Astăzi 19 Aprilie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 15:26
Abonamente

Actualitate 23 Martie 2016, ora 07:27    Din editia print

„Socialiștii pentru Transnistria”. Tiraspolul și-a deschis porțile în fața lui Dodon…

Marime Font

Partidul Socialiștilor a devenit prima și deocamdată singura formațiune politică de la Chișinău care a obținut undă verde pentru a-și promova imaginea în stânga Nistrului. 

De vreo jumătate de an, în fiecare lună, în lădițele poștale ale locuitorilor regiunii secesioniste apar ziare cu titlul „Социалисты за Приднестровье” („Socialiștii pentru Transnistria”). Publicația respectivă este tipărită la Chișinău, în tiraj de 40 de mii de exemplare.
Nu se știe cum aceste gazete au ajuns peste Nistru, nici cine le împarte, dacă avem în vedere faptul că presa de la Chișinău este interzisă pe teritoriul republicii-fantomă. Cert este că autoritățile separatiste nu au nimic împotriva ziarului cu pricina, deoarece, în caz contrar, socialiștii s-ar fi trezit cu cel puțin un dosar penal intentat la Tiraspol. Dacă ne amintim de perioada guvernării comuniste, și PCRM încercase odinioară să-și facă propaganda preelectorală peste Nistru, însă tentativa a eșuat din start.

Diferența dintre Dodon și Voronin în raport cu Rusia

Pentru a pricepe mai lesne cum stau lucrurile, aici ar fi bine să observăm diferența dintre Igor Dodon și Vladimir Voronin în raport cu Federația Rusă. Dacă șeful comuniștilor a avut curajul să-l întoarcă pe Putin de la Chișinău la Moscova cu buza umflată și cu Memorandumul Kozak nesemnat, președintele PSRM este aidoma unui cățeluș care stă umil la picioarele liderului de la Kremlin, mulțumindu-i pentru o fotografie. Știe toată lumea la care fotografie mă refer, pentru că aceasta a făcut înconjurul Moldovei în ultima campanie electorală, iar acum a trecut Nistru și-i face capital politic lui Dodon, fiind publicată în ziarul „Socialiștii pentru Transnistria”.

Din aceleași motive, se pare, dacă lui Voronin i se interzicea să meargă la mormântul mamei sale, care se află în satul Corjova din regiunea secesionistă, Dodon se plimbă la Tiraspol ca la el acasă. În presa de la Chișinău au apărut informații despre un eventual acord în această privință dintre liderul PSRM și Evgheni Șevciuk, așa-zisul „președinte al Transnistriei”. Înțelegerea în cauză, însă, putea fi făcută doar cu acordul Moscovei, pentru că Tiraspolul, fiind totalmente dependent de Federația Rusă, nu are niciun interes să susțină cu de la sine putere vreun „dodon”…


Faptul că Rusia se arată satisfăcută de acțiunile și declarațiile lui Igor Dodon ne este demonstrat și de presa de peste Nistru. Liderul socialiștilor este cap de afiș în știrile despre situația politică de la Chișinău, publicate pe portalurile de știri din regiune.

Planul Moscovei și explicația lui Dodon: „Nu știu, întrebați-i pe ei”

Cât privește decizia Kremlinului de a deschide toate barierele peste Nistru în fața lui Dodon, scopul primordial al rușilor este, în mod evident, garantarea unui scor electoral mai bun pentru PSRM la următoarele alegeri. De exemplu, dacă într-adevăr vom avea un scrutin prezidențial în acest an și, conform tuturor pronosticurilor, Igor Dodon se va confrunta în turul doi cu un candidat de orientare europeană, voturile transnistrenilor ar putea juca un rol decisiv pentru o eventuală victorie a socialistului. Cu atât mai mult, cu cât această practică a fost pusă în aplicare, în proporții mai mici, chiar în ziua alegerillor parlamentare din 2014, când, în piața și la autogara din Bender, erau împărțite nestingherit materiale promoționale în susținerea socialiștilor, în timp ce altor partide le era interzisă chiar și organizarea campaniei electorale în regiune.

