IT&C

Snge sintetic pentru transfuzii

Cercetatorii britanici planuiesc sa devina primii din lume care sa creeze cantitati nelimitate de sange „sintetic” din celule stem embrionare in vederea realizarii de transfuzii. Acest tip de sange nu va fi supus riscului infectarii cu virusuri precum HIV sau cel al hepatitei ori cu varianta umana a „bolii vacii nebune”.

Oamenii de stiinta din Marea Britanie vor lansa un proiect de cercetare care va culmina, in trei ani, cu transfuzii cu sange sintetic obtinut din celule stem embrionare, realizate pe voluntari umani, scrie publicatia The Independent. Tehnica revolutionara, finantata de cele mai mari asociatii caritabile din domeniul cercetarii medicale, va putea salva vietile multor oameni, de la victime ale accidentelor rutiere la soldati raniti pe campul de lupta.

Cercetatorii vor testa embrioni umani ramasi in urma tehnicilor de fertilizare in vitro pentru a-i gasi pe cei programati genetic sa poarte grupa „0 negativ”, donatorul universal pentru toate celelalte grupe sangvine. Aceasta grupa de sange este foarte rara, dar o pot reproduce in cantitati nelimitate din celule stem embrionare gratie capacitatii acestora de a se multiplica la infinit in laborator. Scopul cercetatorilor este transformarea lor in celule rosii mature, purtatoare de oxigen, pentru transfuzii de urgenta.

Totusi, ideea de a crea sange din embrioni ramasi in urma fertilizarii in vitro poate ridica probleme etice din partea unor oameni care nu sustin ideea distrugerii de embrioni pentru obtinerea de celule stem. Totodata, se ridica intrebarea filozofica daca sangele sintetic provine de la cineva care nu a existat niciodata.

Welcome Trust ar fi promis trei milioane de lire sterline pentru acest proiect, alte fonduri urmand sa vina de la serviciile de transfuzii sangvine din Scotia, Anglia si ?ara Galilor. Exista semne si din partea guvernului irlandez.

Cotidianul
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *