Astăzi 20 Ianuarie 2019, Duminică - Ultima actualizare la 19 Ianuarie 2019
Abonamente

Actualitate 23 Martie 2016, ora 07:27    Din editia print

„Socialiștii pentru Transnistria”. Tiraspolul și-a deschis porțile în fața lui Dodon…

Marime Font

Partidul Socialiștilor a devenit prima și deocamdată singura formațiune politică de la Chișinău care a obținut undă verde pentru a-și promova imaginea în stânga Nistrului. 

De vreo jumătate de an, în fiecare lună, în lădițele poștale ale locuitorilor regiunii secesioniste apar ziare cu titlul „Социалисты за Приднестровье” („Socialiștii pentru Transnistria”). Publicația respectivă este tipărită la Chișinău, în tiraj de 40 de mii de exemplare.
Nu se știe cum aceste gazete au ajuns peste Nistru, nici cine le împarte, dacă avem în vedere faptul că presa de la Chișinău este interzisă pe teritoriul republicii-fantomă. Cert este că autoritățile separatiste nu au nimic împotriva ziarului cu pricina, deoarece, în caz contrar, socialiștii s-ar fi trezit cu cel puțin un dosar penal intentat la Tiraspol. Dacă ne amintim de perioada guvernării comuniste, și PCRM încercase odinioară să-și facă propaganda preelectorală peste Nistru, însă tentativa a eșuat din start.

Diferența dintre Dodon și Voronin în raport cu Rusia

Pentru a pricepe mai lesne cum stau lucrurile, aici ar fi bine să observăm diferența dintre Igor Dodon și Vladimir Voronin în raport cu Federația Rusă. Dacă șeful comuniștilor a avut curajul să-l întoarcă pe Putin de la Chișinău la Moscova cu buza umflată și cu Memorandumul Kozak nesemnat, președintele PSRM este aidoma unui cățeluș care stă umil la picioarele liderului de la Kremlin, mulțumindu-i pentru o fotografie. Știe toată lumea la care fotografie mă refer, pentru că aceasta a făcut înconjurul Moldovei în ultima campanie electorală, iar acum a trecut Nistru și-i face capital politic lui Dodon, fiind publicată în ziarul „Socialiștii pentru Transnistria”.

Din aceleași motive, se pare, dacă lui Voronin i se interzicea să meargă la mormântul mamei sale, care se află în satul Corjova din regiunea secesionistă, Dodon se plimbă la Tiraspol ca la el acasă. În presa de la Chișinău au apărut informații despre un eventual acord în această privință dintre liderul PSRM și Evgheni Șevciuk, așa-zisul „președinte al Transnistriei”. Înțelegerea în cauză, însă, putea fi făcută doar cu acordul Moscovei, pentru că Tiraspolul, fiind totalmente dependent de Federația Rusă, nu are niciun interes să susțină cu de la sine putere vreun „dodon”…


Faptul că Rusia se arată satisfăcută de acțiunile și declarațiile lui Igor Dodon ne este demonstrat și de presa de peste Nistru. Liderul socialiștilor este cap de afiș în știrile despre situația politică de la Chișinău, publicate pe portalurile de știri din regiune.

Planul Moscovei și explicația lui Dodon: „Nu știu, întrebați-i pe ei”

Cât privește decizia Kremlinului de a deschide toate barierele peste Nistru în fața lui Dodon, scopul primordial al rușilor este, în mod evident, garantarea unui scor electoral mai bun pentru PSRM la următoarele alegeri. De exemplu, dacă într-adevăr vom avea un scrutin prezidențial în acest an și, conform tuturor pronosticurilor, Igor Dodon se va confrunta în turul doi cu un candidat de orientare europeană, voturile transnistrenilor ar putea juca un rol decisiv pentru o eventuală victorie a socialistului. Cu atât mai mult, cu cât această practică a fost pusă în aplicare, în proporții mai mici, chiar în ziua alegerillor parlamentare din 2014, când, în piața și la autogara din Bender, erau împărțite nestingherit materiale promoționale în susținerea socialiștilor, în timp ce altor partide le era interzisă chiar și organizarea campaniei electorale în regiune.

Am căutat explicații de la Igor Dodon, însă răspunsul său a fost prea evaziv. Întrebat dacă a avut vreo înțelegere cu autoritățile separatiste în privința difuzării gazetelor „Socialiștii pentru Transnistria”, liderul PSRM a fost scump la vorbă: „Nu știu, întrebați-i pe ei”. Pe de o parte, el confirmă că ziarele au fost editate de partidul său, dar pe de altă parte susține că nu știe cine a trecut tirajul peste Nistru. „Noi oficial în partea cealaltă nu am dus. Poate că le-a dus cineva dintre colegii noștri din raioanele de lângă Nistru”, a menționat Dodon. Lucrurile se bat cap în cap, din simplul motiv că nu există nicio logică în ideea editării unui ziar cu un asemenea titlu, fără a avea scopul ca acesta să ajungă la destinatari, adică la cititorii din regiunea separatistă. Dodon nu a putut să ne lămurească cine sunt distrubuitorii ziarului. Ne-a spus doar că habar nu are și că urmează să se intereseze, rugându-ne să-l telefonăm peste o oră. Dar, la apelurile noastre ulterioare, el nu a mai răspuns.

Iancev: „Jocul este foarte murdar”

La rândul său, fostul judecător Dumitru Iancev, care locuiește în orașul Bender, afirmă că deține informații precum că ziarele „Socialiștii pentru Transnistria” sunt împărțite de către angajații MGB (ministerul securității din regiune) și de persoane afiliate acestora. Potrivit lui Iancev, ziarul cu pricina este redactat în stilul publicațiilor locale, abordând tematici precum „trecutul sovietic luminos” și integrarea țării noastre în Uniunea Vamală. „Dacă la Chișinău este mai rezervat pe alocuri când vorbește despre valorile occidentale, aici Dodon își scoate la iveală toate tunurile cu care l-au înarmat valeții lui Putin. El practic recunoaște independența Transnistriei și se referă la regimul separatist cu multă indulgență. Jocul este foarte murdar, pentru că el și pionii săi, de-alde Țârdea, Ceban și alți indivizi cumpărați cu o mașină sau cu un apartament mai bun, le promit transnistrenilor flămânzi reconstituirea unei noi Uniuni Sovietice, din care să facă parte și Moldova cu Transnistria. În această uniune, în care sunt convins că nu crede nici Dodon, ar urma să trăiască frățește zmeii cu vrăbiuțele și tigrii cu țânțarii, iar poporul va înflori cu burta plină de salamuri”, adaugă Iancev.

Scriind aceste rânduri, intuiesc și replica lui Dodon. El va zice că luptă pentru integritatea țării și că altă soluție nu există. Bine, tovarășe, dar, spre nenorocul tău, niciun școlar nu te va crede că o țară poate deveni integră, având pe teritoriul său o armată străină și căzând în genunchi în fața ocupanților. Asta mai degrabă, ba chiar cu siguranță, ar însemna capitularea Chișinăului în fața Moscovei și transformarea RM într-o a doua Crimee. Să nu uităm și de vorba lui Băsescu, precum că Rusia are scopul de a ajunge la gurile Dunării...

Care e rolul lui Usatâi în stânga Nistrului?

O întrebare peste care nu putem trece în acest context: de ce în spectacolul Moscovei jucat la Tiraspol apare Dodon, ca figură destul de importantă, însă lipsește Renato Usatâi, care la fel este cunoscut ca un aprig susținător al apropierii RM de Federația Rusă? Pentru că e puțin probabil că Usatâi i-ar fi supărat pe ruși, am putea admite că el și Dodon și-au avut rolurile împărțite de la bun început. Chiar și critica vehementă pe care, în prezent, primarul de Bălți i-o aduce lui Dodon, ar putea fi o altă fațetă a aceluiași joc. La concluzia respectivă ne conduce inclusiv parcursul și finalitatea protestelor de la Chișinău, prin care nu putem exclude că cei doi au urmărit singurul scop de a-l băga la pușcărie pe Vlad Filat. Ulterior, pentru a distrage atenția protestatarilor de această făcătură, Usatâi și Dodon ar fi putut să continue manifestațiile de stradă încă puțin timp, de ochii lumii, după care să se beștelească ca la gura cortului. Vrem sau ba, dar din toată această tragicomedie, Moscova nu are ce pierde, iar de câștigat are doar Vlad Plahotniuc. De ce? Deoarece fostul său oponent politic este privat de libertate, în timp ce principalii concurenți electorali, care i-ar putea riposta la următoarele alegeri, se ocărăsc înde ei fără niciun sens.
Dacă situația este de asemenea natură, reiese că, dincolo de înțelegerile dintre Moscova și Dodon, ar trebui să existe și alte acorduri, mult mai ascunse, între Moscova și Vlad Plahotniuc. Să sperăm că nu e așa, dar înainte de a da șanse speranțelor noastre, ar trebui să fim atenți cum va bate soarele mâine…

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 23:29

 Președintele Dodon, a avut astăzi un program de lucru foarte aglomerat. Dimineața și-a tras un selfie făcător de minuni cu Mitropolitul Vladimir, mai apoi si-a tras niște poze la federația de șah iar la finele zilei de lucru, s-a filmat în chiloți cum se crucește in fața...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:22

 Polonezii și-au luat adio de la primarul orașului Gdansk, Pawel Adamowici, unul dintre cei mai respectați politicieni din țară, asasinat de un dezechilibrat mintal, duminica trecută. Peste 50 de mii de oameni au luat parte la funeralii în orașul-port de la Marea Baltică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:17

 România se pregătește din vara anului trecut, sub coordonarea prim ministrului, pentru retragerea Marii Britanii din UE fără un acord. Este una dintre precizările făcute de Ministerul de Externe pentru Știrile TVR.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:13

 Mii de persoane au protestat sâmbătă în capitala Ungariei, Budapesta, împotriva Guvernului condus de prim-ministrul Viktor Orban şi a legii care modifică regimul orelor suplimentare, relatează Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 22:08

 Asociaţia Grupul pentru Reformă şi Alternativă Universitară (GRAUR) Cluj cere Ministerului Educației retragerea titlului de doctor acordat fostului procuror șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, confirmând după un an de cercetări că aceasta și-ar fi plagiat teza de doctorat,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:49

 Dacă ești român, e imposibil să îți fi petrecut copilăria fără să fi auzit de celebrul deochi. Știi povestea: venea o rudă în vizită, seara se întâmpla să te simți rău, așa că părinții sau bunicii tăi trăgeau concluzia cea mai logică...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:45

 Tabelul periodic a fost descoperit într-un laborator de chimie de la University of St. Andrews, din Scoția. În depozitul departamentului de chimie nu s-a făcut curățenie generală încă de la deschiderea din 1968. Un efort de acest fel a fost făcut în 2014, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 21:40

 Trei turişti, între care un copil de 14 ani, care s-au rătăcit în Munţii Făgăraş, pe Valea Arpaşului, au fost recuperaţi de jandarmii montani după mai bine de 12 ore, transmite corespondentul MEDIAFAX.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:54

 Cel puţin o dată pe an – de Ziua Culturii Naţionale, pe 15 ianuarie (perfectă sincronizare a celor două ţări, România şi Republica Moldova!) – e de bun simţ să-i chestionăm pe urmaşii lui Vasile Alecsandri, cum e cu lectura poeziei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 12:22

Investiții masive, gazoducte, atragerea Serbiei în acordul de liber schimb al Uniunii Euroasiatice și alte „minuni”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:32

 Simona Halep, numărul 1 mondial a întâlnit-o în Turul III de la Australian Open pe jucătoarea americană Venus Williams. Simona a câștigat în două seturi 6-2 6-6-3. În sferturile de finală Simona Halep o va înfrunta pe mult mai celebră Serena...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:20

 Miliardarul Bill Gates, în vârstă de 63 de ani, a fost surprins, în weekend, în timp ce aștepta la coadă de la un fast-food din Seattle să-și cumpere burger, cartofi prăjiți și suc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 11:04

 Reporterii e la Deschide.MD , au reușit să afle cine este „eroul” pentru care mai mulți reprezentanți ai societății civile s-au grăbit să-l linșeze public pe polițist pentru faptul că a refuzat să-i răspundă acestuia în limba rusă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 08:08

Ex-primarul municipiului Chișinău, vine cu acuzații dure în adresa unuia dintre liderii ACUM – Andrei Nastase.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:41

 Abou Zakkour, un bărbat în vârstă de 68 de ani, locuitor al oraşului sirian, Aleppo, a devenit cunoscut drept Omul Galben. El se îmbracă în această culoare de 35 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:35

 Ministrul de stat pentru Europa şi America al Regatului Unit, Sir Alan Duncan, i-a transmis ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, că indiferent de deznodământul procesului Brexit, drepturile cetăţenilor români din Marea Britanie vor fi respectate,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2019, ora: 07:25

 Dacia Duster cu șenile este unul dintre cele mai utile automobile create vreodată. Și asta nu doar pentru că ne-ar fi tuturor necesară, la ce drumuri avem.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 22:43

 Pe principul cui pe cui se scoate, un bărbat care putea să moară din cauza alcoolului a fost supus unei intervenții chirurgicale în care medicii au fost nevoiți să pompeze o cantitate impresionantă de bere în corpul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 16:00

 Rusia va înlocui legendarele pistoale de tip Makarov - în armată şi poliţie - cu o nouă armă armă care poate funcţiona la o temperatură de până la -70 de grade Celsius şi să străpungă o vestă antiglonţ de la distanţa de 100 de metri, a anunţat vineri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 14:18

Un fotograf profesionist a avut nevoie la Orheiland de ajutorul pazei pentru ași convinge copilul să meargă acasă, după 4 ore de distracții și plimbare. Alexandru Kiriak a fotografiat Orheiland-ul de noapte de la înălțime, iar pozele ilustrează o atmosferă parcă desprinsă din...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 12:51

Încă o mostră de ipocrizie, oferită de liderul PPDA, Andrei Năstase. După ce, în anul 2015, a catalogat PLDM drept partid implicat în furtul din sistemul bancar, astăzi acesta cooperează intens cu cei pe care i-a blamat. Mai mult, oameni din anturajul fostului șef al...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:48

Regele umorului din Moldova, Gheorghe Urschi,  împlinește astăzi 71 de ani!

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:47

Nu există alternativă pentru Republica Moldova decât continuarea procesului de apropiere de Uniunea Europeană, a declarat ministrul de externe român, Teodor Meleşcanu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:43

 Rachete cu o rază de acțiune până la 500 kilometri se află acum la o distanță de 400 de kilometri de teritoriul ucrainean

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Ianuarie 2019, ora: 11:16

Guvernul a dispus astăzi majorarea numărului buletinelor, dar și a secţiilor de vot pentru alegerile din 24 februarie, destinate moldovenilor de peste hotare. Astfel, numărul buletinelor va crește de la 3 mii la 5 mii la o secție. În total, numărul buletinelor va crește cu peste...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)