Astăzi 24 Aprilie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 19:58
Abonamente

Editorial 25 Septembrie 2016, ora 09:11    Din editia print

Marime Font

Socialistul Dodon ar putea deveni unionist

Dacă următorul președinte al R. Moldova va fi Igor Dodon, el ar putea să-și schimbe iarăși macazul și să revină la poziția proeuropeană, pe care a adoptat-o în 2011, când a declarat că aderarea R. Moldova la Uniunea Vamală ar fi o utopie. 

Biografia acestui om ne arată că în viața sa totul este posibil. Mai bine zis, nu în viața, ci în mintea sa.

La ce ar conduce prietenia lui Dodon cu Plahotniuc?

Parcursul lui Dodon pe cărarea politică moldovenească ne demonstrează că președintele PSRM se poate schimba la față oricând, în funcție de conjunctură și de beneficiile materiale care îi surâd. Vrem sau ba, e economist bun omul și nu avem replică la acest capitol. Totuși, nu doar talentele creează personalitatea unui individ, iar la capitolul demnitate Dodon șchiopătează din ce în ce mai tare și mai trist.

Cel mai convingător exemplu, în acest sens, este faptul că liderul socialiștilor răcnește azi de-i sar bojocii „Jos Plahotniuc”, după ce tot el, fiind la putere, l-a îmbogățit din avutul statului pe oligarhul Partidului Democrat. Și, dacă analizăm cu atenție mișcările de pe scena politică autohtonă a prezidențiabilului cu cele mai multe șanse la victorie, nu putem exclude că și revoltele sale neostoite de ultimă oră sunt coordonare de aceeași mână nevăzută din formațiunea condusă oficial de Marian Lupu.


Să nu se înțeleagă că, odată urcat în fotoliul de președinte al R. Moldova, Igor Dodon, chiar și de va lucra mână în mână cu Plahotniuc, va demonstra public acest lucru. Pentru a avea de câștigat ambii, tactica ar trebui să fie alta: Dodon va lansa în continuare mesaje contra coaliției de guvernământ, pentru a asigura un scor bun partidului său și la următoarele alegeri parlamentare, iar PD îl va acuza de prietenie cu ocupanții ruși. În acest caz, Vlad Plahotniuc se va pricopsi și cu voturile electoratului de stânga și va rămâne la cârma țării încă mulți ani înainte.

UE nu are tendințe de extindere spre Est

Această situație mă face să reiterez opinia, pe care am expus-o în ziua lansării postului de televiziune 10TV. Și anume că, de se va întâmpla ca Dodon să susțină iarăși integrarea europeană a R. Moldova, el va fi obligat să devină unionist, în ciuda faptului că astăzi promite anihilarea unionismului. La fel ar trebui să procedeze și toți ceilalți oameni politici moldoveni, care optează pentru integrarea europeană a statului nostru. Aici, mă refer în special la actuala majoritate parlamentară, inclusiv la Lupu, Diacov, Reșetnicov, Violeta Ivanov, care ar trebui să devină cât ai zice pește unioniști.

Ca să fiu mai explicit, unirea țărilor românești ar trebui să devină scopul principal al guvernării proeuropene de la Chișinău, dacă admitem că această guvernare nu ne are de debili. România este singura noastră cărărușă spre familia europeană, la care jinduim cu toții. De altfel, chiar dacă Europa ne mai face ochi dulci, toate drumurile spre ea ne sunt închise. În primul rând, deoarece R. Moldova, pentru a se integra în UE, trebuie să renunțe la regiunea separatistă din stânga Nistrului, unde staționează trupe străine. În al doilea rând, se știe că în prezent Uniunea nu are alte tendințe de extindere spre Est, prioritățile sale fiind pentru integrarea Balcanilor.

Ex-președintele României Traian Băsescu are perfectă dreptate când afirmă că în următorii 30 de ani nimeni nu va reface harta intereselor Uniunii Europene din acest punct de vedere și că, în situația respectivă, R. Moldova poate avea doar un fel de parteneriat cu UE, prin punerea în aplicare a Acordului de Asociere. Or, toate palavrele pe care le auzim zilnic de la tribunele Parlamentului, precum că vom deveni parte cu drepturi depline a comunității europene, dacă îl vom vota pe cutare sau pe cutărică, nu sunt mai mult decât niște povești de adormit copiii. Adevărul că singura șansă a noastră de a adera la UE este unirea cu România este conștientizat cu siguranță de toată clasa politică moldovenească, inclusiv de către tovarășul Dodon.

Frica de România…

Acest adevăr este incontestabil, dar cu toate acestea nimeni nu vorbește despre el din cauza fricii față de alegători. Pe bună dreptate, majoritatea cetățenilor RM au rezerve în această privință, dar puțini politicieni doresc să înțeleagă că acest sentiment a fost creat cu multă migală de către predecesorii lor. Să nu uităm, de exemplu, de Iurie Roșca, personajul care a denigrat și a compromis de la bun început idealul unirii. În fața oamenilor, acesta s-a arătat a fi un aprig susținător al unionismului, în timp ce în partidul pe care îl conducea s-a dovedit a fi principalul inamic al susținătorilor acestei idei. Astăzi, când cărțile sale au fost scoase din joc, putem presupune că Roșca a făcut interesul unor forțe străine, care au încercat să îngroape odată și pentru totdeauna dorința moldovenilor de dincoace de Prut de a se integra în țara lor.

După ce Roșca a jucat pe nota 10 în detrimentul unirii, ceilalți unioniști care l-au succedat au suferit eșecuri lamentabile. În fond, lucruri ciudate se întâmplă în această privință în conștiința cetățenilor moldoveni. O parte din ei se mai tem din pură naivitate de jandarmii români și de învățătorii care băteau copiii cu rigla peste degete și tot ei pleacă în vacanță în România, unde se odihnesc împărătește. Pe de o parte, în ei persistă mentalitatea primitivă, născocită de creatorii sovietici ai țării noastre, iar pe de altă parte ei visează să urmeze calea României de integrare în Uniunea Europeană. Pe de o parte, ei sunt gata să-l voteze pe Dodon președinte pentru a putea lucra în Rusia, iar pe de altă parte solicită cetățenie română, planificându-și să plece cât mai rapid în Europa.

De aceea, ar trebui să constatăm că avem un electorat slab de fire, care este în stare să înghită orice covrig i se întinde. Vrei cu Rusia, bre? Hai, de ce nu. Da’ cu Europa vrei, măi? Haidem și acolo. Astfel avem de a alege între a fi proruși sau unioniști. O altă soluție pur și simplu nu există decât în percepția profitorilor, care încearcă să jefuiască tot ce a mai rămas în această țară și să se spele pe mâini. Aceștia se numesc stataliști. Or, statalismul pentru Moldova înseamnă furt în proporții excepționale și, în consecință, decesul acestei țări supte din deget de Stalin, după care fie ce-o fi.

Între sărăcia României și a Rusiei

Iată de ce rolul alegătorilor în următoarele campanii electorale este decisiv. Ca să nu regrete ulterior că au greșit a suta oară cu votul, moldovenii trebuie să analizeze în continuare cu deosebită precauție situația în care se află ei înșiși și țara lor, precum și promisiunile pe care le aud de la concurenții electorali. Cea mai bună armă contra minciunii este adevărul, care nu este imposibil de aflat în cazul în care prostiile care ni se spun aparțin unor ipocriți de calibru. Să luăm, bunăoară, exemplul aceluiași Dodon, care ne promite un trai decent și un viitor luminos sub călcâiul rușilor. Cine e infantilul care să creadă acestor povești atâta timp cât majoritatea localităților Rusiei se scaldă în sărăcie? Sau cine are atâta câtime de minte pentru a crede că în Uniunea Vamală, care nici nu există pe fața pământului, ar fi raiul pe pământ?

Este mai rău în România? Se scaldă acolo lumea în sărăcie? Nu e secret pentru nimeni că peste Prut oamenii trăiesc mai bine. Ori poate că jandarmii români te ucid în bătaie? În realitate, ei nici nu te ating, dacă nu încalci legea. Adevărul că România este Europa nu-l poate infirma nici Dodon cu toată armata sa de deputați cu cetățenie română. În această ordine de idei, nu au nicio importanță stataliștii, care se proclamă liberi și independenți pentru a fura bucata asta de țară liberă și independentă. Pentru ei, Moldova este un sac în care au mai rămas câțiva galbeni. Când sacul va rămâne gol, cineva și-l va lua acasă, pentru a pune niște ceapă sau cartofi în el. Acel cineva poate fi și rusul, și românul. Și atunci, dacă primul va fi mai iute, adio, Moldova!

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 19:58

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

ATENȚIE /// Dronele, utilizate doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile

Utilizarea dronelor, în scop de aerofotografiere și filmare, va fi posibilă doar cu permisiunea scrisă a Autorității Aeronautice Civile, pentru asigurarea siguranței zborurilor, a securității aeronautice, a vieții private și a datelor cu caracter personal. De asemenea, vor fi...

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Liber 24 Aprilie 2019, ora: 16:24

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol

Eşti COOL şi dacă vorbeşti corect: Ocupă un rol Din editia print

Un reporter a spus la televizor: Mănăstirea Neamţ ocupă un rol cu totul deosebit.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 16:21

Putin a semnat decretul privind eliberarea paşapoartelor Federație Ruse locuitorilor din Doneţk şi Lugansk

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret care simplifică obținerea cetățeniei ruse pentru locuitorii autoproclamatelor republici Donetsk și Lugansk din Ucraina.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:57

Guvernul a aprobat majorarea salariului minim în sectorul real până la 2775 de lei, de la 1 mai

Începând cu 1 mai curent, cuantumul minim garantat al salariului în sectorul real va crește cu 165 de lei și va constitui 2775 de lei pe lună. Hotărârea a fost aprobată astăzi de Guvern.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:56

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Guvernul dă bani pentru reparația gimnaziului din satul de baștină al lui Andrei Năstase

Peste 2,6 milioane de lei au fost alocate din fondul de intervenție al Guvernului pentru înlăturarea consecințelor vântului puternic din 11 martie curent. Decizia a fost aprobată astăzi de Cabinetul de miniștri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:54

Fostul director al știrilor de la Jurnal TV: Dodon a șters pe jos cu batista pusă pe țambalul unionist și proeuropean de către cei de la ACUM

Exponenţii blocului ACUM au fost umiliţi astăzi în ultimul hal de cei de la PSRM, fiind lăsaţi cu ochii soare la aşa-zisele discuţii privind formarea unei majorităţi parlamentare şi învestirea noului Guvern. Este opinia jurnalistului Gabriel Călin, care crede că PAS şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:51

Fost deputat, despre “dialogul surzilor” ACUM-PSRM: Așa pățesc înfumurații care, cu doar 26 de mandate, vor să aibă și președinția Parlamentului, și guvernul lor minoritar!

“Dialogul surzilor” al blocului ACUM cu cei de la PSRM este tratat ironic, pe Facebook, de fostul deputat Ştefan Secăreanu. În opinia lui Secăreanu, cei de la PAS-PPDA dau dovadă de lăcomie şi lipsă de tact politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:47

Programul PRIMA CASĂ, mai atractiv. Guvernul a aprobat condiţii noi la oferirea creditelor

Guvernul a aprobat modificările la Regulamentul de implementare a Programului de stat PRIMA CASĂ. Astfel, marja maximă pe care creditorii o pot aplica pe parcursul anului 2019 pentru creditele garantate de stat va fi redusă de la 3% la 2%. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:23

Candu: PDM va reveni la discuțiile despre formarea unei majorități parlamentare și speră că politicienii care se consideră responsabili, vor pune interesul țării mai presus de orice

Partidul Democrat din Moldova este deschis comunicării cu alte formațiuni politice din Parlament pentru a forma o majoritate care să numească un Guvern care să rezolve problemele oamenilor. Deși invitații la negocieri au fost transmise liderilor blocului ACUM, democrații au mers și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 15:03

Vitalie Călugăreanu: Asistăm la un circ, iar cei din ACUM și-au irosit unica șansa de a se impune ca actori vizibili

Discuţiile dintre PSRM şi exponenţii blocului ACUM alimentează senzaţia unui târg scârbos, în care s-au lăsat atraşi Maia Sandu şi Andrei Năstase. De această părere este jurnalistul Vitalie călugăreanu, într-un editorial publicat de cotidianul.md. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:57

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor

Blocul ACUM vrea cu disperare funcții! PAS și PPDA s-au supărat că socialiștii nu au venit la întâlnire să înceapă împărțirea fotoliilor Foto: Eduard Bîzgu

Exponenţii PAS şi PPDA s-au arătat deranjaţi astăzi de faptul că deputaţii PSRM nu doresc să accepte varianta expusă de blocul ACUM privind partajarea funcţiilor în Parlament. Vicepreşedintele PPDA, Alexandru Slusari, a dat clar de înţeles că liderul formaţiunii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:55

Analist de la Erevan, despre prestaţia lui Paşinean: Oamenii aşteaptă rezolvarea problemelor, nu vorbe despre trecutul întunecat şi viitorul luminos

Ratingul premierului armean Nikol Pashinyan este în continuă descreştere, deoarece progresul în domeniul social-economic este inexistent. Este opinia analistului politic de la Erevan Aik Halatian, exprimată într-un interviu acordat postului de radio Deutshe Welle.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:46

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

(VIDEO) Iată casa de milioane în care locuiește deputatul PAS, Dumitru Alaiba

Fostul consilier al lui Vlad Filat, actual deputat pe listele PAS, Dumitru Alaiba, se pare că trăiește pe picior mare. Chiar dacă pe facebook a făcut un live în care spunea că un mic frigider din biroul Parlamentului ar fi un lux pentru el, acesta locuiește într-o casă ce are...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:43

Analist politic de la Bucureşti: Blocul ACUM ar putea obţine un scor mai mic la alegerile anticipate, din cauza discuţiilor cu PSRM

Alegătorii blocului ACUM se uită cu reticenţă la negocierile cu exponenţii PSRM. Analistul politic Dan Dungaciu crede că cei de la PAS şi PPDA vor avea de pierdut mai mult decât socialiştii, la alegerile parlamentare anticipate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:39

Nouă mostră de tupeu marca Lavrov: „Occidentul a distrus principiului inviolabilității frontierelor în Europa”

”În urmă cu cinci ani, Uniunea Europeană și Statele Unite au intervenit în afacerile interne ale Ucrainei și au provocat și susținut o lovitură de stat neconstituțională, prin săvârșirea unei infracțiuni internaționale”, a declarat ministrul rus de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 13:36

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Focul Haric. Air Moldova sponsorizează deplasarea delegației Mitropoliei Moldovei

Cea mai mare companie aviatică din țară, Air Moldova, este implicată activ în aducerea Focului Haric la Chișinău, în noaptea Învierii. Operatorul aerian a suplimentat orarul său de pe 27 aprilie cu un nou zbor pe ruta Chișinău - Tel Aviv - Chișinău, care va asigura...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:45

Un bărbat a fost răpit, dus într-o pădure de la Ciocana, bătut şi ameninţat cu o armă. Făptaşii cereau bani

Un bărbat de 31 de ani a fost răpit, şantajat, bătut şi ameninţat cu o armă pentru o pretinsă datorie. Făptaşii sunt doi tineri, cu vârstele de 23 ani şi 24 de ani, originari din raioanele Soroca şi Glodeni, care au fost reţinuţi pe urme fierbinţi de către ofiţerii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Socialiștii i-au lăsat pe cei de la PAS și PPDA cu ochii în soare

Deputații socialiști au ignorat noua invitație la discuții din partea PAS și PPDA. Deputații Igor Munteanu, Mihai Popșoi, Alexandr Slusari, Chiril Moțpan și Igor Grosu au așteptat în zadar ca cineva din colegii lor din PSRM să vină să discute despre coaliție de guvernare....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:35

Rusia a schimbat brusc tonul discuțiilor cu Ucraina

Moscova a schimbat brusc tonul negocierilor cu Kievul în timpul consultărilor de la Haga, în cadrul plangerii Ucrainei la Tribunalul Internațional al ONU pentru eliberarea navelor și marinarilor ucraineni capturați în Marea Neagră, a declarat Lana Zerkal, adjunctul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:33

Slusari: Nu vom trece linia roșie de creare a unei coaliții pe patru ani, cu partajarea funcțiilor cu PSRM

Blocul ACUM nu vrea crearea unei coaliții funcționale cu socialiștii și optează pentru alegeri anticipate peste câteva luni. Declarația a fost făcută de către vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari, după ce PSRM a ignorat invitația blocului ACUM la discuții despre formarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:23

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina se prelungesc

Restricțiile de trafic pe strada Tighina din capitală, tronsonul cuprins între bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt și strada 31 August 1989, au fost prelungite până pe 15 mai. O dispoziție în acest sens a fost semnată de viceprimarul Nistor Grozavu, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 11:11

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Tablou impresionist estimat la 1,5 milioane de euro furat dintr-un muzeu din Franța, recuperat de la un ucrainean suspectat de crimă (FOTO)

Un tablou al pictorului impresionist Paul Signac, estimat la 1,5 milioane de euro și care a fost furat dintr-un muzeu din Franța anul trecut, a fost recuperat de polițiștii ucraineni, potrivit apnews.com, scrie Mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:45

Corneliu Ciurea: politicienii de la Chişinău ar trebui să-i mulţumească lui Petro Poroşenko pentru binele făcut Moldovei

Atitudinea liderilor PAS şi PPDA faţă de victoria lui Vladimir Zelenskii asupra lui Petro Poroşenko, pe care o consideră ab initio benefică pentru Ucraina, frizează absurdul și este demn să fie introdus într-o antologie a politicianismului autist. Este opinia analistului politic...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:19

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

Focul HARIC de la Ierusalim - minune sau înşelătorie?

An de an, cu ocazia Paştelui ortodox, credincioşii se bucură de ceea ce ei numesc minunea Sfintei Lumini. Acest eveniment miraculos se petrece an de an în Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim, în timpul slujbei de vecernie ce are loc în Sâmbăta Mare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 24 Aprilie 2019, ora: 10:17

Cum ar arată Pământul dacă s-ar topi toată gheață. Deja ritmul în care dispare e "înspăimântător" (Video)

NASA a avertizat in mai multe randuri ca nivelul oceanelor creste mai repede decat aratau prognozele si ca in urmatorii zeci de ani, acesta se va inalta cu cel putin 90 de centimetri.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)