Am căutat explicații de la Igor Dodon, însă răspunsul său a fost prea evaziv. Întrebat dacă a avut vreo înțelegere cu autoritățile separatiste în privința difuzării gazetelor „Socialiștii pentru Transnistria”, liderul PSRM a fost scump la vorbă: „Nu știu, întrebați-i pe ei”. Pe de o parte, el confirmă că ziarele au fost editate de partidul său, dar pe de altă parte susține că nu știe cine a trecut tirajul peste Nistru. „Noi oficial în partea cealaltă nu am dus. Poate că le-a dus cineva dintre colegii noștri din raioanele de lângă Nistru”, a menționat Dodon. Lucrurile se bat cap în cap, din simplul motiv că nu există nicio logică în ideea editării unui ziar cu un asemenea titlu, fără a avea scopul ca acesta să ajungă la destinatari, adică la cititorii din regiunea separatistă. Dodon nu a putut să ne lămurească cine sunt distrubuitorii ziarului. Ne-a spus doar că habar nu are și că urmează să se intereseze, rugându-ne să-l telefonăm peste o oră. Dar, la apelurile noastre ulterioare, el nu a mai răspuns.

Iancev: „Jocul este foarte murdar”

La rândul său, fostul judecător Dumitru Iancev, care locuiește în orașul Bender, afirmă că deține informații precum că ziarele „Socialiștii pentru Transnistria” sunt împărțite de către angajații MGB (ministerul securității din regiune) și de persoane afiliate acestora. Potrivit lui Iancev, ziarul cu pricina este redactat în stilul publicațiilor locale, abordând tematici precum „trecutul sovietic luminos” și integrarea țării noastre în Uniunea Vamală. „Dacă la Chișinău este mai rezervat pe alocuri când vorbește despre valorile occidentale, aici Dodon își scoate la iveală toate tunurile cu care l-au înarmat valeții lui Putin. El practic recunoaște independența Transnistriei și se referă la regimul separatist cu multă indulgență. Jocul este foarte murdar, pentru că el și pionii săi, de-alde Țârdea, Ceban și alți indivizi cumpărați cu o mașină sau cu un apartament mai bun, le promit transnistrenilor flămânzi reconstituirea unei noi Uniuni Sovietice, din care să facă parte și Moldova cu Transnistria. În această uniune, în care sunt convins că nu crede nici Dodon, ar urma să trăiască frățește zmeii cu vrăbiuțele și tigrii cu țânțarii, iar poporul va înflori cu burta plină de salamuri”, adaugă Iancev.

Scriind aceste rânduri, intuiesc și replica lui Dodon. El va zice că luptă pentru integritatea țării și că altă soluție nu există. Bine, tovarășe, dar, spre nenorocul tău, niciun școlar nu te va crede că o țară poate deveni integră, având pe teritoriul său o armată străină și căzând în genunchi în fața ocupanților. Asta mai degrabă, ba chiar cu siguranță, ar însemna capitularea Chișinăului în fața Moscovei și transformarea RM într-o a doua Crimee. Să nu uităm și de vorba lui Băsescu, precum că Rusia are scopul de a ajunge la gurile Dunării...

Care e rolul lui Usatâi în stânga Nistrului?

O întrebare peste care nu putem trece în acest context: de ce în spectacolul Moscovei jucat la Tiraspol apare Dodon, ca figură destul de importantă, însă lipsește Renato Usatâi, care la fel este cunoscut ca un aprig susținător al apropierii RM de Federația Rusă? Pentru că e puțin probabil că Usatâi i-ar fi supărat pe ruși, am putea admite că el și Dodon și-au avut rolurile împărțite de la bun început. Chiar și critica vehementă pe care, în prezent, primarul de Bălți i-o aduce lui Dodon, ar putea fi o altă fațetă a aceluiași joc. La concluzia respectivă ne conduce inclusiv parcursul și finalitatea protestelor de la Chișinău, prin care nu putem exclude că cei doi au urmărit singurul scop de a-l băga la pușcărie pe Vlad Filat. Ulterior, pentru a distrage atenția protestatarilor de această făcătură, Usatâi și Dodon ar fi putut să continue manifestațiile de stradă încă puțin timp, de ochii lumii, după care să se beștelească ca la gura cortului. Vrem sau ba, dar din toată această tragicomedie, Moscova nu are ce pierde, iar de câștigat are doar Vlad Plahotniuc. De ce? Deoarece fostul său oponent politic este privat de libertate, în timp ce principalii concurenți electorali, care i-ar putea riposta la următoarele alegeri, se ocărăsc înde ei fără niciun sens.
Dacă situația este de asemenea natură, reiese că, dincolo de înțelegerile dintre Moscova și Dodon, ar trebui să existe și alte acorduri, mult mai ascunse, între Moscova și Vlad Plahotniuc. Să sperăm că nu e așa, dar înainte de a da șanse speranțelor noastre, ar trebui să fim atenți cum va bate soarele mâine…

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:26

Președintele Belarus, Alexandru Lukașenko a declarat că țara sa nu este amenințată că cineva o va „încorpora” în ceva sau o va „împărți”. Discuțiile despre faptul că Belarus riscă sa-și piarda suveranitatea sunt doar niște...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 15:04

Constituția Republicii Moldova nu reglementează explicit organizarea sistemului electoral, însă potrivit standardelor  internaționale în materie electorală, asemenea reforme pot fi operate cu cel puțin un an înainte de alegeri. De această părere este fostul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 13:05

Alegerile anticipate nu pot fi organizate după un sistem electoral nou. Fostul judecător al Curții Constituționale Nicolae Osmochescu susține că doar alegerile ordinare următoare pot fi organizate în baza unui sistem electoral modificat de Parlament.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:52

Președintele Igor Dodon este dispus să accepte o alianță majoritară dintre PSRM și democrați, dacă ultimii vor fi dispuși să discute. În cadrul unei emisiuni la postul de televiziune Moldova 1, Dodon a declarat că socialiștii, oricum, trebuie să participe la guvernare, iar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:41

Președintele Partidului Liberal, Dorin Chirtoacă, este gata să-l înfrunte pe liderul PPDA, Andrei Năstase, la alegerile pentru primăria Capitalei. Declarația a fost făcută în cadrul unei emisiiuni de la postul de televiziune N 4.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:34

O rază de bucurie în familia Rusu, din satul Selemet, raionul Cimișlia. Surorile Andreea, Ionela și Lenuța se vor bucura de o bibliotecă generoasă din partea Fundației Edelweiss. Anunțul a fost făcut de fondatorul organizației de caritate, Vlad Plahotniuc.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 12:33

Datele Bitorului Național de Statistică pe luna februarie 2019 arată o creștere cu 3,8% a poducției industriale, în raport cu perioada similară a anului trecut. Potrivit BNS, saltul se datorează creșterii producției industriale în industria extractivă (+59,3%), în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:55

Deputații independenți Ion Groza, Alexandr Oleinic și Viorel Melnic cer Curții Constituționale să se expună dacă Parlamentul este în drept să modifice sistemul electoral la intervale de timp mai mici decât un mandat deplin al Legislativului și dacă pot fi organizate alegeri...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:53

Socialiștii sunt categoric împotriva unui guvern minoritar și nu vor accepta condițiile blocului ACUM. Declarația a fost făcută de către liderul informal al PSRM, președintele Igor Dodon, la postul de televiziune M1. Acesta a vorbit și despre diferențele ideologice dintre PSRM, pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 11:28

 Oportunitățile investiționale din Republica Moldova și facilitățile oferite investitorilor străini au fost prezentate mediului de afaceri ceh în cadrul celei de-a 2-a zi a Conferinței 10 ani de Parteneriat Estic - Convergență Economică și Oportunități de Afaceri,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:38

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir

Procesul de fabricare a produselor de Paşti marca „Franzeluţa” – binecuvântat de Înaltpreasfinţitul Mitropolit Vladimir Din editia print

Combinatul de panificaţie „Franzeluţa” S.A. are undă verde la fabricarea produselor pascale – aceasta după ce joi, 18 aprilie, Înaltpreasfinţitul Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove, împreună cu un sobor de preoţi, a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:31

"Andrei Năstase nu va fi speaker al Parlamentului și să nu viseze în zadar. Poate prim-ministru, dacă se înțeleg acolo cu Maia Sandu, în cazul în care fac coaliție cu socialiștii. Dacă nu, atunci vom merge la alegeri parlamemtare anticipate", a spus Dodon...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 10:14

Victoria Dunford,o reprezentantă notorie a molovenilor din Diasporă, stabilită în Marea Britanie, se arată dezamăgită de prestația în Parlament a exponenților PAS și PPDA.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 09:00 de George Mârzencu

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid

Zile și nopți de groază în satul Lopatnic / Pentru viol în grup şi alte perversiuni, comuniştii sovietici erau pedepsiţi în cel mai rău caz cu excluderea din partid Din editia print

După 6 și 7 iulie 1949, când o mare parte a basarabenilor a fost încărcată în vagoane și trimisă în Siberia, comuniști de tot soiul au rămas stăpâni pe gospodăriile confiscate și s-au apucat să bea și să mănânce din agoniseala celor deportați....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:34

Președintele Partidului Liberal Democrat din Rusia, Vladimir Jirinovski, a criticat miercuri Guvernul rus pentru că nu ia măsurile necesare în regiunea transnistreană, scrie Deschide.md.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 08:21

Ieri am citit o scrisoare a unui basarabean exilat în oraşul Verholens. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:15

În mijlocul primăverii, imagini de poveste au fost filmate în Bucovina. La munte, lapoviţa de zilele trecute s-a transformat în ninsoare şi s-a depus chiar un strat subţire de zăpadă. Tot în nord, pe DN17, în Pasul Mestecăniş, pe drumuri au ieşit chiar şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:05

Liderul de la Tiraspol nu mai vrea ca regiunea din stânga Nistrului să fie numită Transnistria şi propune ca această să poarte denumirea exclusivă de Pridnestrovie.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:04

Înaintea turului doi al alegerilor pezidențiale din Ucraina, premierul rus, Dmitri Medvedev, a semnat joi un decret care extinde lista produselor ucrainene ale căror importuri vor fi interzise, ca răspuns la recentele restricţii impuse de Ucraina, transmite EFE.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 08:01

Ameninţat de o înfrângere usturătoare în alegerile prezidenţiale, Petro Poroşenko a cerut joi “iertare” alegătorilor pentru erorile sale şi le-a cerut să-i încredinţeze un al doilea mandat, dramatizând riscurile care îi ameninţă ţara.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 07:59

Horoscopul zilei de 19 aprilie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 19 aprilie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 19...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Aprilie 2019, ora: 06:27

La 19 aprilie 1849, stil vechi (1 mai 1849, stil nou), are loc semnarea convenţiei ruso-turce de la Balta-Liman, nu departe de Istanbul, care consfinţeşte pe plan diplomatic internaţional înăbuşirea Revoluţiei de la 1848 din Moldova şi Valahia. 

( ) Citeşte tot articolul

Film 19 Aprilie 2019, ora: 05:18

Lungmetraje regizate de Jim Jarmusch, Pedro Almodovar, Jean Pierre şi Luc Dardenne, Ken Loach şi Corneliu Porumboiu au fost incluse în competiţia pentru prestigiosul trofeu Palme d'Or la ediţia de anul acesta, a 72-a, a Festivalului de Film de la Cannes, au anunţat, joi, organizatorii...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Aprilie 2019, ora: 04:03

În timpul crizei din Ucraina, premierul maghiar Viktor Orban a propus conducerii Poloniei să ocupe teritoriile ucrainene și să le împartă, a declarat politicianul polonez Slawomir Nitras, pentru publicația Onet.pl.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Aprilie 2019, ora: 21:53

Partidul Democrat din Moldova (PDM) se pregătește puternic de alegerile anticipate, în timp ce Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a fost trimis într-o misiune de discreditare a blocului ACUM, susține fostul vicepreședinte al Partidului Liberal (PL), Valeriu...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)