Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 16:35
Abonamente

Opinii & Editoriale 11 Iunie 2018, ora 08:15

Marime Font

Socialiștii au pierdut încă o dată Capitala

La prima vedere, ceea ce s-a întâmplat duminică, 3 iunie, la Chişinău, pare a fi o victorie a forţelor proeuropene în faţa celor proruse.  

 
 
 

Câştigarea mandatului de primar general de către liderul PPDA, Andrei Năstase, în detrimentul socialistului Ion Ceban, păstrează tendinţa politică din Chişinău de a respinge candidaţii proruşi, fie aceştia comunişti sau socialişti. De aproape două decenii, forţele proruse de stânga au încercat să preia controlul asupra oraşului, dar nu au reuşit niciodată, chiar dacă, în anumite momente, au fost foarte aproape de victorie. În 2011, de exemplu, diferenţa dintre Dorin Chirtoacă şi Igor Dodon, în turul II, a fost de numai aproximativ 4000 de voturi.

Socialiştii au pierdut încă o dată, însă victoria opoziţiei nu trebuie exagerată, ca importanţă. Actualul mandat al primarului general expiră peste doar un an, când vor avea loc alegerile locale ordinare. În această perioadă, Andrei Năstase va fi nevoit să lucreze cât pentru patru ani, în cazul în care îşi va dori să câştige un nou mandat în vara următoare. Însă decizia sa în această privință va depinde în mod direct de rezultatele alegerilor parlamentare din toamnă.Ca de fiecare dată, evitarea victoriei proruşilor la alegerile pentru Primăria Chişinău a fost hotărâtă de rezultatele votului din suburbiile Capitalei. Alegătorii din satele componente ale municipiului aleg, în mod tradiţional, candidaţii proeuropeni. Aşa s-a întâmplat şi de această dată. Faptul că Ceban ar fi câştigat cu 51%, dacă votul ar fi avut loc doar în cele cinci sectoare ale oraşului, nu îi poate lăsa indiferenţi pe socialişti, care, dacă vor prelua puterea după parlamentare, ar putea retrage dreptul suburbiilor de a participa la alegerea primarului general.

Andrei Năstase merită felicitat, însă acesta trebuie să confirme atât prin declaraţii, cât şi prin acţiuni, că angajamentul său pentru Primăria municipiului Chişinău este de lungă durată. Ca lider al PPDA, el va participa la campania electorală din toamnă şi va ajunge, probabil, pe lista candidaţilor la funcţia de deputat a acestui partid sau a alianţei din care va face parte PPDA. Să nu uităm că și Dorin Chirtoacă a procedat la fel atunci când Partidul Liberal a avut nevoie de el, dar s-a întors mereu la Primărie. Andrei Năstase trebuie să-i convingă pe chişinăuieni că vrea și poate face la fel.

Rezultatul alegerilor din 3 iunie ar putea fi ultima victorie a partidelor proeuropene înainte de alegerile parlamentare. Ar trebui să înțelegem că, prin introducerea votului mixt, vor crește enorm și şansele socialiștilor pentru a-şi asigura majoritatea parlamentară după scrutinul din toamnă. Au apărut deja niște analize, care demonstrează că, în cazul în care la parlamentare se vor înregistra aceleaşi rezultate ca și acum, Partidul Socialiștilor poate câştiga nouă din cele 11 mandate de deputat atribuite circumscripţiilor din mun. Chişinău. Prin urmare, numai o alianţă puternică a partidelor proeuropene ar putea schimba acest scenariu, în care noul primar Andrei Năstase va juca un rol important. De succesele sale de la Primărie va depinde atitudinea cu care cetăţenii Chişinăului şi ai republicii vor trata partidele care l-au susţinut. De aceea, administraţia oraşului nu trebuie ignorată sub nicio formă, ea fiind cheia victoriei formațiunilor proeuropene la alegerilor parlamentare din acest an.

Orice s-ar întâmpla, avem deocamdată un motiv de bucurie. Socialiştii proruşi au pierdut încă o dată Chişinăul, ceea ce nu poate fi decât un lucru bun.

Un articol de: Dan Nicu Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Septembrie 2018, ora: 15:40

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md