Ultima oră

Societatea civilă solicită deputaţilor să renunţe la deprecierea competenţelor formate în cadrul ONG-urilor

Într-un apel adresat clasei politice, reprezentanţii ONG-urilor dezaprobă „practica nedemocratică a deputaţilor de apreciere vădit eronată şi denigratoare a experienţei acumulate în cadrul organizaţiilor societăţii civile”.

Semnatarii declaraţiei aduc drept exemplu deprecierea din partea parlamentarilor a competenţelor şi experienţei profesionale a procurorului general Corneliu Gurin, exponent al societății civile. S-a făcut referință și la alte cazuri când deputații au ignorat competențele profesionale ale unor reprezentanți ai societății civile, candidați la funcții în cadrul Comisiei Naţionale de Integritate, în Consiliul pentru prevenirea şi combaterea discriminării etc.

Potrivit ONG-urilor, sondajele arată „creşterea încrederii în societatea civilă pe fundalul tendinţelor de scădere a încrederii în instituţiile statului şi entităţile politice”. Este subliniat și faptul că șapte din 17 membri ai Cabinetului de miniștri (41%) şi trei din șapte ai Curții de Conturi (43%) menționează în CV-ul lor experiență importantă de activitate în cadrul societății civile.

Apelul public adresat parlamentarilor a fost semnat de către Consiliul ONG-urilor din Republica Moldova, Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului (CReDO), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC), Asociaţia pentru Democraţie Participativă (ADEPT), Tineri şi Liberi, Juriştii pentru Drepturile Omului, Institutul pentru Drepturile Omului (IDOM), Expert-grup și Institutul de Politici Publice (IPP).
 
trm.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *