Actualitate

Societatea civilă nu-l vrea pe Valeriu Ghileţchi ambasador în SUA

Activiştii au declarat într-o conferinţă de presă la IPN că Valeriu Ghileţchi promovează o politică homofobă şi că a promovat iniţiative menite să încalce dreptul femeilor de a alege, dacă să nască un copil sau să facă avort.

Arcadie Barbăroşie, directorul Institutului de Politici Publice, a spus că pe lângă faptul că nu este clar cum unii candidaţi la funcţiile de ambasadori sunt selectaţi, nu este de acord ca Valeriu Ghileţchi să fie numit ambasador în SUA, deoarece această funcţie mai înseamnă şi promovarea drepturilor omului. Societatea civilă este de părere că Valeriu Ghileţchi nu va promova valorile la care Republica Moldova a aderat şi că mai degrabă va deteriora imaginea ţării prin opiniile pe care le exprimă. Arcadie Barbăroşie a subliniat că societatea civilă a venit cu un apel şi către autorităţile americane să nu-i acorde agrement lui Valeriu Ghileţchi în calitate de ambasador.

În apelul adresat Departamentului de Stat al SUA şi Ambasadei SUA în Republica Moldova se menţionează că Valeriu Ghileţchi s-a opus vehement adoptării proiectului de lege anti-discriminare şi s-a abţinut de la votarea legii. Ulterior, Ghileţchi a încercat să promoveze adoptarea la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei a unor amendamente la rezoluţia privind „Oprirea sterilizării forţate şi a castrării”, care ar fi lezat drepturile persoanelor transgen la integritatea fizică. Iar în 2015 la APCE Valeriu Ghileţchi a respins rezoluţia privind discriminarea persoanelor transgen declarând că „homosexualitatea a fost clasificată ca boală”. Anterior, Valeriu Ghileţchi a promovat un proiect de lege privind întreruperea sarcinii, care ar fi lezat drepturile reproductive ale femeilor.

Angela Frolov, coordonator de programe în cadrul organizaţiei neguvernamentale GenderDoc M, spune că Valeriu Ghjileţchi are dreptul la propria opinie, însă atunci când devine ambasador el este funcţionar care reprezintă ţara şi nu mai poate promova propriile viziuni. Angela Frolov se declară îngrijorată că un politician cu viziuni homofobe va reprezenta Republica Moldova într-un stat care promovează toleranţa precum SUA.

Dionis Cenuşa, activist pentru drepturile omului, a menţionat că drepturile omului trebuie promovate inclusiv pe calea diplomaţiei, iar diplomaţia este egală cu drepturile omului. Activistul spune că vor fi organizate mai multe evenimente pentru a promova ideea că diplomaţia echivalează cu drepturile omului.

Un alt activist pentru drepturile omului, Oleg Brega, a spus că urmărind activitatea lui Valeriu Ghileţchi pe reţelele de socializare vede că acesta apără mult drepturile minorităţilor religioase şi se exprimă radical împotriva drepturilor altor minorităţi, inclusiv persoanelor LGBT. Oleg Brega la fel se declară îngrijorat că ţara va fi reprezentată de Valeriu Ghileţchi, deoarece crede că acesta ar putea promova viziunile sale în SUA şi ar prefera un ambasador inactiv decât unul care să acţioneze împotriva drepturilor oamenilor.
 
Sursa: IPN

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *