Astăzi 22 Ianuarie 2019, Marţi - Ultima actualizare la ora 18:44
Abonamente

Editorial 25 Septembrie 2016, ora 09:11    Din editia print

Marime Font

Socialistul Dodon ar putea deveni unionist

Dacă următorul președinte al R. Moldova va fi Igor Dodon, el ar putea să-și schimbe iarăși macazul și să revină la poziția proeuropeană, pe care a adoptat-o în 2011, când a declarat că aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală ar fi o utopie. 

Biografia acestui om ne arată că în viața sa totul este posibil. Mai bine zis, nu în viața, ci în mintea sa.

La ce ar conduce prietenia lui Dodon cu Plahotniuc?

Parcursul lui Dodon pe cărarea politică moldovenească ne demonstrează că președintele PSRM se poate schimba la față oricând, în funcție de conjunctură și de beneficiile materiale care îi surâd. Vrem sau ba, e economist bun omul și nu avem replică la acest capitol. Totuși, nu doar talentele creează personalitatea unui individ, iar la capitolul demnitate Dodon șchiopătează din ce în ce mai tare și mai trist.

Cel mai convingător exemplu, în acest sens, este faptul că liderul socialiștilor răcnește azi de-i sar bojocii „Jos Plahotniuc”, după ce tot el, fiind la putere, l-a îmbogățit din avutul statului pe oligarhul Partidului Democrat. Și, dacă analizăm cu atenție mișcările de pe scena politică autohtonă a prezidențiabilului cu cele mai multe șanse la victorie, nu putem exclude că și revoltele sale neostoite de ultimă oră sunt coordonare de aceeași mână nevăzută din formațiunea condusă oficial de Marian Lupu.


Să nu se înțeleagă că, odată urcat în fotoliul de președinte al R. Moldova, Igor Dodon, chiar și de va lucra mână în mână cu Plahotniuc, va demonstra public acest lucru. Pentru a avea de câștigat ambii, tactica ar trebui să fie alta: Dodon va lansa în continuare mesaje contra coaliției de guvernământ, pentru a asigura un scor bun partidului său și la următoarele alegeri parlamentare, iar PD îl va acuza de prietenie cu ocupanții ruși. În acest caz, Vlad Plahotniuc se va pricopsi și cu voturile electoratului de stânga și va rămâne la cârma țării încă mulți ani înainte.

UE nu are tendințe de extindere spre Est

Această situație mă face să reiterez opinia, pe care am expus-o în ziua lansării postului de televiziune 10TV. Și anume că, de se va întâmpla ca Dodon să susțină iarăși integrarea europeană a R. Moldova, el va fi obligat să devină unionist, în ciuda faptului că astăzi promite anihilarea unionismului. La fel ar trebui să procedeze și toți ceilalți oameni politici moldoveni, care optează pentru integrarea europeană a statului nostru. Aici, mă refer în special la actuala majoritate parlamentară, inclusiv la Lupu, Diacov, Reșetnicov, Violeta Ivanov, care ar trebui să devină cât ai zice pește unioniști.

Ca să fiu mai explicit, unirea țărilor românești ar trebui să devină scopul principal al guvernării proeuropene de la Chișinău, dacă admitem că această guvernare nu ne are de debili. România este singura noastră cărărușă spre familia europeană, la care jinduim cu toții. De altfel, chiar dacă Europa ne mai face ochi dulci, toate drumurile spre ea ne sunt închise. În primul rând, deoarece R. Moldova, pentru a se integra în UE, trebuie să renunțe la regiunea separatistă din stânga Nistrului, unde staționează trupe străine. În al doilea rând, se știe că în prezent Uniunea nu are alte tendințe de extindere spre Est, prioritățile sale fiind pentru integrarea Balcanilor.

Ex-președintele României Traian Băsescu are perfectă dreptate când afirmă că în următorii 30 de ani nimeni nu va reface harta intereselor Uniunii Europene din acest punct de vedere și că, în situația respectivă, R. Moldova poate avea doar un fel de parteneriat cu UE, prin punerea în aplicare a Acordului de Asociere. Or, toate palavrele pe care le auzim zilnic de la tribunele Parlamentului, precum că vom deveni parte cu drepturi depline a comunității europene, dacă îl vom vota pe cutare sau pe cutărică, nu sunt mai mult decât niște povești de adormit copiii. Adevărul că singura șansă a noastră de a adera la UE este unirea cu România este conștientizat cu siguranță de toată clasa politică moldovenească, inclusiv de către tovarășul Dodon.

Frica de România…

Acest adevăr este incontestabil, dar cu toate acestea nimeni nu vorbește despre el din cauza fricii față de alegători. Pe bună dreptate, majoritatea cetățenilor RM au rezerve în această privință, dar puțini politicieni doresc să înțeleagă că acest sentiment a fost creat cu multă migală de către predecesorii lor. Să nu uităm, de exemplu, de Iurie Roșca, personajul care a denigrat și a compromis de la bun început idealul unirii. În fața oamenilor, acesta s-a arătat a fi un aprig susținător al unionismului, în timp ce în partidul pe care îl conducea s-a dovedit a fi principalul inamic al susținătorilor acestei idei. Astăzi, când cărțile sale au fost scoase din joc, putem presupune că Roșca a făcut interesul unor forțe străine, care au încercat să îngroape odată și pentru totdeauna dorința moldovenilor de dincoace de Prut de a se integra în țara lor.

După ce Roșca a jucat pe nota 10 în detrimentul unirii, ceilalți unioniști care l-au succedat au suferit eșecuri lamentabile. În fond, lucruri ciudate se întâmplă în această privință în conștiința cetățenilor moldoveni. O parte din ei se mai tem din pură naivitate de jandarmii români și de învățătorii care băteau copiii cu rigla peste degete și tot ei pleacă în vacanță în România, unde se odihnesc împărătește. Pe de o parte, în ei persistă mentalitatea primitivă, născocită de creatorii sovietici ai țării noastre, iar pe de altă parte ei visează să urmeze calea României de integrare în Uniunea Europeană. Pe de o parte, ei sunt gata să-l voteze pe Dodon președinte pentru a putea lucra în Rusia, iar pe de altă parte solicită cetățenie română, planificându-și să plece cât mai rapid în Europa.

De aceea, ar trebui să constatăm că avem un electorat slab de fire, care este în stare să înghită orice covrig i se întinde. Vrei cu Rusia, bre? Hai, de ce nu. Da’ cu Europa vrei, măi? Haidem și acolo. Astfel avem de a alege între a fi proruși sau unioniști. O altă soluție pur și simplu nu există decât în percepția profitorilor, care încearcă să jefuiască tot ce a mai rămas în această țară și să se spele pe mâini. Aceștia se numesc stataliști. Or, statalismul pentru Moldova înseamnă furt în proporții excepționale și, în consecință, decesul acestei țări supte din deget de Stalin, după care fie ce-o fi.

Între sărăcia României și a Rusiei

Iată de ce rolul alegătorilor în următoarele campanii electorale este decisiv. Ca să nu regrete ulterior că au greșit a suta oară cu votul, moldovenii trebuie să analizeze în continuare cu deosebită precauție situația în care se află ei înșiși și țara lor, precum și promisiunile pe care le aud de la concurenții electorali. Cea mai bună armă contra minciunii este adevărul, care nu este imposibil de aflat în cazul în care prostiile care ni se spun aparțin unor ipocriți de calibru. Să luăm, bunăoară, exemplul aceluiași Dodon, care ne promite un trai decent și un viitor luminos sub călcâiul rușilor. Cine e infantilul care să creadă acestor povești atâta timp cât majoritatea localităților Rusiei se scaldă în sărăcie? Sau cine are atâta câtime de minte pentru a crede că în Uniunea Vamală, care nici nu există pe fața pământului, ar fi raiul pe pământ?

Este mai rău în România? Se scaldă acolo lumea în sărăcie? Nu e secret pentru nimeni că peste Prut oamenii trăiesc mai bine. Ori poate că jandarmii români te ucid în bătaie? În realitate, ei nici nu te ating, dacă nu încalci legea. Adevărul că România este Europa nu-l poate infirma nici Dodon cu toată armata sa de deputați cu cetățenie română. În această ordine de idei, nu au nicio importanță stataliștii, care se proclamă liberi și independenți pentru a fura bucata asta de țară liberă și independentă. Pentru ei, Moldova este un sac în care au mai rămas câțiva galbeni. Când sacul va rămâne gol, cineva și-l va lua acasă, pentru a pune niște ceapă sau cartofi în el. Acel cineva poate fi și rusul, și românul. Și atunci, dacă primul va fi mai iute, adio, Moldova!

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 18:44

 Premierul britanic Theresa May a anunţat că se va întoarce la Bruxelles pentru a-şi salva acordul Brexitului respins de deputaţi, cărora nu le-a oferit luni planul alternativ pe care-l cereau, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 18:04

 Urmărind manifestările societății românești din ultimii ani, am constatat că, dincolo de confruntările politice, ideologice, culturale, în realitate, conflictul este între morala ”tradițională” și morala ”progresistă”. Pentru a fi mai...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 17:33

 O bibliotecă din Ankara dă un nou înțeles importanței cărților în viața noastră. Potrivit unui reportaj CNN, gunoierii din capitala Turciei au deschis o bibliotecă publică alcătutiă numai din cărți salvate din gunoaie după ce au fost aruncate de foștii posesori.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 17:30

 Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko şi-a anunţat marţi candidatura în alegerile prezidenţiale de la 31 martie, în care este favorită, devansându-l pe preşedintele în exerciţiu Petro Poroşenko, potrivit ultimelor sondaje, relatează AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 15:19

Opoziția de dreapta încearcă să înrădăcineze în societate percepția unor alegeri fraudate ca să justifice scorul mic de la scrutin și mizează pe haos. De acest lucru este convins președintele Parlamentului, vicepreședintele Partidului Democrat din Moldova, Andrian...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 15:17

Veste bună! Un șir de medicamente de primă necesitate vor fi oferite în mod gratuit tuturor categoriile de cetățeni. Statul va compensa complet, în proporție de 100%, un medicament esențial pentru cele mai răspândite maladii. Declarația a fost făcută astăzi de către...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 15:17

FMI: Economia mondială încetinește mai repede decât se estima

FMI a prezentat luni, în fața elitei economice mondiale reunite la Davos, tabloul unei creșteri mondiale încă solide, dar care încetinește mai repede decât se estima, pe fondul tensiunilor comerciale și a riscurilor politice, precum Brexit în Marea Britanie sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 14:01

Geamuri şi uşi sparte şi săli de clasă distruse. Atât a mai rămas din gimnaziul din satul Donici, raionul Orhei. Instituţia a fost închisă în 2014, în urma reformei de optimizare a şcolilor pusă în aplicare printr-un ordin al fostului ministru al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:58

Au promovat anterior reducerea numărului deputaților, iar ACUM sunt împotriva voinței a 80% din moldoveni care vor un Parlament mai mic și mai eficient

Au promovat anterior reducerea numărului deputaților, iar ACUM sunt împotriva voinței a 80% din moldoveni care vor un Parlament mai mic și mai eficient

Îndemnurile șefilor blocului ACUM de a boicota referendumul pentru reducerea numărului deputaților confirmă că Maia Sandu și Andrei Năstase mint cu nerușinare alegătorii. Asta în condițiile în care exponenții acestui bloc au militat recent pentru micșorarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:57

Noi proiecte de susținere a familiilor cu copii, anunțate de Plahotniuc: indemnizația unică la naștere va fi majorată până la 10 mii de lei

O premieră absolută pentru Republica Moldova! Indemnizația unică la nașterea copiilor va fi majorată până la 10 mii de lei. Suplimentar, vor fi aplicate și alte măsuri de susținere a familiilor cu copii. Cu detalii despre aceasta a venit președintele Partidului Democrat din...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2019, ora: 13:57

Așa arată noile telefoane Samsung Galaxy S10

Așa arată noile telefoane Samsung Galaxy S10

Marele anunț al noilor telefoane Samsung din seria Galaxy S10 se apropie, dar securitatea informațiilor fiind cum este prin industrie, au început deja să apară pe internet imagini cu aceste trei modele.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:54

Plahotniuc anunță dublarea ajutorului pentru încălzire: 150 de mii de familii vor primi câte 700 de lei pe lună, timp de cinci luni

Ajutorul oferit de stat familiilor cu venituri mici în perioada rece a anului va fi dublat. Despre aceasta a anunțat președintele PDM, Vlad Plahotniuc la un briefing de presă. Aceste compensații vor fi plătite în decurs de cinci luni – din noiembrie și până în...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 22 Ianuarie 2019, ora: 13:53

4 mari greşeli gramaticale făcute de noi iarna

4 mari greşeli gramaticale făcute de noi iarna

Primele zăpezi ale anului ne-au dat nouă, pe lângă nămeţi, şansa de neratat de a stâlci limba. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 13:06

Plahotniuc: Un angajament al nostru este grija față de pensionari – vom oferi ajutoare de 600 de lei și pentru sărbătorile de Paști

Guvernarea va continua proiectele sale de susținere socială a cetățenilor, pentru că oamenii așteaptă condiții mai bune de trai. Declarația a fost făcută de către liderul Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, la primul briefingul din cest an. Șeful democraților a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 11:17

Popa Ghenadie Văluță are un nou fetiș: și-a tras un selfie cu o muribundă

Popa Ghenadie Văluță are un nou fetiș: și-a tras un selfie cu o muribundă

 După Igor Dodon și popa Valuță a picat în patima selfie-lor. Ghenadie Valuță a publicat nu demut o imagine cu el însuși, adică un selfie, pe fundalul unei bătrâne muribunde. Fața popii este iluminată de un zâmbet, a femeii, constorsionată de o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 11:13

FOTO // IGP DUBLEAZĂ numărul de angajați la dirijarea traficului rutier în cele mai aglomerate sensuri giratorii și intersecții din capitală

Angajații Inspectoratului General al Poliției (IGP) se vor implica într-un număr mai mare la fluidizarea traficului rutier în municipiul Chișinău. Aceștia vor fi prezenți într-un număr mai mare în cele mai aglomerate sensuri giratorii și intersecții din capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 11:01

Integritatea lui Sandu și Năstase, din nou pusă la îndoială. Zeppelin anunță o nouă investigație despre finanțări obscure pentru ”cele mai transparente partide”

Portalul zeppelin.md, care dezvăluit legăturile șefilor de la PAS și PPDA, Maia Sandu și Andrei Năstase, cu Ludmila Kozlovska, președintele fundației Open Dialog, expulzată din UE pentru legături cu serviciile speciale din Rusia, vine cu scrisori deschise către Sandu și Năstase....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 10:35

Unioniştii din România şi Republica Moldova vor sărbători, la Iaşi, Ziua Unirii Principatelor Române

Unioniştii din România şi Republica Moldova vor sărbători, la Iaşi, Ziua Unirii Principatelor Române

Unioniştii din România şi Republica Moldova au anunţat, marţi, că se vor întâlni la Iaşi pe 24 ianuarie, de Ziua Unirii Principatelor Române.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 10:19

Analist politic, despre intoleranța din binomul PAS-PPDA: cine nu este cu noi, este împotriva noastră – dau cu piciorul în unioniști

Analist politic, despre intoleranța din binomul PAS-PPDA: cine nu este cu noi, este împotriva noastră – dau cu piciorul în unioniști

Cazul primarului de Cimișlia, Gheorghe Răileanu, căruia binomul PAS-PPDA i-a retras susținerea politică este încă o confirmare că blocul nu vrea să aibă de a face cu unioniștii. Constatarea îi aparține analistului politic Anatol Țăranu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 09:49

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Krasnoselski: „Resping posibilitatea reunificării cu Republica Moldova” / Vrem sa ADERĂM la RUSIA

Liderul transnistrean, Vadim Krasnoselski, a respins categoric posibilitatea, sub orice formă, de reunire a Transnistriei cu Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 09:48

Moscova ameninţă UE cu „represalii” după noile sancţiuni

Moscova ameninţă UE cu „represalii” după noile sancţiuni

Rusia a ameninţat Uniunea Europeană cu „represalii” după noile sancţiuni impuse luni de Bruxelles unor responsabili ai Serviciului de informaţii militar rus (GRU), consideraţi responsabili de otrăvirea fostului agent dublu Serghei Skripal în martie 2018 la Salisbury...

( ) Citeşte tot articolul

Auto 22 Ianuarie 2019, ora: 09:37

Tesla intră în Europa. Cât va costa cea mai ieftină versiune Model 3

Tesla intră în Europa. Cât va costa cea mai ieftină versiune Model 3

Zodiac carieră şi bani, 22 ianuarie 2019. În această perioadă, Vărsătorii sunt pe val! La capitolul bani stau excelent şi se anunţă un câştig material sau o primă acum la inceput de an.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 09:36

Răileanu, replică pentru PAS: Mi-au retras susținerea pentru că sunt unionist

Primarul orașului Cimișlia vine cu o reacție la explicația PAS despre retragerea sprijinului pentru candidatura lui.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2019, ora: 04:17

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

O nouă PRĂBUȘIRE a indicelui de încredere al lui Vladimir Putin

Indicele încrederii în președintele rus Vladimir Putin a scăzut în Rusia la 33,4%, arata datele sondajului realizat pe 13 ianuarie de către Institutului de sondare a oponiei publice VTsIOM, scrie BBC.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)