de sigur şi ar trebui să ajute la eficientizarea procesului de votare, cetăţenii putând vota de acasă, de pe oricare dispozitiv doresc. Astfel,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 09:22

Un cuplu de tineri a murit la câteva minute după căsătorie. Mama mirelui a asistat la accident

Un cuplu de tineri a murit la câteva minute după căsătorie. Mama mirelui a asistat la accident

După ce și-au unit destinele, un bărbat și o femeie din Texas au murit într-un accident rutier, potrivit CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:42

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

Nicolae Negru: Venirea lui Bolton la Chișinău este un semnal de îngrijorare față de întărirea influenței ruse în R. Moldova

 Vizita de săptămâna viitoare a consilierului președintelui SUA pentru securitate națională, John Bolton, nu este deloc întâmplătoare, consideră editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru. Aceasta are loc în contextul întăririi influenței ruse...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:32

Nudiștii, victime preferate ale hoților. Zeci de turiști au rămas fără hainele de pe plajă

Nudiștii, victime preferate ale hoților. Zeci de turiști au rămas fără hainele de pe plajă

Fenomen bizar pe plajele de nudiști din Barcelona: sute de turiști au descoperit că le-au fost furate hainele în timp ce făceau baie în mare.

( ) Citeşte tot articolul

Film 26 August 2019, ora: 08:17

(FILMUL SĂPTĂMĂNII) Mihai Viteazul (1971) Amza Pelea în rol principal, regizat de Sergiu Nicolaescu

(FILMUL SĂPTĂMĂNII) Mihai Viteazul (1971) Amza Pelea în rol principal, regizat de Sergiu Nicolaescu

Film istoric în două părţi: 1. "Călugăreni"; 2. "Unirea".

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:09

Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs

Cutremur în România, luni dimineață. La ce adâncime s-a produs

Un cutremur cu magnitudinea de 3,6 grade s-a produs luni dimineață în judeţul Vrancea, potrivit Institutului Naţional pentru Fizica Pământului (INFP).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:04

Casa Albă: Ceea ce regretă președintele Trump este că nu a mărit mai mult tarifele impuse Chinei

Casa Albă: Ceea ce regretă președintele Trump este că nu a mărit mai mult tarifele impuse Chinei

La doar câteva ore după ce președintele Donald Trump a spus duminică că are îndoieli legate de războiul comercial pe care SUA îl poartă cu China, Casa Albă a insistat să explice comentariul liderului, deoarece acesta a fost "interpretate greșit", scrie...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 08:01

Platforma DA și PAS vor merge în bloc la alegerile locale și cele parlamentare noi din 20 octombrie dar n-au anunțat încă niciun candidat

Platforma DA și PAS vor merge în bloc la alegerile locale și cele parlamentare noi din 20 octombrie dar n-au anunțat încă niciun candidat

Partidul Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPDA) anunţă că membrii săi vor participa alături de cei din Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) în cadrul alegerilor locale generale şi celor parlamentare parţiale din 20 octombrie.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 26 August 2019, ora: 07:55

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 AUGUST 2019. BALANȚELE SE ÎNDRĂGOSTESC

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 26 AUGUST 2019. BALANȚELE SE ÎNDRĂGOSTESC

Horoscopul zilei de 26 august 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 26 august 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 26 august...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 07:24

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a R. Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Octavian Țîcu: Declarația de Independență a R. Moldova condamnă Pactul Molotov-Ribbentrop și cere lichidarea consecințelor acestuia, ceea ce înseamnă Unirea cu România

Pactul Ribbentrop - Molotov este denunțat în Declarația de Independență a Republicii Moldova, iar aceasta stipulează necesitatea de reîntregire, susține istoricul și deputatul Octavian Țîcu, într-un interviu pentru Radio Chișinău:

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 26 August 2019, ora: 06:44

istorie L-a OTRĂVIT Beria pe Stalin?

L-a OTRĂVIT Beria pe Stalin?

„Când Stalin a venit la putere, Rusia ara pământul cu plugul de lemn. Când el a murit, ţara sa era cea mai mare putere a lumii, întrecută doar de Statele Unite ale Americii” (Winston Churchill). Dacă Stalin ar citi azi cuvintele alese mai sus drept motto,...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 26 August 2019, ora: 04:33

26 august: Sfinții Adrian și Natalia, soții a căror dragoste a învins moartea

26 august: Sfinții Adrian și Natalia, soții a căror dragoste a învins moartea

Povestea Sf. Adrian și Natalia este una dintre cele mai frumoase povești de dragoste ale istoriei. Singura mare deosebire este faptul că nu este o povestire despre plăcere, ci despre durere, durerea mucenicească.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 26 August 2019, ora: 00:42

TOP 10 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii

TOP 10 cele mai bune fructe de consumat pe timpul verii Din editia print

Căldurile ridicate specifice verii sunt o adevărată provocare pentru organismul nostru. Este foarte important să ne hidratăm corespunzător și să consumăm cât mai multe legume și mai ales fructe. Mai jos găsiți o listă cu fructele de sezon care au nenumărate beneficii asupra...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 00:22

Maia Sandu: Soluția politică pentru conflictul Transnistrean se va găsi mai ușor atunci când cei implicați în scheme vor face mai puțini bani în acest teritoriu

Maia Sandu: Soluția politică pentru conflictul Transnistrean se va găsi mai ușor atunci când cei implicați în scheme vor face mai puțini bani în acest teritoriu

Premierul Maia Sandu își dorește o relație bună cu Federația Rusă, iar parteneriatele strategice cu România,  Ucraina, și Statele Unite. Declarațiile au fost făcute în cadrul unui interviu pentru postul de radio Europa Eliberă. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 26 August 2019, ora: 00:14

În cadrul „vizitei private” în Moldova, Ministrul rus al Apărării Șoigu a inspectat trupele de ocupație rusești din Transnistria și a distribuit medalii militarilor ruși

În cadrul „vizitei private” în Moldova, Ministrul rus al Apărării Șoigu a inspectat trupele de ocupație rusești din Transnistria și a distribuit medalii militarilor ruși

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a vizitat teritoriile ocupate din regiunea transnistreană, după ce s-a întâlnit sâmbătă, la Chişinău, cu președintele Igor Dodon și a participat la evenimentele organizate de Partidul Socialiștilor pentru sărbătorirea a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 14:40

Google a închis 210 de canale YouTube

Google a închis 210 de canale YouTube

Compania Google a anunţat că a dezactivat 210 canale YouTube care acţionau într-o manieră coordonată în încercarea de a răspândi informaţii false despre protestele pro-democraţie de la Hong Kong, relatează postul BBC News, citat de Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 11:05

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Despre o posibilă paralizie geopolitică

Fiecare zi care trece demonstrează că “înțelegerea politică temporară” dintre blocul „pro-european” ACUM și Partidul Socialiștilor din R. Moldova, pe baza căreia liderii pro-europeni “împart butoanele de putere” cu rușii mobilizați...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 25 August 2019, ora: 10:29

Năstase se teme să rostească numele lui Dodon și Șoigu pentru a nu-i supăra pe ruși

Năstase se teme să rostească numele lui Dodon și Șoigu pentru a nu-i supăra pe ruși

Cred sincer că niciun om de pe acest Pământ, printr-o vizită la Chișinău, nu poate schimba istoria poporului nostru, anunță Ministrul de Interne Andrei Năstase.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)