Opinii și Editoriale

Societatea moldoveana, o societate militarizata

Saptamana trecuta s-au intamplat cateva lucruri ce ar trebui sa ne trezeasca din dulcea amorteala istorica in care ne-am cufundat in ultimele decenii. Cine a urmarit vineri sedinta in plen a parlamentului, unde s-a dezbatut chestiunea instituirii unei medalii jubiliare in legatura cu ziua de 9 mai, nu a putut sa nu descopere cu groaza ca traim intr-o societate bolnava.

Tristul adevar e ca Alianta de guvernamant a mostenit de la fost regim (nu numai si nu atat) o tara saraca si o economie ruinata, o administratie incompetenta si corupta, o justitie controlata politic s.a.m.d., dar si o societate infectata serios de virusul razboiului si al intolerantei, divizata etnic si ideologic, o tara in care consensul national ramane a fi un vis irealizabil.

Aceasta este marea si adevarata crima a fostei guvernari. Ura cu care deputatii comunistii s-au napustit asupra presedintelui parlamentului, Mihai Ghimpu, a demonstrat ca pentru o parte a societatii noastre (cea reprezentata de comunisti) Razboiul al Doilea Mondial nu s-a terminat. Aceasta parte a societatii continua sa traiasca cu miturile si stafiile regimului stalinist. Astfel, piatra de incercare pentru actuala guvernare o constituie nu succesele sau esecurile in domeniul economiei etc., ci capacitatea ei de a reforma societatea moldoveana, de a transforma actuala societate, profund militarizata, in una cu adevarat civila.

Ce inseamna o societate militarizata? Este o societate ce n-a iesit din transeele fostului razboi, care-si imparte cetateni dupa armatele in care au luptat in acel razboi, iar insisi cetatenii se impart in „eliberatori” si „eliberati”, in „invingatori” si „invinsi”, o societate in care o minoritate lingvistica pretinde ca limba ei sa fie declarata „de stat” s.a.m.d. La noi marea reconciliere istorica nu s-a produs; si in 2010, societatea moldava traieste cu stafiile trecutului. Dovada e ca indemnurile deputatilor Mihai Ghimpu, Mihai Godea, Ion Hadarca, Leonid Bujor, adresate comunistilor – ca sa ingroape securea razboiului, sa nu mai impartim cetatenii in „ai nostri” si „dusmani” – nu numai ca nu au fost auzite de acestia, ci au fost fluierate si condamnate zgomotos.

Actuala societate moldoveana se aseamana cu cea din vestita fabula despre rac, broasca si stiuca: unul inapoi se da, altul tot in sus salta, altul tare se izbea si nimic nu ispravea. Morala fabulei este extraordinar de actuala: Asa-i si la omenire cand in obste nu-i unire: nicio treaba nu se face fara unire si pace. Asta-i lipseste astazi societatii moldovene: unire si pace. Unirea si pacea sunt caracteristici ale unei societati civile si civilizate, divizarea si intoleranta sunt caracteristici ale unei societati militarizate, inchise si totalitariste. Aceasta-i societatea in care traim noi. Repet, nu saracia, ci aceasta societate este adevarata problema a actualei guvernari.

P.S. Intr-o scrisoare adresata recent de Vladimir Voronin organismelor internationale in legatura cu demiterea lui Ion Muruianu din functia de presedinte al CSJ, liderul comunist afirma ca „scandalul din presa este instrumentat, regizat si dirijat de catre directorul si redactorul-sef al ziarului „Timpul de dimineata” care, poate prin coincidenta, este si tatal actualului ministru al Justitiei si prim-vicepresedinte al unui partid din alianta de guvernamant”. Voi reveni la acest subiect, aici insa ma limitez la urmatoarea precizare: da, actualul ministru al Justitiei este fiul meu si, spre deosebire de alti fii celebri, nu este hot si afacerist de care se ocupa organele abilitate.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *